Lamer написа:
"
Притежавате забележителна колекция от най-смислените писалки. Под "смислени", имам предвид писалките с бутало, а не ковнекторни. Всеки, който е имал досег с едните и другите, ще ме разбере правилно. За мен представлява интерес сравнението между Pelikan M600/800/1000
Ако мислите да продължавате напред, бих Ви препоръчал да погледнете италиянките Aurora (най-добра цена/качество), Montegrappa и Visconti. Разбира се, с бутало. Пишат една идея по-тънко, спрямо Pelikan/Montblanc, но на мен това повече ми харесва. Предпочитам да може да пише ситно. Американските Cross, са на обратната страна. Нещо като американските коли. Шрифтът е огромен."
Благодаря!
Имам носталгични спомени от Пеликан и Монблан още от детските години. Баща ми имаше такива. За съжаление те отдавна се амортизираха от много писане и аз си купих нови. Разбира се че съм ориентиран към писалките с бутален механизъм. За мен това са "истинските" писалки.
Относно сравнението между Пеликан Соверен М600, М800 и М1000. И трите пишат великолепно, за немски писалки аз предпочитам да са с F перо, защото с М перо стават доста "щедри" на мастило.
От трите може би М1000 пише най-"мазно". След нея се нарежда М600, независимо че е с 14 каратово перо, а не с 18 каратово като М800 и М1000. М800 за мен пише една идея по-твърдо. Но независимо от това писането е извънредно комфортно, както и с другите два Пеликана.
За писане използвам само качествена хартия - примерно Родия или бележници Leuchtturm 1912. Молескин нещо не ми харесват.
Пеликаните имат удивителното свойство да не засъхват, дори ако не пишеш с тях 2-3 месеца и повече.
В момента върви седмицата на черния петък в Penshop.
Аз не издържах на изкушението и днес ще отида да си взема от физически магазин един Pelikan Toledo M900 - бижу, подобно на Вашето. Изкушението от 40 процента отстъпка в цената е просто непреодолимо.