Има ли почитатели на хубавото кафе?

Теми, които не са свързани с часовници, или такива, които не се вписват в никой друг подфорум.

Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот blr » 20 12 2017, 00:18

Кой какво пие, как го приготвя, откъде го купува...

За мен сагата започна преди около 3 години, след ремонт, когато реших, че в новата кухня би трябвало да се приготвя и качествено еспресо. Всичко започна безобидно, с машинка от техномагазин и пакет смляна Лаваца. Предполагах, че ще има огромна разлика във вкуса от старата "кубинска" кафеварка, но нещо не се получиха нещата. Мъчих се седмица-две и се заех да чета и изследвам въпроса по-обстойно. След няколкомесечно проучване, както обикновено, се оказа, че евтино щастие няма и се наложи да преосмисля изцяло концепцията.

В крайна сметка, след малко лутане се сдобих с почти нова кафемашина Brasilia Club (която предизвика роптаене в дома, поради грозноватата си външност) и кафемелачка Eureka Mignon. Цената на последната беше болезнена, но се наложи да я преглътна. Пак по трудния начин установих и, че кафето е като хляба, т.е. най-хубавото е прясно изпеченото, а такова в супермаркет и бакалия не се предлага, за квартални магазини за насипно кафе да не говорим...

В крайна сметка, след дълги перипетии и инвестиции успях да си направя хубаво еспресо вкъщи. Проблемът сега е, че вече кафето навън рядко ми се услажда. Широко разпространените капсули Лаваца са ми гадни.


Има ли други идЕоти като мен или просто кафеджии.
blr
Почитател
 
Мнения: 439
Регистриран на: 12 05 2012, 15:43

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот george2502 » 20 12 2017, 00:37

А така!!!!

Първо изборът ти на машини е много добър. Почва се с Бразилия и плавно се стига до планове за закупуване на Електра...
Второ ако ще е капсули, Лаваца Блу съкс, но в Чалда системата имат много хубави кафета. Неспресо капсули също имат добри арабика кафета, някои дори са си на Нестле ;)

Иначе прясно печено откъде? Мартинес, друга микро пекарна, Бианчи?
Да не си купиш и пекарна за кафе? :)))

Sent from my G8341 using Tapatalk
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 598
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот stefanov_s » 20 12 2017, 00:38

Много съм пристрастен към кафето, а и го обичам. 0 захар, 0 сметана, само кафе - разтърсващо и силно. Винаги бързам и си правя Davidoff разтворимо или по кафетата любимо ми е Julius Mein(нещо подобно). Напоследък имам повече време и проучвам силно темата, как да приготвя най-доброто ароматно кафе. Виждам, че сте споделили Вашия опит, бихте ли уточнил в няколко точки какъв точно е процесът при "домашно печене, мелене и приготвяне"?
stefanov_s
Активен
 
Мнения: 201
Регистриран на: 08 06 2016, 16:56

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот blr » 20 12 2017, 00:49

george2502 написа:А така!!!!


Иначе прясно печено откъде? Мартинес, друга микро пекарна, Бианчи?
Да не си купиш и пекарна за кафе? :)))

Sent from my G8341 using Tapatalk



В София има няколко източника, които предлагат прясно изпечени арабики. Под "прясно" разбирам такива печени до максимум седмица преди да ми ги продадат:

1. Домани. Хората си разбират от работата, започнали са си бизнеса на другия край на света. Пекат всеки ден. Имат хубава техника, която можете да видите на място. Има моносортове и блендове за всеки вкус.
2. Дъбов. Този човек живее с кафето. Разговарял съм неколкократно с него в магазина му на ул. "Л. Каравелов" и такова посвещение и ентусиазъм не съм виждал другаде. Въпреки това, кафетата му не са съвсем по моя вкус. Пече ги по-светло, както е модерно сега и леко киселеят на вкус, но пък ароматът им е вълшебен.
3. Колумбус. Едно малко кафене на "Шишман" което ме изненада много приятно с кафето си. Имат сравнително малка и непретенциозна машина, но кафетата им са разкош.
blr
Почитател
 
Мнения: 439
Регистриран на: 12 05 2012, 15:43

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот Дон Жуан » 20 12 2017, 00:59

Поздравления за изборът! Но както и Георги каза - от там се започва :)
Обичам кафето! Но живея в прованса и такива екстри като пекарни при нас няма...За Лаваца - без коментар!!!
При възможност пия Ришар капсула, а в къщи Давидоф....или ако ми изпратят прясно изпечено Биянчи :))
Но истината за кафето е като за хлябът! Вкусът е в приготвянето, а ароматът - в това да е пресен!
::drinks::
Моята скромна колекцийка : viewtopic.php?f=12&t=20141
Аватар
Дон Жуан
Маниак
 
Мнения: 2430
Регистриран на: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот george2502 » 20 12 2017, 01:13

blr написа:
george2502 написа:А така!!!!


Иначе прясно печено откъде? Мартинес, друга микро пекарна, Бианчи?
Да не си купиш и пекарна за кафе? :)))

Sent from my G8341 using Tapatalk



В София има няколко източника, които предлагат прясно изпечени арабики. Под "прясно" разбирам такива печени до максимум седмица преди да ми ги продадат:

1. Домани. Хората си разбират от работата, започнали са си бизнеса на другия край на света. Пекат всеки ден. Имат хубава техника, която можете да видите на място. Има моносортове и блендове за всеки вкус.
2. Дъбов. Този човек живее с кафето. Разговарял съм неколкократно с него в магазина му на ул. "Л. Каравелов" и такова посвещение и ентусиазъм не съм виждал другаде. Въпреки това, кафетата му не са съвсем по моя вкус. Пече ги по-светло, както е модерно сега и леко киселеят на вкус, но пък ароматът им е вълшебен.
3. Колумбус. Едно малко кафене на "Шишман" което ме изненада много приятно с кафето си. Имат сравнително малка и непретенциозна машина, но кафетата им са разкош.
Домани е безспорно най-добрия в печенето. Има събрани много знания и умения там.
Дъбов също е много добър, но доколкото разбирам, резултатите не са постоянни. Това, обаче не е много личен опит, а мнения на хора.
Колумбус не съм ги пробвал, ще се разходя!

До нас на Асен Златаров един американец пече кафе. Има кафене и иска да направи пекарна в квартала. До момента винаги е много добре, макар че не винаги е смляно наистина ситно.

Sent from my G8341 using Tapatalk
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 598
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот Barking Dog » 20 12 2017, 08:05

Коферо в ринг мол и дървета мол също пекат прясно, светло изпечено и имат нелоши резултати, Дъбов определено съм му фен, но не всичко ми харесва..Абе мания си е и тук.
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.
Barking Dog
Маниак
 
Мнения: 661
Регистриран на: 10 02 2016, 11:29

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот tanatsi » 20 12 2017, 08:38

По мое мнение,единствения начин да пием качествено еспресо е:
1.Оборудване-еспресо машина,тамблер,аксесоари и мелачка.Цена около 2500лв
2.Много четене и опити до постигане на задоволяващи резултати.
Най важното:Достъп за внос на качествено изпечено кафе.За жалост в България липсват специалисти по изпичане на кафе.Подготовката на такива специалисти е продължителна и е недостъпна у нас.
Купувам прясно изпечени кафета от няколко пекарни,за жалост от всяка покупка оставам разочарован,няма една с една повторяемост.
Отчитайки горното си правя извода,че в България не може да се очаква да получиш някъде еспресо с едно и също качество и аромат всеки път.
Единствения начин е пиене на кафе в къщи на изключително висока цена.
tanatsi
Маниак
 
Мнения: 526
Регистриран на: 05 05 2011, 08:50

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот otof » 20 12 2017, 08:52

Изображение
Аватар
otof
Маниак
 
Мнения: 8382
Регистриран на: 04 06 2011, 17:39
Местоположение: Поморие

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот penchod » 20 12 2017, 09:00

Аз от скоро съм на тази вълна. По принцип хубавото кафе винаги ми е било слабост. От години ползваме кафе машини на делонги, които се справят доста добре, но проблема с качественото кафе оставаше. Преди 2 месеца реших да си меля кафето сам и след много чудене се спрях на кафемелачка Krups. Мога да кажа, че това чудо за парите си е без аналог. До момента сме изпили 1 килограм Лаваца Тиера и в момента довършваме един пакет Dallmayr Crema d'oro, нищо общо с вакумираното, мляно кафе. Ще пробвам и тези прясно изпечените, които споменахте, но мисълта ми е, че и с по-бюджетна техника може да се получи доста сносен резултат в домашни условия. Това е комплектът ми за сутрешно удоволствие:

Изображение
penchod
Активен
 
Мнения: 216
Регистриран на: 24 01 2013, 00:06

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот alex_slav » 20 12 2017, 09:45

И аз обичам хубаво късо еспресо, но нямам чак мелачки и топ машини, макар, че ми се иска.
Карах над 10 годи с едно Делонджи и от преди 1-2 год съм с друго подобно. Изхвърлих веднага крема-диска, много ги мразя и си сложих нормална цедка. Ако кафето е добро и ситно смляно си прави супер каймак, тънък, но плътен, не дебел слой пяна, както го правят модерните машини и автомати.
Капсули не обичам, още по-малко машините им, в България купувам пакетирано по 250гр, като най-добро за мен е Cafe Vergnano и след това Pellini, разбира се и Illy-то, но то е бая по-скъпо и не си струва, като ги има другите две.

Лаваци и особено Кимбо у нас са мн зле, а Кимбо купувано от Италия е много хубаво кафе.
За останалите изобщо няма смисъл да се говори.

Лошото е, че у нас кафетата са с поне 100% надценка спрямо Италия и Европа като цяло, но за сметка на това, някои от тях са гадни..Като минавам или ходя до Италия винаги си купувам.
Аватар
alex_slav
Маниак
 
Мнения: 947
Регистриран на: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: Африка

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот blr » 20 12 2017, 20:28

Дон Жуан написа:Поздравления за изборът! Но както и Георги каза - от там се започва :)
Обичам кафето! Но живея в прованса и такива екстри като пекарни при нас няма...За Лаваца - без коментар!!!
При възможност пия Ришар капсула, а в къщи Давидоф....или ако ми изпратят прясно изпечено Биянчи :))
Но истината за кафето е като за хлябът! Вкусът е в приготвянето, а ароматът - в това да е пресен!
::drinks::


А, аз смятам тук и да завърша. 1100 лв са ми достатъчна инвестиция, а и нямам оплаквания от техниката. Мелачката определено е една от най-добрите за домашна употреба (много качествена, масивна, но малка, безстепенно регулиране, дозира по време директно в портафилтъра...), но и цената и е подобаваща. От машината също нямам никакви оплаквания, има си всичко, което една хубава машина трябва да има, изработена е много качествено (всичко вътре е на твърди връзки и е месинг), плюс части се намират лесно ако потрябват. Не бих дал още хилядарка за Rancilio Silvia, само заради лъскавия и външен вид. Е да, имаше малко протести срещу Бразилия-та, но угаснаха бързо, след като споменах цената на алтернативата.

ПП: Домани работят с куриери доколкото знам. Погледни им фейса, имат телефон. Кафето им наистина е хубаво и майсторски изпечено, заслужава си да се пробва.


tanatsi написа:По мое мнение,единствения начин да пием качествено еспресо е:
1.Оборудване-еспресо машина,тамблер,аксесоари и мелачка.Цена около 2500лв
2.Много четене и опити до постигане на задоволяващи резултати.
Най важното:Достъп за внос на качествено изпечено кафе.За жалост в България липсват специалисти по изпичане на кафе.Подготовката на такива специалисти е продължителна и е недостъпна у нас.
Купувам прясно изпечени кафета от няколко пекарни,за жалост от всяка покупка оставам разочарован,няма една с една повторяемост.
Отчитайки горното си правя извода,че в България не може да се очаква да получиш някъде еспресо с едно и също качество и аромат всеки път.
Единствения начин е пиене на кафе в къщи на изключително висока цена.


Аз се разминах с два пъти по-малко пари и мисля, че това е достатъчно. Ходил съм нееднократно в Италия и без да се хваля, постигнал съм нивото, което ми трябваше. Четене имаше, безспорно, опити също докато си отработя нещата. Не съм съгласен, че липсват специалисти по изпичане. В София има няколко пекарни, от които не мога да се оплача. Не съм имал никакъв проблем с възпроизводимост на резултатите или ако съм имал проблемът не е бил в кафето, но и това е вече преодоляно.
Последна промяна blr на 20 12 2017, 20:41, променена общо 1 път
blr
Почитател
 
Мнения: 439
Регистриран на: 12 05 2012, 15:43

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот Дон Жуан » 20 12 2017, 20:35

Дадено :thumbup: И ти благодаря ::drinks::
Моята скромна колекцийка : viewtopic.php?f=12&t=20141
Аватар
Дон Жуан
Маниак
 
Мнения: 2430
Регистриран на: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот george2502 » 20 12 2017, 21:08

alex_slav написа:...

Лаваци и особено Кимбо у нас са мн зле, а Кимбо купувано от Италия е много хубаво кафе.
За останалите изобщо няма смисъл да се говори.

Лошото е, че у нас кафетата са с поне 100% надценка спрямо Италия и Европа като цяло, но за сметка на това, някои от тях са гадни...



За съжаление особено в частта с качеството.

Не искам да споменавам марки и фирми и всъщност не искам да правя продуктово позициониране. Преди три седмици поканихме на дегустация официални вносители на един от големите брандове да тестват еспресо донесено от тях срещу "паралелен внос" от Италия. С подвити опашки и половин уста си признаха, че продуктите за българския пазар нещо не са със същото качество и вкус.

Sent from my G8341 using Tapatalk
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 598
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот blr » 20 12 2017, 22:08

Интересно. Аз бях по-скоро склонен да мисля, че разликата във вкусовите качества е поради застоялите партиди в България, но след прочетеното май ще преосмисля.

Така или иначе, добре че са пекарните. В България се заражда (макар и още крехка) култура не кафето.
blr
Почитател
 
Мнения: 439
Регистриран на: 12 05 2012, 15:43

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот george2502 » 20 12 2017, 22:45

blr написа:Интересно. Аз бях по-скоро склонен да мисля, че разликата във вкусовите качества е поради застоялите партиди в България, но след прочетеното май ще преосмисля.

Така или иначе, добре че са пекарните. В България се заражда (макар и още крехка) култура не кафето.
Застояли партиди има, но ако са си стояли вакуумирани нямат отклонения от вкуса с месеци.
Просто беше евтин заместител. Донесеното беше със същото търговско име, но с друг вкус и по-различна опаковка.
"Паралела" беше купен от италиански Кеш енд Кери, не от неизвестен склад, така че със сигурност също беше оригинално...

Sent from my G8341 using Tapatalk
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 598
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот Anthony » 20 12 2017, 22:58

И какъв е проблемът да се каже марката? Това е форум, не телевизия и няма регулации. И да направиш реклама, не виждам какво лошо има. Дай да крием и марките на часовниците тогава :)
Аватар
Anthony
Маниак
 
Мнения: 651
Регистриран на: 23 01 2014, 13:07
Местоположение: София

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот george2502 » 20 12 2017, 23:14

Работя с тези хора всеки ден. Не мога да си позволя да ги злепоставям, още повече, че съм сигурен, че проблемът не в българската фирма.

Sent from my G8341 using Tapatalk
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 598
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот blr » 20 12 2017, 23:33

george2502 написа:Работя с тези хора всеки ден. Не мога да си позволя да ги злепоставям, още повече, че съм сигурен, че проблемът не в българската фирма.

Sent from my G8341 using Tapatalk


Да, така е правилно. Въпрос на професионална етика според мен.
Аз конфекционирани кафета съм се отказал да купувам. Независимо коя е фирмата производител или вносител са ме загубили като клиент. За сравнима сума пари получвам много повече, наистина много. Единствената конфекция, която успя да се доближи до кафетата, които си купувам ежеседмично беше един Лазарин, който си донесох от Италия. Купих го от една малка бакалия до хотела, в който бях отседнал, просто ей така. При покупката даже не погледнах кога е печено, после се оказа доста прясно, не помня точно, но беше на месец или два.
blr
Почитател
 
Мнения: 439
Регистриран на: 12 05 2012, 15:43

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот alexandrov » 20 12 2017, 23:34

Аз не бях обръщал внимание на вкуса на кафето, докато преди години не ми подариха една машина Saeco Incanto Rondo S-class. И се втрещих колко ароматно и плътно може да бъде кафето. До тогава не бях попадал на подобен вкус в България.
Установих и друго нещо. Че за приготвянето на хубаво кафе има значение не толкова сорта/бленда или изпичането, колкото методът на приготвяне. С тази машина няма такова значение какво кафе на зърна ползвам. Кафето винаги беше с прекрасен аромат и плътна консистенция. Все още имам машината, но не съм я ползвал от години. Предполагам, че за да я пусна пак в употреба ще се наложи някаква профилактика.
От няколко години пия кафето си навън, най-често в някой в Starbucks. Не е кой знае какво преживяване, но поне има постоянство във вкуса, без неприятни изненади. :)
Използвам темата да споделя удивлението си, че толкова народ в София посещава кафетериите на Costa. Продават невероятен боклук. Може би най-лошото кафе, което съм опитвал някога, във всичките му форми.
Аватар
alexandrov
Маниак
 
Мнения: 724
Регистриран на: 10 07 2013, 17:26

Следваща

Назад към Всичко останало

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.