Кратко ревю и първи впечатления Citizen NY0040-9EE и Orient Kamasu – Red и още нещо 

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
vas2308
Напредващ
Регистриран: 16 01 2022, 13:15

Кратко ревю и първи впечатления Citizen NY0040-9EE и Orient Kamasu – Red и още нещо 

Мнение от vas2308 » 03 02 2022, 16:42

Здравейте,
Преди известно време пуснах тема със запитване за мнения, кой часовник стил “Diver” да си закупя.
Ето темата: https://strelki.info/viewtopic.php?f=36&t=55942
Колебанията ми бяха между Citizen Promaster NY0040, Orient Kamasu и Orient Ray II.
В крайна сметка закупих не един а два часовника - Citizen Promaster NY0040 и Orient Kamasu
Сега след като ги имам и нося вече седмица реших, че подходящ завършек на темата ми ще е да споделя малко първоначални впечатления. Извинявам се ако вече е писано за тези модели, но се надявам да е полезно и моето мнение, ако някой заглежда тези часовници.

1. Citizen Promaster NY0040-9EE

Много удобен часовник. Изработен е някак точно по предназначението си – стабилно.
Пасва ми добре и не седи грубо. Дори гумената кайшка ми харесва и е удобна противно на много мнения. За сега е с нея , но вече съм му приготвил една кордура кайшка.
Моят часовник конкретно е с механизъм Миота 8204 има хак на секундите и ръчно навиване. От нета разбрах, че до 2020 година са произвеждани с механизъм 8203 без хак. Моят като нов и произведен 2021 г. е с 8204. Всичко останало не е променено от този който произвеждат вече над 20 год. Часовника е предвиден да издържа до 20 бара под вода и е ISO сертифициран. Стъклото е минерал кристал. Размер 41 мм без коронката, предвиден за 20 мм верижка или кайшка. Като стана въпрос за коронката тя е от лявата страна на 8 часа. Безела е с 60 клика, но много солидно направен и точно центриран, без мърдане и луфтове. Като история на модела може да се намери инфо в нета, че това е часовник избран от Marina Militare (Италианските морски пехотинци) и е тестван до 500 метра.
Другото мисля се вижда от снимките.
Ето малко снимки: (Снимките не са много добро качество , но това успях набързо с телефона)

Изображение

Изображение

Изображение

2.Orient RA-AA0003R19B (Известен като Mako III или Kamаsu)

Много красив часовник, особено в избрания от мен по необичаен цвят винено червено с черен безел. Механизъма е Orient Caliber F6922 също с възможност за ръчно навиване и хак, както и на цитизена. Стъклото е Сапфир кристал. Водоустойчивост до 20 бара (200 метра), но за разлика от Citizen-а , не е ISO сертифициран. Часовника изглежда много елегантно и фино и се доближава повече до дрес часовниците. Явно при създаване на модела са имали в предвид, точно „гмуркачи“ като мен, който едва ли някога ще се гмурнат на повече от 2 метра, най много да поплуват с него и може би затова не е и сертифициран по ISO (то и това са все пак разходи)
Безела е 120 клика, отлично центриран, накак по заоблен към края и не часк толкова удобен за въртене и работа, както на Citizen-a
Размер 41,6 мм без коронка, предвиден за верижка 22 мм, растояние между лъговете 47 и малко милиметра. Не е масивен , а много даже компактен. Моята китка е към 18 см обиколка.
За верижката- удобна е, не е с масивни елементи, но аз като цяло не съм фен на верижки и в повечето случай ги махам. След седмица носене с верижка от днес вече е с кожена кайшка, с която и го снимах. (новата кайшка е изработена от колега от форума ) Иначе учудващо верижката ми беше много удобна за времето в което го носех, (за да ги засека с Citizena ги редувах последните 6 дни и ги носех през ден за да са при еднакви условия)
Ето малко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Искам да каже, че в крайна сметка и двата ми харесват и ще си ги нося, но стилово са доста различни. Ориента може да се носи и като дрес часовник и с по офицялни дрехи, докато Цитизена е по – спортно ориентиран и за по -ажуал носене. Та двата часовника колкото и да си приличат по написани параметри и да са дайвър стайл са много различни именно по отношение на стил и излъчване. Единия по спортен другия по елегантен, но и двата много красиви по свой си начин:
Ето ги един до друг- снимка:

Изображение

Относно луминисцентното покритие , считам , че са много добри. И с двата спах за да видя как са нощем. Основно ме интересува сутрин към 6 да мога да виждам, колко е часа. И на двата часовника макар първоначалната яркост да спада , може през нощта в тъмната стая да видите колко е часа дори и след доста часове. В сравнение с моята Инвикта направо светят яко:)
Опитах се да направя снимка как светят, не ми се получава много добре, но подбрах две снимки:

Изображение

Изображение

Относно точността на конкретните екземпляри.
Замервах я в продължение на 6 дни, като поученото отклонение разделих пред тези дни разделих на 6 за да получа отклонението за 24 часа. И двата часовника са носени през ден за да са при еднакви условия. И двата са носени през един почивен ден и два обичайни работни дни и с двата съм спал по една нощ, а останалите нощи на шкафчето. Сверих ги до секунда с кварцовия ми EDOX, който няма как да мръдне за този период от 6 денонощия.Имам този кварц от почти 12 години, две здрави кожени кайшки съм му изтъркал от носене и знам , че може да мръдне с + 1 секунда на месец. Познавам го добре Едокса защото на предишната ми работа ходех само с него 5 дни в седмицата носех костюм и той подхождаше,(за близо 12 години е на 3 батерия) също така и кварцовия Сектор Центурион – него носех почивните дни и вечери, той е на 10 години.
Та резултата за 6 дни е:
Ориента е с + 7,6 секунди на деноношие
Цитизена е с + 3,3 секунди на денонощие.
Доволен съм. Държа да отбележа, че винаги съм предпочитал часовника да ми избързва малко отколкото да изостава. Моето Сейко 5 SNK809 например изоставаше като го купих преди 3 години с почти минус 30 секунди на денонощие, след като го пипна часовникар сега е плюс 9 секунди и съм доволен. (аз не разбирам и не пипам по часовниците си- най много да сменя кайшка или верига, до там са уменията ми)
Ето малко сравнение с останалите ми механични часовници в момента, започвам с този с най голямо отклонение:

Seiko SNK809 - механизъм 7s26: + 9 секунди за денонощие
Orient Kamasu – механизъм Caliber F6922: : + 7,6 секунди за денонощие
Citizen NY0040-9EE – механизъм Miota 8204: + 3,3 секунди за денонощие
За учудване Хомажче Invicta Pro Diver 9094 – механизъм Seiko SN35: + 2 сек на денонощие (тук съм имал късмет имам го от година)

Изображение

...и още нещо:
Та след като се чудих между Ориент и Цитизен в стил дайвър и взех двата, вчера ми изпадна добра оферта и за да завърша картинката от японски стил дайвър часовници взех и едно Сейко. Не е върхов модел, но има интересен дизай, все едно сейко са правили хомаж на Tudoir BB, Rolex и на още нещо. Интересна визия има това сейко и ме кефи, че няма ден, а има само дата.
Та още не съм го получил, но ще споделя впечатления и от него.
Модела е Seiko 5 sport SRPB91 с механизъм 4R35. За сега имам снимки само от продавача преди да го прати- ще видим какво ще получа.
Качвам снимките му получени от продавача, на какво Ви прилича?
Снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

MadCoyote
Напредващ
Регистриран: 08 10 2019, 09:23

Re: Кратко ревю и първи впечатления Citizen NY0040-9EE и Orient Kamasu – Red и още нещо 

Мнение от MadCoyote » 04 02 2022, 15:41

Колега, браво със здраве да си ги носиш 😎!
За Сейкото, кажи после кви са впечатленията, щото бях на косъм да си го купя,( направо същото) но реших да надскоча себе си и взех Лонжин Конкуест.
https://strelki.info/viewtopic.php?f=36&t=55914

И ся мисля да добавя към колекцията малко по нататък, Сейкото или нещо руско 😂 Така че, пиши после впечатления 😎

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Регистриран: 19 09 2010, 12:43

Re: Кратко ревю и първи впечатления Citizen NY0040-9EE и Orient Kamasu – Red и още нещо 

Мнение от mitadoc » 04 02 2022, 19:14

Радвам се,че някой пише ревюта след толквоа дълго време. Честито за часовниците, с радост да ги носиш.
Имал съм такъв Ситизен дайвър,много солидно е направен и е култов модел.
Ориент Мако ги следя,откакто съм във форума,смятай - това са сигурно 10 години поне - доста добре се развиват и моделът еволюира добре.
Пак честито и дано ги "омокриш" :)
Daydreamer

gruncheva
Новобранец
Регистриран: 09 10 2015, 20:36

Мнение от gruncheva » 05 02 2022, 16:15

Винаги всяко ревю във форума е полезно и желано. И носи нещо ново... Аз като голям фен на Citizen имам цели 3 NY0040, и никой от тях няма хак - 8203. Много ми беше интересно да науча за новоъведението с 8204 след 2020 г. Въобще марката си правят разни неща там по моделите с времето. Например, моят син NY0040, произведен 2017 е с двуцветна подсветка - зелени стрелки и точка, а маркери в синьо, пак някакво местно нововъедение, на фона на традиционната изцяло зелена подсветка. Благодаря за труда и със здраве да си ги носиш!

vas2308
Напредващ
Регистриран: 16 01 2022, 13:15

Мнение от vas2308 » 05 02 2022, 16:16

Ще споделя впечатления и за Сейко то разбира се!
А относно тези новите придобивки , това са по скоро начални впечатления. А секйкото реших да взема за да имам от трите големи японски марки по един стил дайвър часовник с различен дизайн.
Избора за това Seiko SRPB91 беше между него и още два модела от серията 5 спорт.
Другите претенденти бяха SNZF17 известен като Sea urchin и SNZH55. SNZF17 отпадна защото исках да има старото лого на Сейко 5, а SNZH55 макар и много красив отпаднa защото е със стария 7s26 , a aз вече имам сейко с това задвижване (SNK809), а и избрах SNZB91 защото е по непопулярен и по-изчистен като дизайн.
По нататък мисля да взема един по универсален дрес часовник защото сегашния ми дрес Едокс е със златно пвд полритие и не се вързва с всичко , макат сега по рядко да обличам кустюми риза… та следващия ще е нещо от рода на Ориент бамбино, сън енд муун , опен хард или подобен. Само да мине малко време защото жената забеляза увеличаването на часовниците ми и … изкрънка веднага да купя един кухненски комплект столове и маса за над хилядарка, та заради часовниците и тях купих :) ;)
А относно NY0040 този часовник все повече израства в очите ми… дори в момента съм с него :)

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”