Как се развива форума? На къде се променя?

Новини, предложения и проблеми около Strelki.info - Българският форум за часовници

Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот Groot » 07 12 2012, 16:55

Въпросът ми е по-скоро към хорта които следят форума от доста време.
Как виждате промените от гледна точка на структура, теми, потребители, атмосфера, модератори, админ и т.н.

Просто ми е интересно как виждате нещата.
Аватар
Groot
Маниак
 
Мнения: 8526
Регистриран на: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот monopola » 07 12 2012, 17:57

Айде да съм първия :) Никой да не се сърди обаче :))

според мен форума става по затворен и елитарен. има доста колеги, сдобили се със страхотни часовници, наистина качествени и скъпи. Съответно този тип часовници се обсъждат много, говори се за тях, което е напълно естествено, но малко или много си мисля, че отказва нови потребители, който нямат възможност или виждат по различен начин любимите на всички нас артикули :) На мен много ми харесва формата на WUS, със всички раздели в него.
Мисля че при нас се наблюдава известно отрицание, може би дори критикарстване към много типове часовници - дизайнерски марки буквално не се обсъждат, много рядко говорим за кварцови модели, да не споменавам китайски и т.н. Мисля че това е естествен процес, все пак като достигнеш до нещо наистина хубаво много много не гледаш назад и надолу, но все пак този процес пречи на разрастването на форума. може би обаче е неизбежен, все пак сме в нашата си малка държава и контингента от хора, обичащи часовниците не е особено голям. Пък и хората са по бедни като цяло в България за да си позволят да експериментират.
Към модераторите аз лично нямам забележки, мисля че си вършат работата чудесно, бързо и навременно. Една идея по голям толеранс към нови потребители, може би понякога се забелязва известно толериране към по стари потребители, но това е напълно нормално, човешки и т.н., все пак никой от нас не е робот :)
Това на което държа наистина е да не се въвеждат нови РЕСТРИКТИВНИ правила. Много важно за да може форума да върви напред и да привлича повече членове.
Най хубавото в развитието на форума е да успеем да го направим по интернационален някак си. Не знам как, мисля си разни неща, но честно казано не виждам ясна концепция. Просто сме малко хора за да сме интересени и за търговците и за чуждите форуми.
Такива неща си мисля.... ::drinks::
моите часовници за продажба: viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: viewtopic.php?f=56&t=12046
monopola
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 4143
Регистриран на: 16 08 2011, 15:12

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот mitadoc » 07 12 2012, 18:13

Форумът ни е интернационален - ежедневно ни нападат спамботове от цял свят. :thumbup:
Колкото по темата - Коцето спомена нещо,което и аз го забелязах,когато се регистрирах преди повече от 2 години - много се говореше за руски часовници,както и за реплики.Това е напълно нормално - руските часовници са неразривно свързани с нашето битие,те са достъпен начин да влезеш в света на механичните часовници,лесно и евтино се поддържат,има части за тях,почти всички часовникари ги поправят бързо и ефикасно;понякога самите потребители ги ремонтират(когато имат нужните знания,аз такива нямам).По това време,когато се появеше някоя 40-годишна Omega в окаяно състояние и всички охкаха и й се радваха,защото беше рядкост.Спомняме си,когато Стоян пусна да продава Breitling Chronomat Evolution и ни течаха лигите по него,а сега часовници от този калибър,даже и по-висок(Rolex,Panerai) са неизменно присъстващи между нас.Нивото се е вдигнало - това е хубав процес,полезен.Да,мнозинството недолюбва дизайнерските часовници,както и китайските.Но пък последните си имат най-искреният си фен - Миро,чийто енергия и желания за придобиване на нови и нови техни представители,както и за описването им в ревюта,е нестихваща и се равнява на 50 от нас :thumbup: Много пъти съм казвал,че не съм кой знае какъв любител на китайските часовници,но това не означава,че не трябва да ги има,напротив - трябва да се обсъждат,да научаваме новостите.
Смятам,че решението да не се родават реплики,ни води в правилна посока.Това означава,че уважаваме часовникарската индустрия като цяло. ::drinks::
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот Groot » 07 12 2012, 18:24

Виждам, което и ти. Някак си хората спряха да пишат за по-евтини или стари часовници. Което за мен лично е странно за страна със сравнително нисък стандарт, повечето теми да са за скъпи часовници. Сигурен съм няколко човека от форума в момента си казват "Е кво пък да им обсъждаме на руски пръчки", но някак си много от първите потребители не се чувстват много добре дошли тук. Загубихме потребител като nescafe да речем, а със сигурност има и още много.

Текущата структура предполага скъпи и евтини часовници да се разискват на едно и също място. Целта беше да не се делим на русофили, германофили и т.н., нито пък на хора с повече и по-малко възможности. Ние все пак сме малък форум и структурата на големия международен брат би била доста неуместна за нас.
Аватар
Groot
Маниак
 
Мнения: 8526
Регистриран на: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот mitadoc » 07 12 2012, 18:40

Яворе,руските часовници са супер,имам само топли спомени от моето 3133.Дори и сега имам 2-3 руски в кутията;пръчки,пръчки,колко да са пръчки?Един стар Zenith или Rado са с подобен финиш като Полет Де лукс.Вече новите швейцарци са друга бира.
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот Groot » 07 12 2012, 19:10

Знам, но хората си се разделиха на скъпи и евтини часовници, като лошото е, че тия с по-евтините предимно мълчат.
Аватар
Groot
Маниак
 
Мнения: 8526
Регистриран на: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот mitadoc » 07 12 2012, 19:20

Явор написа:Знам, но хората си се разделиха на скъпи и евтини часовници, като лошото е, че тия с по-евтините предимно мълчат.

Разделение има навсякъде.Не можем да го игнорираме.Но и не мисля,че трябва да си мълчим.Последно се радвах на един непознат,който имаше Командирски на ръката.Иначе е близко до логиката,че нещо ,което струва 1000 лв,е вероятно да е по-интересно и по-качествено от друго,което струва 100 лв.
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот miroman » 07 12 2012, 19:26

Мисля, че Форумът няма как да се разраства, като за това виждам както обективни, така и субективни причини.
Основната обективна причина според мен е отношението между потребителите. Въпреки че е на най-високото ниво от всички български форуми, които познавам, е далече от чуждоземските.
След като хобито ни получава много малко (или никакво) признание от колегите, приятелите, семейството, ни остава форумът - да се похвалим, да споделим, да потърсим съвет и т.н. Да, ама и тук българското избива, малкото останали сами се обзкуражаваме, хейт има в почти всяка тема - кога открит, кога прикрит, много често тънко завоалиран.
Ентусиастите малко по малко се "охлаждат" и спират да пишат. Нови и млади потребители няма, младите не носят часовници. Ако случайно се появи, почти веднага старите кучета му намират кусура и се заяждат с него. Като резултат или го изгонват (т.е. спира да пише), или пък ако им се опре го банват. Явор има най-добър поглед - колко нови имена има за последните три месеца, които са с повече от 20 поста?

Една от субективните причини е, че времето се променя. Преди трийсетина години е било сравнително лесно да планираш нещата с точност до няколко минути. И се е считало за проява на лошо възпитание да закъсняваш. Сега на никой не му прави впечатление, че ще закъснее с 15 минути или един час, обажда се по ГСМ-а и готово (а повечето и не се обаждат). Е за какво му е часовник?

Друга субективна причина е, че светът се променя много бързо. Икономики и бизнеси, градени с десетилетия, се сриват за броени месеци и години. Струва ми се, че часовникарската индустрия е пред скорошна (е, да кажм 5-10 години) революционна промяна. Швейцарската машина скърца все повече и повече, но отказва да се съобрази с новите играчи, и това ще и изиграе лоша шега (както например навремето появата на кварца). И в сегашните условия на криза настояването, че часовникът е скъп лукс изглжда все по-неприемливо за все повече хора. Откъде да дойде следващият любител на часовници, след като разбере, че трябва да даде две-три заплати за нещо, което никой около него няма да оцени?

Сигурно има още много, вече съм уморен и не ми се мисли повече ::drinks::
------- Моите турбийони -------
Constantin Durmont Tourbillon | Exactano Tourbillon | WUS 2012 Tourbillon Project
-----------
Вечният календар е направен, за да може един път на 4 години да глеждаме как датата се сменя от 28-ми на 29-ти. Репетирът е направен, за да може изобщо да не поглеждаме часовника. А турбийонът е направен, за да го гледаме непрекъснато.
Аватар
miroman
Маниак
 
Мнения: 2343
Регистриран на: 15 06 2010, 23:06
Местоположение: Пловдив

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот ObZerver » 07 12 2012, 19:32

Наблюдението на монопола съвпада в много голяма степен и с моите наблюдения по отношение на разделението.

Но има и позитивни неща. Изреждам:
1. Пише се на кирилица и изключенията не се толерират. :thumbup:
2. Има повече от един модератор. :thumbup:
3. Рекламите не дразнят (не заемат голяма част от панела) :thumbup:
4. В повечето случаи въпросите получават адекватен отговор, без типичното за форумните тролове и мерудии зъбене. :thumbup:
5. Говори се на "ти". Това за мен е плюс. ::thumb::
6. Рядко прехвърчат искри. А когато прехвърчат, не е за дълго. :thumbup:

Има и още, но на прима виста - толкова.
...все по-рядко пиша във форума. Но пък все още често чета.

http://www.flickr.com/photos/plamenvelev/collections/72157628042857674/
Аватар
ObZerver
Маниак
 
Мнения: 997
Регистриран на: 01 04 2011, 11:47
Местоположение: Швейцария

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот stdenev » 07 12 2012, 19:32

Предлагам да не водим дискусията към за или против руските часовници и за или против скъпите такива.
Като цяло форумът е много добре конструиран по мое мнение, лесен за ориентация дори и за новите потребители (което е много важно за подобен форум).
Все си мисля, че всеки може да изкаже совбодно мнението си тук, а що се отнася до това че тези със скъпите швейцарски часовници участват по-активно, а тези с руските (или евтините, все тая) са по-малко активни, мисля че това е въпрос само и единствено на личен избор и никой никого не е спрял да участва във форума.
Аз лично съм правил ревю и на двата типа часовници и не съм имал случай някой да ме пита "А бе ти защо пишеш ревю на този евтин руски часовник?" :)
Форумът си е много добър откъдето и да го погледнеш, а недоволни винаги ще има (иначе би било странно).

А за модераторите, нищо добро не мога да кажа :-D :-D :-D
...сигурен съм, че има поне 2-3, които с удоволствие биха теглили по една народна на някой от нас, но това е част от всяка организация...

Поздрави и лека вечер на всички :thumbup:
Fine quality is remembered long after the pain of spending money!!!
Аватар
stdenev
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7384
Регистриран на: 29 09 2009, 15:55
Местоположение: София

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот Groot » 07 12 2012, 19:39

Относно хейта - нито аз, нито модераторите могат да помогнат особено много. Хейта не може да се забрани. Българите някак си са свикнали с хейт. Така изразходваме излишна енергия, чувстваме се по-добре, радваме се, когато се смеем на друг или му показваме колко много е сбъркал с едно или друго решение.. изобщо голям кеф.

Миро, знам, че сме далеч от международния начин за комуникиране по форуми, но определено сме и над средното за страната.

Но правила, свързани с хейта са безмислени. Смятам, че по един или друг начин се възпитаваме взаимно на толерантност, но за съжаление не всеки прихваща.

stdenev, преди време някой се опита да обвини хората с по-скъпи часовници, че прекалено много пишат и прекалено много занимават останалите със своите си часовници, което за мен беше тотална глупост и парадокс - нали трябва да се пише в един форум, все пак :). Може би трябва да се намери начин да се толерират хората с не толкова популярните часовници да участват по-активно и да се чувстват уютно тук. Преди време имаше тестови подфоруми обвързани с ценови категории, но не се радваха на никаква популярност, а и за мен този метод не е добър и още повече ще подчертае разделението.
Аватар
Groot
Маниак
 
Мнения: 8526
Регистриран на: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот mitadoc » 07 12 2012, 19:47

miroman написа:Мисля, че Форумът няма как да се разраства, като за това виждам както обективни, така и субективни причини.
Основната обективна причина според мен е отношението между потребителите. Въпреки че е на най-високото ниво от всички български форуми, които познавам, е далече от чуждоземските.
След като хобито ни получава много малко (или никакво) признание от колегите, приятелите, семейството, ни остава форумът - да се похвалим, да споделим, да потърсим съвет и т.н. Да, ама и тук българското избива, малкото останали сами се обзкуражаваме, хейт има в почти всяка тема - кога открит, кога прикрит, много често тънко завоалиран.
Ентусиастите малко по малко се "охлаждат" и спират да пишат. Нови и млади потребители няма, младите не носят часовници. Ако случайно се появи, почти веднага старите кучета му намират кусура и се заяждат с него. Като резултат или го изгонват (т.е. спира да пише), или пък ако им се опре го банват. Явор има най-добър поглед - колко нови имена има за последните три месеца, които са с повече от 20 поста?

Една от субективните причини е, че времето се променя. Преди трийсетина години е било сравнително лесно да планираш нещата с точност до няколко минути. И се е считало за проява на лошо възпитание да закъсняваш. Сега на никой не му прави впечатление, че ще закъснее с 15 минути или един час, обажда се по ГСМ-а и готово (а повечето и не се обаждат). Е за какво му е часовник?

Друга субективна причина е, че светът се променя много бързо. Икономики и бизнеси, градени с десетилетия, се сриват за броени месеци и години. Струва ми се, че часовникарската индустрия е пред скорошна (е, да кажм 5-10 години) революционна промяна. Швейцарската машина скърца все повече и повече, но отказва да се съобрази с новите играчи, и това ще и изиграе лоша шега (както например навремето появата на кварца). И в сегашните условия на криза настояването, че часовникът е скъп лукс изглжда все по-неприемливо за все повече хора. Откъде да дойде следващият любител на часовници, след като разбере, че трябва да даде две-три заплати за нещо, което никой около него няма да оцени?

Сигурно има още много, вече съм уморен и не ми се мисли повече ::drinks::

Миро,всички тръбят ,че ресурсите свъшват,но Феррари,Порше,Мазерати,Ламборджини и Макларън продължават да правят коли по 600-700 коня и ако ти тежи кракът - заминават по 40 л/100 км. ::drinks::
Какво искам да кажа с това?Че и да е тъпо вече да се носят ръчни часовници,те ще останат и занапред.Защото вече се възприемат като бижута,а бижутата са се запазили от хилядолетия!
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот ObZerver » 07 12 2012, 19:48

Разделението (подсъзнателно дори) ще продължава, докато потребителят възприема часовника като продукт на определена марка, с определена цена и от определена държава-производител. Когато почне да се отделя повече внимание на продукта именно като на продукт, тогава и разделението ще намалее.
Но това няма да стане. Човешка психика, умело използвана от маркетинга.
...все по-рядко пиша във форума. Но пък все още често чета.

http://www.flickr.com/photos/plamenvelev/collections/72157628042857674/
Аватар
ObZerver
Маниак
 
Мнения: 997
Регистриран на: 01 04 2011, 11:47
Местоположение: Швейцария

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот mitadoc » 07 12 2012, 19:52

ObZerver написа:Разделението (подсъзнателно дори) ще продължава, докато потребителят възприема часовника като продукт на определена марка, с определена цена и от определена държава-производител. Когато почне да се отделя повече внимание на продукта именно като на продукт, тогава и разделението ще намалее.
Но това няма да стане. Човешка психика, умело използвана от маркетинга.

За едната чест живеем,беше казал Стефан Данаилов преди да заколи Венета,заради изядената риза.Аз бих перефразирал - за статута в обществото живеем,а чуждото одобрението е витално важно за нас.Логично - стадни организми сме.Ще се делим,ще действаме на подсъзнателно или не ниво. ::drinks::
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот ObZerver » 07 12 2012, 19:55

Така е.
П.П. Включвам и себе си в числото на 'делящите се'. Дори да го искам или не.
...все по-рядко пиша във форума. Но пък все още често чета.

http://www.flickr.com/photos/plamenvelev/collections/72157628042857674/
Аватар
ObZerver
Маниак
 
Мнения: 997
Регистриран на: 01 04 2011, 11:47
Местоположение: Швейцария

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот mitadoc » 07 12 2012, 19:59

ObZerver написа:Така е.
П.П. Включвам и себе си в числото на 'делящите се'. Дори да го искам или не.

От кой се делиш,Пламене?Да знам дали си от "наш'те" или си от "ваш'те" :lol: :lol: :lol:
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот ObZerver » 07 12 2012, 20:13

Делящите се по правило никога не са от ваш'те. Усещаш ли тънкия момент? ;)

Има обаче надежда, макар и кратка. Противно на инстинкта за отделяне от стадото работи друг инстинкт - този за намиране на общ знаменател и социализиране. Който в крайна сметка отново разделя, този път по...общ знаменател. И те така те.
В моя край се казва за такива случаи: 'Би го! Нема смисъл да се 'абим! ::drinks::
...все по-рядко пиша във форума. Но пък все още често чета.

http://www.flickr.com/photos/plamenvelev/collections/72157628042857674/
Аватар
ObZerver
Маниак
 
Мнения: 997
Регистриран на: 01 04 2011, 11:47
Местоположение: Швейцария

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот mitadoc » 07 12 2012, 20:15

ObZerver написа:Делящите се по правило никога не са от ваш'те. Усещаш ли тънкия момент? ;)

Има обаче надежда, макар и кратка. Противно на инстинкта за отделяне от стадото работи друг инстинкт - този за намиране на общ знаменател и социализиране. Който в крайна сметка отново разделя, този път по...общ знаменател. И те така те.
В моя край се казва за такива случаи: 'Би го! Нема смисъл да се 'абим! ::drinks::

Щото и аз се деля - барабар Петко с мъжете :lol:
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот IlianC » 07 12 2012, 21:12

Макар и темата да е отправена предимно към старите потребители на форума, ще си позволя да взема отношение по нея и аз, който, както виждате съм съвсем нов потребител. Форумът е чудесен, научих от него много неща за кратко време. Чрез форума се запознах с Божидар и той ми поправи отлично няколко мои стари швейцареца. Надявам се да се запозная и с други форумни колеги на първата възможна форумна среща в София. По никакъв начин не съм забелязал и най-малкото негативнто отношение към нови потребители от стари. А лично на мен ми прави отлично впечатление представянето на хубави и скъпи часовници от потребителите. Дай Боже всекиму! ::drinks::
Последна промяна IlianC на 09 12 2012, 01:03, променена общо 1 път
IlianC
Активен
 
Мнения: 227
Регистриран на: 14 11 2012, 21:27

Re: Как се развива форума? На къде се променя?

Мнениеот Pfote2 » 07 12 2012, 21:20

Този форум има едно много добро качество - хубавият български език на мнозинството тук.
Pfote2
Маниак
 
Мнения: 1627
Регистриран на: 23 07 2011, 07:53

Следваща

Назад към За strelki.info - Българският форум за часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.