Моля за мнение отностно този часовник

Информация и мнения за конкретни модели и марки
Отговори
mnooqsno
Новобранец
Мнения: 4
Регистриран: 02 04 2020, 00:15

Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от mnooqsno » 22 04 2020, 13:26

В обявата пише ,че е poljot , но на часовника пише Sekonda. Та залужава ли си този часовник ?
Изображение

southcoast
Почитател
Мнения: 439
Регистриран: 08 11 2017, 22:59
Местоположение: Пловдив

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от southcoast » 22 04 2020, 13:54

Че не е полет, не е. За какво да си заслужава? И след 50 години ще струва 50лв (зависи и как ще се обезценява лева де). Какви са Ви плановете за него?
Щом сте го харесал, искате да си го купите и да го носите с удоволствие - си заслужава!
П.с. никога досега при покупка не съм си задавал въпроса дали даден часовник си заслужава! Дали е изгоден - да, дали след 1 год ще се обезцени наполовина - да, ама дали си заслужава???

mnooqsno
Новобранец
Мнения: 4
Регистриран: 02 04 2020, 00:15

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от mnooqsno » 22 04 2020, 14:05

Интересуваме по конкретна информация , за модела , къде е произведен ,марката не е руска . Иначе видях идентични часовници със същият
циферблат ,на които пише полет . Та интересувама ,малко повече запроизводтвото ,на тези часовници , дали са руски , или някоя марка е платила , за да използва модела и е произявждала копия , с ниско качаство . Не разбирам от чаовници като цяло ,и затова моля , замнения отексперт ?

southcoast
Почитател
Мнения: 439
Регистриран: 08 11 2017, 22:59
Местоположение: Пловдив

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от southcoast » 22 04 2020, 14:18

Часовникът е Секонда с механичен механизъм 3133, слаган и в Полет. Марката е руска (до около 90-те години) и след това се мести в Китай. Секонда сменя доста руски производители през годините от 66та до 90-93. Този часовник е произведен може би около 80те години.

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13599
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от mitadoc » 22 04 2020, 14:20

mnooqsno написа:
22 04 2020, 13:26
В обявата пише ,че е poljot , но на часовника пише Sekonda. Та залужава ли си този часовник ?
Изображение
Отдолу си пише USSR - Секонда е съветска марка. В момента не е съветска.

Ето завършил лот на същия часовник.

https://www.catawiki.com/l/28428319-sek ... -1990-1999

А това,което колегата каза,че ще струва 50 лв,никой не може да го предвиди. Може и 50 000 да струва. Не се знае какво ще стане след 50 години.
Ако цената те устройва - заслужава си.
Daydreamer

Камбуров
Активен
Мнения: 210
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от Камбуров » 20 05 2020, 22:35

SEKONDA не е производител на часовници, а търговски бранд. SEKONDA е (или поне беше по съветско време) британски бранд, който пласираше съветски часовници (предимно Полет, Ракета, Слава и Мълния) във Великобритания. Моделите са идентични с домашното производство, но с бранда SEKONDA. Някои модели са произвеждани специално за износ (де лукс, стоманени каси и пр.), специално за този разпространител.
Въпросния часовник е Полет хронограф, калибър 3133, от края на 80те, началото на 90те. За мен всеки 3133 в добро състояние и под 250лв. си заслужава.
Иван

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1978
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от Seikosha » 21 05 2020, 05:02

Хубаво е ,че в последният момент се е включил Иван, за да разясни нещата.
Аз обаче първо бих издърпал ушите на колегата southcoast за двата абсолютно неадекватни поста. Все таки,ако не си запознат с нещо, не го демонстрирай барем в публичното пространство, все пак тука четат всякакви хора и биха приели нонсенса като истина , а и като характеристика на нещо ,което май не ти е съвсем ясно, за да даваш определения.
Лично за мене, понеже имам същият часоввник, макар и малко в друг модел, смятам да съм и обективен, а не пристрастен.
Първо това е не "механичен механизъм" както пише колегата по-горе, това е хронографен механизъм с ръчно навиване, нещо май селф вайдинг на английски беше подобно. Калибърът 3133 е разработен от 1МЧЗ Полет на базата на Валжу 7734 ,ако не ме лъже паметта и е с малки модификации. Самият механизъм се е получил изключително качествен и устойчив и при добра кондиция, дава повече от добри резултати.
Не искам да прозвучи като да съм пристрастен, но този който аз имам,(навремето му излезе прякора Панчо) работи вече 7г. в рамките на COSC.
От друга гледна точка , да оценяваш нещо ,за което си нямаш бъкел представа и да му туриш там едни 50лв, си е дезинформация и лоша услуга на търсещият помощ и мнение. Който разбира , знае и е чувал за "Штурманские" "Буран" , те вътре ,да не са с Мийота с 1 камъка?
Колкото до SEKONDA - това е съветска импортна марка (mitadoc e прав) часовници от средата и края на 60-те г. Регистрацията е на името на Петродворец Часовикарски завод (ПЧЗ) Оттам нататък се е използвала и като износ както писа и Иван ,от Полет, Слава (2МЧЗ) , а мисля, че май и от Минският завод пуснаха някои. Някъде около разпада на СССР търговската марка се е прехвърлила собствеността на англичани, от там на сетне никой не може да каже какво е. Със сигурност се сглобяват вече в Китай.
И последно: не е работа на някой да определя цена на един часовник, особено ,ако не е наясно с него. За мене показаният часовник ,доколкото се вижда от снимката е много добре запазен. По това време вече няма позлата , а предполагам титаниев нитрид, но изглежда добре запазен. Моделът е класически от първите продуцирани и ако механизмът не е увреден и пипан от някой калпазанин, цената му тръгва от 250лв, нагоре и това е нищо в сравнение с някой известен моден боклук с цена в три пъти повече, заради имиджа. 3133 е желязо ::thumb::
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

southcoast
Почитател
Мнения: 439
Регистриран: 08 11 2017, 22:59
Местоположение: Пловдив

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от southcoast » 21 05 2020, 06:22

Добре, че ми разяснихте колега (че трудно спях последния месец от грешно дадената информация). Интересно ми е как прозряхте дали в часовника има механизъм само от една снимка, пък било той и в добро състояние (но сигурно опита се натрупва с времето ;) ) Благодаря, но гледайте другия път да е в рамките на нормалното календарно време (стига да не спите зимен сън :), а и колегата вече сигурно го е купил и продал!

Камбуров
Активен
Мнения: 210
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от Камбуров » 22 05 2020, 01:25

southcoast написа:
21 05 2020, 06:22
Интересно ми е как прозряхте дали в часовника има механизъм само от една снимка, пък било той и в добро състояние (но сигурно опита се натрупва с времето ;) )
Предполагам, че Мишо прави същото образовано предположение, каквото бих направил и аз, на базата на личен опит. Нали за това е този форум, да си помагаме с добронамерени и образовани съвети? Какво е направил човека с часовника си е негова работа. Стартирал е тема и всеки може да пише каквото и когато си иска. Аз когато не разбирам нещо, гледам да се въздържам от мнение.

Изображение

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1978
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от Seikosha » 22 05 2020, 05:13

Вярно ,че съм си вампирче, от нощните хищници га ходят на лов :))
Вярно е ,че и малко съм бил по-остър към колегата, ма то към 05.00ч. сабахлям и на мене вече ми се доспива и ме хваща яд от това. Сънят е смърт, а аз съм мъртъв барем 14ч. в денонощието. Иначе що съм писал е правда и нека гледаме обективно на нещата, а не емоционално непременно. Не съм чувал и до днес, някой да се оплаче от 3133 ,просто самата конструкция на Валжу, както и на класиките на Лемания , Ландерон, при хронографите са си стигнали един връх за времето си, ненадминат и до днес. Можеш да надграждаш, да добавяш компликации, но е важна основата, това е изначалното, търсещият човешки съзидателен ум, а не копиращият. Знаете ли каква красота има в един Екселсиор Парк например и той ли за 50лв.? Това,че часовникът е руско производство, значи ли ,че трябва по някаква незнайна причина просто да бъде "замазан" Грешка. "Дуракоустойчивите" съветски часовници, както тръгна приказката от един наш колега, може да не са върха на красотата (макар ,че има доста обратни примери) , но поне е имало разнообразие, десетки хиляди модели, на нещо което да ти служи и да ти върши работа. Да не забравяме,че преди време нещата не са били като сега. Часовникът е бил на почит и лукс , подарявал се е за празници, връчвал се е като подарък при награждаване, пенсиониране, по повод някакъв юбилей. Часовникът е бил уважаван, а дори в гладните следвоенни години е бил и като разменна монета. И сега е така, но вече само на високо ниво, другото е като да си слжиш връзка на ризата. По-скъпа риза - по-скъпа връзка, иначе ставаме зян, плащаме данъка на общественото мнение.
Аз май се отпляснах :)) Реалността обаче наистина е такава, че на часовниците се гледа вече по различен начин, може би еволюционно да е нормално, но все си мисля, че въпреки всичко, има хора, има такива чудаци, дето ровят назад във времето , ровичкат в историята, стават смешни сигур в очите на тези с "тупалките" и така нещо незнам защо ми напомня на "451 градуса по фаренхайт" на Бредбъри. Живи и здрави да сте всички вие, които обичате истински това което носите на китката си ,или в джобито, това е любов за цял живот, часовникът не изневерява, дори и да носи женско име,той ни е пръв приятел, нещо много лично, нещо много ценно, то си е наше, част от нашите спомени и живот.

Ето и моят 3133 снимките са стари и не "съвсем" Га пристигна от Украйна,2013г. дори задният му капак не беше затворен. По това време си имах навик да си кръщавам часовниците с човешки имена, та той си стана Панайот , ма за галено му виках Панчо. Приятел ми е,подносвам го от време на време, говорим си нещо там, бъбрим си.

Изображение

Изображение

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
tzetz
Маниак
Мнения: 632
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

Re: Моля за мнение отностно този часовник

Мнение от tzetz » 27 05 2020, 09:26

Ами така е, нещата в съвременния живот се израждат до такава степен, че често човек може чисто и просто да се удави в гмуркането за точната информация...
Това е и идеята на този форум, да потърсим помощ и да я получим в рафиниран вид от по-знаещите и по-опитните от нас.
В борбата за парите на хората се налагат стандарти, базирани на суета, а не на разум и в общата лудост и борба да сме "като другите" или дори повече от тях, хората залитат по изкуствено насадени "моди" и в кацата с аки е трудно да оценим, нещата се размиват и ни е трудно да познаем и отсеем, когато попаднем на нещо истинско.
Може да звуча метафорично, но подобен е и случаят с часовника във въпросната тема.
Затова поздравления за Мишо и Камбуров, които в момента не помагат само на един колега, поискал мнение, а също на много други, които търсейки информация, също ще попаднат на този пост... и ще знаят, че калибър 3133 си струва.
Макар и преди и сега, и след 50 г. да струва има-няма 50 лв.. :-D
Всъщност напоследък купувам само стари запазени съветски часовници. Но не затова, че са "дуракоустойчиви", а защото са част от една безвъзвртано-отминала епоха, която няма да се върне. От тази гледна точка, те се явяват "по-история" от други винтидж модели на известни марки, които съществуват и днес. Така че може да се очаква цената им на световните пазари само да расте.
А по красота, качество на изработка и точност на хода, особено моделите до 1960-65г, може да се каже не отстъпват на винтидж събратята си от световните марки.
Изобщо по онези времена нещата са се правили с идеята да пребъдат, да впечатляват клиентите с издръжливост и дълговечност, а гаранцията е била една проформа притурка, за редките случаи на "глухи акули".
В днешни дни гаранцията е граница - черта, след която продуктът трябва да върви на буклука и да се купи по-новия/по-модерния модел.
Затова работят цели две индустрии - от една страна рекламната - промиваща мозъка и налагаща модите и учените-проектанти от друга, които вече мислят как да проектират, и направят нещата да се чупят в точния момент.

П.П. За недочулите, немци вече са измислили двигател с разпределителен вал от полимер, т.е. пластмаса, с ресурс поне 150 000 км. След гаранцията, сменяш двигателя (1/3 от стойността на новата кола) или направо автомобила...
А къде са вечните двигатели на Мерцедесите от 90те с навъртени над 1 000 000 километра без ремонт??
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!

Отговори

Върни се в “Марки, модели, новини, коментари”