Марките ЗЕНИТ

Информация и мнения за конкретни модели и марки
Отговори
evograd
Почитател
Мнения: 347
Регистриран: 13 12 2011, 14:38
Местоположение: София

Марките ЗЕНИТ

Мнение от evograd » 21 02 2013, 15:45

Здравейте, всеки от нас има любими брандове в различни сфери. Не крия, че в сферата на часовниците моята любима марка е ZENITH – за щастие от няколко месеца имам удоволствието да се радвам на един от култовите представители на марката и за впечатленията от това вече писах в това ревю http://strelki.info/viewtopic.php?f=12&t=11047 . Интересното обаче, че тази марка (в други сфери обаче) я опознах доста преди да знам изобщо за часовниците, а камо ли да се интересувам от тях.
Първия ми сблъсък със ЗЕНИТ беше поради факта, че баща ми имаше такъв фотоапарат – тези от вас, които са навършили 30-35 години най-вероятно знаят, че преди 1989 г. това беше най-добрият огледално рефлексен апарат от тази страна на „желязната завеса” – или най-добрият който можехме да си позволим без това да води неприятни последици.
След това дойде футболът... От дете съм фен на Динамо Киев (Киевское Динамо – така е известен клубът на територията на бившия Съветски съюз) – и си спомням много добре, че преди „златното поколение” на отбора под ръководството на Валерий Лобановский да започне триумфалното си шествие по Съюза и Европа, през 1985 г. шампионът на СССР беше Ленинградският Зенит. Другата подробност, че един от любомите ми в детството актьори – Михаил Боярский (вечният Д’Артаньян) е върл фен на отбора и до сега навсякъде се появява с шалчето на Зенит.
Та след като бях поканен от Явор да предложа някакъв материал за списанието, темата си дойде от само себе си – „Марките ЗЕНИТ”. Информация за материала черпех от интернет – за авторство не претендирам. Знам, че темата можеше да бъде развита много по-задълбочено и интересно, но за съжаление времето все не достига.
Приемам всякакви критики и коментари – дано Ви хареса...

Зенит е най-високата точка от видимата небесна полусфера - там където я пробожда перпендикулярът спрямо хоризонталната равнина, издигнат от точката на наблюдението.


http://www.zenith-watches.com
Часовниците Зенит звучат като нещо митично и уникално. Те наистина са такива, още от създаването си и продължава и днес. Името Зенит се заражда малко по митичен начин, Georges Favre-Jacot основателя на Зенит седял една вечер на своята тераса разположен удобно и се наслаждавал на красивото звездно небе и забелязал голямото съзвездие около съзвездието Полярна звезда. Той бил толкова въодушевен от това че решава да кръсти своите часовници Зенит, именно на тази най – висока точка на вселената. Georges Favre-Jacot бил суеверен човек, той е вярвал че звездите ще му донесат успех и никога не се е съмнявал в това.
След основаването си през 1865 година Zenith тръгва по трънливия път по налагането на новата си марка часовници. Разбира се, в началото не всичко вървяло гладко но с голяма любов и желание малко по малко марката Zenith успява да се наложи на пазара. Така през 1875 година, само десет години по – късно завода на Зенит разполага с над 1000 работника. Наемат се само най – добрите работници във всяка сфера и то само такива споделящи тези ценности споделяни от Georges Favre-Jacot, а именно създаването на един отличен часовник. Всички тези ценности няма как да останат незабелязани и с всяка измината година Зенит постоянно разширява пазарите на които предлага своите невероятни часовници. Часовниците на Зенит са едновременно исторически и съвременни произведения на изкуството. Механиката на всеки един часовник Zenith е проста, но невероятно качествена и изключително ефикасна. Всичко това символизира желанията и старанието на Georges Favre-Jacot, дори днес фирмата плътно следва завета на своя създател и дори за момент не изневерява на неговите принципи.
Карл Hassel и Ралф Матюс основават малка радио-лаборатория, която започва съществуването си през 1919 г. в Чикаго. Радиостанцията на двамата приятели е носела името 9ZN, което е дало името на Z-Nith. Предприемачът Юджийн Макдоналд се присъединява към компанията през 1923 г. и помага за създаването на компанията ZENITH Radio Corp. Още през 1926 г. компанията пуска първото си радио. Годишният оборот през 1930 г. е 11 млн. евро. В компанията работят близо петстотин души.
За 60 години броят на служителите нараства до 15 хил. души, а продажбите са достигнали $ 500 милиона.
В края на века броят на служителите е намален до пет хиляди поради несъстоятелност и организацията бе придобита от корейската компания LG Electronics Inc. Сред постиженията на компанията са развитието на Зенит HDTV, High Definition телевизия, безжичен контролер, както и мулти-канален аудио поток.
Феновете на ламповите радиоприемници са добре запознати с името на компанията. Най-известната линия е “Trans Ocean” - през 1942 г. е създаден първият преносим приемник на тази линия, който получи името Зенит Deluxe Модел 7G605 Trans-Ocean Clipper Shortwave – или просто Clipper. Днес е рядкост да се намери истински Clipper - в търговете цените им достигат до няколко хиляди долара.


През 1963 г. стартира производството на модела Royal 3000. Между деветте предлагани диапазони за първи път се появява FM. Възпроизвеждането на звука става по-добро и вече може да се използват за захранване батерии или 12V адаптер.

Особено внимание следва да се обърне на линията на 7000, която излиза през 1967 г. Производителят реши да промени дизайна – приемникът получава отварящ се капак капак, неоновите светлини позволяват да се правят записи.

След реорганизацията компанията престава да произвежда радиоприемници. Днес много от най-популярните модели, произведени от Зенит може да бъдат видяни в сбирките на колекционерите на редки устройства с високо качество.


http://www.zenit-foto.ru
Запазена марка на Красногорския механичен завод. По-рано се прилага само за огледално-рефлексните фотоапарати, а по-късно, през 1990 г. - почти всички продукти на предприятието носят това име.

Наименованието "Зенит" очевидно е било "марка" на Министерството на Отбранителната промишленост още преди войната, чиято собственост е бил заводът по онова време. Възможно това е било кодовото име на завода.

Марката "Зенит» («ZENIT") е официално регистрирана от КМЗ в Държавния комитет на изобретенията (Госкомизобретений) на СССР още през 1965 г.

Логото на фотоапарата в латинска версия почти никога не се пише на английски език, а именно като "ZENITH» (с изключение на няколко дизайнерски проекти и отделни случаи, например, е била произведена партида Зенит-С, маркирана по този начин). Все пак, в рекламите и други печатни продукти, предназначени за износ в англоезични страни, съветските външнотърговски организации често са използвали това грешно наименование.
Интересното е, че британско фотографско списание « Amateur Photographer» в броя си от декември 1978 се опитва да обясни причината за различното изписване на марката върху самите камери и в текста: « The Russian word ЗЕНИТ is translated as Zenit, but we all know the cameras as Zenith. The dictionary definition of Zenith is ‘the point of the heavens directly overhead’ and ‘the highest point’ (which is probably the meaning the Russians would prefer).”
Въпреки това, марката ZENIT се изписва именно по този начин, а не “Zenith” с „H” накрая, независимо от правописа на думата на английски език. Това е търговската марка и не е предмет на правописните правила на езика.
В момента в Руската федерация, страните от ОНД и в много страни в чужбина, търговска марка "Зенит» («ZENIT") в областта на фотографска техника е регистрирана и есобственост на АД "Красногорский завод им. С.А.Зверева”.
Въпреки това обаче марката Зенит („ZENIT”) не е глобална. В много страни тя е запазена от други компании. Две заявления за регистрация на търговска марка «ZENIT» в САЩ, подадени от Всесъюзно обединение „Машприборинторг” през 1979 и още веднъж през 1997г. от ОАО „Красногорский завод им. С.А. Зверева” – са били отклонени, съответно през 1984 и 2000г. – отчасти поради регистрирана в САЩ марка« ZENITH », собственост на компанията «Zenith Electronics Corp.» и простираща се върху телевизионно и видео оборудване.


http://www.fc-zenit.ru
Зенит е основан през 1925 г, но според някои източници е основан през 1914 като ФК Мурзинка. Първите успехи на Зенит идват чак през 1984, когато ленинградци печелят титлата на СССР. След разпадането на СССР Зенит играе няколко сезона в 1 лига. През 1998 начело на отбора застава Анатоли Давидов. 2 години по-рано той става най-старият футбоист, играл във Висшата Дивизия - на 43 години. В първите 8 кръга отборът записва само 1 победа. В купата на Русия отборът се представя далеч по-добре. На 1/16 финалите отстраняват Сокол Саратов. В 1/4 финалът побеждават ФК Ростов. В следващият кръг питерци бият ЦСКА Москва с 1:0 с гол на Генади Попович. На финалът играят с Динамо. Московчани повеждат чрез Николай Писарев, но Зенит печелят с 3:1. В средата на 2000 Давидов е сменен от Юрий Морозов. Опитния специалист започва да разчита на млади таланти като Вячеслав Малафеев, Андрей Аршавин и Александър Кержаков. Зенит заема трето място в шампионата, а в купата отпада на 1/16 финалите. Отборът достига и до финала на Интертото. През 2001 Зенит достига до финала на купата на Русия, но губи от ЦСКА Москва с 1:0. В края на 2002 начело на отбора застава Владстимил Петржела. Капитанът на отбора Алексей Игонин напуска, и чешкият наставник започва да налага Владимир Бистров и Игор Денисов.Новият капитан е Владислав Радимов. През 2003 Зенит печели купата на лигата на Русия. Отборът се класира на второ място в шампионата на Русия, като шампион е ЦСКА Москва. През 2004 Зенит отново изпускат титлата, като финирира чак на 4то място. В купата на УЕФА достигат груповата фаза. В края на 2005 отборът е купен от Газпром. Новия треньор е Константин Сарсаня. През май 2006 г. „Зенит“ назначава опитния холандски специалист Дик Адвокаат като треньор. Той извежда питерци до 1ва шампионска титла в шампионата на Русия. В средата на сезона капитанът Владислав Радимов се сбива с Фернандо Риксен и губи капитанската лента и титулярното място. През 2008 Зенит печели Купата на УЕФА и Суперкупата на Европа. През 2008/09 Зенит участва в Шампионската лига, но отпада още в групите. На 10 август 2009 Анатоли Давидов се връща начело на Зенит като временен треньор.На 10 декември 2009 начело застава Лучано Спалети. Той печели шампионата,купата и суперкупата на Русия през 2010. През сезон 2011/12 Зенит завършва първи в редовният сезон на РФПЛ. Също така и за първи път в историята си прескача групите на ШЛ, след като е в група с АПОЕЛ Никозия, Порто и Шахтьор. На 1/8 финалите отпада от Бенфика. Въпреки това, Зенит не допуска грешна стъпка в първенството и става шампион за втора поредна година. В първите няколко кръга на сезон 2012/13 питерци тръгват убедително, побеждавайки ЦСКА Москва с 3:1 и Спартак Москва с 5:0. За 7 кръга те набират 16 точки и са начело в класирането. На 3 септември 2012 отборът се подсилва с 2 от звездите на португалското първенство - Аксел Витсел и Хълк. Трансферите са на обща стойност 80 млн евро.
Успехи
• Шампионат на СССР:
o шампион: 1984
• Шампионат на Русия:
o шампион: 2007, 2010
• Купа на Русия:
o шампион: 1999, 2010
o второ място: 2002
• Купа на СССР:
o шампион: 1944
o второ място: 1984
• СССР суперкупа:
o шампион: 1985
• Русия суперкупа:
o шампион: 2008,2011
• Купа на федерацията:
o второ място: 1986
• Купа на лигата на Русия:
o шампион: 2003
• Купа на УЕФА:
o шампион: 2008
• Суперкупа на УЕФА :
o шампион: 2008

Потребителски аватар
Solaris
Почитател
Мнения: 381
Регистриран: 19 06 2010, 22:48
Местоположение: Munich, Germany

Re: Марките ЗЕНИТ

Мнение от Solaris » 02 03 2014, 17:18

Благодаря за хубавото четиво. Лично на мен ми бе много интересно!
Изображение

Отговори

Върни се в “Марки, модели, новини, коментари”