ПОЧТИ идеален

Имате проблем с часовник или просто въпрос и няма кого да попитате?
Попитайте разбирачите!

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот phil05 » 21 11 2017, 16:31

Да, видеото ще е интересно, ако колегата все още му се занимава...

Едно и също говорим, ама няма успеваемост :) Само не разбрах защо възникнаха подозрения, че някой смятал тоя "луфт в стрелката" за нещо друго, а не луфт в предавките, естествено. Ама то от теоретиците какво друго може да се очаква :). Добавихме само, че стрелката видимо малко изпреварва индексите, навсякъде. Както каза и Сейкоша. И според мен това + луфта в предавките изглежда нееднакво в ляво и дясно. Двете заедно са възможно обяснение на проблема на колегата, че отклонението е различно в двете половини, когато стрелката се качва и когато слиза. Даже и да не му е съвсем вярна схемата с чертичките, става ясно какво иска да каже с нея. Което може поне да се компенсира и разпредели с леко преместване на стрелката, ако е така и другото е в ред. Това е само на база тази информация досега и в тема във форум за любители на часовници и на стрелки върху индекси, нататък естествено е майстора.

Интервалите между чертичките вярно са неравномерни, но може така да ги е начертал. Но може и да са неравни. Оттук нататък естествено е майсторът професионалист и ръката му. И да каже - този механизъм не върви добре, затова е така. Или смених ти батерията, виж го сега. Нищо чудно.

Как се движи стрелката хоризонтално и едно видео също е важно, и аз рекох виж как е хоризонтално, луфта ако има, ще се обере поради триенето, няма "гравитация" и се вижда по - неутрална информация к'во се случва. Но най добре майстора да го види, естествено. Което не значи, че тук не може да се коментира или хората да не се се интересуват, в края на краищата теоретиците си ги носят и вместо да им се радват, се ядосват де са им стрелките, вместо на индексите, и то на ужким хубав часовник. Колкото и да е чудно. Аз бях пощурял на времето с тая стрелка и първия ми "истински" часовник, значи кварц ::angel:: тогава, един Ситизен и какво ли не го въртях и беше все пак разочарование, часовник - мечта, та затова ми е малко болка тоя въпрос и само за това се обаждам, не че толкова ги разбирам тия работи.

Може и снимка с по дълга скорост, но за хоризонтално положение трябва статив или репро/макро стойка, камерата централно по оста отгоре. И камера със скорост примерно до 10 секунди или повече, не знам дали става с телефон.

Но вертикално е лесно, камерата на масата, часовникът поставен на нещо, че центъра да дойде по оста на обектива. Ръчен режим, примерно 10, или 15 секунди, затворена бленда, малко ИСО, слабо осветление примерно в стаята на лампата отгоре. И да преекспонира, няма значение, става ясно как и къде стъпва срелката, интервали и т.н.. И така 4 снимки какво прави стрелката ляво дясно горе долу и готово. И няма да има спорове, връщане на видеото напред назад и кой какво видял :wink:

Нали и си играем малко тука, няма само да решаваме световни и всякакви проблеми.

И за да не е само на теория, ето на практика, надве натри и набързо мойто Касио. Само за проба и дали снимката не върши също работа. Може да стане и по добре. Бленда 16, 10 сек, ИСО 200, 2 стайни лампи отгоре. Брей, то спи... ::angel:: Ама пак на втората подминава малко индексите, а не първата почти незабележимо ги изпреварва. Но пък да не се окаже, че освен това има наистина нещо и в хода на Сейкото :). Естествено, че майсторът първо ще го провери, пък тогаз ще се занимава с тая стрелка, луфтове и гравитация. Нашарил съм с дебело за всеки случай ... :) ::drinks::

Изображение
Изображение
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6193
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот Georgi_G » 21 11 2017, 16:50

Казано честно, винаги съм си мислел, че удължаването и удебеляването на секундната стрелка в обратния край, е едни вид противотежест и баланс за стрелката, с цел избягване на подобни самоволни гравитационни движения.
Аватар
Georgi_G
Активен
 
Мнения: 103
Регистриран на: 06 01 2015, 18:01
Местоположение: София

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот Liani » 21 11 2017, 17:17

phil05, ограденото с бял кръг от кадъра ли заблуждава или си е неточно поставено?
И ако е неточно поставен маркер или неправилна щампа на чертите, то кое да гледаме...

Изображение

Специално при Casio ми е правило впечатление, че няма толкова често срещани луфтове и увисване на секундната стрелка както при другите кварцове. Ясно е, че не съм видял хиляди часовници за да съм сигурен в това, но ми е правило впечатление.

Относно темата, ами според мен е много полезна, защото този проблем дразни много хора и ще може да си отговорят на някои въпроси. Ясно е, че няма да се оправи часовник от тук.
Liani
Активен
 
Мнения: 184
Регистриран на: 12 11 2010, 17:49

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот phil05 » 21 11 2017, 17:33

Ми откъде да знам, не съм му обърнал внимание, оставил съм го как да е горе - долу колкото за онагледяване как се вижда какво прави стрелката, интересно е Сейкото в темата.

Трябва да е точно вертикално, значи малко повдигнато отзад, център по оста на обекива и точно под 90 градуса спрямо оста. Демек в средата на часовника да се отразява обектива, а не какво да е, като сега.

Може да си поиграя да го снимам като хората, но не е толкова важно Касиото.
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6193
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот senna » 21 11 2017, 18:12

Georgi_G написа:Казано честно, винаги съм си мислел, че удължаването и удебеляването на секундната стрелка в обратния край, е едни вид противотежест и баланс за стрелката, с цел избягване на подобни самоволни гравитационни движения.


Ами да, точно така е. Опашката е противотежест за да я балансира, аксиално обаче, върху оста и. В случая при несистемното разминаване с маркерите в стъпката при положение, че те са равномерно поставени, причината е в силата на ъгловото ускорение от отдаденият импулс, инерцията и хлабината на предавката, не е в аксиалното балансиране на самата стрелка.
При Гранд Сейко има една характерна особеност, не знам, може и да е свързана именно с фиксиране на точно този проблем. Хода (стъпката) там е разделена да два импулса, веднага един след друг с много малък интервал помежду им. Дали това насичане на два по-слаби и къси, вместо един по-силен и дълъг импулс не е част от решение за постигане на по-точна фиксация на стрелката върху маркерите.Всъщност във видеото на забавен кадър се вижда прекрасно това, което се опитвам да обясня. :) След прекратяването на импулса, върхът на стрелката на застава веднага в покой. Продължава да се движи и в двете посоки. Тук импулса е по-къс и по-слаб, а вероятно има и успокоител (пружина) запъната в предавката. А ако няма такава пружина, и ако импулса е единичен, по-силен и по-дълъг? Стрелката ще отива до там, до където и позволят хлабините в предавката (надолу) и гравитацията (нагоре).
На бърз каданс не се вижда. :)
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2449
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот rocknrolla032 » 21 11 2017, 18:48Ето какво успях да направя. Надявам се да даде поне малко яснота, ясно ми е че малко съм си оставил ръцете с тоя клип, обаче телефона беше на заем :D
Преди да стане на въпрос - на всяко ново позициониране съм тръвсвал леко часовника за да покаже максимално верни резултати .
"Крокодилите са лесни. Те се опитват се да те убият, и да те изядат.. Хората са по-трудни.. понякога, първо се правят на твои приятели."
Стив Ъруин
Аватар
rocknrolla032
Новобранец
 
Мнения: 22
Регистриран на: 10 09 2017, 20:29

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот Seikosha » 21 11 2017, 19:43

И аз си играх два часа с експерименти и видео направих,но тъй и не мога да ги качвам тези пущини и мисля ,че най вероятно не се касае за технически проблем ,а за анатомично свойство. Вече писах в един по-преден пост за особеностите на човешкото око и за особеностите на линейната перспектива. Зрителният лъч достига до един предмет първо по най-късият път,до най близката точка на предмета която е и перпендикуляр и е идеална за наблюдение т.е е най вярна, всяка една точка която вече е до нея, независимо в коя посока, зрителният лъч изминава вече по-голямо разстояние и предмета мени ракурса си. При по големи разстояния се проявява вече въздушната перспектива, най=близката точка ,ще се вижда най-ясно това на микро ниво и човешкото око не може да различи разлики от милионни от милиметъра,но колкото повече се увеличава дължината на зрителният лъч, толкова по-неясна става и точката от натурата. Така,че дори и да фиксираме предмета спрямо обектива рабтещ на принципа на човешкото око в идеална перпендикулярна плоскост, пак ,на микро ниво ,извън центъра диаметрално ще се получат изкривявания, но в случая те ще бъдат идентични,разбира се при идентични форми и размери.
Вальо,който е направил снимка на един негов Цитизен, на едната се вижда как секундната стрелка от 18ч. до 21ч. малко увисва и ще го помоля да вземе часовника и да провери като гледа само този сектор и да сподели дали има отклонение на стрелката от маркерите, сигурен съм ,че няма да види,което значи,че колкото и да се е старал,което е почти невъзможно на ръка,плоскостта на часовника не е идеално перпендикулярна.Трябва да се използват някакви устройства за да стане това,но също и за фотоапарата ;) Още по-лесно и видимо е какво искам да кажа,ако след като свърши клипа на senna на снимките долу в ляво има клип пак за гранд Сейко, пуснете го и наблюдавайте какво прави секундната стрелка спрямо маркерите,вижда се ясно, следващият клип който тръгва след него е пак такава илюстрация, секундната стрелка цепи малкият диапазон в който човешкото око не долавя измененията и най-близки до централният лъч.
Разбира се ,може да се касае и за технически дефект както го обсъждахме,но вече може колегата задал въпроса ,да направи проверка дали е така, за да елиминира това за което се говори по-горе и начинът е както казах и при Вальовият случай, т.е да вземе часовника и да гледа от близо сектор примерно от 10сек. после следващият такъв ,като по този начин да превърти целият кръг. Ако изместването остане да го има, все пак ще може да се види и дали е еднакво навсякъде което пак е информация.

П.П. Докато пиша ,колегата е пуснал клип :) да го провери по начина който предложих, ако иска. :)
Последна промяна Seikosha на 21 11 2017, 19:56, променена общо 1 път
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1200
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот senna » 21 11 2017, 19:55

Гледах и броих, пак гледах, пак броих. Абсолютно точно във всички позиции, от маркер до маркер, преброих по пет удара. Без прескачане, без заекване. Когато стрелката "катери" съвсем малко не и достига да легне точно на маркер, успях да го видя в последната четвърт от оборота при всяка позиция. Когато "слиза" цели съвсем точно. Обяснението за мен е ясно. Дори, и когато не "цели" отклонението е толкова малко и незабележимо, че не си струва въобще да му се обръща внимание. Така мисля аз и напълно съм съгласен с Диран. Колега, носи си часовника с кеф, работи и "цели" маркерите чудесно.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2449
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот phil05 » 21 11 2017, 19:57

Не знам какво ще каже Мишо и майсторите да кажат, но според мен на тоз часовник стрелката му е монтирана с дебелината на половин индекс от минутните назад. Е голяма работа. Това се спомена вече. Ако всичко друго му е наред, което е хубаво да се провери.

Не е много, но в определени положения събрано вероятно с други работи става малко повече. Аз очаквах по кофти картина. Общо взето всичко друго, дето се нищеше, луфтове, разлики в индекси, половинки и центроване на циферблата, гравитации и т.н като гледам не се отразява съществено и вероятно е в толерансите.

Ако всичко друго му е наред и стрелката се свали и се монтира наново малко напред, ако е възможно, картинката вероятно ще е съвсем друга и няма да му обръщаш внимание, особено под някакъв ъгъл. Както се гледа часовник. И както сигурно го гледаш този, ако не го мислиш толкова, в ежедневието и в колата. Ако се смени за друг, може стрелката да е по на място, но може и да не е.
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6193
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот Liani » 21 11 2017, 20:06

Според мен, стрелката никъде не попада точно на маркер, особено на основните. Поне това е на клипа. Ако се премести много малко, когато се спуска ще попада точно на маркерите, но когато катери ще си остане разликата, макар и по-малка. Луфт си има.
Liani
Активен
 
Мнения: 184
Регистриран на: 12 11 2010, 17:49

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот Seikosha » 21 11 2017, 20:31

Аз какво да кажа Вальо,гледах го също клипа внимателно и съм съгласен с тебе,същото предложих и в първият си пост в темата. Едно преместване на стрелката напред с една десета някъде,или малко по-малко, мисля ,че ще оправи проблема. Другите неточности ,вече писах от какво естество могат да се поучават.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1200
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот phil05 » 21 11 2017, 21:36

Liani написа:Според мен, стрелката никъде не попада точно на маркер, особено на основните. Поне това е на клипа. Ако се премести много малко, когато се спуска ще попада точно на маркерите, но когато катери ще си остане разликата, макар и по-малка. Луфт си има.


И да има луфт, не е грешка и не може да се коригира. Затова пък може да се коригира малката грешка при стрелката, щом я има. По принцип де. И така влиянието на луфта поне ще се разпредели по целия циферблат, в + и -, а не да се събере в една посока само в едната му половина, заедно с грешката на стрелката.

Абе не знам защо ги бистрим още, това което спомена Сейкоша за зрителния ъгъл е също интересно и сигурно влияе повече, но нали сме малко луди и си го гледаме подсъзнателно все така, че вместо да е да е по - нормално, да е още по - криво... :))

Ами хронографната стрелка на механичен хронограф дали си е точно на място, а сега де? Хем няма никакъв луфт като е нулирана. Нов от фабриката, или от профилактика, днес го гледаш - абе ма-алко наляво е, мам.... Утре се събуждаш в по - добро настроение - ей, нищо и няма, точно си е. Ама я гледаш откъдето ти е дойде, според настроението и си мислиш че я гледаш от където трябва. Е, не говоря когато два дни подред все е накриво :lol:, то ясно. А дали е лесно да се монтира точно хронографна стрелка, пък и индекса там какъв е, къде е... майсторите да кажат ::angel:: Според мен хич не е лесно, още във фабриката.

А сега да си представим как се монтира голяма секунда на кварц, така че да съвпада точно не с един, а със всички 60 индекса :) С луфта от предавките, всичките толеранси, като почнеш от механизъм, колела, индекси, самия циферблат и какво ли не още.

Колегата е прав, щом му прави впечатление и се ядосва, вместо да се изкефи на хубавия часовник. Хубаво би било ако иска да се помири със Сейкото, със мисълта че е дреболия и ако поиска, може да си коригира леко стрелката, не е нещо непоправимо, нищо му няма на часовника. :) ::drinks::
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6193
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот Liani » 21 11 2017, 21:56

Какво лошо има, че ги бистрим? Тъкмо научаваме по нещо ново!
По-въпроса за зрителния ъгъл, да, има значение, но когато нещата са поставени неточно си личат дори и часовника да не е центриран чак толкова добре.

Едно клипче с мое Casio, за което си мислех, че е перфектно при нацелването на маркерите, докато не сложих лупата преди малко.

https://www.vbox7.com/play:acfdfb899a

Първия проблем е неточно поставен бял триъгълник нас 12 часа. Другата неточност е на 2 часа, стрелката не застава точно в средата. Може да се стопира на всяка секунда и да се види перфектно.

Както се вижда от клипа, гравитацията не влияе когато нещата са направени както трябва!
Liani
Активен
 
Мнения: 184
Регистриран на: 12 11 2010, 17:49

Re: ПОЧТИ идеален

Мнениеот rocknrolla032 » 22 11 2017, 16:32

::thumb:: ::drinks::
"Крокодилите са лесни. Те се опитват се да те убият, и да те изядат.. Хората са по-трудни.. понякога, първо се правят на твои приятели."
Стив Ъруин
Аватар
rocknrolla032
Новобранец
 
Мнения: 22
Регистриран на: 10 09 2017, 20:29

Предишна

Назад към Проблеми и въпроси

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.