ELYSEE

Информация и мнения за конкретни модели и марки
Отговори
sci
Маниак
Мнения: 2419
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

ELYSEE

Мнение от sci » 26 09 2017, 20:22

На ELYSEE се носи най-различна слава, в зависимост по кое време и в кои среди се дискутира. Понеже от няколко дни нося един техен часовник, реших да споделя малко инфо относно марката. Ще се опитам да направя кратко резюме тук, част от нещата са моя интерпретация на информация от форуми и други източници.
Часовници с марката Elysee има от 1920-та година и се произвеждат в Швейцария. Колко са били успешни - не ми е ясно, не съм виждал нито един в аукцион от това време.
През 1960, немската компания Harer, купува марката и започва да произвежда в Пфорцхайм златни механични часовници с този бранд. До кога продължава това производство не ми е известно, предполагам, както повечето индустрия в Пфорцхайм, около 80-те всичко бавно угасва.
През 1991-ва брандът бива купен от предприемач от Дюселдорф и започва историята на фирмата, която и до днес представлява Elysee. Годината не е случайна според мен, явно има някакво възраждане на часовникарските марки в Германия, защото тогава започват дейност и други големи имена в немското часовникарство - такива като GO, NOMOS и Poljot International. Явно бизнес моделът на Elysee не е бил като на тези манифактури, защото повечето часовници на Elysee не бяха Made In Germany. Моето предположение е, че дизайните и планирането се е ръководело от Германия, а часовниците са се произвеждали в Азия по договор. Това е и доста дългия период, познат основно във WIS средите, където марката и до сега не се приема като пълноправен немски производител. От друга страна, синът на собственика на Elysee поема ръководството през 2010 и малко по-късно производството се прехвърля изцяло в Германия (е, при работа с поддоставчици, под производство се разбира асемблиране и качествен контрол). Освен това китайските механизми изчезват от гамата им, за да се заменят само от Citizen, ETA и Ronda. Горе-долу по това време, няколко производителя (извън Glashütte, защото те си имат тянхата регулация да го пишат това на циферблатите се) се обединяват в "Made in Germany" инициатива за часовникарската и бижутерска индустрия. Сред тях са известните в ПФорцхайм LACO, Stowa и Aristo, както и Hanhart и други, сред които е и Elysee. И наистина - "Made in Germany" стои чинно на всеки техен модел, а немските списания ги включват в редовните си обзори на Hergestellt in Deutschland обзори.

Лично мен Elysee ме заинтригуваха през 2010 още (техния pre-Made In Germany 100% период), когато в списанието Armbanduhren имаше ревю на техен механичен хронограф на базата на ST19, който много ми допадна като дизайн. Също ме накефи и логото им с орела :) Ето на този(някакъв стар пост в швейцарски форум).

Наблюдавам ги от тогава чат-пат, прави ми впечатление, че винаги имат по някой и друг модел в гамата си, който да ми харесва. Въпреки промяната в имиджа, все още са марка за мен - кефи им се, ама отстрани (още повече, че 60-70% от продукцията им е кварц).

Причината да им обърна повече внимание, беше промоция за "лоялни клиенти" на веригата в Real. Там, срещу 30 "лоялни точки" можеше да се закупи един от трите модела на Elysee с примерно 70% отстъпка от официалната им цена. В интерес на истината, часовниците Elysee се продават онлайн на цени близки до официалния сайт, т.е. го няма ефектът на DW или Fossil, дето е ясно, че в Outlet центровете ги има повечето модели на половин цена. Та така се поддадох на изкушението от намалението и си купих този кварцов красавец - Elysee Zelos:
Изображение
Пълно ревю му написах във WUS - може да се види тук : http://forums.watchuseek.com/f67/elysee ... 39381.html
Часовничето се оказа доста добре изработено и с красив дизайн - очевидно насочен към нишата, в която се ширят Daniel Wellington и Сие - тънки кварцови часовници с Баухаус дизайн. Лично според мен, въпросният Zelos е доста по-добър избор, защото някак си има нещо часовникарско в него, дизайнът ми допада повече, а и парите са същите, а имаш Made in Germany на циферблата :) Вярно, имам го от няколко дни и не знам как ще е качеството в дългосрочен план - но ще поживеем, ще видим. Хората пишат и доста подробно описание на моделите си, включително и какъв е механизмът - от простите кварцове до ETA 7750. Между другото, ревютата в amazon.de за различните модели на Elysee са между 4 и 5 звезди - ясно е, че не са от WIS-ове, но потребителят си е потребител... пък и тези са явно без предразсъдъците на 90-тарския период на Elysee. Поне аз ще продължа да ги държа под око ;)

П.П. Понеже в текста използвах "кварцов красавец", с една дума може да се нарече "кварсавец". (C), (R) и ТМ :lol:

Потребителски аватар
DocVader
Маниак
Мнения: 2965
Регистриран: 25 02 2012, 12:30
Местоположение: Пловдив

Re: ELYSEE

Мнение от DocVader » 27 09 2017, 22:50

Мимималистичен дизайн и липса на секундна стрелка - допада...
Естествената тъпота побеждава изкуствения интелект. Винаги.

sci
Маниак
Мнения: 2419
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Re: ELYSEE

Мнение от sci » 20 10 2017, 17:39

Понеже много го избирах, естествено каръщината си каза думата - след известно време забелязах, че часовата стрелка се поклаща радиално (всичко си върви, но в зависимост от ориентацията - dial up/dial down, не е паралелна на циферблата). Написах полугневно писмо на Elysee, като приложих снимка с описание на проблема. Получих отговор след няма и 5 минути с инструкции как да изпратя часовника и сметката си, за да ми преведат разходите по шипинга. Писмото си беше точно по моята тема, не беше цирклулярно или нещо такова. Часовникът се върна при мен след една седмица с протокол за ремонта - оказа се, че дефектът е луфт в оста на часовото колело на механизма -> замяна на механизма с нов.
На всеки се случва да има някакъв проблем, въросът е как е после с поддръжката и обслужването. Една седмица реакция ми се струва доста добре (плюс шипинга - в първото писмо ми бяха написали, че часовникът от получаването до изпращането ще е при тях не повече от два дни). Все още съм с позитивно впечатление.

petark111
Новобранец
Мнения: 28
Регистриран: 09 08 2018, 22:14

Re: ELYSEE

Мнение от petark111 » 24 08 2018, 07:04

Здравейте, колега sci!

Носите ли още часовника? Доволен ли сте от него?

Обмислям покупката на такъв и Вашето мнение ще ми бъде полезно!

sci
Маниак
Мнения: 2419
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Re: ELYSEE

Мнение от sci » 24 09 2018, 19:03

Да, всичко е ОК, нося го от време на време, понеже е кварцарка си е винаги сверена и върви :) Но официалната цена от 200 евро му е много според мен - ако е на промоция е добре.

danailangelov
Новобранец
Мнения: 1
Регистриран: 24 09 2022, 20:26

Re: ELYSEE

Мнение от danailangelov » 24 09 2022, 20:33

Преди година, две и аз си купих този часовник намален на половин цена от Amazon.de
Чак след като прочетох ревюто тук, видях че и моят датник е квадратен, а не кръгъл. Дали е оригинален часовникът? :?:

sci
Маниак
Мнения: 2419
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Re: ELYSEE

Мнение от sci » 24 09 2022, 23:21

Оригинален е, както писах по-горе - моят беше обслужен в гаранция от фирмата. Пък и кой ще седне да фейква часовник от този клас и то от толкова неразпространен бранд. Но пък факторът "екслузивност", особенно в България, е доста силен :)

Отговори

Върни се в “Марки, модели, новини, коментари”