Относно Правилата на Търговете

Новини, предложения и проблеми около Strelki.info - Българският форум за часовници
Отговори
Потребителски аватар
nibaru
Маниак
Мнения: 1951
Регистриран: 28 02 2015, 15:14
Местоположение: Благоевград

Относно Правилата на Търговете

Мнение от nibaru » 04 03 2016, 20:19

Понеже търга (темата) е заключена (по обясними причини), но аз искам да изкажа мнение - правя го тук. (http://strelki.info/viewtopic.php?f=93&t=27529)
monopola написа: Мнение от monopola » 04 03 2016, 18:09

Решението на cenzor по този казус е окончателно, но желая да внеса яснота за бъдещите подобни казуси, тъй като сегашните правила все още са в сила и явно са неясни.

Продавача може да постави цена купи сега. Това е негово право и възможност. Следва да се тълкува, че може да се случи преди пускане на търг, а не че може по всяко време. Логиката на търговете е че продължават определен срок и това, че някой чака до края на срока за да наддаде не го прави зрител, а пасивен участник, но участник.

Ако има подобен казус отново моля да вземете предвид това пояснение.
Ще бъдат презицирани и правилата, дотогава горното да се брой за тълкуване със силата на правило :)
С почти всичко съм съгласен:
- Продавача може да постави цена купи сега, НО само в началото - при пускане на търга;
- Правилата ги определя основно собственика на форума (като логично се вслушва в мнозинството и следва пътя на логиката);
- Трябва да се поизчистят малки пропуски в правилата. И да се добавят някои.
- Правилата трябва да се спазват от всички, за да остане този форум едно прекрасно място;

НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН със:
"някой чака до края на срока за да наддаде не го прави зрител, а пасивен участник, но участник."
Ако такива наблюдатели се считат за участници тук, то и когато БИЯТ някой по улиците и НИЕ САМО НАБЛЮДАВАМЕ - сме участници в престъпление. Пасивни престъпници. Да не давам други примери.

Не защитавам нито продавача, нито купувача, нито наблюдателя, който възрази за този търг (не ги познавам и тримата). Ако наистина имаше наддаване - си беше нарушение. Остава само моралната гледна точка към този момент - дали е морално да се постъпи така. А ако наистина е пропуснал/забравил? И не е имало договорка? Имаше питане в търга дали има купи сега цена, продавача отговори (или се сети, че е пропуснал), щото после друг отнесе часовника, а не питащия за "купи сега цена". Та много правилно отсъди @cenzor, а и Наско правилно остави решението на Цензор като миродавно.
Вчера бях умен, затова исках да променя света.
Днес съм мъдър, затова променям себе си.

monopola
МОДЕРАТОР
Мнения: 4313
Регистриран: 16 08 2011, 15:12

Re: Относно Правилата на Търговете

Мнение от monopola » 04 03 2016, 20:53

Влизаме в обяснителен режим :)

Имам пребогат опит с търгове, а и доста от вас знаят и каква ми е работата, тоест имам някакви познания и по законодателството, та разяснявам.

Търга има срок и условия. За сериозни неща има депозит, при нас няма. Тоест качеството участник в търга не се придобива с плащане на депозит за участие, а просто с факта, че някой пуска търг във форума и всички потребители са потенциални участници. Които от вас е участвал в търг знае, че обикновено наддаванията на края са важни. Аз самият чакам до края и при търгове за часовници и при съвсем от друго естество, в които за да съм участник съм платил депозит. Това че не си наддал изобщо не означава, че търга не те интересува, не го следиш и т.н.
Срок и условия - след като се променя някое от условията при които е пуснат търга това е нарушение. Ако аз исках да участвам в този търг, имам право да го направя накрая, уговорката между продавача и друг участник да сключат сделка нарушава моето право да участвам когато си искам. Намислил съм си цена, следя, чакам и т.н. И изведнъж търга го няма щото се разбрали. Няма такъв филм в правния свят, нашите простички правила не са се родили от въздуха, а следват логика.

Ники, да, ако наблюдаваш как някой извършва престъпление и не съобщиш на надлежните органи, то ти също носиш отговорност. Форума не е юридически, така че да не влизаме пък в такива разговори.

Темата е приключена и решението на cenzor е това което е валидно. Написъл съм си мнението за да имате предвид каква е логиката след като не е ясна за бъдещи случай. Този е решен правилно от модератор.
моите часовници за продажба: http://strelki.info/viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: http://strelki.info/viewtopic.php?f=56&t=12046

Потребителски аватар
TheRussian
Почитател
Мнения: 312
Регистриран: 05 02 2016, 04:39

Re: Относно Правилата на Търговете

Мнение от TheRussian » 14 03 2016, 19:56

Правилата са писани от човек,нормално да има недомислия.Но по всяка логика не би трябволо да се променят първоначалните условия на търга.Сумати народ да следи търга и изведнъж някой влиза и се сеща "Ама има ли купи сега"
"Еми що да не сложа така по време на търга една купи сега пък майната им на другите дето не гледат нон-стоп и са наивни да си мислят,че участват в нещо сериозно,няма го в правилата зночи е ок" Леле нагледах се на простотии напоследък.
strelki.info/viewtopic.php?f=93&t=27669 Тук на колежката и спрян достъпа до търговете понеже,няма опит и направила грешка от която тя е най-ощетена.Не е ли нормално да и се даде шанс да пусне пак търга.Какво е това наказание за най-човешка грешка,на човек дето няма опит с търговете.Някой даде ли й 1500 втори шанса,като на оскар.На него спрян ли му е достъпа до търговския раздел след като години плюе на правилата.Сега този,часовник пак е на търг от друг колега и не ми се искаше толкова рано да наддавам,но понеже имам интерес не искам после някой да ми каже ти не си участник ,понеже не си правил бид н началото.ДАЛИ ПЪК НАПРАВО ДА НЕ ПИТАМ КОЛЕГАТА ДА СЛОЖИ "КУПИ СЕГА"...МОЖЕ ПЪК ДА МИ ВЪРЖЕ.
А дано някой не заключи търга,че ключа играе яко тук с причина и без.
Онзи ден някакъв простак провали търга за кафявия ориент на otof.Защо търга не е пуснат отначало.Несериозна работа е това.

Потребителски аватар
bigotti
Активен
Мнения: 165
Регистриран: 26 10 2015, 16:39

Re: Относно Правилата на Търговете

Мнение от bigotti » 24 03 2016, 11:16

Напълно подкрепям и аплодирам всяка една дума написана от monopola :thumbup:
Проблема, според мен е, че се явяват дублиращи се структури и потребители. Поне такова впечатление имам и това е много не коректно -меко казано! Да играеш двойна, че защо не тройна игра е извън всякакви правила и закони.
Проблема с колежката, засегнат в последният пост и наказанието и. Че какво и пречи да си направи един нов профил с един нов ник -нейм и да продължи да си търгува на воля и така до безконечност!
Търговете са интересни и доставят удоволствие и наслада. С такова некоректно поведение и измами се губи доверието, удоволствието и насладата...не само от търговете, от всичко! Капката катран и кацата :twisted:
За него, доверието всички знаем как и колко време се гради и как се губи. ;)
:!: Успех на всички и бъдете здрави, защото не е открито по -ценно благо от здравето! ::angel::
В чест на моя ментор и голям приятел OSKAR.
Павка, ти си Джомолунгма – майката на небесата!
Нямаш настигане, Майна!
*****the King of the watches*****

Отговори

Върни се в “За strelki.info - Българският форум за часовници”