От 1 месец насам не си изяжда храната, през ден-два го гони разстройство и очевидно отслабна. Май месец случайно го мерих при ваксината беше към 44 кг. сега е 37. Водихме го вчера в една известна клиника, където съм с иначе с много добри впечатления, цените настрана. Прегледаха го, взеха му кръв и се оказа проблем с черния дроб. Не мога да разбера колко е голям проблема и какво да се прави. Както и каква е причината.
Не я познавам докторката, питам е защо така, какво означава толкова голяма разлика в стойностите, малка ли е, голяма ли е наистина тая разлика, тя казва само - ми да, високи са стойностите. Питам каква може да е причината, да внимаваме и да знаем - тя ми може да е изял нещо. Може да е от храната. Какво да е изял, нали ужким е тук и като излиза все има някой с него.
Питам какво да правим нататък - предписаха му някакви безумно скъпи хапчета за кучета за чернодробната функция и пробиотик. Като вариант - и едни такива за хора, трансметил 500 мг, мислех него да го взема. 2 месеца да ги гълта едните, или другите. Не сме ги взимали, даваме му само пробиотика и нещо за разстройството. Днеска е по добре в тая посока.
Пиша ги за всеки случай тези стойности, другите са в нормата.
ALP-DEA 287 при норма 100-150
ALT 266 при норма 5-60 (!!!) ето тук бил сериозния проблем.
AST 52 при норма 5-55, това пък е в нормата, пак е свързано с чернодробната функция.
Храни се каквото си яде от началото, по малко сварен ориз с малко пилешко без костите, една тенджера му стига за цяла седмица. И основно там храната гранулите, Orijen Original (беше преди Adult), преди месец започнах да му я смесвам с тая Josera, че кой ме посъветва, Орижена имал много протеини и бил по скъп, като че ли тая е евтина...

И разбира се цял ден каквото свари да изпроси или който каквото свари да му пробута, най вече децата, бисквитки, корички хляб с нещо отгоре, такива работи. Но не и каквото остане от масата. 1-2 пъти яде малко сладолед с пластмасова лъжичка, че много обича. Защото ако му дам да го ближе, бързо го отхапва целия наведнаж и бяга, затова с лъжичка

Шегувам се, не вярвам да е от това.
А, и отвреме на време му даваме да си дъвче по някое от онези "уши" дето ги продават, от нещо като изсушена кожа. Да миряса малко, ако стане много досаден. Че ми ги дават евтино там, дето му купувам храната. Та си мисля дали не е от тях, кой знае какъв боклук е и какво има вътре...
Да не би да е пък от тая Josera, че... Нямам идея какво има в тези храни, там консерванти и други боклуци. Ама толкова да повлияе негативно на чернодробна функция... Сега яде само ориза по 2-3 лъжици 2 пъти на ден, гранулите не ги ще, въпреки че я махнах тая Josera, слагам му само на неговата си Орижен.
Разбирам моите чернодробни показатели да се зле

, ама неговите защо? Аз за това и не ходя да си правя кръвна картина.