Страница 1 от 4

Какво е хронограф

Публикувано: 22 01 2010, 12:16
от Groot
Едно момче в друг форум се чудеше какво е часовник с хронограф, та в интерес на форумците и на хората, търсещи в google ето най-простото обяснение на това какво е хронограф в контекста на ръчните часовници:

Хронограф е часовник, който показва времето, но има възможност да бъде използван и за хронометър (с допълнителни стрлки и т.н.)


Ако някой колега има какво да добави е добре дошъл :)

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 26 01 2010, 10:29
от edox
Привет!
Нов съм тук но като часовникар ще си позволя да направя някои уточнения по темата.
За "хронограф"може да се даде и следното обяснение:Часовник със сложна /двойна/,прецизна конструкция.Освен основната функция да показва текущото време той е снабден и с допълнителна възможност за целенасочено измерване на част от времето с точност до 1/5,1/10,1/100 ит.н. от секундата.Обикновено това измерване се ползва при спортни състезания,засичане скороста на протичане на някакви лабораторни процеси,необходимост от прецизно измерване на кратък период от време и т.н.Хронографът е снабден с допълнителни бутони за управление позволяващи превключване на специалния механизъм в различни режими-пускане,междинно време,спиране и нулиране.При хронографите циферблатът е спесифично разграфен с допълнителни индекси,които съответстват на показанията на допълнителните стрелки.Допълнителните стрелки /в много случаи те изпълняват няколко функции/са 2,3 или повече/освен основните за отчитане на час,минути и секунди/ и в зависимост от броя им и приложените към тях малки циферблати се различават едносекторни,двусекторни и др.видове хронографи.Обикновено допълнителните стрелки са предназначени да отчитат както следва: подразделенията 1/10,1/50 и т.н.от секундата,секунди,минути и в по-сложните и специализирани уреди-и часове.В съвременен вариянт/предимно при кварцовите хронографи/може да се срещнат и функции за второ време,памет,продължаване на отчитането след пауза и др.Съвременните хронографи са многофункционални и сложни устройства, в които са вградени и възможности за отчитане на ден,дата,месец,лунни фази,24 часово отчитане с показания за ден/нощ и много други.Освен,че са сложни и функционални хронографите са и изключително атрактивни със спесифичния си дизаин и винаги са предпочитани за носене независимо от тенденциите на текущата мода в това отношение.Единственият им недостатък е обемистите им форми и скъпота поддръжка заради по-сложния ремонт/просто казано те представляват два часовника в един корпус/.
Дано да съм бил полезен с беглата си информация.

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 26 01 2010, 10:46
от fivegood
Браво колега! Полезна информация. Само не съм съгласен, че са "винаги предпочитани" Аз лично ги избягвам! :)

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 26 01 2010, 11:12
от edox
Казвам "винаги предпочитани" в смисъл,че тези дето обичат по обемистите часовници и спортния дизайн ги носят независимо дали са актуални или не.А и наблюденията ми показват,че от доста години насам голяма част от хората носят хронографи.Може би това се дължи на по-достъпните им напоследък цени както и на богатия избор "реплики" с такъв дизаин.Преди 5-6 године из европейските страни беше много модерен "хронографът" и масово се носеше о от жени в различна възраст а младите носеха дори предимно мъжки модели.

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 26 01 2010, 11:38
от fivegood
Моите наблюдения са пък, че повечето от тези хора незнаят как се ползва хронографа и са го пробвали 2-3 пъти. :lol: Специално си правя труда при възможност да попитам хора с такива часовници, когато се заговорим на темата. Т.е. дали са си парите за нещо, което не ползват. Донякъде мога да ги оправдая с предпочитания за конкретния дизайн, но пак за мен си остава необяснимо, как човек може да хареса някакъв дизайн заради 2-3 стрелки и циферблатчета повече, които си остават неизползваеми. Да не говорим, че повечето сериозни фирми в линията си от модели почти винаги имат традиционен и хронограф модел, така че избор има. За да не ме разбере някой погрешно пак казвам - не отричам хронографа и не съм против купуването на такъв часовник, но само ако се ползва. Бих си купил хронограф само, ако съм наясно, че ще го ползвам по същество и след като точността му ме устройва. Също така бих предпочел кварцов заради точността и функционалността и то с дисплей, поради по-бързото визуализиране на информацията.

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 26 01 2010, 11:42
от Groot
Те обикновено незнаят за какво са стрелките - наистина си ги харесват по външен вид

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 26 01 2010, 11:47
от fivegood
Точно така ми отговори преди седмица човек с часовник за ~700лв "Незнам за какво са и никога не съм ги ползвал но ме кефи да има много неща ... " Буахахахаха :lol: :lol:

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 26 01 2010, 11:49
от Groot
Аз разбирам да си вземеш часовник защото те кефи като дизайн, но е недопустимо да не се позаинтересуваш след това все пак кое за какво е :)

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 26 01 2010, 11:52
от fivegood
Ако искаш дизайн - купи си гривна! :)

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 26 01 2010, 12:20
от edox
Прави сте.Навремето един мой съученик когато беше вече часовникар,съветваше хората да не си взимат хронографи ако не са им необходими да ги ползват с конкретните функции.Но има доста хора дето обичат натруфеното и шаренията/като пернишки Голф тройка /и си ги взимат само за да "впечатляват" околнити и непросветените. :lol:

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 30 01 2010, 22:31
от bogdanb
А какво наричаме хронометър ?

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 30 01 2010, 22:36
от fivegood
Това истинси въпрос ли е или ни изпитваш? 8-)

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 30 01 2010, 23:15
от bogdanb
fivegood написа:Това истинси въпрос ли е или ни изпитваш? 8-)
;) Тебе не

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 18 02 2010, 08:54
от valo6
при механичния хронограф движението на часовника и хронографа се задвижва само от една машинка,
а при кварцовия са две отделни самостоятелни и ако хронографа стои постоянно включен за да се движи секундната
стрелка батерията се изтощава два пъти по бързо

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 18 07 2010, 19:53
от nikibelqta
Добре,ще разбереме ли какво е хронограф или не.Как се използва?

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 18 07 2010, 20:01
от Genev
Изображение
Хронографът е малките стрелки на циферблата. Като искаш да засечеш време, натискаш горния бутон и секундната му стрелка почва да се движи. С повторно натискане на същия бутон стрелките спират. С долния бутон се превъртат в начално състояние - "нулират" се.

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 18 07 2010, 20:57
от stenli
Винаги ме е радвало когато някой неразбиращ ме попита: "А защо не се движи секундарната стрелка ?" ... и после "е защо не го оставиш включен ?" :D ...

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 18 07 2010, 21:45
от Boiko90
И мене така колега. Или: "Часовника ти е спрял"! :D

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 18 07 2010, 22:11
от Groot
Еми то е нормално... един колега има Тисо ПРЦ 200 и докато не му показах как се ползва хронографа не се беше замислял що има толкова много стрелки и що някои от тях са жълти :).

Re: Какво е хронограф

Публикувано: 19 07 2010, 22:58
от ram
Офтопик ама я си засилете въображението и вижте на тая красива омега индекса на 12 часа на какво ви наподобява???? :lol: :lol:
Не че не бих го носил с кеф!!!