За коронка със завинтване
- ipolit
- Маниак
- Регистриран: 08 03 2011, 15:47
Re: За коронка със завинтване
На ориент са лоши коронките на винт. Форумите са пълни с оплаквания от Мако. Аз имах един пилотски, за 5 години му се прецака, пращах го на Диран, беше го оправил що-годе и след една година същата работа.
А иначе по въпроса за пепелта от рози, швейцарски не съм имал, но съм имал сериозни проблеми с 2 SInna и сега гледам тия Щайнхарти и хич не ми вдъхват доверие. Иначе машинките им са швейцарски и въобще не може да се сравни как се навиват в сравнение с японските - вървят тежко и не ти прави кеф. Същото беше и със SInn-овете.
Ама ся ко мога да искам от часовник за 4000 лв. Те нали са евтини тия.
А иначе по въпроса за пепелта от рози, швейцарски не съм имал, но съм имал сериозни проблеми с 2 SInna и сега гледам тия Щайнхарти и хич не ми вдъхват доверие. Иначе машинките им са швейцарски и въобще не може да се сравни как се навиват в сравнение с японските - вървят тежко и не ти прави кеф. Същото беше и със SInn-овете.
Ама ся ко мога да искам от часовник за 4000 лв. Те нали са евтини тия.
Восток Амфибия Министерские
МакТайм Хронограф Лунна фаза
TACS AVL II
hmt Janata
Steinhart Ocean 39 vintage GMT premium BLUE-RED Ceramic
Steinhart Ocean One vintage Military
В продажба - http://strelki.info/viewtopic.php?f=98&t=36125
МакТайм Хронограф Лунна фаза
TACS AVL II
hmt Janata
Steinhart Ocean 39 vintage GMT premium BLUE-RED Ceramic
Steinhart Ocean One vintage Military
В продажба - http://strelki.info/viewtopic.php?f=98&t=36125
-
- Новобранец
- Регистриран: 04 06 2019, 09:40
Силиконова грес , няма ли за Вас- или тя е за мазане на сандвичи? 

- phil05
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2012, 10:40
По добре на сандвичи, отколкото там. Хубаво ще полепне прах и всичко, което се завира там, преди уплътненията. Става чудесна смазващо-абразивна смес, особено като се спече. То затова на доста екземпляри като развиеш короната, отдолу резбата черна. А как се отразява на уплътненията в зависимост какви са, колко са, къде са, това друг въпрос. Според мен по добре микрокапчица масло и то каквото каже часовникар, или нищо, само почистване. А не силиконова или друга грес от някъде.
-
- Новобранец
При ткава философия нямам думи. Не се слага масло- то разяжда гуменото уплътнение . Също лепи прах, ако това е противопрахово решение. Просто се намираш на приказка.
- phil05
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Ми да

Да продължавам да се намирам на приказка. Уплътненията на короната са доста повече подложени на външно въздествие, прах и какво ли не, точно защото короната се развива и завива. И за известно време остават открити. Трябва да са чисти и не им трябва грес. Ако уплътнение се маже с нещо, това е леко допиране до дунапренчето напоено със силиконова течност, а не грес. Ако си забелязал при часовникарите, уплътненията на капака примерно. И тези на капака са затворени през цялото време, а не като на короната. И течност каквато трябва. Но ти ако искаш си ги мажи с грес.
Остави моите приказки, ето и на други. В тази тема пост 14 става въпрос за мазане на резби и каквото има там, на корони на винт и се цитират мения на Ролекс (от сервиза в Женева), IWC, Ruedin SA, тези правят касите и на Омега, Chopard.
https://www.r-l-x.de/forum/showthread.p ... %C3%A4ngig
Общото накратко е най отдолу в поста:
"Kein Schmiermittel, nur peinlich reinigen und entfetten."
"Никакви масла, само внимателно почистване и обезмасляване"
Сигурно някои майстори часовникари имат и друго виждане за определени конструкциии и с какво къде и колко да ги мажат и бих им се доверил. Но не и хайде наред всички със силиконова грес, со се уплътненията.
-
- Новобранец
Ще откриете куп противоречиви мнения за това, някои ще кажат, че не трябва да смазвате резбата на коронката, защото мазнината ще се втвърди или ще събира мръсотия и др. Сам установих, че е много полезно за един от моите SKX - коронката беше много твърда за завиване / развиване и сега е много по-гладка.
Намирам, че най-важното нещо, което трябва да направите, е първо да изчистите всички съществуващи оръжия от нишките, за да премахнете всичко, което го блокира. Използвам парче зъбен конец, за да обикалям коронната тръба и да взема всичко, което се е хванало в резбата, и след това слагам малко силиконова грес (същите неща, които използвам за уплътнения на гърба) върху резбата и завивам короната
Струва си да повтаряте този процес от време на време, за да не остане абразивна мръсотия от нишките.
Намирам, че най-важното нещо, което трябва да направите, е първо да изчистите всички съществуващи оръжия от нишките, за да премахнете всичко, което го блокира. Използвам парче зъбен конец, за да обикалям коронната тръба и да взема всичко, което се е хванало в резбата, и след това слагам малко силиконова грес (същите неща, които използвам за уплътнения на гърба) върху резбата и завивам короната
Струва си да повтаряте този процес от време на време, за да не остане абразивна мръсотия от нишките.
-
- Маниак
- Регистриран: 21 05 2018, 00:02
Не винаги генерализирането е полезно нещо. Има различни видове коронки на резба и различни материали за уплътнения.
Принципно съм съгласен с Фил05. Коронките на резба се разработват с употребата (високо качество марки като Ролекс имат перфектни резби изначално) и не знам някой производител да има практиката да слага смазка на резбите на коронката (поради причините които колегата изтъкна). Някой да е виждал нов часовник от реномирана марка със смазка там? Защо ли? Уплътняването става при уплътненията, не при резбата, а резбата няма нужда от допълнителен абразив, достатъчно е триенето на двете резби за да "улегнат" една в друга.
Съгласен съм и с Коломбо относно почистването на резбите периодично. Както на касата, така и на самата коронка. Именно заради абразивният ефект на всякакви микрочастици дето не им е мястото там.
Може и да има изключения от общото правило, не съм специалист, но аз смазка на резбите не слагам. Просто ги поддържам чистички.
Иван
ПС: Ако резбите са от качествена неръждаема стомана не рзбирам какъв е смисъла от лубрикант. Да ги пази от корозия? За уплътнение?
Принципно съм съгласен с Фил05. Коронките на резба се разработват с употребата (високо качество марки като Ролекс имат перфектни резби изначално) и не знам някой производител да има практиката да слага смазка на резбите на коронката (поради причините които колегата изтъкна). Някой да е виждал нов часовник от реномирана марка със смазка там? Защо ли? Уплътняването става при уплътненията, не при резбата, а резбата няма нужда от допълнителен абразив, достатъчно е триенето на двете резби за да "улегнат" една в друга.
Съгласен съм и с Коломбо относно почистването на резбите периодично. Както на касата, така и на самата коронка. Именно заради абразивният ефект на всякакви микрочастици дето не им е мястото там.
Може и да има изключения от общото правило, не съм специалист, но аз смазка на резбите не слагам. Просто ги поддържам чистички.
Иван
ПС: Ако резбите са от качествена неръждаема стомана не рзбирам какъв е смисъла от лубрикант. Да ги пази от корозия? За уплътнение?
-
- Новобранец
По презумция смазване не се налага:
1. автоматичните часовници се навиват на устройства- виндери
2. корнките на винт са на часовници за работа свързана с водни спортове , воден туризъм и военноморски подразделения.
3. калибрирани веднъж не се налага да се отвиват и завиват коронките дори месечно за да се сверяват.
Имам два такива механични чсовника , но ги държа в кутия. Не са практични за ежедневие на сушата .
Вариант е водоустойчива каса с кварцов механизъм - там коронката влиза в употреба толкова рядко че дори може да се яви проблем при отвиване.
2. корнките на винт са на часовници за работа свързана с водни спортове , воден туризъм и военноморски подразделения.
3. калибрирани веднъж не се налага да се отвиват и завиват коронките дори месечно за да се сверяват.
Имам два такива механични чсовника , но ги държа в кутия. Не са практични за ежедневие на сушата .
Вариант е водоустойчива каса с кварцов механизъм - там коронката влиза в употреба толкова рядко че дори може да се яви проблем при отвиване.
- SLAYER
- Маниак
- Регистриран: 19 06 2010, 01:49
-
- Напредващ
- Регистриран: 02 09 2020, 00:35
Имам въпрос. Как стоят нещата с о-пръстен на короната?Колко често се скапва? Продава ли се и къде?
-
- Активен
- Регистриран: 18 01 2018, 13:17
Наълно съм съгласен за това с кварца и коронката на винт. Имам няколко такива и развивам коронката само при смяна на часа през ноемви и март. Имам, обаче и много автоматици с коронка на винт. С нито един нямам проблем, освен с един акварейсър, който вземах от OLX преси повече от 6 год. Развивах коронката за да го навивам ръчно всеки ден в продължение на месец, щот още бях зелен и не знаех, че тъй ще стане и коронката се прецака. Ся пак мога да го нося, ама с незавита коронка. Другите ги пазя. Пак имам таг от гюлиян, новичък, един хидроконкуест и едни други там, маркови и пак от гюлиян - никакъв проблем. Коронката се развива само 1 път мсесечно или на двата месеца за да сверя часа. И аз стигнах сам до зааключението, което колегата Phil е споделил тук, че се прави врътка нзад, като леко се натиска за да влезе коронката в резбата и после хайдушката напред, докато не усетите съпротива и там спирате.kolombo написа: ↑17 03 2021, 08:53По презумция смазване не се налага:
Колкото до въпроса на колегата с О ринга на короната, от Longines и Rolex препоръчват да се прави проверка на уплътненията всяка година, заради температурните разлико при лято и зима. Явно температурата оказва влияние на уплътненията. Ако не се прави проверка всяка годиа, то да се направи проверка на водоустойчивоста преди пльоскане във водата веднъж годишно.