Странно поведение - изостава с променливи интервали
- kirofabv
- Напредващ
- Регистриран: 10 09 2013, 17:03
Странно поведение - изостава с променливи интервали
Часовника естествено е фейк, но преди имах такъв и ме изкара към 4-5 години без да мръдне нито външно, нито откъм механизъм. Наскоро случайно ми попадна подобен модел, който много ми хареса и го взех малко импулсивно. Употребяван е и е взет за смешни пари, които съм готов и да прежаля с лека ръка... точно за това и го взех.
Проблема - когато направя рязко движение с ръка или разклатя по-упорито секундарника спира за 2-3 сек. и според мен от там идва проблема с изоставането му. ( за 10 часа - м/у 10 и 15 мин.).
Снощи го навих малко повече (да, четох тук, че няма такова нещо като пренавиване, но може да е подсказка за евентуална диагноза) и днес изостава с произволна стъпка. До сутринта беше изостанал с час, след това на някои часове не беше изоставал, а на друго с по 10 мин за час. Сега, към края на деня стъпката на изоставане май си се стабилизира на около 2 мин на час.
От чисто любопитство дали може да се предположи защо така "умира" стрелката на секундарника при разклащане.
Поздрави.
Проблема - когато направя рязко движение с ръка или разклатя по-упорито секундарника спира за 2-3 сек. и според мен от там идва проблема с изоставането му. ( за 10 часа - м/у 10 и 15 мин.).
Снощи го навих малко повече (да, четох тук, че няма такова нещо като пренавиване, но може да е подсказка за евентуална диагноза) и днес изостава с произволна стъпка. До сутринта беше изостанал с час, след това на някои часове не беше изоставал, а на друго с по 10 мин за час. Сега, към края на деня стъпката на изоставане май си се стабилизира на около 2 мин на час.
От чисто любопитство дали може да се предположи защо така "умира" стрелката на секундарника при разклащане.
Поздрави.
Последна промяна от kirofabv на 10 09 2013, 23:57, променено общо 1 път.
- Arnold
- Напредващ
- Регистриран: 05 12 2012, 19:08
Re: Странно поведение на един Rolex
Преди много време имах същия проблем с руски часовник и го занесох на часовникар, тогава се оказа, че анкерното колело се е разместило. Най-вероятно имаш същия проблем, занеси го на часовникар.
- kirofabv
- Напредващ
Мерси за отговора. Сега се загледах в стрелката на секундарника, нещо не върви съвсем плавно или аз си въобразявам. Върви леко и плавно и в някои моменти мисля, че прави по-рязко движение с по-голям диапазон.
Ще го занеса на часовникар, но исках първо да чуя евентуални предположения за диагнозата. А и трябва да открия такъв, който да не ми вземе 50 кинта само за здрасти.
Ще го занеса на часовникар, но исках първо да чуя евентуални предположения за диагнозата. А и трябва да открия такъв, който да не ми вземе 50 кинта само за здрасти.

- Arnold
- Напредващ
Лооллллл мисля, че 50 кинта са прекалено много за тази работа най-вероятно е каквото ти казах - разместване на някое колелце и не може да захване добре. Най-много 15лв. да ти вземе, само не разбрах автоматик ли е?
- kirofabv
- Напредващ
Да, точно, че са много за подобен часовник 
Автоматик е, да. Всъщност предполагам, не съм го отварял, но мисля, че чувам махалото вътре.

Автоматик е, да. Всъщност предполагам, не съм го отварял, но мисля, че чувам махалото вътре.
- Arnold
- Напредващ
Тогава мога да бъда почти сигурен, че проблема е в анкерното колело, което задвижва секундарното колело. Ако нямаш опит го занеси на часовникар, няма да ти иска много, ако пък си от София виж тук - http://strelki.info/viewtopic.php?f=23&t=275
- kirofabv
- Напредващ
Да, от София съм, чета редовно форума и съм запознат с професионализма на Божидар, даже преди година съм ходил да ми сменя батерия на един дамски часовник, но предположих, че няма да му се занимава с фейк часовник, като му гледам впечатляващото портфолио... но сега като предлагаш може да отскоча да чуя какво ще каже.
- cenzor
- МОДЕРАТОР
- Регистриран: 15 10 2009, 17:47
kirofabv, самo смени заглавието.
Това не е проблем на един Rolex, a на някакъв друг часовник...

„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“
- kirofabv
- Напредващ
cenzor написа:kirofabv, самo смени заглавието.

- kirofabv
- Напредващ
Re: Странно поведение - изостава с променливи интервали
За съжаление Божидар отказа да го ремонтира и явно разбираемо предвид рисковете и му благодаря за коректното отношение.
След като се прибрах обаче го отворих и видях, че една от навивките на баланса стои доста разместена и стърчаща навън, над другите. Пипнах я и тя съвсем изскочи навън. Мисля, че заради това секундата вървеше неравномерно и като цяло изоставаше, въпреки, че "машинката" (не знам как се казва) показа, че избързва. Вероятно в определени моменти е зациклял баланса. Мога ли да намеря някъде баланс за да пробвам да си го сменя? Евентуално ако пусна обява дали имам шанс?
След като се прибрах обаче го отворих и видях, че една от навивките на баланса стои доста разместена и стърчаща навън, над другите. Пипнах я и тя съвсем изскочи навън. Мисля, че заради това секундата вървеше неравномерно и като цяло изоставаше, въпреки, че "машинката" (не знам как се казва) показа, че избързва. Вероятно в определени моменти е зациклял баланса. Мога ли да намеря някъде баланс за да пробвам да си го сменя? Евентуално ако пусна обява дали имам шанс?
- mitadoc
- Маниак
- Регистриран: 19 09 2010, 12:43
-
- Маниак
- Регистриран: 19 08 2011, 17:25
До скоро подкрепях опитите за самостоятелен ремонт и давах смели напътствия, ама и аз ще почна като Диран да казвам, че който няма представа какво прави - по-добре да не пипа.kirofabv написа: След като се прибрах обаче го отворих и видях, че една от навивките на баланса стои доста разместена и стърчаща навън, над другите. Пипнах я и тя съвсем изскочи навън. Мисля, че заради това секундата вървеше неравномерно и като цяло изоставаше, въпреки, че "машинката" (не знам как се казва) показа, че избързва. Вероятно в определени моменти е зациклял баланса. Мога ли да намеря някъде баланс за да пробвам да си го сменя? Евентуално ако пусна обява дали имам шанс?
Предполагам, че неравномерното движение на секундната стрелка е поради липса или дефект на пружинката- спирачка за пиньона и. Но това не е проблем и няма нищо общо с описания дефект- спиране или неравномерно изоставане. Предполагам че това се дължи на неправилно положение на палетите на анкера, ама без часовника може да се гадае само. Очевидно имаме вече и крива спирала на баланса, а май преди това нищо и нямаше...
До трук са все повреди, които не изискват смяна на части, а само добър часовникар. По-добре не пипай повече!!!
А на Бате Арни да кажа, че не анкерното колело задвижва секундното, а тъкмо обратното. По-добре да прочете нещо от уикипедия или да разглоби някой будилник, че да има представа за какво говори.
- kirofabv
- Напредващ
Имам един стар механизъм вкъщи пак то реплика, работила 4-5 години. Успях да си ремонтирам циферблата, понеже имаше паднали елементи, както и махалото от две части се беше разлепило и той взе че тръгна. Сега стария механизъм цъка в "новата" каса и за сега е учудващо точен. Хубаво ще е ако успея да оправя новия механизъм, понеже циферблата е много по-красив и по-подходящ за жълтата каса.
По принцип съм доста внимателен, но сега като снимах какво съм сторил с този баланс, чак лошо ми става. Ето и снимките, пък вие ще кажете дали мога да изнамеря такъв баланс. Според мен целия проблем беше в него. Ако успея да го фиксна и да има нещо друго ще го мислим. Мерси предварително

*цък за голям размер и още веднъж за още по-голям.
edit: Нямам шублер, но според измерванията с няколко линиики размера на колелцето е меджу 85-89мм
По принцип съм доста внимателен, но сега като снимах какво съм сторил с този баланс, чак лошо ми става. Ето и снимките, пък вие ще кажете дали мога да изнамеря такъв баланс. Според мен целия проблем беше в него. Ако успея да го фиксна и да има нещо друго ще го мислим. Мерси предварително

edit: Нямам шублер, но според измерванията с няколко линиики размера на колелцето е меджу 85-89мм
- kirofabv
- Напредващ
... няма ли шанс да се намери такъв баланс 

- Simulator
- Напредващ
- Регистриран: 12 09 2013, 14:12
Я потърси дали някъде на механизма пише нещо.
- kirofabv
- Напредващ
Нищичко.
Ако успея да го фиксна ще почерпя. Циферблата ми допада страшно много. Даже взех да оглеждам по сайтовете за реплики
Ако успея да го фиксна ще почерпя. Циферблата ми допада страшно много. Даже взех да оглеждам по сайтовете за реплики

- Simulator
- Напредващ
- Регистриран: 12 09 2013, 14:12
Ако чак толкова ти харесва търси из сайтове или от някой стари часовници и разпитай часовникарите, но бих те посъветвал да разгледаш предложенията във форума и да си купиш истински часовник.
-
- Маниак
- Регистриран: 19 08 2011, 17:25
Спиралата все още е поправима. Размерът на колелото на баланса не е от полза при търсене на друг, трябва да е от часовник със същия механизъмkirofabv написа:Имам един стар механизъм вкъщи пак то реплика, работила 4-5 години. Успях да си ремонтирам циферблата, понеже имаше паднали елементи, както и махалото от две части се беше разлепило и той взе че тръгна. Сега стария механизъм цъка в "новата" каса и за сега е учудващо точен. Хубаво ще е ако успея да оправя новия механизъм, понеже циферблата е много по-красив и по-подходящ за жълтата каса.
![]()
![]()
![]()
![]()
- miroman
- Маниак
- Регистриран: 15 06 2010, 23:06
Механизмът е Dixmont-Guangzhou DG2813, много използван в репликите.
---
Никакви пари не могат да направят така, че този, който е роден да пълзи, да полети. Просто вместо в мръсотия, ще си пълзи в шоколад.
Никакви пари не могат да направят така, че този, който е роден да пълзи, да полети. Просто вместо в мръсотия, ще си пълзи в шоколад.
- mitadoc
- Маниак
- Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Лесен за поправка,качествен /некачествен?miroman написа:Механизмът е Dixmont-Guangzhou DG2813, много използван в репликите.

Daydreamer