Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Имате проблем с часовник или просто въпрос и няма кого да попитате?
Попитайте разбирачите!
Потребителски аватар
Swiss M.
Почитател
Мнения: 497
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от Swiss M. » 06 01 2019, 00:17

Здравейте, обръщам се с молба за помощ към съфорумците имащи познания в проблемите на механизмите - ентусиасти, експерти-часовникари, магьосници... Всички те са представени тук и се надявам да чуя тяхното мнение. Проблемът накратко - вчера забелязях,че хронографската стрелка на Спийдмастър-а ми не е на 12 часа, а на около секунда след делението, мисля, че няма нужда от снимка, но ако се налага ще кача по-късно...Часовникът е купуван нов от Гюлиян преди малко повече от година (актуалният на пазара модел с механизъм 1861)- т.е. има валидна гаранция. Определено съм от хората, които пазят часовниците си - т.е. за себе си съм с ясното съзнание, че часовникът не е падал или удрян. При пускане на хронографа и нулиране, минутната и часовата стрелка нулираха правилно, но секундната отново спря на същото място. Днес отидох в Гюлиян на Раковски (където вече НЕ е Сервизът им :) ) и поговорих с часовникаря. Човекът явно в началото не ме разбра, че часовникът е купуван преди година от тях и ми вика, "Този часовник е отварян и преди, нали?" - аз леко шокиран - "Не, освен ако вие не сте ми спестили нещо при покупката" - няма как да знам, с оглед, че Омега от Юни 2015 са спрели да слагат червените точки... Та докато се разберем в крайна сметка, първо реши, че циферблатът се е разместил - ама как като другите стрелки нулират правилно? После си взе нова, по-силна, лупа - поправи се, не бил отварян часовникът, това с цифера не го спомена повече. Питах го какво ще правят, за да го оправят - ще пренабива стрелка ли? Отговори ми, че ще разглоби целият часовник, ще се сервизира механизмът, ще се поръча нова секундна стрелка и ще се сложи тя правилно...Т.е. питам аз лаишки, да не се е разбил отвора на стрелката, който се нанизва в остта? - "Не,това не е възможно (логично), но при интервенцията стрелката ще бъде издрана и трябва да се смени"... В крайна сметка аз си мисля, че след като ще я слага правилно, баш ще я пренабива... На протоколкчето за приемане на часовника е отбелязано само нова хроно стрелка - без сервизиране на механизъм. Допълвам, че при прегледа на часовника и моят коментар, че вероятно ще ми каже, че проблемът следва да се дължи на удар или падане, но това не се е случило, човекът си каза, че наистина по часовника няма следи от такова събитие и нещо, което потвърждава, че проблемът не е в грешна употреба от моя страна - ремонтът ще бъде покрит от гаранцията.
И сега е ред на въпросите ми към вас:

1. На какво се дължи според вас този проблем?
2. Какви интервенции ще претърпи часовникът в крайна сметка, за да го получа "поправен"?

Като завършек ще вметна, че съм наясно, че из нета и чуждите форуми е писано за такива проблеми, макар и да не съм сигурен, че търсенити от мен отговори ги има там, но приемете темата, като моя скромен опит за връщане на форума към дискусии свързани с часовници, а не състезания по избиване на комплекси.
Благодаря на всеки, който се включи. Наистина ще съм щастлив ако прочета мнения от часовникарите, които са регистрирани тук, както и хората, съперничещите на енциклопедии с познанията си.

::drinks::
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8050
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от trk2 » 06 01 2019, 11:44

Часовникът трябва да се прегледа от разбирач.
Както си посочил една от причините може да е изместване на хронографската стрелка.
Ама чак пък Нова :)
Да беше за усвояване на средства по клинична пътека щях да го разбера 😆 . Ама хайде да допуснем че са перфекционисти. Но то по тази логика ще трябва и циферблата да сменят.
Освен от разхлабената стрелка проблемът може да е и от механизма трябва да се прегледат
Чукчето свободното му движение, настройките му за контакт със сърцето,
Натегнатостта на пружината на чукчето.,
Височината на чукчето,
Дали сърцето е здраво фиксирано за колелото,
Място за почивка на чукчето дали е стабилно,
Да се проверят луфтовете на осите и притегателната пластина.
Но първо се започва от стрелката. Проблемът се дължи на фабричен дефект. Но няма страшно не е непоправимо.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 3183
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от senna » 06 01 2019, 12:53

Два уточняващи въпроса. От кога се нулира така? Откакто си го взел и сега го забелязваш, или сега забелязваш нещо, което доскоро не е било така. Колко пъти опита да пуснеш, спреш и нулираш хронографа? При всичките опити ли стрелката нулира на една и съща изместена спрямо 12 часа позиция, или понякога застава и в правилната?
Най-вероятно става въпрос за стрелка с фабрично-монтажен дефект, която се е изместила при някоя от употребите на хроно-функцията. Това обяснява опцията смяна, не че не може да се оправи и с други методи де. Описаните от Коцето причини за луфтове и изместване в нулиращата верига също са възможни, но според мен по-малко вероятни, ако стрелката заема винаги една и съща позиция при нулиране, макар и тя да е грешна. Варианта с профилактирането, без значение от повода за сервизна намеса е обичайна практика в официалните сервизи и е част от вътрешните им правила. Сега, доколко се спазва и реално се извършва е друга тема.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7667
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от phil05 » 06 01 2019, 13:10

Имах един нов хронограф от магазина база 7750, след 2 седмици му се размести стрелката. Причината беше омасляване на оста на стрелката от дълго седене спрял в магазина. Възможно е заедно с това да не е била добре стегната или монтирана по начало. Някъде го споменавах из темите. Но при нулиране си ходеше малко различни места, та може да не е това.

Както казаха колегите горе, добре е да се видят и други причини, освен позицията на стрелката, всъщност каквото каже майстора.

Потребителски аватар
Swiss M.
Почитател
Мнения: 497
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от Swiss M. » 06 01 2019, 16:54

Първо благодаря на всички, че се отзовахте в темата и на Дон Жуан, който даже ми звънна ::up:: Надявам се още някой от сериозните съфорумници да се включи. Карам по ред на възникналите въпроси/идеи и тн:

@trk2 - :) Според това, което ми каза човекът, при манипулации на часовници в гаранция "никой" не им поемал разходите
- т.е. правят си ги за тяхна сметка. Ако това е така - няма клинична пътека, да :) Не ми остава друго освен да се доверя,
но имаме едно наум, че трябва да се оправдават и цените при сервизиране на часовници с изтекла гаранция. Относно другото,
написано от теб, то тогава действително една профилактика следва да реши проблема. За фабричния дефект - ще напиша малко
по-надолу нещо, което е мое мнение, но не споменах първоначално.

@senna - Нулирането по този начин е ново явление. Забелязах го в петък, а реално последно да съм се заглеждал в сряда -
и тогава всичко е било наред. Опитах да нулирам поне 4-5 пъти, но реших да не продължавам, за да не докарам по-голям проблем.
При тези опити първо нулирах след около десет секунди ход на хронографа, после го оставих да мине на минута, после околко петнадесет минути и накрая между половин час и час, с идеята да видя, че при нулирането на другите стрелки няма проблем. При всичките опити секундната нулираше на същото място - деление след 12. От последното ти изречение ми изниква друг въпрос, дължащ се на това, че до сега не ми се е налагало да ползвам гаранция - дори и да пропуснат сервизирането на механизма, то при предаването на часовника и съответния документ за интервенциите, това ще описано, нали?
Т.е. ще са описали всичко правено по часовника и ако няма разглобяване, почистване, омасляване и сглобяване в описанието на работата, значи не са правени?

@phil05 - Ето тук идва ред на нещо, което си мислех от доста време и маркирах по-горе в това мнение. На фона на малкото притежавани от мен други часовници, ми правеше впечатление, че този механизъм не се държи спрямо очакванията ми към Омега. На кратко избързва значително повече от автоматите и една друга съвременна швейцарска ръчка с ЕТА Унитас.
Не съм засичал отклонение на 24 часа, понеже тези неща, никога не са ми били драматични, но да кажем, че при навиване всеки ден в един часови интервал +- 2 часа, Омегата си качваше около 5 минути за седмица - 10 дни и си ги държеше, докато Унитас-ът не вдигаше повече от минута за същите дни. Ясно е, че сравнявам тристрелочник с изнесена секундна и хронограф, но без значение дали хронографът е работил или не - резултатът беше същият. Живеех спокойно с мисълта, че някой ден като дойде време за сервизиране, ще видим дали може да се нагласи по-точно, пък то какво стана ;) Ситуацията обаче ме караше да си мисля, дали часовникът не залежал някъде преди да стигне до Гюлиян и маслата да са заминали. Кое ме кара да мисля така - Гюлиян като цяло не продават тази референция на Спийдито - вероятно защото е най-евтина, а пазарът у нас гони повече престиж, а не историята около кацането на Луната и тн. Изведнъж обаче се появиха два часовника в сайта им - един с верига, който взех аз и един на кожа, който също изчезна скоро след моя. От тогава не съм засичал на сайта им да има отново тези референции - повече от година. Ако е истина това, че Омега спират слагането на червената точка на 01.06.2015,
то купеният от мен часовник е произведен след тази дата - кога точно, не ми е ясно и не помня за съвременните модели да можеше да се определи с точност, освен може би с екстракт от архива на компанията. Аз го купих 11.2017 - хипотетично може да е седял 1-2 години някъде по складовете и маслата да позаминали - това би оправдало хода на механизма, ако приемем, че не е в спецификации.
Възможно ли е обаче това да предизвика проблемът със стрелката чак 14 месеца по-късно? За този период от време часовникът е носен поне по 5 дни в седмицата, а в дните, когато не е носен е бил навиван, т.е. почти не е спирал да работи. Хронографът естествено не е използван често :)

Още веднъж благодаря за участието до тук ::drinks::
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 3183
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от senna » 06 01 2019, 17:56

Ами аз имах в пред вид нещо по-различно, че дори и в протокола за предаване да пише "профилактиран", това може да не е баш така. :)) Процедурата е стандартна за официален сервиз, не защото на сервизът така му е кеф, а защото това е изискване на производителя и защото при евентуален одит от негова страна в сервиза, това и ще трябва да види в документацията на практиката по обслужването на неговите часовници. Когато е извън гаранцията, за сервизът това е добре дошло, но когато е в рамките на гаранцията, не е. По обясними причини, които и самият ти си упоменал. :) Т.е. ако часовника няма належаща нужда от пълна профилактика, извършването на такава в условията на гаранцията не е гарантирано, за разлика от документирането и. :) По повод на това дали точно твоята Омега има нужда от обслужване, дали поради това, което казваш относно датите на производство/покупка и изпаряване на маслата, тъй като явно не е работила времето, което е необходимо за да се "нацапа" достатъчно от само себе си и да влезе в бокса за регулярно обслужване, ще покаже визуалният преглед при отваряне, но най-вече показанията на вибрографа. Апропо, колко амплитуда показа, като я занесе в сервиза? Само не ми казвай, че не е слагана на виброграф там, защото това вече ще е върха на сладоледа!

П.С. Понеже при включване на хронографа амплитудата пада с 15-30 градуса, е прието при амплитуда от над 300 до към 315-320 градуса при изключен хронограф при този калибър да се счита, че часовникът е в добро здраве.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

nevenbekriev
Маниак
Мнения: 706
Регистриран: 19 08 2011, 17:25
Местоположение: Варна

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от nevenbekriev » 06 01 2019, 22:10

Истината е малко по-проста. Нулирането е много рязко и връзката между оста и набитата на нея стрелка се подлага на сериозно изпитание всеки път. Ако не е достатъчно стегната, стрелката понякога се размества. Случва се, даже и на Омега... Не че имам високо мнение за марката.
Нова стрелка се слага предимно за това, че след повторно набиване, вероятността за превъртане се увеличава многократно. Естествено, втулката на стрелката може да се стегне и точно така би направил всеки здравомислещ майстор, но не всички са на едно и също мнение... И не всички могат да стегнат втулка на стрелка.

Потребителски аватар
RuKo
Маниак
Мнения: 797
Регистриран: 04 02 2011, 12:23

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от RuKo » 06 01 2019, 22:28

Като гаранционно обслужване по правило мисля, че се сменят стрелките ако един път се свалят

Потребителски аватар
Swiss M.
Почитател
Мнения: 497
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от Swiss M. » 07 01 2019, 13:40

Благодаря за новите включвания, радвам се, че видях мнение и от nevenbekriev ::thumb:: .

Междувременно имаме и развитие, но ще почна първо с няколко реда към @senna:

Схванах идеята с това, че може да е описано, но да не се е случило - мечтаех си да го караме цивилизовано и всичко описано да е работено. С оглед на новостите, изобщо няма да се стигне до там :( За сладоледа - тотално си прав, вероятно аз съм за бой, че не поисках да го качи на вибрографа докато съм там, но все пак го занесох заради проблема със стрелката, а не заради хода на механизма. Отделно пак казвам, всичко споделено горе за залежаването в склада си е моя идея, която няма как да подплатя с факти - може и да не е така и механизма да работи според заводския допуск, който в момента не ми е ясен - какво допускат за коректна работа. Та така проспахме вибрографа. Добавям и че вече Сервизът не е на Раковски, имали нов, ултрамодерен и тн, но все предполагам, че виброграф може да има останал, ама знам ли...

@Rukko - изрично описа смяна само на една стрелка, което знаеш сам, за окомплектовката не е готино, но виж как се развиват нещата долу :)

За финал на това мнение - сега ми се обади любезна дама от Гюлиян да ми каже, че часовникът е готов... Попитах, как е готов за един ден, след като ми обясниха, че ще е необходима нова стрелка и тн. Стрелката била сложена правилно... Механизмът не е сервизиран - казах й, че ще искам да видя разпечатка за работата на механиката от вибрографа, каза, че няма да е проблем... Вероятно утре ще ходя да го прибера, но не съм много ентусиазиран, защото все пак стана точно това, което очаквах - пренабиха стрелката, а дали втулката е оправена, както е писал Невен, че следва да се направи - това ще разберем скоро като повърти хроното известно време. От друга страна, ако няма следи по стрелката и часовника ::angel:: ще съм по-доволен,че си е останал с оригиналната стрелка... Малко ми е притеснено като цяло хаха
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

Потребителски аватар
RuKo
Маниак
Мнения: 797
Регистриран: 04 02 2011, 12:23

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от RuKo » 07 01 2019, 13:53

Смяната на стрелките мисля, че е проблем ако е някой винтидж модел и са патинирали вече. Иначе по сервизни изисквания точно от евентуално падане на боята се сменят ако един път е сваляна.

Потребителски аватар
Swiss M.
Почитател
Мнения: 497
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от Swiss M. » 07 01 2019, 14:02

RuKo написа:
07 01 2019, 13:53
Смяната на стрелките мисля, че е проблем ако е някой винтидж модел и са патинирали вече. Иначе по сервизни изисквания точно от евентуално падане на боята се сменят ако един път е сваляна.
Все някой ден ще стане винтидж и този :) Иначе както виждаме, сега са я свалили и поставили на ново, та явно или е бил много добър часовникарът, в което не следва да имаме съмнения, или са решили, че и да има малко дефектиране по стрелката, няма да е драма. Това второто ще се опитам да го видя утре и ако има проблем - няма да са познали ;)
Реално следва да е станало това, което Невен описа по-горе, но пък тогава защо първо ми казаха друго и създадоха грешни очаквания в мен :)
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 3183
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от senna » 07 01 2019, 15:52

Хич и не го мисли повече. И да приплъзне пак стрелката, знае се защо се случва. Но според мен майстора в сервиза я е "стегнал", както трябва и няма да има проблеми. Когато му дойде време за профилактика предполагам, че ще му е изтекла гаранцията тогава, ти препоръчвам ателието на Позитано и майстор Методи. Спидитата, а и не само, ги прави чисто нови. :) ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
RuKo
Маниак
Мнения: 797
Регистриран: 04 02 2011, 12:23

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от RuKo » 07 01 2019, 15:57

За Методи съм с две ръце за и да, като го взимаш гледай много обстойно дали няма да има следи, че да не излезеш после виновен нещо ти

Потребителски аватар
Swiss M.
Почитател
Мнения: 497
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от Swiss M. » 07 01 2019, 16:44

Благодаря и на двама ви, определено утре ще им искам лупа, за да ги шокирам както трябва :) Иначе за профилактика съм си изградил мнението в София или при Методи или при Иван Янакиев. Само суперлативи съм чел и чувал и за двамата. ::drinks::
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7667
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от phil05 » 07 01 2019, 18:40

По-добре зарежи лупата ;) и мисли позитивно, дано всичко да е добре.

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1732
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от Seikosha » 07 01 2019, 21:00

Подкрепям мнението на колегата phil05 Ако четем внимателно Ницше: "Ако продължително се вглеждаш в бездната, в един момент тя почва да се вглежда в тебе" :) Почваме да забелязваме сиреч и не съществуващи проблеми, ставаме бледи, дишането ни се накъсва и ставаме бадева тревожни :))
За този проблем е писано страшно много пъти, включително и аз писах един-два пъти и то точно, че ако има разхлабена втулка на секундната стрелка на хронографа и както е писал и Невен ,при доста силната възвратност на пружината, недоброто зацепване на стрелката ,може да измести стрелката напред чисто по закона на инерцията. При този случай обаче ,трябва да се наблюдава естествено произволно преместване на стрелката, а дори и по някой път липса на такова. При преместването на стрелката винаги и точно с едно деление напред(или назад), говори вече за прескачане на един зъб в трансмисията. Но това би трябвало да се появи веднага,или обратно ,при дълга експлоатация, затова и първият вариант е по вероятен. Не съм съгласен с това,че подмяната на стрелката, непременно тя трябва да бъде издраскана, деформирана ,или каквото и да е, зависи от манипулацията и манипулатора.
А иначе, грижата за един любим часовник,изисква наистина определено внимание, но не при всички случаи идолопоклончество. Лично не вярвам тези 5мин. отклонение седмично,но ако е така,това говори за лоша работа на механизма, а не за неточност.
В края и една препоръка към всички съфорумци: Гледайте минутната стрелка на часовниците си ,а не секундната,така ще живеете по-спокойно и щастливо :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7667
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от phil05 » 07 01 2019, 22:05

А, аз имах и друго предвид не само стрелката, всъщност това което казва Seikosha, с лупата кой знае какво ще види още :). То това си има и предимства де, че така може и да забрави за стрелката ;). Но все пак по - добре без лупа.

Според мен в Гюлиян знаят какво правят споко. На този Карера реедишън, какво ми дойде да му сменям циферблата с по - истински, че неговия мязаше на Дайтона. А те: добре, циферблат, но е хубаво и нови стрелки, така ще стане как трябва. Кои, всичките? Ми най добре всичките. Добре, хайде и стрелки. Само че моля внимавайте голямата секунда да е точно където трябва. А те: е как иначе, викам си айде сега...

После като го взимам, те го бършат с кърпичката и ми го дават как е? Викам ми супер. А един от тях: а стрелката? Казвам супер е браво. И малките и те. Благодаря много. Те там майсторите май бяха по доволни и от мен.

Ето го, стрелката цепи мрака, тук е сниман малко под ъгъл. И механизма е същия като на Омегата спиди

Изображение
Последна промяна от phil05 на 08 01 2019, 01:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Swiss M.
Почитател
Мнения: 497
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от Swiss M. » 08 01 2019, 01:01

Благодаря и на Seikosha за включването с неговия неподръжаем стил :) подплатен обаче и със завидни знания. От написаното до тук става ясно, че по-добрият вариант действително е да е проблем с втулката на стрелката, като при добро затягане следва да е отстранен завинаги или необозримо дълъг период от време. Това с прескачането на зъб определено по- не ми харесва като опция, но в крайна сметка ще разчитам, че дори и да е това или дори стрелката да даде отново проблем - имам още 11 месеца гаранция, а през този период от време ще дам доста възможност на часовника да си каже болката. Относно работата на механизъма - проявявам еднакво нехайство към всичките ми часовници относно точност, но този все пак ми направи впечатление особено сравнен с другите. Но няма да споря - утре ще ги помоля да го сложат, ако не са го направили, на виброграф и то ще си покаже наистина.

@phil05 - "Това, което не знаем, не може да ни нарани" - добър съвет за лупата, но се познавам, рано или късно ще седна да го гледам и ако има визуален проблем, предпочитам да излезне още там, а не после да ме яде :)

Утре ще кажа какво е станало в Гюлиян ::drinks::
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7667
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от phil05 » 08 01 2019, 01:38

:)
Добавих нещо, за да стане ясно, че нямам предвид стрелката, а точно "бездната" на Сейкоша и се засякохме. Мани я тая лупа. Така веднаж си видях малка драскотина на циферблата на един любим нов часовник... ::angry::, да не чуе дявол. И оттогава никакви лупи :lol:. Утре да си го вземеш и да ти хареса стрелката!

Гледайте ги нормално, както гледате всичко останало и ще ви се отблагодарят. Те така са направени и така са красиви, не за лупи и за макро. Лупите са за майсторите. Стрелката трябва да си е на място, разбира се, ама какво да и гледаш обелените микрони боя.

Тази реликва, ако я гледаш под лупа сигурно е кошмар, но от друга никога няма да ми дойде на акъл :)). Защото гледай каква е хубава и така, за какво ти е лупа. Стрелката нали си е на място, и с просто око :) Успех утре! ::drinks::

Изображение

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1732
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Проблем с нулирането на хронографна стрелка на Omega Speedmaster Professional Moonwatch

Мнение от Seikosha » 08 01 2019, 04:11

"Това, което не знаем, не може да ни нарани" - добра мисъл, бих казал ::thumb::
След време ще дойде следващата "Сърцето не го боли, за това, което умът не помни" :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Отговори

Върни се в “Проблеми и въпроси”