Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Други хобита, които ви вълнуват и искате да споделите с останалите

Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот nibaru » 13 09 2015, 18:55

Здравейте.
Потърсих, но не открих подобна тема - за Готварството или мъжете в кухнята. За мен готварството е хоби, готвя по-рядко, но с удоволствие и затова отварям тази тема в раздел други хобита. Ако модераторите преценят, че не е за тук - да я преместят.
Та минавам по темата. Вероятно над 90% от потребителите във форума сме мъже. Затова вероятно и липсва за сега подобна тема. За мен готвенето е хоби, любител готвач съм и манджия. В тази тема ще споделя с вас рецепти, които лично съм готвил и гостите ми или близките са потвърдили, че са вкусни.

Ще започна с лесна рецепта (и за да не изпуснем лятото):

МАРИНОВАНИ ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ НА СКАРА

Необходими продукти:
- от 1кг до 3 кг Свински врат (зависи от компанията);
- 300 мл. Бяло вино - Совиньон Блан;
- Черен Пипер;
- Сол;
- 6 скилидки Чесън;
- Соев СОС - за предпочитане светъл (ползван Heinz);
- суха подправка - "Бърза Марината за Пържоли" - аз ползвам на Kotanyi. За съжаление не съм открил такава подправка без моно-натриев глутамат (Е621);
- Дълбок пластмасов или стъклен съд;
- Приятели за скарата и бирата ::angel::

Може да закупите и нарязани пържоли, но аз предпочитам да ги направя сам. От 1 кг свински врат ще излязат около 5-6 двойни вратни пържоли. За да нарежем ДВОЙНИ вратни пържоли - поставяме свинския врат на дъската за рязане така, че там където е бил гръбнака да е надолу. Пържолите ще нарежем на дебелина около един пръст (1.2-1.5 см). За да се получи двойна пържола при първото рязане НЕ режем до долу, а оставяме около 2 см неотрязано; второто рязане - до долу. И така - нарязваме пържолите. След това разстиламе всяка пържола на дъската и прекарваме много леко ножа напречно на мускулните влакна, след това начукваме пържолата. И да добавя - за да не цапате докато начуквате пържолите - поставете тънко найлоново пликче върху пържолата. Така няма да пръска при начукването.
Марината: В дълбок съд наливаме около 300 мл. Бяло вино (Совиньон Блан). Скилидките чесън първо ги смачкайте с ножа върху дъската и после ги нарежете. Изсипваме при виното. Добавяме соев сос - около 60 мл. Поръсваме с подправката Бърза марината за Пържоли. Разбъркваме.
Всяка пържола се осолява на вкус, поръсва се с черен пипер и се поставя в марината, като се стараете да натиснете, за да може чесъна и марината да облеят .... и така всичките пържоли.
Оставяте ги поне 3-4 часа в хладилник.

После палите скарата, почиствате със сланинка и слагате пържолите. Когато са готови ги поставете в съд с капак - да се задушат малко.
Преди пържолите може да опечете някоя чушка - за да могат чушките да се задушат малко, да изстинат и по-лесно да се обелят. Малко чесън, олио и оцет и салатата е готова.

Важно: Евтиното вино(до 6 лв.) ще развали вкуса.

Следващата рецепта ще е за Телешко Варено
Последна промяна nibaru на 02 04 2016, 19:35, променена общо 1 път
Вчера бях умен, затова исках да променя света.
Днес съм мъдър, затова променям себе си.
Аватар
nibaru
Маниак
 
Мнения: 1860
Регистриран на: 28 02 2015, 15:14
Местоположение: Благоевград

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот franka » 13 09 2015, 19:14

Да ти препоръчам и една марина -кисело мляко и чесън. Заливаш и печеш на другия ден. И разбира се хубаво вино. Маринатата е проста и без нищо нездравословно. Чесънът е по усмотрение и предпочитание

Sent from my LG-P720 using Tapatalk 2
STEINHART Apollon ETA 2824-2 elabore
HELBERG CH7 Miyota 9015
PRAETORIAN Signifer Miyota 8215
Vostok-Europe Caspian Sea Monster Ekranoplan Quartz
Аватар
franka
Маниак
 
Мнения: 1212
Регистриран на: 30 11 2012, 22:09
Местоположение: Бургас

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот alex_slav » 13 09 2015, 20:02

Аз от много години се гъделичкам, обичам да пробвам постоянно нови и нови неща.
Аватар
alex_slav
Маниак
 
Мнения: 961
Регистриран на: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: Африка

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот phil05 » 13 09 2015, 21:38

Еха ::thumb:: хубава тема и яко откриване ;). Не е лошо и по някоя снимка да има в постовете - ако може.
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6314
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот Sir Tomaz » 13 09 2015, 21:58

В кухнята при мен положението е като с танците - "сърцето ми рипа, ама кратата не ме слушат". :lol:
Гледал съм някакви неща как ги правят, струва ми се лесно и т.н., взема, опитам и... мазало. Имал съм и своите моменти де, но общо взето гледам да не пипам. :P
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5655
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот taipan » 13 09 2015, 22:14

nibaru написа:Здравейте.
Потърсих, но не открих подобна тема - за Готварството или мъжете в кухнята. За мен готварството е хоби, готвя по-рядко, но с удоволствие и затова отварям тази тема в раздел други хобита. Ако модераторите преценят, че не е за тук - да я преместят.
Та минавам по темата. Вероятно над 90% от потребителите във форума сме мъже. Затова вероятно и липсва за сега подобна тема. За мен готвенето е хоби, любител готвач съм и манджия. В тази тема ще споделя с вас рецепти, които лично съм готвил и гостите ми или близките са потвърдили, че са вкусни.

Ще започна с лесна рецепта (и за да не изпуснем лятото):

МАРИНОВАНИ ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ НА СКАРА

Необходими продукти:
- от 1кг до 3 кг Свински врат (зависи от компанията);
- 300 мл. Бяло вино - Совиньон Блан;
- Черен Пипер;
- Сол;
- 6 скилидки Чесън;
- Соев СОС - за предпочитане светъл (ползван Heinz);
- суха подправка - "Бърза Марината за Пържоли" - аз ползвам на Kotanyi. За съжаление не съм открил такава подправка без моно-натриев глутамат (Е621);
- Дълбок пластмасов или стъклен съд;
- Приятели за скарата и бирата ::angel::

Може да закупите и нарязани пържоли, но аз предпочитам да ги направя сам. От 1 кг свински врат ще излязат около 5-6 двойни вратни пържоли. За да нарежем ДВОЙНИ вратни пържоли - поставяме свинския врат на дъската за рязане така, че там където е бил гръбнака да е надолу. Пържолите ще нарежем на дебелина около един пръст (1.2-1.5 см). За да се получи двойна пържола при първото рязане НЕ режем до долу, а оставяме около 2 см неотрязано; второто рязане - до долу. И така - нарязваме пържолите. След това разстиламе всяка пържола на дъската и прекарваме много леко ножа напречно на мускулните влакна, след това начукваме пържолата.
Марината: В дълбок съд наливаме около 300 мл. Бяло вино (Совиньон Блан). Скилидките чесън първо ги смачкайте с ножа върху дъската и после ги нарежете. Изсипваме при виното. Добавяме соев сос - около 60 мл. Поръсваме с подправката Бърза марината за Пържоли. Разбъркваме.
Всяка пържола се осолява на вкус, поръсва се с черен пипер и се поставя в марината, като се стараете да натиснете, за да може чесъна и марината да облеят .... и така всичките пържоли.
Оставяте ги поне 3-4 часа в хладилник.

После палите скарата, почиствате със сланинка и слагате пържолите. Когато са готови ги поставете в съд с капак - да се задушат малко.
Преди пържолите може да опечете някоя чушка - за да могат чушките да се задушат малко, да изстинат и по-лесно да се обелят. Малко чесън, олио и оцет и салатата е готова.

Важно: Евтиното вино(до 6 лв.) ще развали вкуса.

Следващата рецепта ще е за Телешко Варено


Маринатата можеш сам да си я правиш, и соса също. Пробвай майораната като подправка и индийско орехче на пържолите. За да не станат сухи пържолите от скарата, е хубаво да бъдат накиснати за поне 24ч. в сос по избор.
За край можеш да стиснеш малко лимон върху месото. Придава свежест и сочност, аромат.
The law is only thing capable of making people equal.
Аватар
taipan
Маниак
 
Мнения: 2892
Регистриран на: 27 07 2011, 13:32
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот franka » 13 09 2015, 22:54

И никога не солете пържолата предварително . Насолете я на скарата .
STEINHART Apollon ETA 2824-2 elabore
HELBERG CH7 Miyota 9015
PRAETORIAN Signifer Miyota 8215
Vostok-Europe Caspian Sea Monster Ekranoplan Quartz
Аватар
franka
Маниак
 
Мнения: 1212
Регистриран на: 30 11 2012, 22:09
Местоположение: Бургас

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот stdenev » 13 09 2015, 23:01

franka написа:И никога не солете пържолата предварително . Насолете я на скарата .

Иначе става суха... ::up::
Аз лично слагам и зехтин на пържолите преди скарата.
Прекрасна тема.
Обичам да правя разни работи в кухнята, но все не остава време. :)
Fine quality is remembered long after the pain of spending money!!!
Аватар
stdenev
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7374
Регистриран на: 29 09 2009, 15:55
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот cenzor » 13 09 2015, 23:09

Що съсипваш пържолите с подобни подправки.. :-D
Vegeta, Kotany .. не е добра работата с тези Е-та вътре.

Зехтин, сол, черен пипер и лимон обикновено е достатъчно.
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“
Аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 5464
Регистриран на: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот taipan » 13 09 2015, 23:42

Зехтинът не е подходящ за готвене, особено ако е качествен, най-добре с хубаво краве масло намазваш скарата и пържолките. А соса е зехтин, балсамико, лимон, мед, подправки на вкус, аз обичам всякакви, ч.пипер на зърна и смлян, щипка пименто, разбъркваш, накисваш пържолите за часове, вадиш и печеш :) после поръсваш леко със зехтинче, стискаш лимон, поръсваш с магданоз и зелен лук. Малко хималайска сол и воала!
The law is only thing capable of making people equal.
Аватар
taipan
Маниак
 
Мнения: 2892
Регистриран на: 27 07 2011, 13:32
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот phil05 » 13 09 2015, 23:55

cenzor написа:...
Vegeta, Kotany .. не е добра работата с тези Е-та вътре.

Зехтин, сол, черен пипер и лимон обикновено е достатъчно.


Изведнаж всички се оживиха :)) Хубава тема ще да е :) ::drinks::

Мдаа... и според мен, ако е хубава пържолата, зехтин, сол и малко черен пипер е достатъчно, да се запази вкуса, нататък е допълнително "овкусяване" ;). За Е- тата да не говорим...

Може да се понамаже допълнително и леко със зехтин, докато си се пече, и тогава малко сол.

И рибка така ... :)
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6314
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот franka » 14 09 2015, 00:00

taipan написа:Зехтинът не е подходящ за готвене, особено ако е качествен, най-добре с хубаво краве масло намазваш скарата и пържолките. А соса е зехтин, балсамико, лимон, мед, подправки на вкус, аз обичам всякакви, ч.пипер на зърна и смлян, щипка пименто, разбъркваш, накисваш пържолите за часове, вадиш и печеш :) после поръсваш леко със зехтинче, стискаш лимон, поръсваш с магданоз и зелен лук. Малко хималайска сол и воала!

Е тука с медът ме изгуби??? Що да разваляме месото с мед? Сладкиш ли ще правим?
STEINHART Apollon ETA 2824-2 elabore
HELBERG CH7 Miyota 9015
PRAETORIAN Signifer Miyota 8215
Vostok-Europe Caspian Sea Monster Ekranoplan Quartz
Аватар
franka
Маниак
 
Мнения: 1212
Регистриран на: 30 11 2012, 22:09
Местоположение: Бургас

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот alex_slav » 14 09 2015, 02:36

Ето и снимки
Паея
Изображение
Козунак
Изображение
Мармитако с риба тон
Изображение
Зелени салати със запечено козе руло, отгоре се слагат подправки и накрая съвсем малко мед.
Изображение
Тартат от риба тон
Изображение
Това е кошничка от пармезан, вътре напълнена с най-различни неща, хамон, яйце, салати и т.н.
Изображение
Едни миди
Изображение
Сьомга на пара със задушени зеленчуци
Изображение
Пица
Изображение
Cantuccini
Изображение
Прясна паста с миди и скариди
Изображение

Друг път пак ::drinks::
Аватар
alex_slav
Маниак
 
Мнения: 961
Регистриран на: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: Африка

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот varban » 14 09 2015, 08:56

Я и аз да се запиша:
Ето какво се получи:

Изображение

А верижката - тя не е тема на конкурса. Засега се кисне в адска смес от разтворители, а докато я изчистя, нахимовеца мина традиционните кухненски изпитания :)

Това е и последната част на конкурсния ми постинг с лозунг "Това го можете!" Само че завършващата част е друга.

За разнообразие реших да сготвя плов. На турски му викат пилаф, корените са общи, но манджата няма нищо общо. В къщи плов се готви в казахския му вариант. И не аз съм му майстора, а мойто рускинче, ама аз съм способен ученик.
Само че пловът е модифициран - не става за правоверни мюсулмани или юдеи. Щото месото е свинско, ми как иначе :)

Засега ето линк на теорията по въпроса: https://ru.wikipedia.org/wiki/%CF%EB%EE%E2
На руски е; на английски също има: https://en.wikipedia.org/wiki/Pilaf
Ето линк на български: http://kulinar24.com/%D1%83%D0%B7%D0%B1 ... %BC%D0%B5/ , в него е пълно с легенди и шашкънии... абе казвам ви, можете го :)
Най-сложното е да се намери подходяща тенджера. Трябва дебелостенна чугунена или, както е в нашия случай, алуминиева. Ама наистина дебела - към един пръст. И с тежък капак. Другото е лесно.

Месо - на кубчета. Става всякакво, стига да е хубаво :) Не слушайте, че ставало само с овче... айде де! Свинското е по-добро :)
Лук - ми нарязан, средно. Колкото си сакам, толкова слагам.
Чесън - абе половин глава отива :)
Моркови - с два няма да стане, пет идват много. Като ви писне да ги режете на дълги и тънки ивици, спирате :)
Ориз - дълъг, категорично не бланширан!
Олио. Като няма памучно, караме със слънчогледово.

Отначало се запържва месото, лука и морковите. Ред... както дойде >:) Може така, може иначе. Разумно е първо да е месото:

Изображение


, после лука и веднага след него - морковите. Те трябва да са предеварително подготвени, щото от бъркане няма време :-)
Запържва се до почти пълно изпаряване на водата. На горната снимка остава още доста, затова съм могъл да снимам :-)

Слага се чер пипер (той е в мелничката за кафе на ВМЗ) , сол, дафинов лист и най-накрая, като сместа (която се казва зирвак и е основно понятие от средноазиатската кухня) е готова, се слага... ммм... кисели дренки. На снимката - червеничкото в синята чинийка. Това е сложно да се намери, може да се замени, ама става друг плов :)

След това се слага чесънът и се почва магията.

Промит ориз се прави на купчина, ама така, че да покрива месото. В нашия казан влизат две чаши и половина. След това се налива двойно повече вода, в зависимост от вида ориз може да се увеличи още. Купчината става като кратер на вулкан. На по-як огън се довежда почти до кипене:


Изображение


И после - 40 минути на среден огън:

Изображение


Оризът почва да пие водата; целта е едновременно да я изпие, да не се развари, да омекне без слепване, и едновременно с това да не се разварят морковите и лука. И да не загори нищо. Сложно, нали? Затова - никакво бъркане, контрол след 40 минути, като по технологичен регламент :-)
И после се разбърква и се яде :) Мюсюлманите нагъват на голо, без нищо, а пият вода и чай с него... ама... я пробвайте, колко е яко с доматена салата и ракийка, а после с някакво вино. В случая беше розе, и го казвам та да подчертаяю че и то върви. Върви и бира :-)
А аз, като истински българин, и с хляб ям... да не съм китаец, че да карам само на ориз :-)

Пак се отплеснах... приказвахме за часовника... така де, времето го засякох с пряснобоядисания безел :-)

Май свърших :-)

// http://chasove.com/viewtopic.php?f=110& ... 420#p35420
Аватар
varban
Маниак
 
Мнения: 604
Регистриран на: 07 05 2013, 08:55
Местоположение: Казанлък

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот taipan » 14 09 2015, 09:03

franka написа:
taipan написа:Зехтинът не е подходящ за готвене, особено ако е качествен, най-добре с хубаво краве масло намазваш скарата и пържолките. А соса е зехтин, балсамико, лимон, мед, подправки на вкус, аз обичам всякакви, ч.пипер на зърна и смлян, щипка пименто, разбъркваш, накисваш пържолите за часове, вадиш и печеш :) после поръсваш леко със зехтинче, стискаш лимон, поръсваш с магданоз и зелен лук. Малко хималайска сол и воала!

Е тука с медът ме изгуби??? Що да разваляме месото с мед? Сладкиш ли ще правим?


:lol:

Охоооо ти пробвал ли си шоколад със солено, сладолед със сол, шоколад с люто или мента?! Не си ли чувал, че солено и сладко се покриват. Както примерно грозде със синьо сирене. Подправките са в основата. Колегата Алекс показва добри неща! Браво!
The law is only thing capable of making people equal.
Аватар
taipan
Маниак
 
Мнения: 2892
Регистриран на: 27 07 2011, 13:32
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот taipan » 14 09 2015, 09:09

А за пъстърва имам страшна рецепта в сол. Довечера ще я пиша по-подробно
The law is only thing capable of making people equal.
Аватар
taipan
Маниак
 
Мнения: 2892
Регистриран на: 27 07 2011, 13:32
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот franka » 14 09 2015, 09:57

taipan написа:
franka написа:
taipan написа:Зехтинът не е подходящ за готвене, особено ако е качествен, най-добре с хубаво краве масло намазваш скарата и пържолките. А соса е зехтин, балсамико, лимон, мед, подправки на вкус, аз обичам всякакви, ч.пипер на зърна и смлян, щипка пименто, разбъркваш, накисваш пържолите за часове, вадиш и печеш :) после поръсваш леко със зехтинче, стискаш лимон, поръсваш с магданоз и зелен лук. Малко хималайска сол и воала!

Е тука с медът ме изгуби??? Що да разваляме месото с мед? Сладкиш ли ще правим?


:lol:

Охоооо ти пробвал ли си шоколад със солено, сладолед със сол, шоколад с люто или мента?! Не си ли чувал, че солено и сладко се покриват. Както примерно грозде със синьо сирене. Подправките са в основата. Колегата Алекс показва добри неща! Браво!

Пробвал съм много работи , но за мен е необяснимо подобно смесване на вкусове , когато говорим за месо.
STEINHART Apollon ETA 2824-2 elabore
HELBERG CH7 Miyota 9015
PRAETORIAN Signifer Miyota 8215
Vostok-Europe Caspian Sea Monster Ekranoplan Quartz
Аватар
franka
Маниак
 
Мнения: 1212
Регистриран на: 30 11 2012, 22:09
Местоположение: Бургас

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот stdenev » 14 09 2015, 10:04

Зависи. Китайците правят много сполучливо месо в сладко-кисел сос.
Fine quality is remembered long after the pain of spending money!!!
Аватар
stdenev
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7374
Регистриран на: 29 09 2009, 15:55
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот nibaru » 14 09 2015, 10:08

stdenev написа:Зависи. Китайците правят много сполучливо месо в сладко-кисел сос.


Ще напиша и рецептата за китайско в сладко-кисел сос (пилешки хапки, ориз със зеленчуци и сладко-кисел сос)
Вчера бях умен, затова исках да променя света.
Днес съм мъдър, затова променям себе си.
Аватар
nibaru
Маниак
 
Мнения: 1860
Регистриран на: 28 02 2015, 15:14
Местоположение: Благоевград

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнениеот franka » 14 09 2015, 10:09

stdenev написа:Зависи. Китайците правят много сполучливо месо в сладко-кисел сос.

Да, има си почитатели тази кухня. Бързо омръзва ,ако си забелязал.
STEINHART Apollon ETA 2824-2 elabore
HELBERG CH7 Miyota 9015
PRAETORIAN Signifer Miyota 8215
Vostok-Europe Caspian Sea Monster Ekranoplan Quartz
Аватар
franka
Маниак
 
Мнения: 1212
Регистриран на: 30 11 2012, 22:09
Местоположение: Бургас

Следваща

Назад към Други хобита

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.