Въпрос относно POWERMATIC 80
-
- Новобранец
- Регистриран: 02 11 2009, 22:09
Въпрос относно POWERMATIC 80
Здравейте,
мисля да си купя TISSOT SEASTAR 1000 POWERMATIC 80:
https://www.tissotwatches.com/en-en/t1204071108101.html
В едно от ревютата които гледах, споменаха, че при редовната поддръжка на часовника, трябва да се сменя целият механизъм. Имам 2 въпроса:
- дали това е вярно?
- дали има в България сервиз, който евентуално да прави поддръжка на този механизъм?
Благодаря.
мисля да си купя TISSOT SEASTAR 1000 POWERMATIC 80:
https://www.tissotwatches.com/en-en/t1204071108101.html
В едно от ревютата които гледах, споменаха, че при редовната поддръжка на часовника, трябва да се сменя целият механизъм. Имам 2 въпроса:
- дали това е вярно?
- дали има в България сервиз, който евентуално да прави поддръжка на този механизъм?
Благодаря.
- otof
- Маниак
- Регистриран: 04 06 2011, 17:39
Re: Въпрос относно POWERMATIC 80
Не е баш тъй,въпреки че някой, някъде може да му е по - лесно да се справи с профилактиката по този начин
-
- Новобранец
- Регистриран: 02 11 2009, 22:09
на мен ми звучи като да отидеш да ти сменят маслото на колата и да ти кажат, че е по-лесно да се смени двигателя? То сигурно ако сменят механизма цената ще е колкото на половината часовник...
-
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2014, 09:27
Проблема не е в обслужването и смазването на механизма, а в настройката на точността или по-точно липсата на такава. И тъй като не може да се гарантира точност след обслужване се препоръчва подмяна на целия механизъм. За съжаление Swatch Group са решили така да бъде.
- Kuonyy
- Маниак
- Регистриран: 03 01 2014, 15:51
Няма нищо вярно в това твърдение. Този механизъм може да се настройва точно толкова добре, колкото всеки един друг. Разликата е, че няма до баланса винтче, с което да се отпуска или затяга хода, а на самия баланс има винтчета, които се регулират. Мисля, че е подобно на Ролекс. Та, ако се износи част - сменя се. Ако се има нужда от настройка на хода - настройва се. Един нормален механизъм, който май има и нужда от по-рядко обслужване заради някои свои особености и по-ниска честота. Вече над 10 години е на пазара и не съм чел лоши отзиви от собственици.cassillas написа: ↑19 11 2023, 16:13Проблема не е в обслужването и смазването на механизма, а в настройката на точността или по-точно липсата на такава. И тъй като не може да се гарантира точност след обслужване се препоръчва подмяна на целия механизъм. За съжаление Swatch Group са решили така да бъде.
Злите езици може да кажат, че това, което пиша е глупост. Затова ще кажа, че имам часовник с такъв механизъм от 2015г и е обслужван вече два пъти. И двата пъти се правеше настройка след профилактика, защото на виброграф работи по един начин, а в ежедневието на ръката - по друг.
I don't know where I am, but I'm not lost.
- otof
- Маниак
- Регистриран: 04 06 2011, 17:39
На мен ми остана впечатление,че механизмите идват доволно прецизно настроени от производителя,и няма нужда от допълнителни корекции
-
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2014, 09:27
Може би не се изразих правилно с липсата на настройка. По скоро е липса на часовникари които да се наемат с настройка. И съм говорил с няколко включително и двама от уважаваните във форума (умишлено няма да спомена имена) и в масовия случай проблема с точното настройване е причината да не го препоръчват.
- Kuonyy
- Маниак
- Регистриран: 03 01 2014, 15:51
Така е, винаги вървят много точно, но с времето се променя и ако някой е голям педант ще иска да се регулира
Аз моят при профилактика съм го давал на Методи и той го е регулирал. Имам съмнение обаче, че трябва специфичен инструмент. Вероятно това е причината не всеки да се наема да го прави.cassillas написа: ↑19 11 2023, 17:21Може би не се изразих правилно с липсата на настройка. По скоро е липса на часовникари които да се наемат с настройка. И съм говорил с няколко включително и двама от уважаваните във форума (умишлено няма да спомена имена) и в масовия случай проблема с точното настройване е причината да не го препоръчват.
I don't know where I am, but I'm not lost.
-
- Активен
- Регистриран: 27 07 2018, 21:26
Само ще уточня, че неразглобяемия механизъм е Swissmatic, а не Powermatic.
- phil05
- Маниак
- Регистриран: 26 05 2012, 10:40
А, това не пречи някой пак да каже, че Powermatic 80 е капсулован и пластмасов 
Този Seastar 1000 има вариант и с най високия грейд 80.811 на Powermatic 80 със силициевата спирала. В реф. номер на часовника е 041 вместо 081 останалото в номера е същото като в линка в първия пост. Няма синтетичен (пластмасов де...) анкер и анкерно колело, споко всичко си е метал. Kакъвто трябва, предполагам. Аз бих се поогледал за него. Ей го, както и набързо на какви цени се предлага тук у нас.
https://www.tissotwatches.com/en-ca/t1204071104101.html
https://www.google.com/search?q=tissot+ ... e&ie=UTF-8
Този в темата с 081 в реф.номера май е с 80.111, със синтетичните анкер и колело, въпреки че според мен нищо му няма и на него, има и предимства.
За регулиране да по трудно е, не е като "мръдни ми го малко, че изостава" с регулатора, но се прави от добрите часовникари. Те вече много от добрите механизми висок клас са също със свободен баланс, силициева спирала, без регулатор и с регулиращи винтове на баланса, не само Ролекс. Възможно е на този да е по тегаво регулирането, все пак доста по евтин механизъм е от онези.

Този Seastar 1000 има вариант и с най високия грейд 80.811 на Powermatic 80 със силициевата спирала. В реф. номер на часовника е 041 вместо 081 останалото в номера е същото като в линка в първия пост. Няма синтетичен (пластмасов де...) анкер и анкерно колело, споко всичко си е метал. Kакъвто трябва, предполагам. Аз бих се поогледал за него. Ей го, както и набързо на какви цени се предлага тук у нас.
https://www.tissotwatches.com/en-ca/t1204071104101.html
https://www.google.com/search?q=tissot+ ... e&ie=UTF-8
Offtopic: покажи
За регулиране да по трудно е, не е като "мръдни ми го малко, че изостава" с регулатора, но се прави от добрите часовникари. Те вече много от добрите механизми висок клас са също със свободен баланс, силициева спирала, без регулатор и с регулиращи винтове на баланса, не само Ролекс. Възможно е на този да е по тегаво регулирането, все пак доста по евтин механизъм е от онези.