от Torro » 27 05 2016, 21:14
Всъщност много отдавна се каня да посетя ХРИСТО ЛОЗАНОВ и да се запозная с него, но все отлагам, защото нямам път в тази посока. Явно е пропуск, който трябва да отстраня.
Харесвам часовниците, като инженерно произведение, а и като произведение на изкуството, но ,да си призная, не разбирам много от часовникарство. Най-много да пипна лостчето за настройване на точността или да извадя механизма, за да почистя касата, стрелките или циферблата от прашинки и то само на съветски часовници. А, най-сложната манипулация, която съм правил е да сменя баланса на Востоков механизъм и на механизъм на Мълния. Никога не съм разглобявал часовникова машина и не смятам да го правя. Не знам как се прави профилактика и какви са особеностите на техниката на труда. Ако дам часовник за профилактика и часовникаря ми каже, че я е направил аз вярвам, защото и представа си нямам как да проверя думите му. Вярвам, че хората по принцип сме добри и честни, ако щете ме смятайте за наивен. Не съм глупав и това, че имам такава вяра не значи, че е лесно човек да ме излъже, а и имам възможност да налагам възмездие на лъжците.
Колега "kokokoz", инженер съм и вярвам на техническите предписания и методики, така, че ако някой ми покаже правилата при извършване на интервенции върху часовников механизъм, то ще следя те да се спазват.
Правил съм профилактика на машини на Миота, Сеико, Ориент, Полет ,Восток и Мълния при Божидар и след тях часовниците са работили и продължават да работят точно и безпроблемно. Преди време правих и профилактика на една Омега Хронограф Автоматик, която бързо продадох, но човекът , на който я продадох е мой познат и още не се е оплакал, че има нещо нередно /дано да не се случи да се оплаква/. Надявам се да са спазени правилата, но както по-горе писах, не мога да знам със сигурност.
Не съм защитник на Божидар, писал съм, че е имало случаи да се дразня и да съм недоволен, но след, като имам толкова профилактирани часовници от него, които работят изрядно, нямаше как да не кажа няколко думи в негова защита.
Чета темата с интерес, защото е добре да знам към кого да се обръщам, а и да имам избор, при възникнали проблеми с часовниците ми.
Поздрави на всички почитатели на форума!