Rolex или Омега

Информация и мнения за конкретни модели и марки
Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Re: Rolex или Омега

Мнение от phil05 » 07 09 2024, 22:15

Аз имам Спиди и то от първите, този който е летял. Още преди отзад да пише че летял, муунуоч и такива. С кал. 321 колонно колело страхотен часовник. Ужким същия като сега, но има разлики и при циферблата. Имах и Дайтона, такава каквато я харесвах, с инхаус техния 4130 и преди бляскавия керамичния безел. И той беше супер интересен преди да заблести чак толкоз с тази керамика.

Според мен двата часовника са много различни, за да се сравняват изобщо. Особено като “визия и излъчване” Спиди с това плексигласово стъкло и от другата страна блестяща Дайтона сапфир керамика кръгове около малките цифери. Въпреки че историята им тръгва заедно, кой да лети до луната. Първите Дайтона по скоро са съпоставими с първите Хоер Карера, като братя близнаци са като се изключи безела на Дайтона. Циферблатите с малките циферблати са почти еднакви и как да не са, правила ги е една и съща фирма за циферблати. Няма шарении.

И после се почва… Спиди остава за късмет същия, а му сложиш сапфир стъкло, а отиде. Дайтона става съвсем друга и също хубав часовник и супер техен механизъм, ако бяха се спряли малко с тази керамика и тя да лъщи, Както се спряха с размера, за разлика от почти всички други.

Потребителски аватар
gordanz
Маниак
Регистриран: 29 07 2012, 02:54

Мнение от gordanz » 08 09 2024, 17:38

Трябва да си луд да избервеш омега симастър пред Съб. Абсолютно неадекватно.
Omega Speedmaster Japan Special
Rolex Air king
Zenith Elite
Brass Mechanical - Made by Diran Boiadzhyan
Girard Perregaux Sea Hawk II Няма го вече :(
Tag heuer
Tag heuer Monza
Seiko 62mas

Потребителски аватар
ostap
Маниак
Регистриран: 10 07 2013, 18:06

Мнение от ostap » 08 09 2024, 18:32

Защо?
Изображение

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 09 09 2024, 22:09

Я да видим сега. Малка анкета, който иска да каже. Ако бяха (въпреки че то такова “ако бяха” нЕма…) на една и съща цена и можете да си я позволите. Кой бихте предпочели, нови новенички актуални модели?:

Сиймастер или Събмаринер
Спийдмастер или Дайтона

Ей така за носене, без цени, стойности, качване, падане, чакане, записване, кой бил суоч кой не и т.н. Просто като часовник. Колкото и да е трудно да ги погледнем така.

Потребителски аватар
ayl
Почитател
Регистриран: 02 01 2016, 13:11

Rolex или Омега

Мнение от ayl » 09 09 2024, 22:40

Аз бих предпочел сиймастър пред събмаринер.
И дайтона пред спиди.
От всички ролекси, които в моите очи са грозни, харесвам само дайтоната. Не съм сигурен обаче ако я сложа на ръката си дали това ще е така. Харесва ми само циферблата, верижката е супер грозна, закопчалката и още повече.
Спийдмастъра изобщо не ми харесва визуално, нищо в него.
В сиймастъра ми харесва почти всичко, само коронката на 10 часа го загрозява. Верижката обаче е от най-добрите.
Намирам събмаринера за най-грозния часовник на ролекс. Ако трябва да имам от тая марка, бих си взел дейтаджърс с къдравия безел.

Потребителски аватар
sci
Маниак
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Мнение от sci » 09 09 2024, 22:59

Между AT и OP на 31хх - не мога да избера, бих хвърлял ези-тура. Ако минутната стрелка на AT беше с формата на часовата, щеше да надделее над OP.
Seamaster 300 или PO пред Submariner. Между SMP 300 и Sub е пак ези-тура (заради скелетонизираните стрелки - знам, че са визитната картичка на моделите, но на мен не са ми от най-любимите).
Speedmaster винаги пред Daytona. Всъщност смятам, че Speedmaster е близо до перфектността при часовниците. Но за този часовник съм решил да му се наслаждавам от разстояние - просто до сега никога хронограф не успя да се задържи при мен като ежедневен часовник.

Railmaster пред Milgauss (това избор вече го направих и на практика).

Потребителски аватар
SNK
Маниак
Регистриран: 17 09 2018, 16:38

Мнение от SNK » 12 02 2026, 19:05

gordanz написа:
08 09 2024, 17:38
Трябва да си луд да избервеш омега симастър пред Съб. Абсолютно неадекватно.
Аз имам и Sub, знаеш.
Последна промяна от SNK на 12 02 2026, 19:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 12 02 2026, 19:09

phil05 написа:
09 09 2024, 22:09
Я да видим сега. Малка анкета, който иска да каже. Ако бяха (въпреки че то такова “ако бяха” нЕма…) на една и съща цена и можете да си я позволите. Кой бихте предпочели, нови новенички актуални модели?:

Сиймастер или Събмаринер
Спийдмастер или Дайтона

Ей така за носене, без цени, стойности, качване, падане, чакане, записване, кой бил суоч кой не и т.н. Просто като часовник. Колкото и да е трудно да ги погледнем така.
Омегите - 1 идея по-малко клиширани са ми :))

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 12 02 2026, 19:24

childrolland написа:
12 02 2026, 19:09
phil05 написа:

Сиймастер или Събмаринер
Спийдмастер или Дайтона

:)) вижда се и шегата, но от друга страна… Аз хем написах ”просто като часовник”, но очевидно това няма толкова значение и по важно е кои колко са клиширани. Което също е важно, но по важно от часовника? Мен примерно изобщо не ме интересува, а и пречи да обърнем внимание на часовника ;) в което няма смисъл.

Потребителски аватар
childrolland
Маниак

Мнение от childrolland » 12 02 2026, 19:46

phil05 написа:
12 02 2026, 19:24
childrolland написа:
12 02 2026, 19:09
phil05 написа:

Сиймастер или Събмаринер
Спийдмастер или Дайтона

:)) вижда се и шегата, но от друга страна… Аз хем написах ”просто като часовник”, но очевидно това няма толкова значение и по важно е кои колко са клиширани. Което също е важно, но по важно от часовника? Мен примерно изобщо не ме интересува, а и пречи да обърнем внимание на часовника ;) в което няма смисъл.
Аналитично погледното, е тъй както казваш, ама определено "просто като часовник", за толкова кинти, на мене ми е леко странно понятие, особено за генерично изделие, като sub-а. Sky Dweller-а е друга работа, обаче - мнооого ми харесва, така да си го помечтая, да щракам компликациите до разхлопване. :))
Спиидмастер-а, да е по възможност не тоя лунния, щото ми е горе-долу толкова интересен, колкото лунния пейзаж :lol:
Омегите, са ми интересни повече и заради на Д. Клавел "Цар плъх", която ми е от любимите книги.
Мераци и предпочитаяние всякви, да върви лакардията ;)

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 12 02 2026, 22:47

Даа така е. Но гледам и как милиони реплики, ментета и “истински” хомажи-омажи точно на тези модели се бълват и купуват май точно щото са клиширани. Има и много хора, дето и оригиналите купуват пак щото са клиширани и от снобария и показност. А не защото им харесва като хубав часовник. Трети пък обратното и оригиналите не им харесват и няма да сложат, щото са клиширани. Та почвам вече сериозно да се питам, кой от тези всичките се интересува от часовника, вместо това и оплюването покрай него…

rminchev
Активен
Регистриран: 18 01 2018, 13:17

Мнение от rminchev » 16 02 2026, 11:03

Определено Rolex, ако искате да изпъкнете - модел от разпознаваемите, например submariner. Много точен часовник, красива изработка с внимание към детайла. Ако искате да сте под радара ( under the radar ) и да не правите толкова впечатлени, но на ръката си да имате расов швейцарец, който да цепи секундата, спокойно можете да изберете Omega. Аз имам Seamaster 300M и отново прави впечатление, но не такова като submariner, такова, че да се обръщат след теб на улицата. :) Ако погледнем " аналитично " просто като часовник, отново Rolex. - точен, надежден - не се чува звук от ламарина, когато резерва на пружината е привършил и си раздвижете ръката, голем резерв - може да не го носите ден и да го смените с друг часовник. Както се казва работи като добре смазан мотор на кола. Много добре " мислена " верижка и закопчалка - там оставам и без думи.PS, мисля, че от написаното се вижда, но и да подчертая, имам и submariner без дата oystrsteel, щото е най-евтиния от submariner линията :)

Потребителски аватар
SNK
Маниак
Регистриран: 17 09 2018, 16:38

Мнение от SNK » 16 02 2026, 15:31

До сега само 1 човек е разпознал моят и то защото е ентусиаст. Не знам от къде идва тази простотия с "ще те забележат на улицата."
Абсолютни глупости и измишльотини дето се тръбят от филмари и дървени философи. Нали ги знаете, от онзи тип дето правят публично обръщение във FB профилът си и пляпат как "животът е кратък", не са по малко хора защото нямат Х марка часовник, как небето е синьо, водата мокри и тем подобни локуми плюс някое друго профанско послание относно "онази марка" и т.н.

rminchev
Активен

Мнение от rminchev » 16 02 2026, 16:51

SNK написа:
16 02 2026, 15:31
До сега само 1 човек е разпознал моят и то защото е ентусиаст. Не знам от къде идва тази простотия с "ще те забележат на улицата."
Абсолютни глупости и измишльотини дето се тръбят от филмари и дървени философи. Нали ги знаете, от онзи тип дето правят публично обръщение във FB профилът си и пляпат как "животът е кратък", не са по малко хора защото нямат Х марка часовник, как небето е синьо, водата мокри и тем подобни локуми плюс някое друго профанско послание относно "онази марка" и т.н.
Реално, на повечето не им прави впечатление, но се случи няколко пъти да се обърнат след мен. Друг часовник, на който са обръщали внимание е Longines Hydroconquest ceramic, защото е лъскав. С жишока само една дама му обърна внимание с думите - ааа, знам ги тези. Пластмасови са. - Госпожа, този е метален. - Да, да... С което разговора приключи :)

tweeg
Почитател
Регистриран: 04 04 2011, 16:58

Мнение от tweeg » 17 02 2026, 17:06

Както се казва:
You buy a Rolex to impress others, and a ... to impress yourself
То се знае от "просветените", какво стои на мястото на ...
Swatch Heracles
CASIO GW-M850
Garmin Swim, Garmin Fenix 3
Orient Triton

Потребителски аватар
childrolland
Маниак

Мнение от childrolland » 17 02 2026, 17:37

tweeg написа:
17 02 2026, 17:06
Както се казва:
Така, така - те другите ше се импреснат и от някоя Инвикта Про Дайвър и некой расов китаец (взаимствам тая конструкция от по-горе) :D

Потребителски аватар
gordanz
Маниак
Регистриран: 29 07 2012, 02:54

Мнение от gordanz » 17 02 2026, 19:02

copium
Сигурно си фен на гранд сенко ?
:))
tweeg написа:
17 02 2026, 17:06
Както се казва:
Omega Speedmaster Japan Special
Rolex Air king
Zenith Elite
Brass Mechanical - Made by Diran Boiadzhyan
Girard Perregaux Sea Hawk II Няма го вече :(
Tag heuer
Tag heuer Monza
Seiko 62mas

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 17 02 2026, 21:58

То се продължава с още по голям устрем :)). Абе кви радари, какви улици, какво импресване, що се занимавате с това, вместо с часовника какъв е ::huh:: нали за тoва ужким сме се сбрали? Форум за часовници, а не за какви ли не конспирации. Тия дето импресват и тия под и над радара да правят каквото щат, мен примерно това изобщо не ме интересува, интересува ме часовника като часовник. А почти ни дума за него, какво му е хубавото, какво му е лошото като часовник. Щото другите гоУемите и натрупаните не са за импресване. Ами дерзайте ::drinks::

rminchev
Активен

Мнение от rminchev » 18 02 2026, 13:01

Часовниците на Ролекс са с вимание към детайла. Не мога да кажа нищо лошо за Омега. Имам часовници и на двете марки и ги нося в ротация с удоволствие. Ако трябва да нося само един, бих избрал ролекс

Потребителски аватар
alpinab
Новобранец
Регистриран: 29 07 2016, 14:27

Мнение от alpinab » 18 02 2026, 15:53

Въпроса ти няма лесен отговор. А защо питаш за чуждо мнение - не трябва ли теб да те грабне, да не ти остави дори и капка съмнение, че точно този е твоят?

Ще дам моите пет стинки по темата като почитател на философията "един часовник, цяла колекция".

Ролекса не е за мен. Не защото не ми харесва, а защото желания от мен модел малее на плесницата и седи нелепо. Имах мечтания DJ41 и го продадох. Преди да купя сегашната ми Омега(тя също беше мечта преди DJ), която да съм жив и здрав да нося дълги години, не виждам защо да гледам нещо друго и дори честно нямам интерес. 2 години я нося като ежедневен. Всеки Божи ден се радвам, че сме заедно.
Тя намери мен, аз нея. Сега сме в симбиоза.

За да ме разбереш по-правилно за последно - поне едно 4-5 пъти ме питаха защо бяла? Нямаше ли и други цветове.

Аз отговарях - Бялата е точната. Никоя друга не ме докосва така. Т.е. чуждото мнение, че има и по-хубави, ама грам ич ми нее. Часовник по мнение на авери не се гласи.

Отговори

Върни се в “Марки, модели, новини, коментари”