Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Въпроси и мнения около Репликите на часовници

Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот ..... » 06 11 2009, 11:42

ЛЮБЕЗНО ПРЕДОСТАВЕНО ОТ bogdanb
Понеже стана дума за реплики....Нека да споделя и моята гледна точка. От години се прехласвам по Omega Seamaster Reference 2531.80.00 ( в близките дни ще пусна ревю ) известен като часовника на Бонд...Джеймс Бонд. 8-)
Изображение
Този часовник го разглеждам от години из нета и на живо. Слагал съм го на ръката си три-четири пъти в магазини. Случвало ми се е да го разпозная на китката на щастлив и горд собственик и тайно съм се разяждал от завист. Във времена , в които можех да ги го позволя на два пъти съм бил на крачка от покупката му... Но... здравия разум е надделявал.
Стигна се и до там - след сумата и прегледи на снимки на реплики реших да купя и аз. Ама реплика. Какво пък, кой ли ще разбере, особено в България. След като прекарах няколко седмици с преглед на оферти из нета, внимателно разглеждайки снимки, реших да приема за възможно съществуването на добре направена реплика. Например
Изображение
На пръв погле лошо няма , нали?
Намерих едни наистина много близки приятели, който пътуваха за Хон Конг, дадох им подробни инструкции и зачаках...
И се започна снимки, разговори....преговори и пазарлъци....Хората даже го мериха и шублер, за да проверят има ли съотвествие с размерите на оригинала. Механичен, автоматик, всичко както трябва да бъде. Само пазарлъка отне два дни при начална цена от 650 Евро ( до колкото си спомням ) се стигна до 150 . В интерес на истината съпругът от семейството има интереси по отношение на часовниците , окончателно ме довършиха думите на половинката му :
" Андро направо се влюби в часовника, каза че е едно към едно с оригинала, на другия ден умря от яд че не е взел и един за себе си, но нямахме време да се връщаме при търговеца! " ...еххх, щастливец съм нали? ...
Най-накрая имах ОМЕГАТА !
Нямах търпение мойте хора да се върнат, броях дните като малко дете.
В дългоочаквания ден се изтъпанчих да ги посрещам на Летище София, разменях любезности, а през цялото време ми се искаше да извикам :
" а, къде ми часовникаааа? ". Закарах ги до домът им. До момента нито дума за моята ОМЕГА. Внезапно дамата каза:
" за малко щях да забравя - ето това е за тебе" - подавайки ме дедно малко пакетче. Благодарих набързо и се запътих към къщи предвкусвайки удоволствието и приятната изнедана.
Е, малко по-късно всичко си дойде на мястото. Нека да кажа няколко думи за себе. От малък, както и повечето от вас се заглеждам по часовници. Седем години съм търгувал с часовници. Виждал съм тонове с ментета. Слушал съм безброй легенди за добре направени ментета. Едва ли не, който могат да излъжат и специалист.
Е, щом отворих с треперещи пръсти опаковката,видях от вътре да ме гледа едно менте. Не ме разбирайте погрешно. Не беше зле направено. Напротив. Като се замисля , може е най-доброто менте ( не използвам думата реплика ) , или едно от най-добрите ментета, които са попадали в ръцете ми, но лично мен не би могло да ме излъжа . Като дори не е било нужно да се вглеждам по вниматено. Сложих на ръката си...и си дадох сметка, че не мога да го нося...Защото ако го нося не би имало разлика между мене и циганина, който вместо да си вземе прилично Q&Q за 20 лева си е купил златен Ролекс Ойстер от сергия на Илиянци.
Дадох си сметка и че ако от 100 души които ме видят часовника, ако един го разпознае като ФАЛШИВ, ще умра от срам... До ден днешен ми седи в вкъщи.
А когато мина по бул. Витоша и зърна, макар и отдалече истинската Omega Seamaster Reference 2531.80.00, разбирам защо струва толкова пари. Купувайки бранда на ОМЕГА човек получава няколко неща, получава безспорно качество, получава самочуствие, присъдинява се към един клуб на хора с възможнести, на хора с лайфстайл.

Sharki написа:Според мен повечето от хората които са настроени лошо срещу реплики , са виждали ужасяващите реплики които спомена колегата горе имитациа на Хронографа , лепенка вместо гравиатура , винчетата на Хюбло са нарисувани а не са истински и прочие . Има реплики които са на цена между 200-250 лв неможеш да хванеш разлика с оригиналния като изключим момента с кварцовия механизъм на някои модели , който работи много по точно от който и да е Механичен часовник ( независимо дали е реплика или оригинален ) . В тази цена влизат също автоматични часовници които са с гравиатури на махалото , работят супер точно и прочие . Така че не виждам нищо лошо човек да носи реплика стига тя да е хубава . Оригиналните часовници на тази цена от 200-250 лв са супер скучни ако можем да ги наречем така :)

fivegood написа:
Sharki написа:Има реплики които са на цена между 200-250 лв неможеш да хванеш разлика с оригиналния

Това само от разглеждане на реплики ли го установи? На реплика за 200-250лв и личи че е реплика през витрина на главна улица немита от месец ....

Sharki написа:като изключим момента с кварцовия механизъм на някои модели

Тоя момент много ли е маловажен за теб? :shock: Аз викам, че е от основните. :roll:

Sharki написа:който работи много по точно от който и да е Механичен часовник ( независимо дали е реплика или оригинален ).

... то и часовника на микровълновата ти е по-точен от механичния часовник, но какво от това?

Sharki написа:Оригиналните часовници на тази цена от 200-250 лв са супер скучни ако можем да ги наречем така :)

Е тук съм съгласен. За тия пари избора хем на марка, хем дизайн е нищожен.

littleclown написа:Това... сълзи ли са.. :). Както и да е. Подкрепям мнението, че евтин и оригинален е по-добрият избор от менте за същите пари. Не мога да отрека правото на личен избор (същината на часовниците са правото на личен избор), но и не мога да се отрека личните си мисли.

takеv написа:Да не забравяме все пак че има много хубави швейцарски реплики(ЕТА)

fivegood написа:А колко е ЕТА механизма в корпуси идващи от Китай не искам и да знам ...

takеv написа:
fivegood написа:А колко е ЕТА механизма в корпуси идващи от Китай не искам и да знам ...

Би ли разяснил малко? ;)

fivegood написа:
takеv написа:Би ли разяснил малко? ;)


Спекулирам без доказателства! :mrgreen: След като си се постарал да направиш менте на някоя марка едва ли ще се посвениш да направиш и на механизма. Още повече, че основния движещ фактор е максималната печалба. Китаеца да внесе нещо отвън, за да си довърши продукцията ли? И докато при покупката е важно преди всичко дизайна и изработката да се доближават максимално до оригинала, то достойнствата на механизма ще лъснат доста след продажбата. А и нема да тръгнеш да го отваряш сега в магазина да гледаш дали е оригинален ... :D :D

Конкретно за модела, за който стана въпрос днес. Страхотен модел, по-едно време ми беше любим. Леко взе да дразни комерсията му. По телевизията се избиха да се показват с него - Слави, Боби Михайлов, че даже и розовия на Евгени Минчев. Е, техните надявам се са оригинални. :D Та на пазара на репликите въпросния модел съм го виждал в какви ли не варианти. От пълна скръб, разбирай абсолютно декоративни функции на хронометъра (на Илиенци на килограм) през що годе прилично менте, като това което коментирахме днес до доста добри ментета на цена над 1000лв. Точно за тези ментета твърдяха, че са с механизми на ЕТА. Честно казано и от Хубло да си взимат механизмите щом останалото е нещо друго за мен се разваля цялата магия на марката. Даже повече разбирам хората, който си купуват евтини реплики, но да дадеш над 1000лв, за нещо, което само група китайци знаят какво е не го разбирам ....
Моята Колекция:
Seiko SKX779-Black Monster
Seiko 5 6319-5021
Seiko 5 7009-3130 A2
Seiko 5 7009-876A
Vintage Seiko Chronograph 6139-7002 JDM
Vintage Poljot Automatic 2616.2H 23 jewels
Vintage Poljot 2614 17 jewels
Vintage Gold Plated Poljot 2614.2H 17 jewels
Vintage Tissot Seastar Automatic 2481
Vintage Tissot Seastar Automatic ЕТА 2836-2
Swiss Army Classic Quartz Watch
Casio MTP-1240-2ADF
TCM Digital and Analog watch

Изображение
Изображение
Аватар
.....
Маниак
 
Мнения: 1030
Регистриран на: 27 09 2009, 21:26
Местоположение: София,местноста $$$Лозенецбург$$$

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот fozzy » 11 11 2009, 23:35

Е да, но има и друга страна. Не знам дали знаеш за марката Frank Muller - безбожно скъпи часовници. Да, скъпи са, но имат и хубави модели. Един приятел си е купил реплика за 300 евро и е невероятна. Носи го от 1 година и не е мръднал, а на външен вид е 1:1 с оригинала, който е 10,000 евро.

Така, че кое ще изберем е според - зависи. Не може да се каже "реплика или оригинал" преди да се определи точната марка и модел на часовника.

П.С.: Часовника е Crazy Hours. Вижте за какво ви говоря: http://www.youtube.com/watch?v=Si5z5Acd ... re=related

Механизмът е такъв, но дизайна е от по-новите модели и е по-хубав. В общи линии механизмът е такъв, че часовете са с разбъркани места и когато се сменя часа, стрелката "подскача" по циферблата, за да достигне до точният час.
fozzy
Новобранец
 
Мнения: 14
Регистриран на: 11 11 2009, 15:22

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот fivegood » 11 11 2009, 23:58

Да му е честит часовника!

fozzy написа: Да, скъпи са, но имат и хубави модели.

Чак пък толкова да е рядка тази комбинация :D

fozzy написа:... а на външен вид е 1:1 с оригинала, който е 10,000 евро.

Дай малко повече информация как установихте, че е 1:1.

fozzy написа:Не може да се каже "реплика или оригинал" преди да се определи точната марка и модел на часовника.

Какво и как трябва да се определи, че нещо неразбрах?
Аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 2824
Регистриран на: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот fozzy » 12 11 2009, 00:10

fivegood написа:Да му е честит часовника!

fozzy написа: Да, скъпи са, но имат и хубави модели.

Чак пък толкова да е рядка тази комбинация :D

fozzy написа:... а на външен вид е 1:1 с оригинала, който е 10,000 евро.

Дай малко повече информация как установихте, че е 1:1.

fozzy написа:Не може да се каже "реплика или оригинал" преди да се определи точната марка и модел на часовника.

Какво и как трябва да се определи, че нещо неразбрах?


1. Абе комбинацията да ти кажа си е рядка, защото често има такива боклуци, които и да ми платят не бих носил, а струват повече от апартамента ми.

2. Разгледахме го на живо в един магазин и гледахме бая клипчета в тубата.

3. Трябва да се определи самата марка и модел дали си заслужават. Ако оригинала е 1000лв примерно, няма смисъл да се дават 300-400лв за реплика, дори и да е 1:1 с оригинала, но ако е както е в нашия случай, има разлика.
fozzy
Новобранец
 
Мнения: 14
Регистриран на: 11 11 2009, 15:22

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот fivegood » 12 11 2009, 09:08

fozzy написа:2. Разгледахме го на живо в един магазин и гледахме бая клипчета в тубата.


Абе за тубата с нейните качества на видеото е ясно, че нищо не може да се разбере, но щом сте го гледали на живо това е друга работа. Пусни ако може няколко качествени снимки в близък план на предната част на часовника, задния капак, захвата на верижката, токата и т.н. да я видим тази изящна реплика.
Аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 2824
Регистриран на: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот bogdanb » 14 11 2009, 22:28

fozzy написа: Един приятел си е купил реплика за 300 евро и е невероятна. Носи го от 1 година и не е мръднал, а на външен вид е 1:1 с оригинала, който е 10,000 евро.

Позволими да се усъмня сериозно. Така може да говори само човек, който не е "помирисвал" оригинален часовник.
Ще се опитам да се аргументирам по-просто. Нека да разгледаме модел който струва 15000 лева ( примерно ), колкото да е по средата в ценовата листа. Приемам, че производствените му разходи и вложени средства за реклама са 5000 лева. Това е себестойността на продукта преди да бъде сложен на витрина.
Изображение
За да произведе този часовник Uncle Frank Muller е направил сериозни разработки, платил е на конструктори и дизайнери. Купил е качествени материали и е пренастроил прецизните си машини, с които Китайските му братовчеди не разполагат. Сами по себе си часовниците му представляват уникална комбинация между бижу и часовник. Съжалявам за клишето, но не мога да допусна, че някой може да намери сходство между елитен модел за 15К лева и Китайски ментак за 300. Дали този, който е прозивеждал в Китай е работил при същите условия? Дали има същите висококачествени материали? Същите машини ? А бижутерите ? Механици? Същите полировъчни технологии?
И как е възможно да го докара 1 към 1 с оригинала, при положение че е вложил материали за 15 долара и надница на работник 10 цента? Дали този работник с дневна норма за изработка на 1000 часовника е отделил нужното време и внимание, докато Швейцарския му колега е отделил една сутрин само да полира минутната стрелка например.
И само не ми казвай, че приятелят ти е купил реплика за 300 евро която е по -различна и по качествена. Същия китайски боклук, като всеки друг е и надали струва повече от 20 долара на сергията на Бай Хуй в Хон Конг. ;)
Колкото до това , че не е мръднал - това не е аргумент. И часовниците от Илиянци рядко дават отклонения. В общия случай или работят точно или просто не работят.
fozzy написа:
Не може да се каже "реплика или оригинал" преди да се определи точната марка и модел на часовника

Това не можах да ти го разбера, дано да помниш какво си имал предвид. Можеш да споделиш също така, в кой магазин сте разглеждали часовник Franck Muller. :P
Последна промяна bogdanb на 14 11 2009, 22:48, променена общо 1 път
Все по-странни теми виждам във форума...
Аватар
bogdanb
Маниак
 
Мнения: 620
Регистриран на: 31 10 2009, 21:28

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот ..... » 14 11 2009, 22:34

Колега имаш много сериозен погледа в/у нещата.В часовникарския бранш ли си?
Моята Колекция:
Seiko SKX779-Black Monster
Seiko 5 6319-5021
Seiko 5 7009-3130 A2
Seiko 5 7009-876A
Vintage Seiko Chronograph 6139-7002 JDM
Vintage Poljot Automatic 2616.2H 23 jewels
Vintage Poljot 2614 17 jewels
Vintage Gold Plated Poljot 2614.2H 17 jewels
Vintage Tissot Seastar Automatic 2481
Vintage Tissot Seastar Automatic ЕТА 2836-2
Swiss Army Classic Quartz Watch
Casio MTP-1240-2ADF
TCM Digital and Analog watch

Изображение
Изображение
Аватар
.....
Маниак
 
Мнения: 1030
Регистриран на: 27 09 2009, 21:26
Местоположение: София,местноста $$$Лозенецбург$$$

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот bogdanb » 14 11 2009, 22:43

takеv написа:Колега имаш много сериозен погледа в/у нещата.В часовникарския бранш ли си?


Вече не. ;)
Все по-странни теми виждам във форума...
Аватар
bogdanb
Маниак
 
Мнения: 620
Регистриран на: 31 10 2009, 21:28

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот Groot » 14 11 2009, 22:46

bogdanb, какъв си го играл преди? :)
Аватар
Groot
Маниак
 
Мнения: 8526
Регистриран на: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот fivegood » 14 11 2009, 22:59

Понеже и тук стана въпрос за материалите и технологиите ще прибавя и едно мое мнение писано в друг форум по същата тема.
Материала, изработката и технологиите рефлектират върху цената на часовниците. Всъщност това важи и за други техники. За да се постигне ниска цена се пести от абсолютно всичко. За китаеца влагането на един и същ материал като на оригинала се свежда само до едно – да има същия вид като оригинала. Но какво има зад този вид само те си знаят. А това не е без значение. Избора на определен материал за изработката на определени детайли до голяма степен обуславя представянето на часовника през годините. Това е важно за името на марката. За репликата е важно да бъде продадена, сега и на момента докато е модерен даден модел. Зад нея не стои никакво име, няма какво да защитават. Що се отнася до изработката там пък нещата са още по-видими. Вниманието, контрола и изработката на всеки детайл са на светлинни години от тези на репликите. Във всяко едно производство има голямо количество брак, а това се определя от някакъв качествен контрол. И докато в Китай брак едва ли има (т.е. всичко се намества по различни класове продукти), то цената на брака при оригиналните часовници се разпределя върху цената на цялата продукция. Същото е и с технологиите. Зад всички тези прекрасни модели стоят екипи от професионалисти инженери и дизайнери, разходите, за които едва ли са малко. Технологиите и дизайните не падат от космоса. Не и за китайците разбира се - те вземат всичко наготово. А съдейки по тяхното производство – май работят направо по картинка.
Аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 2824
Регистриран на: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот bogdanb » 15 11 2009, 23:06

fivegood написа: Вниманието, контрола и изработката на всеки детайл са на светлинни години от тези на репликите.


Съгласен съм, но fozzy твърди

на външен вид е 1:1 с оригинала
:lol:
Все по-странни теми виждам във форума...
Аватар
bogdanb
Маниак
 
Мнения: 620
Регистриран на: 31 10 2009, 21:28

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот omgrox » 13 03 2010, 18:55

От опита, който имам с репликите (1 на брой - IWC Shaffhausen) първоначално бях доволен, но в последствие, часовника се надраска уникално лесно, а и всеки път в който поглеждах надписа "Swiss Design" вместо "Swiss Made" нещо ме човъркаше.
В крайна сметка, това беше първият ми и последен часовник - реплика, менте, етц. Общо взето съм съгласен изцяло с колегата, който си е поръчал репликата на Омега.

Не е важно каква марка носиш, а какво имаш зад гърба си.
omgrox
 

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот Светльо » 12 04 2010, 16:23

Стигна се и до там - след сумата и прегледи на снимки на реплики реших да купя и аз. Ама реплика. Какво пък, кой ли ще разбере, особено в България.


Точно в България всеки ще разбере. :) Тук при нас почти всички купуват само ментета, в това число и хората с пари, които могат да си позволят истински. Аз обаче съм останал с впечатление, че в България най-много реплики на скъпи часовници носят жените.
Светльо
Новобранец
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 04 2010, 15:31

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот Groot » 12 04 2010, 16:47

Жените обикновено нямат такова отношение към часовниците, каквото мъжете. В смисъл виж и процента жени, които влизат тук :).
Аватар
Groot
Маниак
 
Мнения: 8526
Регистриран на: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот Maranzano » 12 04 2010, 17:36

Защото ако го нося не би имало разлика между мене и циганина, който вместо да си вземе прилично Q&Q за 20 лева си е купил златен Ролекс Ойстер от сергия на Илиянци.
Дадох си сметка и че ако от 100 души които ме видят часовника, ако един го разпознае като ФАЛШИВ, ще умра от срам...


НАПЪЛНО съм съгласен с вас,бих предпочел да имам нещо оригинално,което е някаква марка не е просто някакв боклук и това да е часовника,които отговаря на моето финансово състояние.Смешно ми е когато видя някакви момченца да носят часовници за по 1000лв,то не им отива...Даже да ви споделя един случай от личния ми живот наскоро един от моите познати се беше изперил с един модел на RADO при което веднага си казах,че е менте но се оказа че е на баща му :D.Тааака че по добре имай както казва "wladeto" Q&Q за 20 лв и знай че имаш нещо истинско на ръката а не някой що годе добре изглеждащ измислен боклук !
Maranzano
Новобранец
 
Мнения: 9
Регистриран на: 04 04 2010, 19:43

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот Pavel_d83 » 13 04 2010, 17:25

Според мен истинския ценител на часовникарското изкуство изобщо не би се замислил по този въпрос. Какво като не му личало, че е менте? Нали аз си знам, че е такова. Нали смисъла на това да носиш часовник от дадена марка е в това, че харесваш качеството на изработка на материала, точността и здравината на механизма, самата концепция на марката. В противния случай все едно да караш жигула с емблема на БМВ на капака и с лепенка М5 на багажника и да се радваш ?! Лично аз предпочитам да дам 200 лв. за Сейко или Ориент, вместо 300 лв. за копие най-грубо казано.
Omega Seamaster cal.1012
Omega Geneve cal. 552
Poljot cal.2609
Casio Beside
Pavel_d83
Напредващ
 
Мнения: 83
Регистриран на: 11 04 2010, 11:55
Местоположение: Пловдив

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот иво тик так » 15 04 2010, 12:55

Никалъс Хаек е казал...че фалшивите хора носят фалшиви часовници и водят фалшив живот.Един мъж трябва да има хубави обувки и хубав часовник.Репликата е нещо различно...от нещата идващи от Китай.Обикновенно за да се направи реплика на часовник изминава много повече време в изкарване на документи от музеи и собственици на репликираната марка...и струва много скъпо на искащия тази реплика.Репликата е точно копие на оригинала.Най често се правят реплики на джобни и стенни часовници...
Изображение
Аватар
иво тик так
Напредващ
 
Мнения: 37
Регистриран на: 12 04 2010, 12:24
Местоположение: София

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот stefaka » 21 05 2010, 18:44

По принцип не разбирам много от механизми, качество и т.н., но няма механизъм който да струва 20000лв. Това са изкуствено поддържани цени. Неможе 85гр. керамика(или какъвто и да е материал като изключим някои), един механизъм и 5-6 стилни букви да се предлагат за суми от рода на десетки хиляди левове. Какво получаваш за парите си, какви функции изпълнява това нещо?
Най-големия цирк настъпва като почнат да слагат по 800 диамантчета, идващи от мината на кръвожаден диктатор в африка, чиито работници бачкат за по 10 цента на час като легални роби.
stefaka
Новобранец
 
Мнения: 3
Регистриран на: 16 05 2010, 19:02

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот shtora » 21 05 2010, 18:53

stefaka написа:...Какво получаваш за парите си, какви функции изпълнява това нещо? ...


Много други неща. Часовникът е и аксесоар. И бижу. И статус-символ. И емоция. И изкуство (картините не ги смятаме в грамаж боя, площ платно и амортизация на четка, нали?). И легенда. И усещане за принадлежност (тъпо, но факт за по-големия % от човечеството). И история. И сантимент в определени случаи. И инструмент. Със сигурност това не е всичко, но в момента само толкова ми идва на ум.
shtora
Маниак
 
Мнения: 1567
Регистриран на: 05 01 2010, 14:06
Местоположение: София

Re: Реплика или Оригинал-кое да изберем?

Мнениеот Groot » 21 05 2010, 19:23

stefaka, има механизми, които струват и доста повече. Давам пример:

viewtopic.php?f=4&t=41&p=2127
Аватар
Groot
Маниак
 
Мнения: 8526
Регистриран на: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Следваща

Назад към Реплики на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.