Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Други хобита, които ви вълнуват и искате да споделите с останалите
Потребителски аватар
nibaru
Маниак
Мнения: 1969
Регистриран: 28 02 2015, 15:14
Местоположение: Благоевград

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от nibaru » 17 08 2018, 18:18

Ей, значи потъна ни темата.
Днес само няколко архивни снимки. Рецепти - тези дни - ще питам първо Главния готвач от снимките :))

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За Коледен благотворителен търг:
Изображение

За закуска:
Изображение
Вчера бях умен, затова исках да променя света.
Днес съм мъдър, затова променям себе си.

Потребителски аватар
Detson
Напредващ
Мнения: 79
Регистриран: 09 01 2017, 22:17

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от Detson » 03 09 2018, 21:32

Нещо много вкусно,от остатъци бекон,малко домат,лук,арабска питка,пържени картофки и сос от малко горчица/1каф.лъжичка/,капка две балсамов оцет,чер пипер и всичко разбъркано в една майонеза лека може и обикновена.Бекона се пеква на грил тиган,питката се доопича върху мазнината от бекона и се получава страхотен вкус.Поставя се лука в/у питката,после домат два резена на кръг,намазва се сос като отдолу е повече,поставя се бекона завива се и с хартия се пристяга,намушкват се картофките в свободното място.Да Ви е сладко.Имах малко Пломари изстудено.
Изображение
Я да видим ,туй що все още работи.

Потребителски аватар
alex_slav
Маниак
Мнения: 1070
Регистриран: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от alex_slav » 04 09 2018, 17:08

От както съм в България, рязко ми паднаха изявите, по простата причина, че няма хубави продукти.
Риба и рибни много зле, телешко за скара-стек зле, а това ми бяха основните неща.
От Метро взимам телешко стек-ентрекот тарелки бразилско, аржентинско и уругвайско, но не винаги има, иначе са доста добри, а за тук са направо отлични и нямат конкуренция.
Онзи ден взех за проба някакво Т-бон стек от Холандия пак от там, излезе много зле..много безвкусно и леко по-твърдо.

Иначе хубавото телешко го правя само и единствено на скара без абсолютно никакви маринати, предварителни приготовления, увкосявания и пр, като след обръщането му слагам само сол на люспи или едра.

Потребителски аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
Мнения: 5758
Регистриран: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от cenzor » 04 09 2018, 18:05

Във Вивенда има хубаво телешко (вкл. Кобе), свинско (вкл. Иберико). , разни жълти пилета. :)
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8499
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 04 09 2018, 21:09

Важно е и готвачът да си живее на воля и без стрес, не само телето.

Преди време бяхме с един италианец в Украйна, той бил майстор на стековете вика сега ще ви направя стек. Ходихме търсихме телешко, то приключение. Накрая купихме от един пазар. Вечерта прави каквото прави, резултата беше страшен, непробиваем. И се почна порко дио! мадонна е дявола! И такива безкрай, какво било това месо. Казвам му ти си виновен, нещо си се стресирал.

Потребителски аватар
alex_slav
Маниак
Мнения: 1070
Регистриран: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от alex_slav » 04 09 2018, 21:51

cenzor написа:
04 09 2018, 18:05
Във Вивенда има хубаво телешко (вкл. Кобе), свинско (вкл. Иберико). , разни жълти пилета. :)
Да взимал съм, не е лошо, но е замразено, в Метро за мен е по-добро това което споменах по-рано.

"Кобе"-то им за мен не е от животни гледани в Япония, а това, че сорта е японски не значи нищо, обикновено се гледат в Австралия или някъде другаде за износ.
Освен това, ако е от Япония няма да е на тази цена, защото в магазина в Япония е около 170-180 евро/кг за прясно и то дори не от Кобе, а просто висок клас.
Пожелавам на всеки ценител на телешко да пробва някога висок клас японско, просто няма нищо общо с нищо познато от другите страни и континенти.

Иберикото им също не е баш Иберико, а е португалско Иберико и си го пише, но че е лошо, но все пак да поясня. В Метро има и испанско Иберико вече, даже го пробвах, но е явно нещо евтино, защото не е баш каквото трябва.

Потребителски аватар
alex_slav
Маниак
Мнения: 1070
Регистриран: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от alex_slav » 04 09 2018, 21:52

phil05 написа:
04 09 2018, 21:09
Важно е и готвачът да си живее на воля и без стрес, не само телето.

Преди време бяхме с един италианец в Украйна, той бил майстор на стековете вика сега ще ви направя стек. Ходихме търсихме телешко, то приключение. Накрая купихме от един пазар. Вечерта прави каквото прави, резултата беше страшен, непробиваем. И се почна порко дио! мадонна е дявола! И такива безкрай, какво било това месо. Казвам му ти си виновен, нещо си се стресирал.
:)) :)) :)) Много ме разсмя, но това е положението у нас. 90% телешкото го ядат на кайма или варено, ама направата на стек е равносилно на самоубийство.

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1974
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от Seikosha » 04 09 2018, 22:32

Всеки може да изпече едни 50лв. във вида на един стек, не е кой знай каква философия и има общо взето три основни вида на изпичане.
При тези продукти които се дискутират тука,много малко хора биха могли да пробват тези варианти ,та да сравняват и със същият успех биха отделяли само слюнки ,като в темите където елитни марки часовници на недостижими цени, докарват многолюдието до чувство на малоценност, а някои се радват и на бурканче кисело мляко в скъпата ни татковина. Гледайте клипове как и с какво готви един Джейми Оливър например ,защото там има въображение и химия. Един голям французин в тази област, който наскоро си отиде от този свят, беше казал: "Дайте на един готвач да ви сготви постно ястие и ще разберете колко струва"
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8499
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 04 09 2018, 22:48

Seikosha написа:
04 09 2018, 22:32
...
"Дайте на един готвач да ви сготви постно ястие и ще разберете колко струва"
::up::

Каква леща и какъв зелен фасул се е случвало да ям :clap:

А най вкусен беше бобът в казармата, в големия казан. Но сготвен с мерак, поне с готвача имахме късмет. Беше празник за всички и то през ден.

Потребителски аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
Мнения: 5758
Регистриран: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от cenzor » 04 09 2018, 23:09

phil05 написа:
04 09 2018, 22:48
Seikosha написа:
04 09 2018, 22:32
...
"Дайте на един готвач да ви сготви постно ястие и ще разберете колко струва"
::up::

Каква леща и какъв зелен фасул се е случвало да ям :clap:

А най вкусен беше бобът в казармата, в големия казан. Но сготвен с мерак, поне с готвача имахме късмет. Беше празник за всички и то през ден.
Чувам слухове, че бил страшен афродизиак... :lol:
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1974
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от Seikosha » 04 09 2018, 23:13

Аз съм също от месоядното племе, но си умирам и за постни специалитети и точно съвсем обикновени,но вкусни манджички. Кулинарията е единственото изкуство,което възприемаме и с трите си основни сетива, а понякога се включва и съзнателно-подсъзнателният фактор. И сега редовно на път за вкъщи, минавам през пазара, забирам една топла питка,бучка козе сирене и един голям розов градински домат и като ли детските години оживяват, а това не е свързано само със стомаха.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8499
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 04 09 2018, 23:36

cenzor написа:
04 09 2018, 23:09
...
Чувам слухове, че бил страшен афродизиак... :lol:
Има всякакви слухове и теории, но според мен не трябваше никакъв афродизиак, за да прескочиш оградата. Имаше един редник Маринов от Троян, към 2 м. висок и направо минаваше през нея. И го хванат комендантските. И сутринта будят взводния в 5 часа да ходи да си го прибира от ареста. И на развод в 7 часа: Редник Маринов, 3 крачки пред строя, марш! Кръ-гом! Вижте го бе, вижте го! Като пийне малко, и му рипне (...). И накъдето сочи, натам ходи!

ПС. Май разправях някъде за редник Маринов, дето накрая за наказание го записаха да пее в хора на поделението :)) и пак не му дойде акъля.

Потребителски аватар
alex_slav
Маниак
Мнения: 1070
Регистриран: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от alex_slav » 05 09 2018, 05:49

Разбира се, че направата на телешко на скара не е никаква философия. Виж напрвата на козе месо на манджа си е тънкост например. Ако не казваме нищо за това, предполагам не трябва да се споменават и разни готвачи в кръчми със звезди Мишелин.

Аз също не ям само и основно месо, дори напротив има дни когато не близвам.
Имаше период когато можех да ям много риба и тогава ядавх около 5-6 пъти седмично, случвало се е по два пъти на ден.

Най-много обичам разни кашкавали и сирена, като ям от всичко - крава, овца, коза, бяло, синьо, зелено, миризливо, меко, средно твърдо, твърдо и т.н.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8499
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 12 09 2018, 00:49

Въпрос наопаки по темата. Може ли някой да каже как става този номер? Нек'ви тиквички... ::angry::. Всичките ми опити през годините са били с плачевен резултат, меко казано... :(

Изображение

bambina
Маниак
Мнения: 534
Регистриран: 29 07 2018, 19:57
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от bambina » 12 09 2018, 00:58

phil05 написа:
12 09 2018, 00:49
Въпрос наопаки по темата. Може ли някой да каже как става този номер? Нек'ви тиквички... ::angry::. Всичките ми опити през годините са били плачевен резултат, меко казано... :(

Изображение
Имам някакви предположения, но не знам доколко е удачно да се включвам в тази мъжка тема :)

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8499
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 12 09 2018, 01:39

Сега ако се окаже, че можеш и да готвиш... ::up:: Имай малко милост :(

Пробвай. Недостижимото за мене е, че това отгоре е хрупкаво и само по себе си много вкусно. И то стига. А тиквичките са контрастно меки, самостоятелни и със собствено мнение.

Има друг вариант, тиквичките се надуват като балони, с подобна коричка отвън, а отвътре...каквито трябва. Ама той не ми харесва толкова. Този е по - разхвърлян.

Потребителски аватар
Blond
Маниак
Мнения: 1018
Регистриран: 09 03 2013, 19:30
Местоположение: София
Контакти:

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от Blond » 12 09 2018, 08:50

phil05 написа:
12 09 2018, 01:39
Сега ако се окаже, че можеш и да готвиш... ::up:: Имай малко милост :(

Пробвай. Недостижимото за мене е, че това отгоре е хрупкаво и само по себе си много вкусно. И то стига. А тиквичките са контрастно меки, самостоятелни и със собствено мнение.

Има друг вариант, тиквичките се надуват като балони, с подобна коричка отвън, а отвътре...каквито трябва. Ама той не ми харесва толкова. Този е по - разхвърлян.
Моето предположение е, че е т.нар. "мързелива/бърза панировка" - не се слага яйце а само брашно и вода се разбиват на каша и се пържи тиквичката след като се оваля.
Виж за процедурата на пържене (защото в случая и тя ще да е важна) не мога да се изкажа.

Потребителски аватар
alex_slav
Маниак
Мнения: 1070
Регистриран: 24 07 2013, 20:17
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от alex_slav » 12 09 2018, 10:08

Трябва да се пробва, но за твърда коричка без значение на тиквички, риба, калмари или др, важното е продукта да е сух, овалян в брашно или панировка и да се пърже в много горещо олио, като е добре да е повече като количиество, не трябва да се слага много наведнъж, защото температурата му пада и накрая като се извадят не трябва да се трупат една върху друга, защото ще омекнат. Става примерно на един ред върху хартия или ако имаш цедка-отцедител нещо.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8499
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от phil05 » 12 09 2018, 10:27

Blond написа:
12 09 2018, 08:50
...
Моето предположение е, че е т.нар. "мързелива/бърза панировка"
...
Аха :)). И аз предположих, че готвачът го е мързяло да направи каквото и да е :lol: и ги е нахвърлял надве-натри, та затова реших, че ще се справя ;). Но не ще...

bambina
Маниак
Мнения: 534
Регистриран: 29 07 2018, 19:57
Местоположение: София

Re: Мъже в кухнята (Готварски Рецепти)

Мнение от bambina » 12 09 2018, 11:06

phil05 написа:
12 09 2018, 01:39
Сега ако се окаже, че можеш и да готвиш... ::up:: Имай малко милост :(

Пробвай. Недостижимото за мене е, че това отгоре е хрупкаво и само по себе си много вкусно. И то стига. А тиквичките са контрастно меки, самостоятелни и със собствено мнение.

Има друг вариант, тиквичките се надуват като балони, с подобна коричка отвън, а отвътре...каквито трябва. Ама той не ми харесва толкова. Този е по - разхвърлян.
За съжаление няма да ви пощадя... :) Мооога и още как. Готвенето ми е хоби и се справям нескромно добре :))), по думите на запознати с моите кулинарни творения...

Сега на въпроса - доколкото се вижда от снимката, а и по даденото описание - това са тиквички по гръцки...И за да стане хрупкава коричката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО към пшеничното брашно се добавя царевично такова. Важно е също тиквичките да са нарязани възможно най-тъничко...Аз съм ги правила по тази рецепта, получават се доста сполучливо:

http://www.supichka.com/рецепта/312/тиквички-по-гръцки

Отговори

Върни се в “Други хобита”