Измерване на времето в древнистта

Информация и мнения за конкретни модели и марки

Измерване на времето в древнистта

Мнениеот mospec » 29 01 2010, 15:44

Примитивни средства за измерване на времето са известни от дълбока древност. Така например в Египет устройство, датиращо около 1500 пр.н.е. с форма на T-квадрат, измерва времето посредством сянката, която хвърля. „T“ на устройството е ориентирано в източна посока на сутринта. На обяд устройството бива завъртано, така че да може да хвърля сянка и във вечерните часове.
Слънчевите часовници използват гномон за да хвърлят сянка върху отбелязани знаци, които са калибрирани така, че да отбелязват всеки час. Слънчевите часовници отбелязват местно време.
Най-прецизните уреди за измерване на времето от древността са водните часовници (наречени още клепсидра). Един такъв е намерен в гроба на египетския фараон Аменхотеп I (1525–1504 пр.н.е.). Те могат да отчитат времето дори през нощта, но имат и недостатък, че изискват намесата на човек да регулира изтичането на водата. Древните гърци редовно са записвали всички астрономически наблюдения с възможно най-точно отчитане на времето. Арабските инженери правят няколко подобрения на водния часовник по време на средновековието.През 11-и век китайците изобретяват първия механичен часовник със спусков механизъм.Съвременен кварцов часовникПясъчният часовник използва струята на пясъка за отчитане на времето. Най-широка употреба намират в навигацията. Така например Фернандо Магелан използва 18 от тях на всеки кораб при околосветските си пътешествия (1522 г.) Ароматизирани пръчки и свещи са често използвани в църкви навсякъде по света за отчитане на времето. В манастирите в Европа по време на средновековието се използват водни и механични часовници.Голям напредък и значително подобрена прецизност бележат устройствата, изобретени от Галилео Галилей и особено Кристиан Хюйгенс, който измисля часовника с махало
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изображение
Аватар
mospec
Маниак
 
Мнения: 680
Регистриран на: 06 12 2009, 21:31
Местоположение: София

Re: Измерване на времето в древнистта

Мнениеот Groot » 29 01 2010, 17:03

Ако :). Ще ти преместя темата в друг раздел да знаеш :).
Аватар
Groot
Маниак
 
Мнения: 8526
Регистриран на: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София


Назад към Марки, модели, новини, коментари

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.