Диран Бояджиян-Часовникар

Търсите или искате да разкажете за определен часовникар, сервиз или магазин - пишете тук.
Потребителски аватар
diksanal
Маниак
Мнения: 1407
Регистриран: 03 09 2012, 21:32
Местоположение: П-ще

Re: Диран Бояджиян-Часовникар

Мнение от diksanal » 03 05 2021, 17:44

Камбуров написа:
03 05 2021, 01:28

Основната тема в дискусията е професионализма на г-н Бояджиян. Предполагам, че повечето хора които четат темата и разбират от занаята са си направили своите изводи, дори да се въздържат от коментари.
:oops: :thumbup:
"Той е богат или беден според това, което е, а не според това, което има."
Бийчър.

Камбуров
Почитател
Мнения: 409
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: Диран Бояджиян-Часовникар

Мнение от Камбуров » 03 05 2021, 20:22

miroman написа:
03 05 2021, 17:40
Без да защитавам която и да е страна - случвало ми се е при опит да сваля стрелки, те леко се огънаха и боята да се отлюпи.
Иначе на външен вид нищо не предполагаше подобна случка, но явно качеството на материала на стрелките ли е било калпаво, или на боята, или не е сложен грунт, или не знам какво. Но е факт, че при елементарен опит за сваляне боята се отлюпи. Нямаше как да знам, че ще стане. И нямаше какво да направя после, защото стрелки да се боядискват в домашни условия е абсурдно.
Ако стрелките бяха "оригинални", вероятно нямаше да пострадат. Диран сигурно е свалил повече стрелки от много хора в този форум. Напълно му вярвам, че обвинява качеството на стрелките.
За останалото - надиране, пръстови отпечатъци и т.н. нямам мнение.

Поздрави, Миро.
Здравей, Миро! Вярно е това за качеството на материала и че може да сервира неочаквани изненади. Много от нас тук имат доста богат и разнообразен опит със всякакво качество материали, включително китайски стрелки и циферблати. Или крехки винтиджи дето се разпадат ако ги духнеш. Разликата е, че ти и аз тези гимнастики ги правим за собствено удоволствие и евентуалните поражения са си за наша сметка. Когато се предлага професионална услуга върху часовници на плащащи клиенти нещата са малко по-различни.
Може качеството на стрелките и циферблата да са били причината за пораженията. Ок, случва се. Отваря го човека за първи път, не е подготвен че стрелките са прекалено меки или боята е некачествена и пада при докосване. Не е направил престъпление, аз ако съм клиент и ми го обясни човешки ще го разбера. Можем да изкоментираме дали да ми го върне с надраните или искам да си поръчам нов сет по-качествени и да му ги пратя да ги постави когато пристигнат. Или искам да ми го върне както е за да го занеса на друг колега. Може да предложи предоговаряне на цената на услугата, предвид обстоятелствата. Можел е да направи и каже много неща за да намерят решение заедно с клиента. Вместо това той часовника бил травестит, разбираш ли.
Колегата Торро има поне двайсетина окомплектовани Панераи хомиджа, все "оригинални" стрелки ли ползва?
Иска ми се и на мен да го защитя Диран, от часовникарска колегиалност, но не намирам абсолютно нищо за което да се хвана.
Иван

Потребителски аватар
ipolit
Маниак
Мнения: 1197
Регистриран: 08 03 2011, 15:47

Re: Диран Бояджиян-Часовникар

Мнение от ipolit » 04 05 2021, 15:35

Малко е сложен тоя казус. Разбирам и колегата, разбирам и Диран. Всъщност колегата по- го разбирам и заради това разбиране избягвам всячески да работя с клиенти. Хората четат глупости по форумите и имат разни свръх очаквания. Ясно е, че огромна част от съфорумниците тук не смеят да си пипнат часовниците без ръкавици, бършат ги по цял ден и ги мерят колко са точни. От друга страна часовникарите, особено такива като Диран обикновено поправят часовници. В последните години стана модерно да се профилактират часовници и предполагам, че това е доста добър приход за часовникарите. Най-вероятно никой не форумен човек не би си пратил часовника на профилактика ако часовникът му издържа 90% от това, което му дават като powerreserve (запас от ход?) при навиване и върви що-годе точно без да спира, ако ще и да е на 15 години. От друга страна е нормално за хората от форума да си премерят амплитудата и чак тогава да пращат на профилактика. Но часовникарските форуми възпитават култура да се профилактира. И най-вероятно на часовникарите им става смешно, когато един, дето много разбира им прати часовник за профилактика, щото чул, че тъй се прави. И там започват разминаванията. Единият си мисли, че часовникаря сън не го лови да му направи часовника като излязъл от магазина, а другият гледа да претупа работата, понеже знае, че на часовника нищо му няма, ама и няма как да му вземе пари като за профилактика на ролекс, понеже не е и нормално. Цените за смазване на смотани механизми са 30-50 лв. А си е работа.
Иначе Диран не е много по обясненията и си е чепат. А позицията му за мокрене на часовници е добре известна. Но пък си работи добре човекът. Аз съм му пращал часовник за профилактика (всъщност не за профилактика, а щото му беше прецакана короната и го накарах и да ми го намаже, че беше на 6-7 години) и съм доволен.
Восток Амфибия Министерские
МакТайм Хронограф Лунна фаза
TACS AVL II
hmt Janata
Steinhart Ocean 39 vintage GMT premium BLUE-RED Ceramic
Steinhart Ocean One vintage Military

В продажба - http://strelki.info/viewtopic.php?f=98&t=36125

Потребителски аватар
kokokoz
Маниак
Мнения: 4389
Регистриран: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: Диран Бояджиян-Часовникар

Мнение от kokokoz » 04 05 2021, 15:56

този тип часовници наречени маринки,бамбинки,хомиджи и тем подобни думи! са направени с една единствена цел! това е да се продават!
това са думи на часовникар! бащата на диран!
начина на работа е вече бонус,а това да работят по дълго ! е голям бонус!
смешни са ми и тези,които разправят как били запленени от дизайна на имитиращите продукти.....да бе! :lol: :lol:
нямам за цел да съм му адвокат или някакъв вид защитник! с диран си имаме търкания,пререкания,както и най обикновени и човешки раздувки и лафове....
смея да твърдя,че имам прилични познания за часовникарската индустрия като цяло! (изкарвал съм си хляба с това) когато аз съм се разхождал из манифактурите на омега,иегер,ета,ролекс и......и съм се запознавал с работните процеси,повече от половината потребители тук са били с памперси.....
не разбирам тези,които си купуват часовник за 150 лева,който имитира часовник за 15000 лева и да очаква да работи и изглежда като оригинала!
разликата между стрелките на панерай и други от този клас в сравнение с ментаците! е такава каквато е разликата между трабанта и мерцедеса....
няма да обяснявам какъв е цикълът на производството на едните и другите като материали,съставки,обработки,технологичен процес и времетраене....едните се правят за час...а другите за 100часа....
не ме интересува отношението на диран към клиентите! това си е негов избор!както и това как клиета се е поставил пред диран....
аз също работя с огромно количество клиенти и също съм на ти! с тези които искат продукт за 50 лева с показатели за 5000.......
не оправдавам реването на страдалеца с ментето,както и отношението на диран към него!
има продукти,които никога не могат да бъдат ремонтирани или дори и частично ремонтирани тъй като вероятноста да заминат тотално към кофата е точно 100%. за това всеки който е с такива продукти трябва да е наясно с последствията...ако ли не! то проблема си е абсолютно негов!
за това вече часовникарите не се занимават с ментетата от най,най ниско ниво
за форума този случай е приключен!!!
следващи постове в тази тема касаещи случая ще бъдат трити!достатъчно е казано и коментирано!
има десетки теми относно за и против ментетата и всичко свързано с тях!

Заключена

Върни се в “Часовникари, магазини, сервизи”