OMAX 25 J
-
- Новобранец
- Регистриран: 24 01 2012, 21:58
OMAX 25 J
Здравейте,
От скоро съм в този форум и съм от Пловдив. Бях забравил за един ветеран и сега ще ви го представя: Наследих го през 1995г. от баща ми и го носих до 2004г., защото тогава придобих Cortebert "Sapрhire", а OMAX-а го оставих в един шкаф.....Народиха се деца, работа това-онова, т.н. и така до миналата седмица. Сетих се за Омах-а, запалих се отново на тема часовници, след като се регистрирах при вас и реших да го "съживя". Един приятел има магазин за часовници, той ми полира касата и верижката, а Хачо- на "Отец Паисий" ми го профилактира, като ми полира и стъклото. Вече го нося 60 часа и не е мръднал, 5 секунди изостава засега. И така... ето го:
От скоро съм в този форум и съм от Пловдив. Бях забравил за един ветеран и сега ще ви го представя: Наследих го през 1995г. от баща ми и го носих до 2004г., защото тогава придобих Cortebert "Sapрhire", а OMAX-а го оставих в един шкаф.....Народиха се деца, работа това-онова, т.н. и така до миналата седмица. Сетих се за Омах-а, запалих се отново на тема часовници, след като се регистрирах при вас и реших да го "съживя". Един приятел има магазин за часовници, той ми полира касата и верижката, а Хачо- на "Отец Паисий" ми го профилактира, като ми полира и стъклото. Вече го нося 60 часа и не е мръднал, 5 секунди изостава засега. И така... ето го:
Cortebert "Sapphire"
OMAX crystal 25 j
МВ 124
OMAX crystal 25 j
МВ 124
- TGV90
- Почитател
- Регистриран: 12 06 2010, 17:37
Re: OMAX 25 J
Страхотен часовник, и моят "Омакс" работи страхотно независимо от възрастта.
Да простя, куме, мога, да забравя - не.
- omegaqq
- МОДЕРАТОР
- Регистриран: 13 02 2010, 15:28
Хубав часовник с много издържлива механика и приятен за носене. Само, че аз го гледам и от страна на машината, а тя е отврат за профилактика. Механизма за смяна на деня и датата е много сложен и съответно труден за разглобяване и последващо сглобяване. Всичко това обаче е направено с една единствена цел - мигновена смяна на деня и датата, а това си е голям кеф.
- TGV90
- Почитател
Оmegaqq, това при омаксите с ЕТА ли е или при тези с AS?
- omegaqq
- МОДЕРАТОР
При тия с AS2066
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... wk&AS_2066
А тоя ми се струва, че е точно с такава.
- TGV90
- Почитател
Не знам, чувал съм, че някои имали пластмасови колелца в механизма за смяна на датата и че това е слабото място на тези часовници.
-
- Новобранец
А, благодаря за добрите отзиви. Само не знам кога е произведен, ако някой може да помогне с инфо...Баща ми каза, че го има от 1986-87г., от някакъв човек го е взел-употребяван, но вече не се сеща...аз рових из нета, ама.....
Cortebert "Sapphire"
OMAX crystal 25 j
МВ 124
OMAX crystal 25 j
МВ 124
- rogue
- Маниак
- Регистриран: 03 05 2010, 16:21
omegaqq написа:При тия с AS2066
Интересна тема. Преди време възстанових и профилактирах на баща ми Omax-a:
Предполагам това е същия механизъм. От горния линк гледам че са произвеждани само в периода 1969-1978, някой знае ли какво се е случило с този производител?
Между другото, часовника изостава с 5 сек. на денонощие, което не е зле за купуван през 1977г., проблема му е че резерва му е много малък - работи около 20 ч. и спира. Явно пак трябва да го водя на часовникар.
"Even the most eminent persons are subject to the laws of gravity" — Winston Churchill
- omegaqq
- МОДЕРАТОР
Ами ако часовника е с посочения механизъм (AS2066), значи е произведен в периода 1969-1978. Това може да се види в линка, който съм дал в предния пост.
Ах, как ме изпревариха!
Ах, как ме изпревариха!
-
- Новобранец
И моя държи около 20 часа, може и това да му е капацитета...ама съм много доволен, че го съживих, макар че до последно когато го носих си работеше точно, без проблем. Даже през 2008г. на Cortebert-а ми се развали закопчалката и го оставих за един ден при часовникар и тогава си сложих омах-а, веднага тръгна и нямаше проблеми.
А, миналата седмица, като го оставих на Хачо, 10 мин. не можа да му свали уплътнението, защото беше станало пластмасово. Според него било оригиналното, даже като го човъркаше то се разпадаше на сажди....
А, миналата седмица, като го оставих на Хачо, 10 мин. не можа да му свали уплътнението, защото беше станало пластмасово. Според него било оригиналното, даже като го човъркаше то се разпадаше на сажди....
Cortebert "Sapphire"
OMAX crystal 25 j
МВ 124
OMAX crystal 25 j
МВ 124
- miroman
- Маниак
- Регистриран: 15 06 2010, 23:06
В момента произвежда евтини кварцови часовници по 15-20$. Най-вероятно марката е купена от някой китаец...rogue написа: ....някой знае ли какво се е случило с този производител?
Иначе съм разглобявал два-три стари 2066, системата за смяна на ден/дата е доста сложна (с местеща се пластинка и две зъбни колела, подобна на системата за навиване в автоматиците) и доста често се чупи частта, носеща тази пластина. Резултатът е, че часовникът си работи, но не може да превърта деня и датата.
---
Никакви пари не могат да направят така, че този, който е роден да пълзи, да полети. Просто вместо в мръсотия, ще си пълзи в шоколад.
Никакви пари не могат да направят така, че този, който е роден да пълзи, да полети. Просто вместо в мръсотия, ще си пълзи в шоколад.
-
- Новобранец
123
Последна промяна от batdaci на 02 04 2014, 18:29, променено общо 1 път.
Cortebert "Sapphire"
OMAX crystal 25 j
МВ 124
OMAX crystal 25 j
МВ 124
- Prisadov
- Маниак
- Регистриран: 07 05 2012, 14:11
Наскоро гледах такъв при един часовникар и доста ми допадна но ценичката която му търсише беше високичка.Поздравления за това че си си го въстановил и му се радваш
Поздрави...
Поздрави...
-
- Новобранец
- Регистриран: 17 05 2017, 10:23