ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Теми, които не са свързани с часовници, или такива, които не се вписват в никой друг подфорум.

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот phil05 » 23 08 2017, 22:28

Мисля, че малко прекалявате и отивате пак в крайности, пак само Левски, само ЦСКА. Според мен хвани едните, удари другите. Глобална политика, глобални интереси, това живее някакъв собствен живот, неподвластен даже и не тези, дето си мислят че дърпат конците. Както големите пари живеят собствен живот и дърпат конците на големите клечки, дето си мислят че ги управляват. Кой голям финансист може да каже какво ще направят утре големите пари? В глобалната политика същата работа. Големите политици, поне тези дето имат акъл, се правят денем на мъж, а нощем треперят какво ги чака на другия ден...А другите, дето нямат акъл да го осъзнаят, правят отгоре на всичко и бели.

А ние вместо да се опитаме да си подредим малката държава, че да сме поне малко по добре, доколкото може, и поне малко да устоим на Глобалната политика, се занимаваме да оправяме кривия свят... :(
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6532
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот tosunbei » 24 08 2017, 18:08

https://www.blitz.bg/svyat/kmett-na-ven ... 38722.html
:)) :)) Евала на кмета на Венеция ::up::
tosunbei
Маниак
 
Мнения: 827
Регистриран на: 22 06 2010, 23:19
Местоположение: Лондон

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот dtmf » 12 10 2017, 20:58

tosunbei написа:https://www.blitz.bg/svyat/kmett-na-venetsiya-otpravi-smrtna-zaplakha-za-vseki-koyto-vikne_news538722.html
:)) :)) Евала на кмета на Венеция ::up::Вестници на Турчина Делян Пеевски, може да си пише каквото му падне само да има продажби или четаемост. И с тея картончета за търкане колко милиона е направил от простите бедни хора не мога да си представя.
Аватар
dtmf
Маниак
 
Мнения: 1297
Регистриран на: 16 10 2013, 18:53
Местоположение: Бургас

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот ostap » 12 10 2017, 22:56

Талончетата за търкане не са ли на Черепа?
Изображение
Аватар
ostap
Маниак
 
Мнения: 790
Регистриран на: 10 07 2013, 18:06

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот dtmf » 13 10 2017, 23:04

На двамата, заедно с някой друг министър или премиер който ги "пази".
Аватар
dtmf
Маниак
 
Мнения: 1297
Регистриран на: 16 10 2013, 18:53
Местоположение: Бургас

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 09 12 2017, 12:42

Една идея, която се лансира доста отдавна, но сега вече се предлага и официално, като възможно решение на немалкото проблеми пред, които е изправен ЕС в условията на динамично променящ се свят. Какво мислите за казаното от Мартин Шулц?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ma ... -g-251732/
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2631
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот ostap » 09 12 2017, 16:03

Поредна крачка в посоката на превземане и унищожаване на Националната държава, до степен на лишаване от пълен суверенитет в полза на транснационалните корпорации и елити. Целта е Европа да се превърне просто в територия населена от послушни потребители и кредитовзематели, без право на самостоятелен политически и икономически свободен избор : " ... той каза, че желае ЕС да започне работа по нов конституционен договор, който да създаде федерална Европа с единна политика в сфери като вътрешната и външната сигурност, данъците и валутните въпроси, международното развитие и предоставянето на убежище."
Забележи кои са вътрешните врагове: " В речта си Шулц подчерта, че европейските ценности се подкопават системно от Полша и ЕС не е в състояние да стори нещо, а Унгария също се отдалечава все повече и повече от блока, включително чрез големите си сделки с Китай " Ти да видиш!!! Кво стана с демокрацията и пазарните принципи, които били " общочовешки ценности " ??? ::cool::
Целия този цирк се развива на вътрешнопартиен конгрес на Германската социалдемократическа партия (SPD) и е предназначен изключително за вътрешна консумация, след като този загуби изборите от Меркел. Опитва се да спечели вниманието на избирателите, на които започва все повече да им писва от безобразната политика превърнала хубавата им държава в кочина пълна с активно плодящи се мюсюлмански емигранти. И всичко това за сметка на средния германски еснаф работещ и плащащ данъци като луд.
А това, последното е пълен ташак : " Шулц изказа предположение, че ако ЕС имаше общ финансов министър, той щеше да попречи на гигантски компании като Facebook и Google да се изплъзват от плащането на дължими данъци. "
Това е същия този смешник , който направи всичко по силите си да ни нахлузи Споразумението за трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите. (ТПТИ).
Иначе ако се абстрахираме от действителността и разглеждаме теоретично идеята, така да се каже в един идеален вакум - тя е прекрасна! Нищо по-хубаво няма от една голяма, богата и силна Единна Европейска държава. Която да се грижи за собствените си граждани и техните политически и икономически интереси. А не за чуждите.

::drinks::
Изображение
Аватар
ostap
Маниак
 
Мнения: 790
Регистриран на: 10 07 2013, 18:06

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот phil05 » 09 12 2017, 16:45

Бравос :)). Германия хем била "кочина пълна с активно плодящи се мюсюлмански емигранти", хем тия, дето работят като луди и плащат данъци били еснафи :) Ми еснафи и будали са, за разлика от нашенския тарикат, дето последното нещо за което мисли, е как да си свърши работата.

Ако не беше Германия и някоя и друга като нея, няма значение дали е ЕС или не, да се правим, че поработваме нещо за тях, или изобщо каквото и да е, донякъде като хората... И да има поне малко ред, остави справедливост... Отдавна да сме почнали да се замеряме с камъни или да се стреляме в името на "по - висша справедливост", примери по света колко щеш. Докато още по - малката шепа олигарси изтръскат и изтискат вече наистина всичко от нас и от държавата.

В България брутния вътрешен продукт е 5-6000 евро на човек, в еснафска Германия 40-50 000 евро, сосе децата и пенсионерите. И сме седнали да им даваме акъл, вместо да се видим на какво приличаме и нещо да се оправим. Самите ние, не политиците и управниците нас. Само тогава ще ги оправим и тях, а не като мрънкаме, се много знаем и търсим кусурите на някой друг.
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6532
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот ostap » 09 12 2017, 17:31

Думата "еснаф" употребена от мен НЕ следва да се разглежда от към отрицателното и значение: човек потънал в дребните си материални интереси, невиждащ по далече от носа си и неспособен да възприема нищо ново. Напротив, тук съм употребил тази дума в положителния и исторически контекст : " Независимо от наличието на патриархални условности и източни нрави през 19 век, еснафът стимулира развитието на българската национална промишленост и се превръщат в първостепенен фактор на стопанското и социално развитие, макар и в условията на силно ограничен стопански либерализъм "
Удачно е да я заменим с Бюргер - " (на немски: Bürger, от древногорнонемски burgari — защитник на града) в буквален превод значи гражданин, градски жител или защитник на града.

В ранното средновековие бюргери са наричани жителите на укрепено селище - на немски "Бург" (крепост) или постовите до укрепени места, църкви, катедрали и др. През същинското средновековие (XII - XIV век) бюргерите са свободни граждани на немските градове с т.нар. "градско право" в различен статут от феодалите. В ново време бюргерите формират бюргерството, т.е. гражданското общество в Централна Европа и в частност в германските земи."

:ugeek:
Изображение
Аватар
ostap
Маниак
 
Мнения: 790
Регистриран на: 10 07 2013, 18:06

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот phil05 » 09 12 2017, 18:18

Така е, всъщност както и да е. Но поне да го потърсим това положителното, или нещо някъде по средата между нас и тях, вместо да си я караме в другата крайност и да си търпим дереджето. И все някой друг да ни е виновен и какъв бил.

Ми какво ще правим, като нямаме "бюргери", или колкото ги има, не щат да ИМ, или И плащат данъци, на държавата де? :)
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6532
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 09 12 2017, 19:10

Аз го разбрах правилно мисля, Ostap. Еснаф, бюргер в смисъла на средна класа.
Видно е, че "неравенството" е разпространено навсякъде по света, както е ясно, и че то е над национална характеристика. Въпроса е дали подобно принудителното интегриране на различните националности под шапката на едно общо политическо, конституционално и фискално ръководство, ще има реален и достатъчно устойчив ефект, за да преодолее различията и дисбалансите налични в съюза към момента. Естествено, че цената ще е отказ от суверинитет, но ако ефекта ще е изравняване на стандарти, както жизнени, така и на възможности за развитие в условия на истинска пазарна среда и независимо правоприлагане, и с гарантиране на общоевропейска сигурност и отбранителна политика, то идеята не е лишена от смисъл. Самото и прокламиране, като "принудителна мярка" е в противоречие с основни ценности, но от друга страна извънредните мерки са плод на извънредни ситуации така или иначе.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2631
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот stealth » 10 12 2017, 12:30

senna написа:... Естествено, че цената ще е отказ от суверинитет, но ако ефекта ще е изравняване на стандарти, както жизнени, така и на възможности за развитие в условия на истинска пазарна среда и независимо правоприлагане, и с гарантиране на общоевропейска сигурност и отбранителна политика, то идеята не е лишена от смисъл. Самото и прокламиране, като "принудителна мярка" е в противоречие с основни ценности, но от друга страна извънредните мерки са плод на извънредни ситуации така или иначе.

Ще ме извинявате за аналогията, която реално погледнато си има забележки, които могат да се доизчистят и доизяснят, но с две думи... Навремето изграждането на комунизма не беше ли нещо подобно?
stealth
Напредващ
 
Мнения: 94
Регистриран на: 02 08 2015, 21:37

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 10 12 2017, 14:06

Ми, не. Липсва съответствието в търсенето на аналогии между "изграждането" на една престъпна утопия, която заедно с държавният суверенитет смилаше безмилостно и личността на отделният индивид, и идеята за федерален съюз от нации държащи в максимална степен на индивидуалната свобода на гражданите им, съчетана с правов ред основан на общоприети морални принципи.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2631
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 14 02 2018, 02:21

Seikosha написа:
Не ми хареса заиграването с военните теми, кой бил с технология от бронзовата ера и кой владеел небето и земята. Тия работи не са за тази тема и не я мърсете с простотии. Загинаха дванадесет руски пилоти, срещу изроди дето режеха глави и го показваха в мрежата, а първият ,ударен в гръб от турски F16 фамилията му беше Пешков ,точно като на нашият Върбан. Всички свалени пилоти ,бяха зверски убити и станаха герои,а последният се самовзриви. Такива джендърски изпълнения, няма да видите. А С-400 покрива пространството което касае руските бази, нека там да се опитат да бомбят. а след няколко години като сложат и С-500 - тогава съвсем си е--ма'аката. Трябва да запомните,че оръжията стрелят,когато дипломацията е безсилна, а в Сирия, Ирак и Либия се случи точно обратното.


И аз това искам, да не се води такава дискусия извън тази тема. Но и не аз я подхванах в онази тема. На война, като на война. Никой не е обещавал на загиналите пилоти, че там ще ги черпят с бонбони. Проблема е, че те загиват не заради кауза, а заради мераците на един диктатор, да поддържа друг такъв, с цената на кръвта на собствените им народи. И не са дванадесетте пилоти само, а са много повече загиналите руснаци в този конфликт. Нищо че се крие бройката. Фантасмагориите за величието на путиновото оръжие също съм ги слушал много, ама фактите говорят друго, колкото и разпалено да се вихри пропагандната машина, колкото и отвличащи вниманието партенки да се пускат, не може да се скрие, че такъв разгром путиновите "ли си цини" не са преживявали от Афганистан насам. Полека лека, почва да излиза истината на повърхността на булмача забъркан с пропагандни лъжи. И няма как да е иначе, след като Товар 200 пътува препълнен към Москва, за жалост. А този Товар има близки там в Русия, и някой ще трябва да носи отговорност за това, къде и за какво ги е изпратил. И не дай си боже стане ясно, че са превърнати в пушечно месо там, не заради резачи на глави, а заради контрол върху нефтени находища с чиито добиви, някой май се опитва да финансира пожизненото си президентстване.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/13 ... _main_news
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2631
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот ostap » 14 02 2018, 15:31

.. А през това време американците, след като са донесли мир, свобода, демокрация и просперитет за Афганистан, Ирак, Либия обръщат загрижен взор към Сирия. Водени от вродения си алтруизъм заедно с приятелите си от Саудитска Арабия, Катар и прочее местни „оазиси на свободата, демокрацията и човешките права“ създават, обучават, въоръжават и закрилят ̶т̶е̶р̶о̶р̶и̶с̶т̶и̶ ... ъ-ъ пардон – бори за свобода. Тези пичове..борците за свобода де, явно нещо са се объркали и вместо оазис на свободата и демокрацията създават Ислямски Халифат, избиват стотици хиляди, режат им главите, изяждат им сърцата, изгарят ги живи и прочее прелести на „Универсалните демократични ценности“ през призмата на радикалния ислям. Милиони сирийци са прогонени от земите си.Те се присъединяват към милионите афганистанци, иракчани, либийци и прочее наскоро „демократизирани“ народи и се устремяват на къде? Към меката на Свободата и Демокрацията Америка? Уви не! Нахлуват в добрата, стара, малоумна и импотентна Европа. Нашата Европа. Радикализират местните мюсюлмански общности, изършват десетки атентати, загиват стотици европейци. Взривяват ги, разстрелват ги с калашници на концерти, мачкат ги с камиони по европейските улици. По европейските улици от 70 години не са се разхождали въоръжени войници и БТР-и. А днес отново ги има. И на кого дължим това според теб? Не си ли се замислял че за да постигнем що-годе приемлив обществен строй по тези земи, е имало 2000 години христианска цивилизация, а преди това Елинска и Римска култура която и до днес е в основата на обществения ни живот. Нима мислиш че в Близкия изток до вчера живяли в каменния век, днес ще скочат в демокрацията и ние всички ще се прегърнем и ще заживеем щастливо в един нов Рай на земята? Не си ли се замислял за миг, че Кадафи, Мубарак, Асад са правилните ръководители за своите си страни, на този цивилизационен етап от тяхното развитие? Погледни Египет – американците свалиха Мубарак, че не бил демократ. От любов към демокрацията разбира се, как иначе. Кой дойде на власт? „Братя мюсюлмани“ и Мохамед Мурси които са радикални ислямисти. Две години по-късно военните свалиха демократично избрания президент и днес отново са на власт в лицето на генерал АсСиси. Като при Мубарак, който 30 години управляваше Египет. Дет се вика в стария виц: „Оти ручахме жабетата?“ Ама този американски експеримент костваше на Египет хиляди убити и ранени, страната беше изправена пред гражданска война, а Европа рискуваше да получи още няколко милиона озверели бежанци и радикален Халифат до границите си. Аре нЕма нужда!

Нашите нови братя американците сеят хаос и разруха в близкия изток, подкрепят и закрилят ислямския тероризъм, а руснаците се борят с терористите и ги унищожават.
Та в тоя ред на мисли: аз като един европеец кого трябва да харесвам и подкрепям в тази борба?
Изображение
Аватар
ostap
Маниак
 
Мнения: 790
Регистриран на: 10 07 2013, 18:06

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 14 02 2018, 16:39

Да не се впускам в изследване на човешката история преди Христа и аз сега, че ще стане дълго. По-набързо и в по-новата история. Отговори в стил "А Вие защо биете негрите" съм се начел и наслушал и преди и сега . Ако желанието на един народ е, така благородно управляващият го, плутократски и пропутински настроен династичен род да си тръгне, то вариантите са няколко. Първи вариант. Родът си тръгва мирно и кротко, да си харчи авоарите в изгнание, а народът получава правото си да се самоопределя. Втори вариант. Династията започва да избива систематично и масово собственият си народ и съвсем в реда на нещата получава самолетоносач край бреговете си. Има и трети сценарий. Династията услужливо моли за подкрепа друг диктатор, който на драго сърце се отзовава хвърляйки по този начин в кървава агония огромен район от територии, милиони съдби, и създавайки благоприятна почва за развитието на какъвто ти дойде на ума радикализъм. Бягството на хората от този ад на антихуманизма към обетованата земя на социално уредена Европа е не само добре дошъл, но и търсен ефект за силите отчаяно бленуващи реваншизма на СССР. Този СССР, където цената на човешкият живот се измерваше в рамките на статистическата грешка от хиляди души, Империята на злото, както ще остане в историята това раково образование на човешката цивилизация, никога повече няма да се случи и е време това да се разбере от всички чугунени глави по света, без изключение. ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2631
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот SHARKY » 14 02 2018, 16:47

ostap написа:.. А през това време американците, след като са донесли мир, свобода, демокрация и просперитет за Афганистан, Ирак, Либия обръщат загрижен взор към Сирия. Водени от вродения си алтруизъм заедно с приятелите си от Саудитска Арабия, Катар и прочее местни „оазиси на свободата, демокрацията и човешките права“ създават, обучават, въоръжават и закрилят ̶т̶е̶р̶о̶р̶и̶с̶т̶и̶ ... ъ-ъ пардон – бори за свобода. Тези пичове..борците за свобода де, явно нещо са се объркали и вместо оазис на свободата и демокрацията създават Ислямски Халифат, избиват стотици хиляди, режат им главите, изяждат им сърцата, изгарят ги живи и прочее прелести на „Универсалните демократични ценности“ през призмата на радикалния ислям. Милиони сирийци са прогонени от земите си.Те се присъединяват към милионите афганистанци, иракчани, либийци и прочее наскоро „демократизирани“ народи и се устремяват на къде? Към меката на Свободата и Демокрацията Америка? Уви не! Нахлуват в добрата, стара, малоумна и импотентна Европа. Нашата Европа. Радикализират местните мюсюлмански общности, изършват десетки атентати, загиват стотици европейци. Взривяват ги, разстрелват ги с калашници на концерти, мачкат ги с камиони по европейските улици. По европейските улици от 70 години не са се разхождали въоръжени войници и БТР-и. А днес отново ги има. И на кого дължим това според теб? Не си ли се замислял че за да постигнем що-годе приемлив обществен строй по тези земи, е имало 2000 години христианска цивилизация, а преди това Елинска и Римска култура която и до днес е в основата на обществения ни живот. Нима мислиш че в Близкия изток до вчера живяли в каменния век, днес ще скочат в демокрацията и ние всички ще се прегърнем и ще заживеем щастливо в един нов Рай на земята? Не си ли се замислял за миг, че Кадафи, Мубарак, Асад са правилните ръководители за своите си страни, на този цивилизационен етап от тяхното развитие? Погледни Египет – американците свалиха Мубарак, че не бил демократ. От любов към демокрацията разбира се, как иначе. Кой дойде на власт? „Братя мюсюлмани“ и Мохамед Мурси които са радикални ислямисти. Две години по-късно военните свалиха демократично избрания президент и днес отново са на власт в лицето на генерал АсСиси. Като при Мубарак, който 30 години управляваше Египет. Дет се вика в стария виц: „Оти ручахме жабетата?“ Ама този американски експеримент костваше на Египет хиляди убити и ранени, страната беше изправена пред гражданска война, а Европа рискуваше да получи още няколко милиона озверели бежанци и радикален Халифат до границите си. Аре нЕма нужда!

Нашите нови братя американците сеят хаос и разруха в близкия изток, подкрепят и закрилят ислямския тероризъм, а руснаците се борят с терористите и ги унищожават.
Та в тоя ред на мисли: аз като един европеец кого трябва да харесвам и подкрепям в тази борба?


Изключително точен и обективен поглед!!! ::up::
Аватар
SHARKY
Маниак
 
Мнения: 1457
Регистриран на: 29 01 2012, 20:09

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 14 02 2018, 18:26

ostap написа: И на кого дължим това според теб? Не си ли се замислял че за да постигнем що-годе приемлив обществен строй по тези земи, е имало 2000 години христианска цивилизация, а преди това Елинска и Римска култура която и до днес е в основата на обществения ни живот. Нима мислиш че в Близкия изток до вчера живяли в каменния век, днес ще скочат в демокрацията и ние всички ще се прегърнем и ще заживеем щастливо в един нов Рай на земята? Не си ли се замислял за миг, че Кадафи, Мубарак, Асад са правилните ръководители за своите си страни, на този цивилизационен етап от тяхното развитие?


Тук точно не те разбрах много добре. Нали не искаш да ми кажеш, че делиш представителите на човешкият вид на висши и низши по расов,национален или какъвто и да е друг признак? И че, низшите, като такива нямат право на свобода и общочовешки ценности, или право на по-добър живот?

ostap написа:Та в тоя ред на мисли: аз като един европеец кого трябва да харесвам и подкрепям в тази борба?


Отговор, кого ти да подкрепяш не мога да ти дам, нито пък считам за редно да го правя. Но кого аз подкрепям, мога да ти отговоря. Подкрепям всеки, който застава зад тези думи - "Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие."
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2631
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот ostap » 14 02 2018, 20:12

Разбира се че хората са равни и имат право на равни права и свободи, ама се намират в различни етапи от цивилизационното си развитие. Няма как да прескочиш обективните етапи в историческото развитие на обществото и от средновековието да скочиш в либералната демокрация на 21 век. Трябва да извървиш определен път. В резултат получаваш Халифат живеещ по законите на шариата , но въоръжен с интернет, мобилни телефони, картечници и управляеми ракети. Както всички ние видяхме.
Документа който си цитирал, са по себе си е прекрасен. Но искам да ти напомня че много от подписалите го, като например Томас Джеферсън, Джордж Вашингтон, Джеймс Медисън и други, са били плантатори-робовладелци и след тържественото подписването са се прибрали вкъщи и са продължили да бъдат робовладелци и така още 80 години. Докато отменят робството. Нищо ново под слънцето - типичното англосаксонско лицемерие.
Изображение
Аватар
ostap
Маниак
 
Мнения: 790
Регистриран на: 10 07 2013, 18:06

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 14 02 2018, 23:21

Да, такива са били. И в първият вариант на Джеферсън, вместо "стремеж към щастие" фигурира "и имущество", не се конкретизира, човешки същества попадат ли в това определение :) . Последващата редакция е на Бенджамин Франклин, като представител на северните щати в комисията по одобрението на текста. И факта, че дори и 80 години по-късно робството е отменено с цената на кървава гражданска война, не я прави неискрена тази декларация, или не я омаловажава поне. Както не може да бъде омаловажена и Френската революция. Човешкият стремеж към свобода и независимост е изконен в същността си, и не виждам как потисканото с години естествено развитие на една нация, може да бъде пречка за нейното право на свобода и стремеж към щастие. По тази логика не следва ли, да отречеш и собствената ни независимост? Не, че такива опити не са правят вече над 100 години и някой все ни натиска да ходим към Азия. Та нали и самите ние скачаме от тъмнината на средновековната изостаналост на Османската империя, директно в културните и икономически достижения на европейските нации. И забележи, това се случва много бързо след, като отхвърляме наложените ни имперски амбиции на любимата Русия! Въпреки нея, а не благодарение на нея! За мен е очевидно, че въпросът е далеч по-фундаментален от разпасаните действия на няколко десетки хиляди брадати ислямски радикалисти, които много лесно могат да бъдат завряни в к..и г.з, стига за това да има резолюция на ООН , както се случвало не веднъж преди това с някои други престъпни елементи и видни главорези. И тук на Балканите дори. Само, че цената на едно такова решение ще е загубата на властта от Асад и аятолясите, а това са последните пост лоялни на ядрен Кремъл авторитарни режими. Оня пухкавият не го броя, той си воюва солово с Морковенокосия в туитър. Без тях, или още по-лошо с прозападно настроени управления в тези близко източни територии ще лъсне цялата истина за режима на Путин и крепящата го олигархия. Няма да има вече, кой да плаща за "невероятните" техника или въоръжения от преди 50 години. Ще лъсне истината, че Путиновото "благодатно" управление на държавата-бензиностанция я води отново към опцията, народа и да започне да си яде ракетите от глад. Ето защо няма резолюции в съвета за сигурност на ООН, ето защо има вето налагано от една ядрена "супер сила", супер сила не защото е постигнала някакъв невероятен технически прогрес в ерата на интернет и Тесли в орбита около Марс, а защото държи на склад няколко стотин ядрени глави. И казвам една, защото Китай гони други интереси и това разделение ги устройва на този етап. Ето защо се случва всичко това, което се случва. И там, и тук. Опити за реставрация на една двуполюсна система, с цел задоволяване на ненаситната алчност на бивши кагебисти, с цената на кървав погром за цели нации и народи, и лишаването на собственият им от правото на развитие и стремеж към щастие. Обаче за едно си абсолютно прав и сме на абсолютно едно мнение. Европа в лицето на сегашното управление на ЕС, въобще не разбира къде се намира, и какво се случва. Ама хич. До такава степен са опиянени от собственото си самодоволство, че съвсем скоро очаквам да вземат да обявят дати за приема на цяла нова върволица балкански субекти от пост съветски тип, с цялата им прилежаща резидентура разбира се, във вида на "крупни рублови инвеститори" ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2631
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

ПредишнаСледваща

Назад към Всичко останало

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.