Съхраняване на кварцов часовник

Имате проблем с часовник или просто въпрос и няма кого да попитате?
Попитайте разбирачите!
Отговори
Потребителски аватар
DukeofLancaster
Активен
Регистриран: 22 02 2014, 22:28

Съхраняване на кварцов часовник

Мнение от DukeofLancaster » 12 10 2025, 08:18

Здравейте! Имам часовник QQ. Очевидно е евтин и незначителен в сравнение с други марки, които се обсъждат тук, но за мен има сантиментална стойност, понеже ми беше подарен по определен повод. Имам го от края на 2003 година, за този период батерията е сменяна четири пъти, всеки път е работила може би малко повече от година. Дори когато е работел, почти не съм го носил, понеже по принцип не нося часовници.

Как да запазя часовника в работно състояние, при положение, че не го нося? Дали механизмът ще се запази ако не работи или е по-добре постоянно да има батерия?

Друг въпрос: как мога да почистя верижката? Мислех си за ултразвукова вана. На часовника пише, че е водоустойчив, но не знам дали реално е така. Никога не съм го потапял и не искам да рискувам. Не знам дали часовникар извършва подобна услуга, бих се възползвал. Благодаря ви за мненията!

Изображение

Изображение
Circa Regna Tonat

Потребителски аватар
ipolit
Маниак
Регистриран: 08 03 2011, 15:47

Re: Съхраняване на кварцов часовник

Мнение от ipolit » 13 10 2025, 10:57

Ако часовникът няма батерия и е затворен, няма какво да му стане и може да си стои навеки. Ама и ако е с батерия и не се допуска да остарее и изтече, пак няма какво да му стане. Аз имам и по-стари дето си вървят.
По въпроса за почистването. Ако ще се пуска в ултразвукова вана е по-добре да се извади механизма, което се прави елементарно, но от часовникар. Не че и сам не можеш да се справиш, ама в наши дни не се знае. Също така не съм сигурен дали ултразвуковата вана няма да го прецака. Според мен този часовник и верижката му са направени от цинкова сплав и отгоре е нанесено покритие. Виждал съм такива Q&Q. Покритието е като гумирана боя и на някакъв етап започва да се бели. Тъй че не знам дали не е по-добре да го избършеш просто.
Восток Амфибия Министерские
hmt Janata
Timex Q80 Continental
Casio Vintage A1000D-7E
Steinhart Ocean One vintage Military
OMEGA X Swatch - Mission to Saturn

В продажба - viewtopic.php?f=9&t=69463

Потребителски аватар
sci
Маниак
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Re: Съхраняване на кварцов часовник

Мнение от sci » 17 10 2025, 09:45

Електрониката старее и в двата случая. Електролитните кондензатори, например, ако не се захранват отвреме навреме изсъхват. Ако има някакъв малък флаш в микроконтролер (не знам колко е прост механизмът), той губи постепенно съдържанието си ако не се чете от контролера на няколко години веднъж. Когато пък е захранена електрониката, текат бавни процеси на електромиграция. Бих препоръчал смесен режим - батерия, като свърши се изважда, държи се година две без батерия (но затворен), после пак се слага нова батерия, и така.

Отговори

Върни се в “Проблеми и въпроси”