Профилактика, София, препоръки и цени

Имате проблем с часовник или просто въпрос и няма кого да попитате?
Попитайте разбирачите!
Отговори
usmivkata
Новобранец
Регистриран: 22 05 2023, 11:59

Профилактика, София, препоръки и цени

Мнение от usmivkata » 22 05 2023, 12:36

Здравейте, предварително се извинявам за отварянето на нова тема, но ще ми трябва време да се ориентирам във форума, като нов тук :)

Въпросите ми са два основни и говорим за София:

1. Предполагам че зависи доста от модел/механизъм/функции и т.н. (наистина съм аматьор по темата, моля някой ако има време и желание, търпеливо да ме ориентира). Та, интересува ме средна ориентировъчна цена, при добър часовникар, за профилактика на часовник автомат? Въпроса ми е породен от следната дилема, часовника ми имаше нужда от профилактика, така съм чел, че на около 2/3 години е добре да се прави, занесох го без да се интересувам от цени и препоръки в сервиза на една от големите вериги за часовници (не са много, но няма да конкретизирам, от уважение към специалистите там), но цената, която трябваше да заплатя ми се струва прекалено голяма, г/д 1/3 от цената на самия часовник (лично мнение, може и да си е такава навсякъде, както казах не съм запознат и затова питам).

2. Втория въпрос е донякъде свързан с 1вия, но тук искам и конкретни препоръки къде мога да свърша тази работа. Та, ако съм прав и цените в гореспоменатия сервиз са завишени (пак казвам, не искам да омаложавам труда им, но за мен цената е височка...), ме интересува къде да занеса друг мой чаовник за оценка на щетите и евентуален ремонт. Какво имам предвид: имам TAG (пак автомат), който се оказа менте (кой, как и с колко пари се е прецакал с купуването му, не е от голямо значение - но е купуван за оригинал и според мен има добра визия за реплика). Този часовник има сантиментална стойност за мене, но преди известно време му се счупи механизма за навиване. Занесох го в същия този сервиз, където го отвориха и ми казаха, че и вътре има нужда да се подменят някакви части, но ще излъжа какво точно, беше преди година/2. Цената която ми обявиха за ремонта ми се стори прекалено висока, дори за часовник със сантиментална стойност (но все пак реплика). И да, ако някой още ми следи мисълта: ако съм прав за цените там, къде да го занеса?

Благодаря предварително :)

Потребителски аватар
negat1ve
Маниак
Регистриран: 23 02 2010, 17:20

Re: Профилактика, София, препоръки и цени

Мнение от negat1ve » 23 05 2023, 01:24

Конкретизирайте поне модел и/или механизъм. Примерно цените за профилактика на класически Seiko 5 малко се различават от тези за швейцарски хронограф.
Удоволствието от ниската цена преминава бързо при ниско качество!

usmivkata
Новобранец

Мнение от usmivkata » 23 05 2023, 02:25

negat1ve написа:
23 05 2023, 01:24
Конкретизирайте поне модел и/или механизъм. Примерно цените за профилактика на класически Seiko 5 малко се различават от тези за швейцарски хронограф.
TISSOT CHEMIN DES TOURELLES POWERMATIC 80 GMT

shtora
Маниак
Регистриран: 05 01 2010, 14:06

Мнение от shtora » 23 05 2023, 07:07

А какъв проблем има това Тисо?

usmivkata
Новобранец

Мнение от usmivkata » 23 05 2023, 09:32

shtora написа:
23 05 2023, 07:07
А какъв проблем има това Тисо?
Няма проблем, говорим само за профилактика.

Потребителски аватар
negat1ve
Маниак

Мнение от negat1ve » 23 05 2023, 09:54

Заради намалената работна честота периодите между профилактиките на POWERMATIC са по-големи (5–7 години), ако няма съществен проблем с отклонението е по-добре да не го пипате.

За часовникар - има няколко човека в България който могат да го сервизират, но работят с малко по-висок клас часовници т.е. малко или много сте абонирани за услугите на оторизирания сервиз ;(

usmivkata
Новобранец

Мнение от usmivkata » 23 05 2023, 10:29

negat1ve написа:
23 05 2023, 09:54
Заради намалената работна честота периодите между профилактиките на POWERMATIC са по-големи (5–7 години), ако няма съществен проблем с отклонението е по-добре да не го пипате.

За часовникар - има няколко човека в България който могат да го сервизират, но работят с малко по-висок клас часовници т.е. малко или много сте абонирани за услугите на оторизирания сервиз ;(
Ясно, благодаря, значи свиди ми се/не ми се свиди - толкова, но поне малко по-рядко :)
Остава 2рия въпрос, препоръка, къде в софия, на поносима цена, може да се погрижа за тази реплика? Както се вижда бутона е паднал (имам коронката), но доколкото знам и вътре има някакъв проблем, не знам какъв точно, механизма работи и в момента, но навиването не работеше, преди да изпадне коронката.

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
negat1ve
Маниак

Мнение от negat1ve » 23 05 2023, 10:43

Малко е според зависи какво тиктака вътре - часовникарите не обичат да се занимават с "гаражна сглобка" китайски механизми които обикновенно се вграждат в евтините реплики.

Пробвайте при Христо Лозанов в Люлин
viewtopic.php?f=23&t=29227&hilit=Христо+Лозанов
поне да ви ориентира какъв е механизма и има ли смисъл изобщо да се занимавате.

usmivkata
Новобранец

Мнение от usmivkata » 23 05 2023, 15:07

negat1ve написа:
23 05 2023, 10:43
Малко е според зависи какво тиктака вътре - часовникарите не обичат да се занимават с "гаражна сглобка" китайски механизми които обикновенно се вграждат в евтините реплики.

Пробвайте при Христо Лозанов в Люлин
viewtopic.php?f=23&t=29227&hilit=Христо+Лозанов
поне да ви ориентира какъв е механизма и има ли смисъл изобщо да се занимавате.
Благодаря, ще го посетя скоро :)

Отговори

Върни се в “Проблеми и въпроси”