Има ли почитатели на хубавото кафе?

Теми, които не са свързани с часовници, или такива, които не се вписват в никой друг подфорум.

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот blr » 20 12 2017, 23:49

Аз не посещавам нито Коста, нито Старбъкс. Опитвал съм кафетата и на двете места, ще спестя коментара. Истински хубаво кафе, за мен, може да се пие на малко места в София, все малки и по правило там където се пече кафе или купуват редовно от пекарните, имат вменяем персонал и добра и добре поддържана техника.
blr
Почитател
 
Мнения: 448
Регистриран на: 12 05 2012, 15:43

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот george2502 » 21 12 2017, 00:20

Машината е много важен компонент от кафето, но тя изисква профилактика на уплътнения, редовно почистване на видимите елементи около цедката, почистване за котлен камък (дори в София) и тн. Смята се, че чисто механичните машини правят по-добре кафето от тези с програмирано налягане (с бутони).

После идва чашата, дебела между 4 и 6 мм плътен порцелан, да е притоплена (затова в добрите кафенета държат чашите върху професионалните машини, които си имат скари за целта).

След това е кафето. Според вкуса за киселинност, според желанието за вкусов нюанс (лешник, шоколад, бадем и говорим за нюанс на послевкуса не за амаретоночилатеклатебълвочино изобретение на FOOD INC).

И после идва компонент номер 1 - бариста (може и да си си бариста в къщи). Да се е погрижил машината да е чиста, чашата притоплена, кафето смляно достатъчно ситно, да е готов да защити вкуса си за напитката или да угоди на човека на когото сервира.
(За това Костас все нещо не е ок - франчайзера не влага достатъчно в обучение и задържане на персонала).

Накрая теглиш една на всичко написано отиваш купуваш една кафява лаваца от магазинчето на ъгъла и не се занимаваш с дивотии :) е и си гледаш часа на телефона, примиряваш се с евтина бира и други неща, които в този форум май не правим :)))))))

Sent from my G8341 using Tapatalk
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 665
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот wheezy » 21 12 2017, 01:23

Записвам се. И искам препоръка за хубава машина! И да не е нещо за 2000 лв де... Точно съм в чудене какво да купя. Искам май автомат, ама може би няма смисъл, но ме кефи че правят и капучино и лате някои... Ще следя с интерес:) И давайте съвети!
Before:
Oris Artelier Small Seconds Pointer Day; Montblanc Meisterstuck PL-7034; Zenith Pilot Big Date; Omega Seamaster Planet Ocean; Romain Jerome Moon Dust DNA; Breitling Colt Chronograph II; Tudor Fastrider Chronograph; Ulysse Nardin Maxi Marine Diver; Zenith El Primero 36000 vph; Fortis Aviatis B-42 Aeromaster Dawn; Panerai PAM 112; Hamilton Pan Europ; Omega Seamaster PO 8500;
wheezy
Маниак
 
Мнения: 639
Регистриран на: 15 11 2013, 22:33

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот tanatsi » 21 12 2017, 07:12

Някои от мненията ме развеселиха,представих си,че темата е за колбаси-слагаш в машината за мелене някакъв ерзац,започваш да мелиш "месото" с ......
Така е и с еспресото,основата е качествено кафе.Не са виновни производителите на смляно кафе,те са като китайците,нашите доставчици пресмятат каква цена ги удовлетворява и хората им правят смеските.
За машините,задължително за една машина е да има възможност да се изплаква с обратен поток на водата с поставен препарат за почистване на маслата отделени от кафето включително до бойлера ,да се контролира температурата на водата в бойлера и т.н.
Но,има алтернатива-"кубинска кафеварка" и всичко е ОК.
tanatsi
Маниак
 
Мнения: 530
Регистриран на: 05 05 2011, 08:50

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот Barking Dog » 21 12 2017, 07:40

Някак си усещам, че скоро ще се гледат часовници на маса с много различни видове кафета на нея. Темата е необятна и когато става въпрос за вкусове и органолептични възприятия, не е възможно да има еднакви мнения. Ще видя да организирам една дегустация след нова година с добър бариста да си начешем крастата.
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.
Barking Dog
Маниак
 
Мнения: 786
Регистриран на: 10 02 2016, 11:29

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот penchod » 21 12 2017, 08:18

tanatsi написа:.Не са виновни производителите на смляно кафе,те са като китайците,нашите доставчици пресмятат каква цена ги удовлетворява и хората им правят смеските.

Не знам, как смятат нашите доставчици, но за мен беше учудващо, защо килограм кафе от паралелен внос ми го доставят до "врата" на 50% процента по-ниска цена от тази в търговската мрежа. Изобщо до там я докарахме, че в къщи от няколко години използваме само битова химия паралелен внос, сега и кафето...
penchod
Активен
 
Мнения: 238
Регистриран на: 24 01 2013, 00:06

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот george2502 » 21 12 2017, 10:10

penchod написа:
tanatsi написа:.Не са виновни производителите на смляно кафе,те са като китайците,нашите доставчици пресмятат каква цена ги удовлетворява и хората им правят смеските.

Не знам, как смятат нашите доставчици, но за мен беше учудващо, защо килограм кафе от паралелен внос ми го доставят до "врата" на 50% процента по-ниска цена от тази в търговската мрежа. Изобщо до там я докарахме, че в къщи от няколко години използваме само битова химия паралелен внос, сега и кафето...
Виж, за да е 50% под пазарната цена у нас паралел трябва да е е без данъци, полулегално.
С всички документи цените всъщност се доближават до 30-20% разлика.

Реално погледнато, ако всичко е легално и с документи, цените на официалните доставчици спрямо паралела са по високи, защото те имат повече разходи и повече финансови ангажименти, а работят на малък и сравнително беден пазар... И тази тема е дълга и широка.

Да се върнем на кафето. Философствам си аз, за машини и тн, ама да си призная в нас пия капсули.
Нямам място за голяма машина и мурафети и имам неспресо машинка и въртя капсулите. По официална статистика изнесена на изложението в Милано, Неспресо (Нестле и тука швейцарски мармоти бееее, аман!) в момента е водещата система в света.
Изключение правят страните производители на кафе Южна Америка, Африка и Азия, където си пият кафето прясно та прясно.

Имам и една кубинка (всъщност италианското домашно кафе се прави така с десетилетия) за мляно кафе ако си взема нещо мляно, но се ползва рядко.

Sent from my G8341 using Tapatalk
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 665
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот tassbg » 21 12 2017, 10:40

От скоро се запалих по т.нар. cold brew.Много лесен метод ,изискващ минимални средства и вложения.Един буркан,една кафемелачка и каквото кафе си искаш :) Доста щадящ към кафето и неговите свойства метод.

Sent from my Lenovo P2a42 using Tapatalk
Аватар
tassbg
Напредващ
 
Мнения: 78
Регистриран на: 31 05 2013, 10:55

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот alex_slav » 21 12 2017, 10:55

За мен също най-важния елемент за едно хубаво кафе е самото кафе. Няма как с топ машина да направиш кафе от трици..Обратния вариант е постижим до някъде обаче.

Най-много ме дразни факта, че много вносни продукти, включително кафето е с 100% надценка спрямо Европа и в същото време е някакъв долен боклук, това важи за Кимбо с 100%.
Черна Лаваца 100% арабика у нас е около и над 10лв, в Европа е в зависимост от държавата 3-4 евро. Дори над 100% надценка се получава..

Иначе за домашна машина бих си купил с кеф Rancilio Silvia Espresso, но е поне 1000лв.

Старбъкс и Коста са си помия у нас. Преди години пих в Старбъкса в един мол в Бургас и се уплаших. Даже ги плюх в трипадвайсора, беше като кафе от 50ст точно.

В София има някаква верига green нещо си кафе, хем кафето е 2лв+, хем е мега зле, само един път пробвах и няма да повторя никога. Изобщо у нас е важно да е лъскаво, гръмко и скъпо, но качество обикновено е клонящо към нула..
Аватар
alex_slav
Маниак
 
Мнения: 974
Регистриран на: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: Африка

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот otof » 21 12 2017, 11:43

За шекера/ шугара нищо не казвате :)
Две лъжици няма ли да компенсират липсата на достатъчно добре обучени специалисти по изпичането,и паралелните дефецити ?
Изображение
Аватар
otof
Маниак
 
Мнения: 8599
Регистриран на: 04 06 2011, 17:39
Местоположение: Поморие

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот trk2 » 21 12 2017, 12:04

Колко време кафето може да стои в машината? Имам делонги и не мога да се оправя, обикновено оставям на гостите ми сами да си правят сутрин, но някой не му разбират като мен и тогава започва едно стържене, тракане и съскане и накрая излиза кафява вода. ::angry::
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот blr » 21 12 2017, 12:08

В математиката има понятия необходимо и достатъчно условие. Самото кафе е необходимо, но недостатъчно условие за качествена напитка, особено ако говорим за еспресо. Ако човек няма подходяща кафемелачка например, няма как да си направи еспресо. Кафето губи качествата доста бързо след смилане (в рамките на часове) оставено на въздух.

Иначе аз ще продължавам да "агитирам" за малките пекарни. От опит мога да твърдя, че качествето на кафето от коя да е от тях е несравнимо по-добро от всяка конфекция, продавана у нас. Да, не е евтино, но няма и как да бъде като се имат предвид инвестициите и оперативните разходи. И не на последно място така подкрепяме българският малък бизнес и една зараждаща се кафе култура.

otof написа:За шекера/ шугара нищо не казвате :)
Две лъжици няма ли да компенсират липсата на достатъчно добре обучени специалисти по изпичането,и паралелните дефецити ?


::yahoo:: Две лъжици шекер и 1:1 с мляко и... Това наистина е така. Много хора добавят захар и мляко за да коригират гадния вкус на лошото кафе. Робустата е толкова горчива, че наистина трудно се преглъща без захар.
Последна промяна blr на 21 12 2017, 12:13, променена общо 1 път
blr
Почитател
 
Мнения: 448
Регистриран на: 12 05 2012, 15:43

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот alex_slav » 21 12 2017, 12:13

Има кафета, които се пекат като преди това се добавя малко захар, не знам има ли ги в България.
https://en.wikipedia.org/wiki/Torrefacto

Преди пиех такова, с 50% торефакто и 50% нормално кафе без да знам как се прави.

Ясно е, че най-добре е току що смляното. Аз имам херметичен буркан и там държа кафето, 250гр го харчим за около 10 дни.
Щях да си купувам една ръчна мелница с реглаж на едрината на смилане, но все още се чудя.
Аватар
alex_slav
Маниак
 
Мнения: 974
Регистриран на: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: Африка

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот blr » 21 12 2017, 12:27

Това със захарта се практикува в изпаноезичния свят. Не съм опитвал. Не знам някой в България да пече така.

Ръчните мелници на Харио са добри и аз имам една. Единственият проблем е, че разликата в едрината между отделните степени е малко голяма и за еспресо може да не се получи точно. Другият проблем, разбира се, е че последното нещо, което ми се прави сутрин е да въртя мелницата.
blr
Почитател
 
Мнения: 448
Регистриран на: 12 05 2012, 15:43

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот Barking Dog » 21 12 2017, 13:37

trk2 написа:Колко време кафето може да стои в машината? Имам делонги и не мога да се оправя, обикновено оставям на гостите ми сами да си правят сутрин, но някой не му разбират като мен и тогава започва едно стържене, тракане и съскане и накрая излиза кафява вода. ::angry::

Да разбирам ли, че имате кафе автомат в който слагаш кафе на зърна и той поема процеса оттам? Ако е така, кафето на зърна пази голяма част от качествата си до 3-5 дни, постепенно губи аромат заради окисляването и въпреки, че е смляно непросредствено преди екстракция напитката не е същата на следващия ден. За домашни и офис условия е хубаво да се ползва херметичен буркан или вакуум опаковка с многократно затваряне за съхранение на кафе на зърна. Колкото по-малко контакт с кислород, толкова по-добре. В кафе автомата се слага такова количество, което да се изразходва в рамките на 2-3 дни, поради същите причини.

При правилни настойки на автомата на: температура на водата, едрина на смилане, количество за една екстракция, дължина на екстракцията се получават сравнително постоянни резултати във времето. Важно е да се внимава и каква вода се налива в автомата(желателно е филтриране).

Само не разбрах момента с гостите, които не разбират на машината- обикновено е натискане на 1-2 бутона и той е като тигани "Тефал"-всичко сам си прави :) .
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.
Barking Dog
Маниак
 
Мнения: 786
Регистриран на: 10 02 2016, 11:29

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот george2502 » 21 12 2017, 13:50

Това със захарта в момента на печене знам, че е характерно за Куба. Не съм опитвал досега.

Аз лично обичам кафе без никакви добавки като захар и мляко. Хубаво еспресо, може нормално (35 мл вода), може и ристрето. Така го докарвам до 6 на ден.
Обаче си имам и слабости - хотелско/самолетен шварц. Приятели италианци почти ме анатемосаха като го споделих този грях :))
Другата огромна анатема за тях е капучино след 11 преди обед.

Sent from my G8341 using Tapatalk
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 665
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот alex_slav » 21 12 2017, 13:53

В Португалия и Испания е пълно с такова кафе-торефакто, даже друго трудно се намира. Който иска да пробва, може да си купи от там, ако минава.
Аватар
alex_slav
Маниак
 
Мнения: 974
Регистриран на: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: Африка

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот blr » 21 12 2017, 14:25

george2502 написа:Обаче си имам и слабости - хотелско/самолетен шварц.
Sent from my G8341 using Tapatalk


Анатема! Ох, отивам за тамян и чесън! ::yahoo::

Дълги години живях в Скандинавия и там се пиеше главно филтър-кафе. В ресторантите беше отвратително защото приготвяха една огромна кана и го оставяха върху нагревател за да седи топло. И в Германия съм го срещал това, но по-рядко. Можеш да си представиш какъв вкус има след 2-3 часа на плочата. Обаче имат някакви местни смеси, вероятно специално подбрани и смляни за филтър, които като са пресни и си ги приготвиш вкъщи не бяха толкова лоши. Шведите пият много кафе.
blr
Почитател
 
Мнения: 448
Регистриран на: 12 05 2012, 15:43

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот mitadoc » 21 12 2017, 14:26

Не вярвам някой да каже,че е почитател на лошото кафе :)
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Има ли почитатели на хубавото кафе?

Мнениеот Torro » 21 12 2017, 17:04

Това с лошото кафе беше добре!

Аз пък съм почитател на кафето на джезве. Тук се говори само за еспресо. Някой да сподели познанията си и за този традиционен начин за приготвяне на кафе! Ще се радвам да науча!
Torro
Маниак
 
Мнения: 2262
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

ПредишнаСледваща

Назад към Всичко останало

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.