Класическо бръснене!

Други хобита, които ви вълнуват и искате да споделите с останалите
w_smith
Активен
Регистриран: 25 10 2016, 19:45

Re: Класическо бръснене!

Мнение от w_smith » 17 09 2022, 21:53

Не ми е и хрумвало дори да точа ножчета. Споделям, че съм се сдобил с интересен предмет.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 17 09 2022, 22:12

w_smith написа:
17 09 2022, 21:53
Не ми е и хрумвало дори да точа ножчета. Споделям, че съм се сдобил с интересен предмет.
Да ::up:: върхът е това :). Наистина интересен и поучителен предмет в днешни времена. Интересно има ли такова друго освен USSR...

Това ако го сложим в "загадките" дали ще го разгадае някой какво е...

w_smith
Активен

Мнение от w_smith » 18 09 2022, 06:59

Моето е с надписи на немски (на кутията), така че вероятно е от ГДР. Мъдрят се 4 dm цена. А относно загадките, ако не знае човек какво е, трудно ще познае. От моето поколение например хората никога не са ползвали самобръсначки от класическия тип.

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 18 09 2022, 11:28

Как тъй немско бре ?!

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 18 09 2022, 12:56

ГДР-шко. С какъвто се събереш... Ама е готино. И поучително, да си точиш ножчетата за бръснене :).

Те и тия самобръсначки бяха супер... абе като механичен часовник, в сравнение с кварцов Жилет сега. Има две остриета от двете страни, като Реверсо, можеш да променяш ъгъла като пристягаш ножчето и накрая можеш да го обърнеш наопаки, караш още ден два. После заточваш ;). Де това сега по тия, дето висят по щандовете :)

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 18 09 2022, 13:00

Вероятно

blr
Маниак
Регистриран: 12 05 2012, 15:43

Мнение от blr » 19 09 2022, 14:20

phil05 написа:
18 09 2022, 12:56
ГДР-шко. С какъвто се събереш... Ама е готино. И поучително, да си точиш ножчетата за бръснене :).

Те и тия самобръсначки бяха супер... абе като механичен часовник, в сравнение с кварцов Жилет сега. Има две остриета от двете страни, като Реверсо, можеш да променяш ъгъла като пристягаш ножчето и накрая можеш да го обърнеш наопаки, караш още ден два. После заточваш ;). Де това сега по тия, дето висят по щандовете :)
Това с пристягането не е точно така. Ако не е стегната бръсначката добре, най-много да се порежеш, когато ножчето започне да "хлопа". За тази цел си има регулируеми самобръсначки (напр. Gillette Adjustable), но и там не се променя ъгъла, а разстоянието от ножчето до гребена. Колкото е по-голямо това разстояние, толкова по-агресивно бръсне.
Относно заточването, сега естествено няма никакъв смисъл да се прави, но навремето тези ножчета са били скъпи, точно както са днес новите. Някъде бях гледал цени от 50-те в Щатите и с инфлацията, едно ножче тогава е струвало от порядъка на $2,50 днешни пари. След войната хората са били пестеливи, нищо чудно, че са си заточвали ножчетата.

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 19 09 2022, 15:56

Да, не трябва да се отхлабва ножчето, или чак да шава. И аз не знам защо им е регулиране на ъгъла, когато при тези всичко зависи от ръката. Предпочитам обикновена, но хубава. Но ако оставим майтапа настрана, има и такива с регулиране на ъгъла, ето една съвременна.

https://www.ebay.de/itm/202641067548

И един съученик на времето имаше някаква такава с регулиране, като стегнеш дръжката накрая имаше 2 или 3 фиксирани положения щрак щрак, които дават малко по различен ъгъл. Ама той имаше и дънки Райфъл, ние нямахме. Аз на мойта простата, като се поизхаби ножчето и забравя да си купя, я отхлабя леко и карам така още време. Ако няма кой толкова да гледа как съм се обръснал :)), затова се сетих.

Но пък ножчета са заточвали и още как, в това виждам повече смисъл. Ето още едно точило.

Изображение

blr
Маниак

Мнение от blr » 19 09 2022, 16:58

И тази, която си показал (Merkur Progress) не регулира ъгъла а повдига ножчето спрямо гребена, когато увеличаваш степените. Ъгълът си го задаваш сам в зависимост от това как си държиш бръсначката спрямо лицето. Merkur Progress, между другото е на пазара от повече от 60 години. Немците още си я произвеждат и продават.
Аз имам това: https://gilletteadjustable.com/slim/ Преди десетина години успях да я купя чисто нова. Нови вече трудно се намират и цените им станаха неприлични.

Готиното е, че ако се бръснеш с контра, можеш да намалиш агресивността когато минаваш срещу косъма, за по-малко дразнене на кожата.

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 19 09 2022, 18:45

blr написа:
19 09 2022, 16:58
И тази, която си показал (Merkur Progress) не регулира ъгъла а повдига ножчето спрямо гребена, когато увеличаваш степените. Ъгълът си го задаваш сам в зависимост от това как си държиш бръсначката спрямо лицето. Merkur Progress, между другото е на пазара от повече от 60 години. Немците още си я произвеждат и продават.
Аз имам това: https://gilletteadjustable.com/slim/ Преди десетина години успях да я купя чисто нова. Нови вече трудно се намират и цените им станаха неприлични.

Готиното е, че ако се бръснеш с контра, можеш да намалиш агресивността когато минаваш срещу косъма, за по-малко дразнене на кожата.
Аз по скоро се шегувам с тоя ъгъл ;). Да прав си, ама гледай какво са написали и снимали и тези в линка. Сега видях по внимателно първата снимка. Написали са "RASIERHOBEL - Winkel der Klinge EINSTELLBAR - MERKUR / DOVO Solingen Germany, регулируем ъгъл на ножчето.

На първата снимка, както казваш, се движи нагоре - надолу всичко без гребена. Капак + ножче + основа, всичко заедно и стегнато. Ъгъла на ножчето остава същия и е зададен от скосената част на основата, към която е притиснато.

Изображение

Ето такава от друго място с по голямо разстояние до гребена, разпъната.

Изображение

Ама гледай сега третата снимка нищо общо, движи се само капака който притиска ножчето. Нея мернах и какво са написали. Явно е от друга самобръсначка :). Няма значение, добре е да се регулира разстоянието на ножчето до гребена, позволява повече свобода и експерименти.

Изображение

Потребителски аватар
childrolland
Почитател
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 19 09 2022, 19:48

Аз от доста време - поне 15 (ако не и 20) години се бръсна с класическа самобръсначкa. Последната (на около 5 години) ми е Wilkinson Sword Classic. И на предходните, които съм имал, натягането на основата на самобръсначка, води до огъване на остриетата на ножчето надолу съвсем леко. Ползвам в този вариант при по-ново/ново ножче, че иначе се изпозаколвам. С времето, като се позахаби (или брадата, като е по-голяма - на 4-5 дни), отпускам, за да стане ъгълът прав. Баща ми има класическа самобръсначка - от кореком си я купил преди 40 години, дето като се върти основата под главата, ложето за ножчето се отваря като 2 вратички - много яко! По всяка вероятност, такива варианти се намират и сега, но не съм се интересувал много, честно казано. На джилет не използвам по възможност неща. Много скъпи и политиката им, по отншение на основната им клиентела (мъже) не ме радва.

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 19 09 2022, 23:35

С това заточване помня като дете как бръснарите точеха бръсначите на едни кожени каиши висяха до стола. Чудя се, защо първо ги плясваха със се сила, звучно и отдалече на каиша и клиента наполовина обръснат подскача на стола. И чак после напред назад от двете страни. И всичките така. Кожен каиш ясно, но това отначало сигурно също е имало някакво значение. Или са се надпреварвали кой ще изкара "най добрия звук" :)

w_smith
Активен

Мнение от w_smith » 25 10 2022, 13:06

Сдобих се с хубава самобръсначка - Muhle Rocca R94. Наистина качествено изработена и красиво изглеждаща. На повечето места спецификациите са объркани - тежи 96 грама, а не 80 грама. Бръсне страхотно, според специалистите е агресивна/ефективна. Аз не съм чак толкова напреднал в уменията, но за 10тина бръснения имам само едно порязване, а определено съм по-добре обръснат от досегашната ми Personna, с която се колех здраво.

w_smith
Активен

Мнение от w_smith » 24 11 2022, 15:48

Май само аз си пиша вече, но да се похваля. Сдобих се с два джилета "slim" adjustable от 65 и 66-та година на 20 век. Доста прилично състояние т. нар. работно. Едно време са правели качествени изделия. Оригиналната цена е била 1.50 долара, а после и 1.79 долара (с инфлацията) като в пакета е имало и пет ножчета. Моите обаче не са в такава комплектация (толкова любимата на часовниково болните box and papers). Оказа се, че са се намирали и в България и то не в Кореком. Бащата на зет ми си е купил същата през 60-те от ЦУМ. Когато ги подкарам, ще се похваля как е бръсненето.

blr
Маниак

Мнение от blr » 25 11 2022, 15:30

Аз преди десетина години успях да си купя такава, но чисто нова-запечатана в оригиналния си блистер. Тогава все още можеха да се намерят.

w_smith
Активен

Мнение от w_smith » 26 11 2022, 22:23

Благородно завиждам. ::up::
А използваш ли я или е за колекция?
Аз вероятно ще реставрирам едната с ново покритие.

blr
Маниак

Мнение от blr » 27 11 2022, 00:32

Използвам я разбира се, не колекционирам бръсначки. Ползвал съм я стотици, ако не и хиляди пъти и вече не изглежда нова, но си работи перфектно. Горе-долу по същото време намерих и чисто нова Gillette Tech Fat Handle Made in England. Нея съм я ползвал даже повече. И в момента я ползвам. И тя се поизтърка и вече не е толкова лъскава.

w_smith
Активен

Мнение от w_smith » 28 11 2022, 12:47

Тъкмо научих какво е Жилет тек/х. Благодаря за което! ::up::

blr
Маниак

Мнение от blr » 28 11 2022, 17:04

Gillette Tech е най-произвежданата самобръсначка в историята на фирмата. Произвеждала се е от преди Втората световна война до началото на 80-те. Никой не знае колко са произведени и продадени, но със сигурност са десетки, ако не и стотици милиони. Десетилетия наред това е била най-използваната бръсначка в света. Варианти на тази глава с пластмасови дръжки се произвеждат дори и днес в Индия и Китай, но качеството не е същото. Произвеждани са в САЩ, Англия, Канада, Германия… Има десетки разновидности на модела в зависимост от мястото на производство, дръжката и някои детайли в главата, но изглежда, че всички бръснат общо взето еднакво.
За мен това си остава най-добрата ежедневна класическа самобръсначка. Имам и няколко други, но най-често си ползвам Tech.

kkisyov
Активен
Регистриран: 13 12 2010, 16:20

Мнение от kkisyov » 15 12 2022, 12:11

Да се похваля и аз:
Две от любимите ми
Изображение
Тези ги намерих на битака от времето на соца
Изображение
И малко ножчета
Изображение