СТАТИЯ: Историята на Сийгъл

Информация и мнения за конкретни модели и марки
Отговори
Потребителски аватар
Groot
Маниак
Мнения: 8528
Регистриран: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

СТАТИЯ: Историята на Сийгъл

Мнение от Groot » 31 12 2012, 17:55

Изображение


Историята на Сийгъл (SEAGULL, 海鸥) – Тянжин (Tianjin, 天津), Китай (China, 中国)
През януари 1955 г. китайското правителство решава да се създаде часовникарска индустрия в северната част на страната. Въз основа на този декрет четирима мъже в една малка работилница с ограничен инструментариум започват проектирането и израбботката на първия китайски часовник. Използвайки за база швейцарски механизъм с 5 рубина на Sindaco, те успешно приключват изработката на прототип на 24 март. Наричат го Wuxing (五行, 5 елемента), на името на фундаменталната китайска схема (дърво->огън->зема->метал->вода). Този нисък клас часовник се произвежда в много ограничени бройки, всяка от които е почти изцяло ръчно изработена. Така скромно започва това, което в момента е един от най-големите световни производитли на механични часовници.
Изображение
През 1957 г. започва подготовката за изгражданто на фабрика за часовници в Тянжин, наречна „Wuyi” (5-1, т.е. Първи май). Фабриката е завършна през следващата година и започва производството на изцяло новпроектиран механизъм със 17 рубина на основата на швейцарски клибър (FHF 25/28). Часовниците с този механизъм получават същото име Wuyi и са с отлично качество. В момента са много търсени от колекционерите. Следващият механизъм ST-2A в Wuyi часовниците е подобрен, като се влага противоударен механизъм (shockproofing) и допълнителни рубини. През 1962 г. фабриката се мести в нова сграда и се преименува на Фабрика за часовници „Тянжин”. Производството на Wuyi продължава до 1971. Модлът е толкова сполучлив и известен, че в последствие са направени четири „преиздавания” (reissue), последното през 2011 г.
ИзображениеИзображение

През 1961 г. Министерството за леката промишленост получава заповед да се разработи нов „пилотски” часовник за военновъздушните сили на народна освободителна армия. Проектът е наречен #304. По това време швейцарският производител на механизми Venus тъси да се освободи от мощностите за производство на своя калибър 175 и да се концентира върху новия си 188. Първо е предложен на СССР, но оттам не проявяват интерес. Затова е закупен от Китай с цел ускоряване на проект 304. През октомври 1965 г. е завършена третата версия на прототипа (затова производствената версия получава името ST3), която е изпратена на Министерството и ВВС за одобрение. Одобрението се получава през декември. До м. май следващата година 1400 хронографа са били доставени на пилотите на китайските военновъздушни сили. Има и прототип на хронограф само със секундна стрелка, но не влиза в серийно производство, а само малка тестова партида се произвежда с марката Wuyi.
Изображение

Междувременно през 1966 г., фабриката успешно разработва първия изцяло 100% китайски проектиран и произведен часовник, Dong Feng (东风). Механизмът в него е ST5 - модерен, тънък, точен и висококачествен с 19 рубина, включително и на главната пружина. Малко по-дебела автоматична версия е разработена по-късно, но е била произведена в много ограничена бройка. ST5 покрива националния стандарт „първи (висш) клас”, което може би е било взето предвид за освобождаване на фабриката Тянжин от задължението за производство на китайския унифициран механизъм (Tongji). В съответствие с националните индустриални стандарти ST5 е обновен до 21600 bph и наименован ST5-K. Мханизмът ST5 е високо ценен от колекционерите и заради неговата отличителна декорация "Seagull Stripes", състояща се от грациозни дълбоко гравирани дъги върху плочите. Поради това, че те са правени ръчно, няма два абсолютно еднакви.
Изображение

ST5 получава одобрение за износ през 1973 година. За името „Източен вятър” вероятно е било предположено, че на международния пазар ще носи твърде голям политически заряд, затова на задния капак към логото на разбунното от вятъра море е добавена летяща чайка, както и на циферблата се появява надписът „Seagull” (чайка). Това е и първият китайски часовник за износ.

През 1975 г. е разработен и дамският механизъм ST6. По-малкият калибър не е толкова точен колкото ST5, но въпрки това е достатъчно добър и с отлична репутация. Но поради опростената си конструция, ST6 е значително по-евтин за производство от ST5. На негова база се произвеждат и първите китайски дамски часовници за износ. Освен в часовници, двата механизма се изнасят и за румънската „Mechanica Fina”, като с тях се произвеждат часовниците марка “Orex”.

В края на седемдесетте/началото на осемдесетте години на миналия век Тянжин разработва механизъм от по-висок клас от ST5 – автоматичен ST7 с ден и дата. Механизмът е с изтънчен дизайн и микрометричен регулатор на баланса, което предлага очакваната по-висока точност. За съжаление, в тези години "Червен Китай" е затворена страна за останалата част от света, и нищо за тяхната часовникарска индустрия не е било известно навън. Затова изглежда неразумно за чуждестранен купувач на часовник да избере Seagull пред най-близкия еквивалент от Tissot или Titoni. От друга страна, колко от обикновените хора в Китай могат да си позволят такъв часовник? Така ST7 се оказва отличен механизъм без пазар. Seagull изнася известно количество часовници със ST7 в някои части на Азия, а през 1977-78 дори и във Великобритания. Въпреки това, за разлика от Съветския съюз, при китайската часовникарска индустрия липсва координиран подход по отношение на износа, и Seagull не успява да наложи своето име извън Китай.
Изображение

В началото на 1980 г. пазарът на механични часовници намалява. Кварцовите дигитални часовници, особено мулти-функционални модели, достигат пика на популярността си, като основно се търсят много тънки кварцови аналогови часовници. В същото време икономическата политика в Китай се променя и се насочва към все по-голяма международна търговия и в двете посоки - внос и износ. Това е трудно време за китайската часовникарска индустрия. Простите ръчно-навиваеми часовници все още имат своите потребители (например първата китайска експедиция до Южния полюс през 1985 г. е оборудвана със Seagull ST5 часовници), но на общия пазар те просто не са конкурентни. Тянжин Watch Фабрика отговаря на предизвикателствата на 1980 г. чрез разработване на кварцови калибри ST9 и ST11, които са надеждни и успешни поне на вътрешния пазар.

Другият техен отговор на кварцов конкуренцията е малко спорен. Механичните часовници са все още конкурентноспособни срещу кварцовите на някои пазари, тъй като те са автоматично навиваеми и не твърде скъпи, например Seiko 5. Започва производството на автоматичния калибър ST6D, на основата на ST6, поддържащ календарен механизъм, но с достатъчно голям циферблат за мъжки часовник. На автоматичния модул е инсталиран ротор с голям диаметър. Резултатът е часовник с ниска цена и приемливо качество, макар и малко по-чувствителен на сътресения. Освен това фабриката разбира, че има готов пазар за евтини автоматични механизми за чуждестранни асемблатори, особено в Хонг Конг. След пика на "кварцовата революция" започва "възраждане на механиката" и механичните часовници бавно набират популярност в развития свят. Това е плодородна почва за производителите на реплики на известни марки като Rolex и Omega. За съжаление голяма част от ST6D механизмите намират своето място във репликите през тези години.

През 1990 г. Тянжин е повишен в ниво „национален завод”, а през 1992 г. е създадена TianJin Seagull Corporation. През тази година се взима решение да се прекрати производството на механични часовници в полза на кварцови часовници. Но само пет години по-късно се взима точно противоположно решение и компанията се ангажира да прави само механични механизми! Сегашният успех на компанията е доказателство за мъдростта на това решение. През 2000 г. TianJin Seagull Co. излиза на фондовия пазар. През 2001 придобива предприятия в Далиан и Янтай, а през 2003 г. - в Шиязхуанг. Същата година и създаден и Seagull Hong Kong за да управлява експортния пазар. Производството на механизми остава в Тянжин.
Изображение

Колкото и да е успешен, ST6D е нещо на възпиращ маркер, така че през 1997 г. е разработен нов универсален базов механизъм. Калибър ST16 е базиран на популярния Miyota 8200, но с високо ефективната “magic fingers” автоматично навиваща система, вдъхновена от Seiko. Това снабдява Seagull с модерен, прост и ефективен пълноразмерен мъжки калибър, който служи като основа на безброй сложни варианти. Допълнително разработеният ST17 премахва централната секундна стрека и я замества с изнсена, което го прави още по-тънък, и позволява още по-голямо разнообразие. ST16 и ST17 се оказват изключително популярни, но търсенето остава силно и за ST6D, който остава като базов калибър и е вече на разположение с много компликации. До 2005 г. Seagull вече са производители са повече от 25% от всички механизми за часовници в световен мащаб.
Изображение

След като китайската часовникарска продукция е пренаситна с автоматично-навивами часовници с прост календар или значителни компликации, Seagull решава да излезе пред конкуренцията чрез всъпване в елитния свят на производителите на механични хронографи. През 2003 г. проект 304 е възстановен, актуализиран и новият мханизъм получава наименованието ST19. Този механизъм е изключително успешен, както в часовници от други производители, така и в собствените часовници с марката Seagull. Проектират с и произвеждат няколко преиздаване (reissue) на оригиналния 304, последното пред 2012 г.
Изображение

Почти по същото време, Seagull разработва първия си турбийон механизъм ST80, който също бързо печели добра репутация. Както и други производители на турбийони, стремящи се да се справят с предизвикателството, Seagull произвежда двоен турбийонен механизъм ST82 през 2006 г., с комбинирането на един „летящ” и един „с обща ос” турбийони. Всички сложни механизми – турбийони и хронографи – се произвеждат и скелетонизирани. Seagull произвеждат също и 15-минутен и едноминутен репетитори, както и по-малък Tourbillon за дамски часовници и автоматичен часовник с вечен календар. През 2011 представят прототип на автомат с микроротор, ръчно-навиваем механизъм с интегрирана музикална кутия, както и орбитален турбийон, за които са били получени и патенти.
Изображение

Seagull не забравят и за масовия пазар. В отговор на недостига на ЕТА-тип автоматични мехнизми, Seagull в момента предлага свои собствени разработки, аналози на ЕТА 2824 и 2892, в пряка конкуренция с швейцарската фирма Sellita. Като продължаване на техния натиск в швейцарската територия доставя ST16 бази и части на швейцарските Claro Semag и TechnoSablier, които след доработка получават сертификат “swiss made”. Произвежда също и механизми за джобни часовници.

Докато масовият пазар носи на Seagull солидна печалба, техните турбийони и хронографи издигат марката до ниво на признание, които никога преди не е постигано. Едновременно с това помогна за подобряване на имиджа на "Произведено в Китай". Сред любителите и ентусиастите Seagull успя да се превърне в синоним на отлично качество

Потребителски аватар
AndyS
Активен
Мнения: 208
Регистриран: 09 10 2015, 10:30
Местоположение: София

Re: СТАТИЯ: Историята на Сийгъл

Мнение от AndyS » 17 11 2015, 00:13

Сега чета стари теми ,странно ми е защо тази не е получила никакви отзиви. Страхотно ревю. Беше удоволствие да го изчета.
‘Le temps s’écoule, le temps s’en vole’

Потребителски аватар
Groot
Маниак
Мнения: 8528
Регистриран: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: СТАТИЯ: Историята на Сийгъл

Мнение от Groot » 17 11 2015, 09:27

Тази статия вероятно е на Miroman или друг колега. Защо е от моя юзър вече дори не си спомням :)

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2622
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: СТАТИЯ: Историята на Сийгъл

Мнение от ivanovnov » 17 11 2015, 11:45

много интересна статия, аз също не я бях чел :) адмирации за труда на колегата, който я е написал/превел, подобни теми правят форума изключително място :) за жалост вече са по-редки :)
...go forward...

Отговори

Върни се в “Марки, модели, новини, коментари”