Rolex или Омега

Информация и мнения за конкретни модели и марки
rminchev
Активен
Регистриран: 18 01 2018, 13:17

Re: Rolex или Омега

Мнение от rminchev » 19 02 2026, 09:22

За мен е точно така, колега ! Имам същата омега 42 мм с бял циферблат, който под различен ъгъл на светлината иглежда по различен начин и я нося с кеф. При мен в ротация с други часовнци, но е доста често на ръката ми. Страхотен часовник !

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 19 02 2026, 11:09

rminchev написа:
19 02 2026, 09:22
За мен е точно така, колега ! Имам същата омега 42 мм с бял циферблат, който под различен ъгъл на светлината иглежда по различен начин и я нося с кеф. При мен в ротация с други часовнци, но е доста често на ръката ми. Страхотен часовник !
Белия цифер е много готин. Мене ми харесва и He-клапата, дето стърчи и има релеф, все 1 оперира ръчно и трябва да се отвие, преди някакво сериозно топване, дето го правят с часовника 0,01% от собствениците му. Някви версии, по-раанните предполагам, имаха и дертове със закопчалката, дето се опищява орталъка - поне по западни форуми, ама това дава характер на часовника, според мене.

Потребителски аватар
ayl
Почитател
Регистриран: 02 01 2016, 13:11

Мнение от ayl » 19 02 2026, 13:53

Нека се замислим малко. Защо ролексите имат такъв вторичен пазар? Според мен не е само маркетинг и изкуствен дефицит както всеки казва. А това, че човек сложи ролекс на ръката, поноси го, един месец трае цялата тази работа и защото точно от тази марка часовниците са ужасно скучни след този период вече не му харесва. След първоначалното уау имам ролекс, идва отрезвяването. Тогава решава да го продаде щото много си пази цената и установява, че същия, който му е говорил че това е инвестиция и цената му само расте (а не като омегата като излезе от магазина, цената на половина), вече говори, че точно тоя модел сега не се търсел много и все пак ще трябва да се пусне на по-ниска цена.
А иначе ако си говорим за часовника като часовник, ролекса нито е с внимание към детайла (затова не се вижда механизма, защото е като сделан в сравнение с истинските часовникарски марки), нито е толкова точен, колкото го изкарват. Имах 3 ролекса и всеки от тях вървеше с повече от +2 - -2 секунди на ден. Тези двойно сертифицираните омеги вървят по-точно.

Потребителски аватар
Kuonyy
Маниак
Регистриран: 03 01 2014, 15:51

Мнение от Kuonyy » 19 02 2026, 17:14

ayl написа:
19 02 2026, 13:53
Нека се замислим малко. Защо ролексите имат такъв вторичен пазар? Според мен не е само маркетинг и изкуствен дефицит както всеки казва. А това, че човек сложи ролекс на ръката, поноси го, един месец трае цялата тази работа и защото точно от тази марка часовниците са ужасно скучни след този период вече не му харесва.
Не съм напълно съгласен. Този, който го продава след 1 месец изначало не го е харесвал наистина. Това важи за всички часовници, без значение от цената. Специално Ролекс не можеш да влезеш в магазина и да си купиш, което адски много дразни. Това е причината за по-високите цени, тъй като реално има изкуствен дефицит, но пък сивия пазар е залят от Ролекси на по-високи цени. Хем не се купуват нови, защото е такава политиката, хем вторичния пазар прелива, защото нормалния човек не иска да дава повече пари за нещо, което струва по-малко.
ayl написа:
След първоначалното уау имам ролекс, идва отрезвяването. Тогава решава да го продаде щото много си пази цената и установява, че същия, който му е говорил че това е инвестиция и цената му само расте (а не като омегата като излезе от магазина, цената на половина), вече говори, че точно тоя модел сега не се търсел много и все пак ще трябва да се пусне на по-ниска цена.
По принцип алъш-вериша е голям и търговците гледат да изкарат пари от всичко. Омегата я купуваш от магазина когато ти скимне и това ми харесва. И защото се продават - затова цените са по-ниски. Има насищане на първичния и вторичния пазар с бройки.
ayl написа:
А иначе ако си говорим за часовника като часовник, ролекса нито е с внимание към детайла (затова не се вижда механизма, защото е като сделан в сравнение с истинските часовникарски марки), нито е толкова точен, колкото го изкарват. Имах 3 ролекса и всеки от тях вървеше с повече от +2 - -2 секунди на ден. Тези двойно сертифицираните омеги вървят по-точно.
Ролекс са прекалено консервативни и рядко изневеряват на стария дизайн. Механизмите им не са кой знае какво на външен вид, но на мен например 3235 ми харесва като чистота. Не е като NH34, декориран е, но скромно. Вярно е, че не вървят така както ги рекламират в диапазон -2 до +2.
Омегата ми с 2500D върви на +1 секунда за 10 дни. Спидито с 3861 +1 на 3 дни. И двата не дават много различно отклонение при носене и стоене в кутията. Ролексът с 3235 върви -2с/дн на ръката, ама като го оставя в кутията дава между -6 и +8сек на ден. Реклама само, но ще кажат, че тези показания са, когато го носим на ръката си.

Все тая, нося си квото ме кефи и не робувам нито на марки,, нито на модели, а пък още по-малко ме интересува какво мислят хората. Нося си Касиото за 40лв така, както и останалите.
I don't know where I am, but I'm not lost.

tweeg
Почитател
Регистриран: 04 04 2011, 16:58

Мнение от tweeg » 19 02 2026, 21:16

Kuonyy написа:
19 02 2026, 17:14
Има насищане на първичния и вторичния пазар с бройки.
Ролекс произвеждат годишно 1.2 милиона, Омега 0.5 милиона.
Явно търсенето при Ролекс е много-много по-голямо, щом няма на пазара.
Swatch Heracles
CASIO GW-M850
Garmin Swim, Garmin Fenix 3
Orient Triton

Потребителски аватар
ayl
Почитател
Регистриран: 02 01 2016, 13:11

Мнение от ayl » 20 02 2026, 16:25

Няма тука, в Китай и щатите е пълно с ролекси в магазините.

Потребителски аватар
bruckshot
Активен
Регистриран: 09 12 2020, 11:37

Мнение от bruckshot » 20 02 2026, 17:22

Изображение

Потребителски аватар
PeterP@n
Новобранец
Регистриран: 08 06 2026, 14:31

Мнение от PeterP@n » 08 06 2026, 16:24

Ролекс държат цена и засилен интерес, защото откъм технически решения и инжинеринг са безкомпромисни - механизмите са здрави, работят стабилно и не залагат на много експериментални нововъведения и екзотики. Използват се изпитани и доказани материали, дори и самите смазки, използвани в механизмите им са си тяхна разработка. Сервизната им мрежа е от затворен тип и достъп до оригинални резервни части имат само оторизираните от тях сервизни центрове. Цената за обслужване не е малка но затова пък си е фиксирана и след това, часовникът се довежда до състояние "като нов". В това отношение няма никакви компромиси.
Омега, особено моделите с автоматично навиване, страдат доста в този възел и това им е ахилесовата пета от поне едни 10 години насам. Коаксиалният ескейпмънт е друго слабо място на техните механизми. Колкото и да го представят като фичър, това пак е едно място, където износването си е значително. Отделно и заявените удължени междусервизни интервали от порядъка на 8 г, убиват механизмите на Омега доста скоростно и при профилактиката им се налага замяната на голям набор от компоненти. Изсъхването на маслата води до жестоко износване на осите. Също така, Суочгруп допускат и използването на доста композитни материали в механизмите, което намалява производствената себестойност, но и води до по-малка надеждност. Та ценообразуването при Суочгруп за профилактика на Омега в оторизираните сервизи са фиксирани само за труд, но частите се калкулират отделно, а цените на отделните компоненти са направо зашеметяващо високи. Подмяната на коаксиялният ескейпмънт лесно доближава сумата от около 1000 швейцарски франка като части... Отделно в последните години, имам усещането, че Суочгруп с цел да свалят допълнително разходите си и да повишат печалбите си, залагат и на доставки на корпуси, стъкла и верижки/каишки от азиатски производители, което не е лошо само по себе си, но пък за подобна марка с претенции е малко обидно към клиентите и почитателите - все пак се борят за имидж на "швейцарска икона с богата история".
Та така, всеки сам си решава какво да избере в крайна сметка - красива Омега в духа на Суоч или консервативен Ролекс в духа на идеите и вижданията на Ханс Уилсдорф.

Потребителски аватар
sci
Маниак
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Мнение от sci » 08 06 2026, 22:07

Тук няма да се съглася!
Автоматичните механизми на Омега 8800 и 8900 са напълно различни, и ако единият страда от износване на автоматичния механизъм, другият защо? Не съм чувал за износване на автоматичния модул нито на единия, нито на другия между другото! Коаксиалът не се износва повече от стандартния швейцарски ескейпмънт, преди да се реша за моите Омеги (междувременно три) прочетох много по въпроса - минусът е, че за сервизиране изборът е много по-малък и най-често се свежда до самата Омега (което не е по-различно от Ролекс от 32хх насам). Цената за обслужване на Омега е фиксирана и независима от частите които трябва да се сменят. 750 евро, флат рейт за тристрелочник - няма ремонт за 1000 франка на модерна Омега.
Сега за Ролекс и тяхното техническо превъзнодство. В 3235 въведоха нов ескейпмънт и те, и резултатът е следния:
https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=713792
Когато Омега имаше проблеми с първите си 2500 коаксиални механизми в началото на века, излязоха с изявления за причините, как ще ги адресират и т.н. - пълна транспарентност. От Ролекс няма и една дума по въпроса. "Заключението" че е въпрос само на грешна лубрификация не идва от Ролекс, а е допускане на комюнитита по форуми и групи.

Потребителски аватар
PeterP@n
Новобранец

Мнение от PeterP@n » 08 06 2026, 23:29

Ето мнение от хора, занимаващи се с ремонти на луксозни часовници, в това число Ролекс и Омега - има как да се пуснат субтитри, както и може да се пусне аудио на английски език.
https://www.youtube.com/watch?v=0AiSO_L_ey4
Хората разглобяват и показват нагледно, какво се случва с механизмите.
В този канал имат хубави видеа за доста премиум марки, включително правят сравнение между старите и новите калибри на Ролекс и в новите също има потенцално слаби места, но пак си остават по-надеждни, в сравнение с новите калибри на Омега.
Последна промяна от PeterP@n на 09 06 2026, 00:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sci
Маниак

Мнение от sci » 08 06 2026, 23:43

Точно така - едно мнение. Едностранно, като всяко мнение. Това видео го знам, и то е едно от десетките, ако не и стотици видеа и статии, които съм изгледал и прочел преди да реша за себе си по отношение на Омега. Ето и един контрааргумент:
https://www.youtube.com/watch?v=6duZ08ZcyAI
и така много... накрая всеки може да си прецени.
Не казвам, че Омега няма слаби места - например в 8500/8900 има две неща, които не харесвам:
1. Лагеруването на автоматичния механизъм с камък не е идеално, доказано е от историята в сравнение с сачмен лагер. Надежността не е под средната, но не е най-доброто решение (за това в предишното мнение писах, че нямат явно слабо място като автоматици). Но пък другите им автоматици - 2500, 8800, 3330) не са с такова - така че генерализация "автоматиците на Омега са слаби" не е вярно.
2. Както всички механизми с jump hour, и там смяната на часовото колело трябва да се предвиди на 10-15 години като част от профилактиката.

Потребителски аватар
PeterP@n
Новобранец

Мнение от PeterP@n » 09 06 2026, 01:01

Това клипче с контрааргумента вече съвсем ми изглежда съмнително, тъй като законите на физиката си важат и няма как при наличие на сухо триене, нещо да изкара 17 години, без смазване. Няма лубрикант, чиито живот да е 17 години, така че тук се осланяме на субективната преценка, че този механизъм никога не е бил сервизиран, но това дали е така - никой не знае. По-скоро е бил сервизиран на 8-та година, както е по регламент и съм склонен да вярвам в това. Отделно няма и как да се провери, дали тези 17 години часовникът е работил или е стоял някъде, без да функционира и износването да е настъпило именно, като е започнало неговото използване, след дълго време на престой, а маслото отдавна се е изпарило, в следствие на което зъбите са се изяли по този начин. Това е проблемът всъщност на съвременните синтетични смазки - с времето не се сгъстяват и са по-устойчиви на окислителните процеси, но се изпаряват за сметка на това доста интензивно.

Потребителски аватар
sci
Маниак

Мнение от sci » 09 06 2026, 09:01

Първоначално Даниелс е твърдял, че коаксиалният механизъм може да работи съвсем без смазка на ескейпмънта. После практиката по индустриализацията показва, че това не е възможно на практика и минимално количество смазка все пак се налага да има. И в клипчето има анимация, показваща количеството странично триене при единия и другия механизъм. И това е аргументът на човека от видеото - износването е в резултат на малкото индикации които дава механизмът при необходимост от сервиз. И ако следиш форумите за Омега, често се вижда че хората спазват правилото "носиш докато механизмът даде сигнали за смяна на маслото", а сигналите (основно промяна в точността) не идват и не идват, докато не започне екстремно износване.
Сега, оставям настрана дискусията дали въвеждането на коаксиалният механизъм наистина е било в следствие на нужда да се оправи нещо критично. Но да се използва като аргумент, че Омега имат кофти механизми и съответно са ниво под Ролекс, не съм съгласен.

Потребителски аватар
PeterP@n
Новобранец

Мнение от PeterP@n » 09 06 2026, 23:56

Всяка марка си има своите фенове, които вярват и се доверяват на нея по някакви съображения. Това също дава право, всеки да изказва и мнение, от неговата гледна точка и си има аргументите за това. Моето мнение към настоящия момент е, че чадърът, под който се намира Омега в момента, малко или много вреди като цяло, в стремежите си да си вдигне печалбите. Налага виждането на Суоч за разнообразие, снижаване на разходите и стремеж за вдигане на печалбите. Ролекс от друга страна не допуска компромиси в това отношение и залага на по-консервативния подход. Засиленото търсене за моделите на Ролекс говорят еднозначно, че потребителите са склонни да му се доверят повече. Засиленият интерес от своя страна води и до дефицит и засилено търсене на вторичния пазар, който пък от своя страна също е показател, защото цените са по-високи от тези, в дистрибуторската мрежа. Да, знам за конспиративните теории, че Ролекс сами създават изкуствено дефицита, но това не е съвсем така. Има си и обективни фактори, като максимален производствен капацитет, който да е оптимален, за да се гарантира стабилно високо качество - трите точки в индустриата, които са основни фактори, са ниската себестойност, висок обем за производство и високо качество на продукта. Но за жалост на практика могат да се комбинират само в двойка помежду си - ако се гони ниска себестойност и високо качество, това се отразява в намаляване на бързината и обема на производство. Ако се увеличи скоростта на производство и от там се повиши обема, трябва да се направи компромис с някое от другите две - или да се повиши цената или да падне качеството. Та Ролекс са заложили и държат на качеството и там компромиси не правят - от практична гледна точка за масов механизъм, те залагат именно на това от край време, това си е основния завет на Ханс Уилсдорф. Естествено, че ги вълнува и печалбата и затова все пак правят нещата на разумна за тях себестойност, за да генерират печалбата си. От тук няма как да се получи повишаване на обема на продукцията. Суоч от друга страна залагат на разнообразието, индивидуалността и са склонни да насърчават експериментирането и реализирането на по-атрактивни откъм дизайн решения, което си има и своята доза риск. Затова казах и по-нагоре, че в този си стремеж, според мен, част от външните компоненти на часовниците Омега се произвеждат в Азия (голям тираж, ниска цена, страда качеството), което само по себе си не е лошо от икономическа гледна точка, но пък внася един горчив привкус към ореола на "Omega Swiss Made". При бюджетните швейцарски марки часовници това си е масова практика, но за марки като Омега, това не е много добра производствена практика и е голям компромис. Суоч търсят да изцедят максимално всичко от марката Омега, дори предлагат и модели с кварцови механизми, а недоразумението Omega x Swatch Speedmaster MoonSwatch с кварцов механизъм в корпус от еко-керамика (рециклирана пластмаса) няма да го коментирам изобщо. Относно коаксиалният ескейпмънт и антимагнитните свойства, които така маркетоложки се промотират като голям фичър, доказан с METAS сертификацията си е също пак едно по-скоро допълнително оскъпяване, отколкото е реалната полза, но пък придава сила на аргументацията за уникалност. Апропо, фокусите със серфикациите от COSC или METAS са си едни отделни такива заигравки, с цел придаване на по-голяма тежест на дадена марка или модел. От практическа гледна точка, антимагнитните компоненти в един часовник са ахилесвоа пета, защото са изработени от материали, имащи преимущество, единствено и само при работа в много силни магнитни полета - 15 000 Гаус са 1.5 Тесла - това е магнитното поле в един апарат за магнитно-резонанса томография или друго яче казано апарат за ядрено-магнитен резонанс. Е питам аз, кой обикновен потребител е подложен на такива магнитни полета в ежедневния си живот, че да е необходимо и да използва часовника си в такива условия? А сега за минусите на тези материали - съдържат голямо количество силиций, а силицият е крехък, но технологията за изработка на тези детайли си е скъпа. При сътресения или удари, на които един часовник е много по-вероятно да бъде подложен по време на експлоатацията си, тези компоненти се чупят. Цената за нови е космическа, а дори и да е в гаранция часовника, това не се покрива като гаранционен случай. Затова за мен механизмите на Ролекс със своята консервативност при проектирането си са доста по-надеждни, практични и здрави, в сравнение с тези на Омега - имам право все пак и на своето мнение и аз, нали. Затова си има фенове на различните марка часовници и всеки се доверява на своите предпочитания при избора си.

Потребителски аватар
bruckshot
Активен
Регистриран: 09 12 2020, 11:37

Мнение от bruckshot » 11 06 2026, 11:09

Offtopic: покажи
Сетих се за това ново недоразумение ,между Суач и Аудемар Пиге,къде се сбиха на опашката.. :silent:

Потребителски аватар
PeterP@n
Новобранец

Мнение от PeterP@n » 13 06 2026, 16:59

bruckshot написа:
11 06 2026, 11:09
Сетих се за това ново недоразумение ,между Суач и Аудемар Пиге,къде се сбиха на опашката.. :silent:
Да,това с Аудемар Пиге Оук е още по-страшно недоразумение - механичен часовник с ръчно навиване, капсулован в пластмасов корпус, като това безобразие става за носене едиснтвено като аксесоар на тийнейджърска раница. Продуктът (не мога да го нарека другояче) е изключително пошлъл и кичозен, изглежда като изваден от пакет със Зрънчо, а китайските хомажи са светлинни години пред това творение на Суочгруп. Китайците предлагат прилични часовници на по-разумна цена, в които са вложени материали и механизми (предимно японски Мийота или Сеико) на доста прилично ниво. Суочгруп с тези два модела правят точно корпоративни хомажи на легендарни марки и модели часовници, но резултатите са по-лоши от тези на китайците, защото вторите са се постарали повече и предлагат корпуси и верижки от неръждаема стомана, сапфирен кристал с двойно антирефлексно покритие, нелоши японски механизми, прилична водоустойчивост от 10 атм.

Потребителски аватар
sci
Маниак

Мнение от sci » 13 06 2026, 22:30

PeterP@n написа:
13 06 2026, 16:59
bruckshot написа:
Да,това с Аудемар Пиге Оук е още по-страшно недоразумение - механичен часовник с ръчно навиване, капсулован в пластмасов корпус, като това безобразие става за носене едиснтвено като аксесоар на тийнейджърска раница. Продуктът (не мога да го нарека другояче) е изключително пошлъл и кичозен, изглежда като изваден от пакет със Зрънчо, а китайските хомажи са светлинни години пред това творение на Суочгруп. Китайците предлагат прилични часовници на по-разумна цена, в които са вложени материали и механизми (предимно японски Мийота или Сеико) на доста прилично ниво. Суочгруп с тези два модела правят точно корпоративни хомажи на легендарни марки и модели часовници, но резултатите са по-лоши от тези на китайците, защото вторите са се постарали повече и предлагат корпуси и верижки от неръждаема стомана, сапфирен кристал с двойно антирефлексно покритие, нелоши японски механизми, прилична водоустойчивост от 10 атм.
Първата ми реакция на Муунсуоч беше също много негативна - как опорочават и поевтиняват голямата легедна, за тази цена може да се вземе много по-стойностна Тсуйоса, и т.н. Но, малко време трябваше да мине, за да се види колко успешна рекламна кампания всъщност беше това. Ако излезе човек от WIS балона (и стрелки.инфо и т.н.) и отиде в масовка като реддит да речем, ще видите сума ти постове от рода "преди година си купих муунсуоч, а днес си взех истинското нещо" и показват Speedmaster Professional. Хора, които изобщо не са се интересували от часовници, не са носили часовник, или някой смартуоч в най-добрия случай. Хора, които не са имали никакво намерение да дадат 300 евро за Тсуйоса или какъвто и да е друг часовник, но са скочили на хайпа и са си купили Муунсоч. Та аз като малък, имах един модел от Matchbox на BMW. Синьо купе, с логото на предния капак. Толкова я харесвах тази количка, че логото, марката, типичната решетка се превърнаха в еталон за това как трябва да изглежда спортна лимузина. И въпреки, че съм имал и Nissan, Skoda, Mercedes, сега чакам четвъртото си BMW (може би ще е последното, с ужасите които правят напоследък, но говорим за еталон за мен в продължение на 40-тина години вече). Та тези "колабове" на Swatch са за истинските часовници, както са Мачбоксовете са за истинските коли - моделче на истинското нещо, което събужда интереса ти, заселва се в съзнанието ти създавайки шаблони за дизайна, формата, логото... и започва да разпалва желанието ти да имаш един ден дъ риъл тинг.

rminchev
Активен
Регистриран: 18 01 2018, 13:17

Мнение от rminchev » 02 07 2026, 16:47

sci написа:
13 06 2026, 22:30
PeterP@n написа:
13 06 2026, 16:59
bruckshot написа:
Първата ми реакция на Муунсуоч беше също много негативна - как опорочават и поевтиняват голямата легедна, за тази цена може да се вземе много по-стойностна Тсуйоса, и т.н. Но, малко време трябваше да мине, за да се види колко успешна рекламна кампания всъщност беше това. Ако излезе човек от WIS балона (и стрелки.инфо и т.н.) и отиде в масовка като реддит да речем, ще видите сума ти постове от рода "преди година си купих муунсуоч, а днес си взех истинското нещо" и показват Speedmaster Professional. Хора, които изобщо не са се интересували от часовници, не са носили часовник, или някой смартуоч в най-добрия случай. Хора, които не са имали никакво намерение да дадат 300 евро за Тсуйоса или какъвто и да е друг часовник, но са скочили на хайпа и са си купили Муунсоч. Та аз като малък, имах един модел от Matchbox на BMW. Синьо купе, с логото на предния капак. Толкова я харесвах тази количка, че логото, марката, типичната решетка се превърнаха в еталон за това как трябва да изглежда спортна лимузина. И въпреки, че съм имал и Nissan, Skoda, Mercedes, сега чакам четвъртото си BMW (може би ще е последното, с ужасите които правят напоследък, но говорим за еталон за мен в продължение на 40-тина години вече). Та тези "колабове" на Swatch са за истинските часовници, както са Мачбоксовете са за истинските коли - моделче на истинското нещо, което събужда интереса ти, заселва се в съзнанието ти създавайки шаблони за дизайна, формата, логото... и започва да разпалва желанието ти да имаш един ден дъ риъл тинг.
Много интересен коментар, благодаря, колега ! Като малък носех g-shock в училище. Сега пак залитам точно към шоците. намирам ги за супер удобни. Толкова блъскане в земята и стените е виждал училищния шок, после в някоя локва. Нека това да направят с ролекс или омега собствениците им, например. :D :D :D

Потребителски аватар
Kuonyy
Маниак
Регистриран: 03 01 2014, 15:51

Мнение от Kuonyy » 02 07 2026, 17:52

rminchev написа:
02 07 2026, 16:47
Много интересен коментар, благодаря, колега ! Като малък носех g-shock в училище. Сега пак залитам точно към шоците. намирам ги за супер удобни. Толкова блъскане в земята и стените е виждал училищния шок, после в някоя локва. Нека това да направят с ролекс или омега собствениците им, например. :D :D :D
Да сравняваш G-Shock с Rolex или Omega е като да сравняваш УАЗ-ка или Land Cruiser с Ferarri на офроуд.
I don't know where I am, but I'm not lost.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 02 07 2026, 22:48

Що не, и това са качества на часовник, в земята стените и в някоя локва. По темата, най лесно и ясно е Ролекс е Ролекс, а Омега е Омега и толкоз. Но къде има лесно и ясно в другия свят на часовниците ето и темата.

Отговори

Върни се в “Марки, модели, новини, коментари”