Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Теми, които не са свързани с часовници, или такива, които не се вписват в никой друг подфорум.
Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1867
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от Seikosha » 18 07 2019, 19:06

jungleraver написа:
18 07 2019, 16:34
За съжаление тук сме специалисти по производството на ФолкВагини, за ФолксВагени, трудна работа :cry:
Това ми хареса. Точно ::thumb:: В Булгаристан е само един бостан,макар ,че и плодовете и зеленчуците вече внасяме - срам. Малки фабрички и цехове с по 10-20 работника ,неконкурентни , дето и собственика алтруист се набутва в заеми и печалбата му е една заплата и за него, без големи възможности да се самофинансира и затъващ в блатото на банките ,НАП и на всякакви хайдуци. Дриги пък като бели роби на ишлеме на гърци,турци и италианци, На времето ходех до Елхово до завода да си купувам пуловери, български, а не като китайците да произвеждаме чуждите стоки. Колкото да произвеждаме "Народната кола" ще е същото като на времето с Рено и Булгар Алпин, С ровърът във Варна и с китайските в Ловеч. Що така не ни се получават сериозните неща и цялата пара отива в свирката, аз си имам за себе си обяснение,но не искам да го натрапвам, а само ще кажа ,че от създаването на третата българска държава, освен в годините около войните,когато се е търсило стока ,като тютюн, платове, хранителни продукти и БГ е имала голям износ заради търсенето, икономика като свят , не сме имали,особено наша и независима. Имаше такъв опит за едни 45г. дето се създаде всичко, на места от нулата, но почти във всички области за да бъдем самодостатъчни, но липсата на ресурси и световните политическите игри, върнаха държавата обратно на старта, докато другите,припкат напред и прескачат препятствие след препятствие като Полша,Чехия,Словакия Унгария, чиито народи не позволиха да се излъчи политическа власт,която да им унищожи икономиката ,да я продаде за жълти стотинки и да създаде в БГ една от най-големите пропасти м/у бедни и богати. м/у сейфове и кофи за боклук. Вижте в Турция на колко години се пенсионират и повече кво да говорим.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8085
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от phil05 » 18 07 2019, 20:27

Seikosha написа:
18 07 2019, 19:06
...
...
Малки фабрички и цехове с по 10-20 работника ,неконкурентни , дето и собственика алтруист се набутва в заеми и печалбата му е една заплата и за него, без големи възможности да се самофинансира и затъващ в блатото на банките ,НАП и на всякакви хайдуци.
...
Затова пък ги подпомогнаха, като им увеличиха промишления ток от 1 юли с 30%, та стана най скъпия в Европа. Така ще работят по - ефективно и по малко енергоемко и ще излязат на печалба :)). И понеже не могат да увеличат договорените цени до края на годината и за догодина, ще ги намалят и ще станат по - конкурентноспособни ::up::

И на финала на преговорите ще намалят увеличението на тока за завода с 20 % и ето изгодни условия :)

monopola
МОДЕРАТОР
Мнения: 4375
Регистриран: 16 08 2011, 15:12

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от monopola » 18 07 2019, 21:23

Аз честно казано се надявах тоя прословут завод да е тук :( Въпреки, че рационално погледната е ясно, че е трудна работа.
Проблема не е, че няма кадри или място или всякакви такива. Горчивата истина е, че чуждите фирми гледат да заобикалят България. Работата ми винаги е била с чужди големи корпоративни клиенти и последните години отлива е много голям. До преди 5-7 години идваха доста или най-малкото интереса беше сериозен, от тогава насам реално си тръгват. Не говоря за ритейл бизнес или за български фирми работещи за чужбина, а за наистиан големи световни компании, които да инвестират у нас.
То няма как и да е по друг начин - миналата година един месец не работи Търговския регистър, тази година НАП изгърмя по абсолютно нелеп начин. Само тези две неща са напълно достатъчни - администрацията, която отговоря за всичко, свързано с дружествата и приходната администрация са основополагащи институции за фирмената сигурност. Отделно е тоталната корупция, некомпетентност и липсата на каквото и да било даже притеснение от държавен контрол.
Истината е, че в тази среда не е възможно да влезе голям инвеститор. Кадри, място, логистика са лесно решими проблеми. Липсата на сигурност и некомпетентността обаче са непреодолими проблеми.

Ето например аз не съм направил GDPR на форума. Ако някоя безполезна държавна службица реши вероятно ще ме разкатаят от проверки и проблеми. От НАП изтичат лични данни и доходи и пароли и електронни подписи и какво ли не и проблем няма да има. Комисията за защита на личните данни щяла да глоби НАП?!?!?!? НАП се издържа от данъци, тоест ние ще платим тази глоба, виновни няма да има. Както и за апартаментите, за проблемите със строителството по морето, с липста на туристи, с всичко..... За VW всъщност бил огромен имиджов проблем да изберат България за техния завод за съжаление. Обаче тук всичко е наред - ГЕРБ, ДПС, БСП и патриотите остават да пазят стабилността. Стабилно е само пропадането на Отечеството ни, всичко друго се променя....
моите часовници за продажба: http://strelki.info/viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: http://strelki.info/viewtopic.php?f=56&t=12046

Потребителски аватар
ceramosi5
Маниак
Мнения: 834
Регистриран: 20 09 2010, 21:27

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от ceramosi5 » 18 07 2019, 22:17

Горещо,горещо, направо пари. Мислех да не пиша по този случай, но сега просто ще дам едно рамо на monopola и неговите абсолютно точни разсъждения.
За целта ще Ви разкажа една действителна случка, вероятно мнозина знаят много такива. Действието започва преди пет години да кажем.
Една голяма немска фирма, която вече развива дейност у нас, решава да я разшири. И тук започва голямото ходене по мъките.
Въпросната световно известна фирма е мотана много години и когато нещата са пред пълен разпад, уж тръгват в определена посока, но каква е тя. Една известна мутро-бизнес групировка от провинцията, решава да разшири своята дейност и в столицата. Същата тя изкупува всички удобни терени в периметъра на строителство, който не е много голям. На всички други е намекнато да свият байряците , защото.... След години
ходене по мъките, въпросната световноизвестна фирма е пред отказване , се стига до решение на проблема- същата фирма и нашите
бизнесмени стават съдружници и строителството започва, но как.... Тук малко терминология и знаене на ЗУТ и нормативите за строителство.
Когато всичко е почти готово, срещам един познат строител, който участва в строителството и казвам : " Браво , скоро ще приемате с Акт 16."
Следва един поглед, след това бурен смях и думите на строителя- " Какъв ти Акт 16, то още въпросният парцел все още не е УПИ"
Да припомня, че говорихме за завършено строителство, въпросната постройка е присъединена към ток , вода и т.н.......
Е драги ми момчета и момичета, другарки и другари, дами и господа / обръщам се към всички, да не би да пропусна някой/
Аз отдавна съм затворил вятърните мелници и съм разбрал, че се нуждаем от основна смяна на хардуера и софтуера, ако искаме нещо
да тръгне към по- добре. Случки подобни има още много и навярно всеки може да потвърди с нещо, което той знае. От мен е това, Вие сами преценявайте ще я бъде ли......

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8085
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от phil05 » 19 07 2019, 00:23

Да, ама на VW вероятно такива не им минават, наш'те го знаят и се чудя дали изобщо имат интерес към тоя завод. Не VW, а наш'те. Освен че ще се снимат пред него преди някои избори, на първа копка, или като режат лентата. Ако не се скарат дотогава кой е докарал завода :).

Pine
Напредващ
Мнения: 47
Регистриран: 11 04 2018, 01:38

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от Pine » 19 07 2019, 18:15

Колегите monopola и ceramosi5 са описали нещата пределно точно. Колкото до това дали управляващите искат завод на VW у нас или друг инвеститор от подобен калибър - за какво им е? Тоя инвеститор ще вдигне сериозно заплащането в региона, че вероятно и извън него и ще трябва техните фирми да извадят повече пари, за да си задържат служителите. Най-вероятно техните фирми няма да се облажат директно от инвестицията, защото строежът ще бъде поверен на чужди фирми, машините и те ще са чужди и т.н. Е, ще се влеят пари в икономиката най-малкото под формата на заплати, които ще бъдат похарчени и в "правилните" фирми, само че родният "бизнес" в голямата си част не мисли в такива перспективи. Ако управляващите искаха чужди инвестиции, до сега отдавна да са реформирали институциите и да са ги омаяли. Виждаме обаче, че се случва точно обратното. Институциите не работят, съдебната система също и това е напълно целенасочено. Освен всичко друго, по този начин се поддържа и сигурен електорат, който на практика заедно с малцинствата и част от пенсионерите, избира правителствата. Една съвсем проста и груба аритметика показва точно това. Избирателната активност почти винаги гравитира около 45-50%. Като се събере съставът на армия, полиция, различните институции, общински служби и предприятия, техните семейства, пенсионерите и малцинствата, ще получим вероятно дори и по-голям процент. Работата ми е такава, че доста често имам досег с НАП, НОИ, общинска администрация, съд и т.н. Некомпетентността е просто потресваща! И понеже работя за чужда компания, на мен също ми се случи да изпитам в последните години "привилегията" да се уповаваш на българското правосъдие. Компанията загуби при абсолютно ясно и точно разписани договори и приложени недвусмислени доказателства, 2 дела за около 150 хил. лева с разноските. Още по-интересното е, че ответниците дори не представиха някакви контрааргументи. Е, следващият път вече може да не са 150 хил. лева, а 150 млн. лева! Кой нормален човек ще иска да прави бизнес в такава среда? Аз също не бих инвестирал тук.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8085
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от phil05 » 19 07 2019, 21:06

Няма ли как покрай завода някоя европейска програма и пари за развитие на района, инфраструктурата, или на човешките ресурси? Или да им предложим участие ние да построим завода, по обществена поръчка ::angel:: ? Какви строителни фирми имаме, ехей. Ето изгодни условия. И за двете страни :).

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8085
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от phil05 » 27 07 2019, 15:59

Кой казва, че не можем да правим коли?

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
ostap
Маниак
Мнения: 1250
Регистриран: 10 07 2013, 18:06

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от ostap » 27 07 2019, 18:23

Спрягаха се две версии, защо спря производството на "Булгаррено": а) Съветския Съюз ни натиснал да прекратим производството, щото било западно и разлагащо и те нямало къде да си продават москвичите ::crap::
б) Направили сме се на тарикати и сме почнали били да продаваме на запад и да подбиваме цените на франсетата :((
Някой чел ли е нещо по-смислено по въпроса?
Изображение

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8085
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от phil05 » 27 07 2019, 21:48

ostap написа:
27 07 2019, 18:23
Спрягаха се две версии, защо спря производството на "Булгаррено": а) Съветския Съюз ни натиснал да прекратим производството, щото било западно и разлагащо и те нямало къде да си продават москвичите ::crap::
б) Направили сме се на тарикати и сме почнали били да продаваме на запад и да подбиваме цените на франсетата :((
Някой чел ли е нещо по-смислено по въпроса?
Това не е бил завод на Рено като тоя на VW и кой знае какво се е омазало при соца.

Може и от двете а) и б) по малко, или трето затруднения в производството и работата с феанцузите. Или пък каква е била идеята изобщо, мотива и интереса при соца? За къде да ги правим, за нашия пазар, за Франция и Германия?

Може и Алпина като черешката да е бил много западен и да правим такова чудо като Алпин... Може чашата да е преляла и някой горе верен на строя да е казал каквото трябва. Да би мирно стояло..., с Рено 8 и Рено 10. То не е само пазара, имало е по важни неща ::angel::.

А за Алпина, четох някъде, че са произведени само стотина, но и това си е постижение.

А за пазара, предстааш ли си, пред всеки блок 15 Булгаррено 8, или 10 и 2-3 Алпина, с тоя фантастичен тогава дизайн. Вместо Жигули и Трабанти. Кой ти мислеше за таквиз работи като извънземен Алпин, само си мечтаехме и приказвахме за Чубриков.

Тя и Жигулата си е хубава, Фиат 124, с какво отстъпва на Рено 8. Но гледахме Булгарреното 8/10 като "западна кола", ехаа гледай к'во мина...

Но дизайна на тогавашния Алпин е страхотен, даже и по днешните аршини.

Направиха го пак, добре изглежда.

Изображение

Но онзи тогава повече от добре. Жалко, че е допотопен по отношение на техниката от днешна гледна точка. Въпреки това върви доста скъпо, ако го намериш.

ПП. Ето нещо за историята на Булгаралпин и Булгаррено

https://www.kamioni.bg/menu/10/post/112 ... 5na-Alpine

nevenbekriev
Маниак
Мнения: 735
Регистриран: 19 08 2011, 17:25
Местоположение: Варна

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от nevenbekriev » 28 07 2019, 17:48

ostap написа:
27 07 2019, 18:23
Спрягаха се две версии, защо спря производството на "Булгаррено": а) Съветския Съюз ни натиснал да прекратим производството, щото било западно и разлагащо и те нямало къде да си продават москвичите ::crap::
б) Направили сме се на тарикати и сме почнали били да продаваме на запад и да подбиваме цените на франсетата :((
Някой чел ли е нещо по-смислено по въпроса?
Това, което аз съм чувал е, че сме започнали да ги продаваме в арабския свят, въпреки изричната забрана от Рено. Тогава са ни затворили кранчето... И още, защо румънците правиха Дачия и още я правят, ако проблемът е бил в натиск от Съветския съюз?

Потребителски аватар
ostap
Маниак
Мнения: 1250
Регистриран: 10 07 2013, 18:06

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от ostap » 28 07 2019, 20:33

И на мен версията за забрана от СССР ми звучи доста малоумно. Другият вариант много повече пасва на нашия манталитет :))
Изображение

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8085
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от phil05 » 28 07 2019, 22:53

Версии много и може да е някаква смес от няколко. Тук прочетох някаква дивотия, арабската връзка била не за правата, а че доставените коли са нямали климатик и арабите вдигнали скандал в централата на Рено ::angel::. Ами не са ли питали преди това имат ли, нямат ли климатик. После Рено прекратило доставките на части и съответно производството, за да не се петни името им.

В картинката често се появява и Брежнев, който смръщил веждите пред Булгаррената на някакво изложение в Москва :))

https://www.standartnews.com/lifestyle- ... 92038.html

Но сигурно не е можело да се продават през дилърската мрежа на Рено и са се чудили какво да ги правят и къде да ги продават. Те май се били общо около 5000 коли.

То има какви ли не други варианти, че французите тествали 100 крика за смяната на гумите и само 5 отговаряли на изискванията. И са рекли тея криковете не могат да направят, та колите ли. Според мен нищо чудно, то тогава автомобил ще направим, но крика не, аре бе, крик. Кой знае къде са го правили.

А всъщност може да са имали сериозни технически и други проблеми и затруднения, особено като са почнали да правят части в други заводи и да ги слагат по колата. То да правиш сам Рено тогава у нас...Не е като да работиш в завод на Рено, ако е техен.

И накрая имало още един вариант: Министерския съвет "взел решение да прекрати това скъпо и безполезно за народа производство" . То така или иначе без това няма как да мине.

Потребителски аватар
WeltherrschafT
Почитател
Мнения: 377
Регистриран: 22 09 2011, 00:32

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от WeltherrschafT » 14 08 2019, 00:09

Из онлайн коментари:
Фолксваген взе решение да произвежда модела Golf в Перник. По този начин се спестяват 15 години, докато произведеня в Германя Golf дойде до Перник... ::up::

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8225
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от trk2 » 14 08 2019, 11:22

Можем да произвеждаме коли и би било добре това да стане. Има някой пречки, липса на инфраструктура, корупция, но се надявам Премиера и правителството да пуснат чара и да успеем. Чух че имало някакъв общински чиновник в борда на VW, който били за завод в ЕС. Ще видим обаче дали германците ще предпочетат геостратегическа инвестиция като нас със самолетите :lol:

Колкото до версиите за спиране производството на Рено,
Качеството не ми се струва вероятна вересия. Вярно, че криковете са произвеждани в Павликени, но какво от това. По мой спомен контрола на качеството за износ извън СИВ беше изключително висок. Работил съм износ за Япония и компромиси не се допускаха.
Втората версия, че сме щели да бъдем конкуренти на СССР малко не ми се връзва. Предполагам, че когато сме решили да „уплътним“ производствените мощности (които междудругото са по съветски проект) задължително сме се допитали до големия брат и вероятно сме имали писмено разрешение. Всъщност големия брат е този, който не спази договорките за изкупуване на продукция и доведе до фалирането на Бета Червен бряг, но това е друга тема.
Третата версия за неспазването на ограниченията наложени от французите за износ в Близкия изток звучи логична, но не ми се връзва готовността им да ни предоставят технологията на R5
Според мен модела R8 е бил остарял, а Алпин какъв пазар да има, който я е виждал знае за какво става дума. Вярно че през 90те БМВ направи бум със Z серията, но това е по-скоро изключение.
Ще питам по- старите инженери дали знаят нещо.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8225
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от trk2 » 15 08 2019, 17:51

Според инженерите завод за автомобили не е лъжица за нашата уста. Техническа нация не се ставало за 40г. Вероятно имат предвид комунизма, излежда прехода го броят за застой. Неможело да произведем две еднакви изделия. :lol:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8085
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от phil05 » 16 08 2019, 00:40

trk2 написа:
15 08 2019, 17:51
...
Неможело да произведем две еднакви изделия. :lol:
:) Значи кое от кое по хубави, или? Може пък да са инхауз, манифактура ::angel:: , затова няма две еднакви. Другият вариант да са ментета, и те са така, няма две еднакви :)

Вярно, че да правиш автомобили не е за всеки, ама пак да кажа, има разлика межди собствено производство, лицензи, ишлемета и алибали, и завод на VW, или който и да е там. нЕма мърдане, философии и тарикатлъци. Така можем, както можем като отидем и там, за съжаление... Тук все нещо и някой ни пречи, което си е вярно донякъде.

Тарикатлъците са си работа на VW ;) Ааа, то така не става, всички едновременно :lol:

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8225
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от trk2 » 19 08 2019, 10:53

Ще дам пример.
Купих си два абсолютно еднакви надуваеми дюшека за палатка от „Декатлон“, произведени в Китай под марката “Кечуа“
Имат си ципове, чрез които се сгъват за удобно носене. Същите тези ципове трябва да се съединяват когато дюшеците се ползват в тандем в палатка.
Е тези ципове не са баш еднакви. И двата са червени и двата имат еднаква дължина и размер и изглеждат по един същ начин, ама не! като почнеш съчленяването и мъка.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8085
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от phil05 » 19 08 2019, 11:54

:lol:
Ти си попаднал на едно от най-сложните технически и технологични предизвикателства :)). За да стане номера с китайските ципове, двете половинки трябва да са от един и същ цип, а той си е вече на единия дюшек, предполагам. То с реномираните марки да речем YKK не става, да са напълно съвместими и заменяеми половинките, та с тези ли. Ама и да са от един цип, мен питаш ли ме какво се случва с качулките на тактически якета на цип, дето половината е на якето, а другата на качулката...Като производителят обърка половниките, или качулките? Или ги объркат тези които ги носят, като ги свалят. И после във всички случаи виновен е производителят на якетата :)

Преди години едни бяха правили само качулки за едни съществуващи якета и освен това, объркали и дължините по размери, та гледай после шоу. За щастие на възложителите им дойде акъля с тия ципове и вече всички качулки са неподвижни от тънък ламинат и се крият в яката. Или са на бутон копчета, там и да сбъркаш малко мястото на копчето няма страшно.

Та вземи пример и си купи неподвижно свързан тандем дюшек. И като видиш някъде цип бягай бърже от там. И да го съединиш, ще се разпадне в палатката при по - екстремно ползуване ::angel::.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8085
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Завод на VW в България? Какво ще кажете?

Мнение от phil05 » 05 09 2019, 21:42

Хмм...Този шефа на VW Дийс се бил срещнал последно с Ердоган и "изчистили" и последните пречки... Ама пречките са си тяхна работа, мен повече ме впечатли някаква статистика, че Турция правят повече от 1,3 млн. коли годишно за доста други марки автомобили там Фиат, Форд, Тойота, Хюндай...

Отговори

Върни се в “Всичко останало”