Моля за мнение за часовник Citizen.

Търсите часовник или се колебаете между няколко модела? Това е вашето място.
Отговори
Shreek
Новобранец
Регистриран: 26 07 2019, 00:32

Моля за мнение за часовник Citizen.

Мнение от Shreek » 16 07 2024, 12:40

https://weirandsons.ie/tsuyosa-40mm-ora ... celet.html

Не съм сигурен, но май е с 8210. Ако греша - поправете ме.
Добър механизъм ли е това, и добър избор ли е за дамски часовник.
Моля ви за мнения конкретно за този модел часовник. В магазина, който ми е наблизо, от механичните харесах конкретно този.
Колко години изкарва между две профилактики?
Колко му е запаса от време?
Ако човек се движи прекалено много с автоматик на ръката има ли опасност да го пренавие? Някакви възможни проблеми?

Благодаря предварително за информацията.

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Re: Моля за мнение за часовник Citizen.

Мнение от childrolland » 16 07 2024, 12:53

Здравейте,
- Да, 8210 е механизмът - със спиране на секундната стрелка, при изтегляне на коронката до крайна позиция.
- Надежден механизъм, който с лек ъпгрейд (наследник на 8200) се влага в часовници от мисля 70-те години на миналия век. Роторът (който навива главната пружина на автомата) навива само в едната посока, а в другата е "свободен венец" и може да се стори шумен при движение на ръката.
- 40 мм каса е и се носи големичък за (да е) дамски, ама това е субективно - какво харесва дадена дама.
- 5-7 години между профилактики не е нерезонно и няма да е скъпо, поради масовостта на този "работен кон" механизъм.
- Около 40 часа запас на пружината, при пълно навиване.
- Няма опасност да се пренавие при носене на ръката и ръчно навиване - навиващият механизъм "приплъзва", за да се избегне това.

Shreek
Новобранец

Мнение от Shreek » 16 07 2024, 13:10

Благодаря за бързата реакция. Това ме освобождава направо да го купувам. Всичко ми харесва освен цената... но човек не може да получи всички бонбони на този свят.
Ако добре съм запомнил цената, излиза ми 630 лв по днешния курс. Това реалната му цена ли е, или в България бих могъл да го намеря и по-евтино?

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 16 07 2024, 13:16

Виждал съм го в интервала 466 - 583 лв тук.

Spyk3r
Активен
Регистриран: 20 10 2020, 16:26

Мнение от Spyk3r » 16 07 2024, 13:34

В Гюлиан го има за 583 а те са официален представител, но ако се разтърси човек и е готов да почака може и да излезе доста по-добра промоция. Не знам дали новите Tsuyos-и с малките секунди нямат постепенно да изместят по-стария модел обаче.

Още нещо за 8-мата серия механизми на Миойта:
- тъй наречения miyota "stutter" - където секундната стрелка може да спира за момент когато се рязко се раздвижи часовника. После си наваксва as per design.
- тъй като ротора навива само в едната посока, ако се завърти китката в другата (където се движи свободно) започва да върти празни обороти и освен шум може дори да клати касата на часовника(ако не е достатъчно тежка) докато е на ръката - т.нар miyota wobble.

Има други евтини калибри, които нямат тези "специфики" но няма как да ги намериш в Tsuyosa :))

Shreek
Новобранец

Мнение от Shreek » 16 07 2024, 15:23

Купих го. Цената излезе малко повече - не бях видял точната сума. Висока цена ли е 662 лв?
Казаха че има две години международна гаранция само с касовата бележка във всеки сервиз, който ремонтира Citizen. Надявам се да не ми потрябва, но ако някой знае - нека напише кой сервиз ги поддържа.
Ако търся - ще мога да го направя едва утре. След малко ще преинсталирам компютъра.

Shreek
Новобранец

Мнение от Shreek » 16 07 2024, 15:28

Spyk3r написа:
16 07 2024, 13:34
В Гюлиан го има за 583 а те са официален представител, но ако се разтърси човек и е готов да почака може и да излезе доста по-добра промоция. Не знам дали новите Tsuyos-и с малките секунди нямат постепенно да изместят по-стария модел обаче.
Не обърнах внимание на поста, и вече го купих. По принцип бих могъл да го върна, но нека видим дали Гюлиан ще имат същия цвят - един от факторите за избора е цветът на циферблата. Ако нямат същия цвят - няма да го връщам.
Благодаря за информацията кой е сервиза им. Ще се чуя с тях да ми потвърдят за международната гаранция.

Shreek
Новобранец

Мнение от Shreek » 16 07 2024, 16:10

Spyk3r написа:
16 07 2024, 13:34
Не обърнах внимание на поста, и вече го купих. По принцип бих могъл да го върна, но нека видим дали Гюлиан ще имат същия цвят - един от факторите за избора е цветът на циферблата. Ако нямат същия цвят - няма да го връщам.
Благодаря за информацията кой е сервиза им. Ще се чуя с тях да ми потвърдят за международната гаранция.

Добавка.

Предвид че от тук не ми дават "картончето" с гаранцията, може да го върна, и да го поръчам от Гюлиан. В България е 544 с две, и +30 с три години гаранция.

Още веднъж благодаря за информацията. Беше ми много полезна.

Потребителски аватар
sci
Маниак
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Мнение от sci » 18 07 2024, 15:06

Честито, чудесен часовник. Имам такъв и много си го харесвам - красив, надежден, какво да не му харесваш.

Изображение

Scandinavian
Маниак
Регистриран: 11 03 2011, 14:28

Мнение от Scandinavian » 18 07 2024, 15:46

Ммммда, и аз му бях хвърлил око на тоз хубавец, че някак прилича леко на Роли Ойстер-а, обаче четох за тази Миота, че централната секундна стрелка, не е директно сързана със зъбните колела на часовниковия механизъм и това ме отказа.
На времето имах един Восток, на който секундната му стрелка от време на време прескачаше като на кварцов, което не ми харесваше, не че има някакво влияние върху точността.
"Човек с часовник знае колко е часът, човек с два часовника, никога не е сигурен......"
Casio G-Shock GW-B5600
Certina DS Podium Square - ETA 2824-2
Hamilton Jazzmaster Maestro - H21 caliber, valjoux 7750 base
ORIENT Mako caliber 46943 Made in Japan - The Forum Watch 15/27
Victorinox Dive Master 500 - ЕТА 2892 А2

Потребителски аватар
sci
Маниак
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Мнение от sci » 18 07 2024, 16:22

Конструктивно това е възможно, вярно, но аз не съм го виждал този ефект на нито един Восток, нито пък Ситизън които са минавали покрай мен. Първо се проявява крайно рядко, и второ винаги може да се коригира ако се появи.

Shreek
Новобранец

Мнение от Shreek » 20 07 2024, 00:36

Не ми е приятно да го напиша, не ми беше приятно и да се случи, но човекът, за когото беше купен часовника се притесни от цената му, и настоятелно ме помоли да го върна.

За да спазим суеверията мислех да го продам, и понеже вече няма да е чисто нов, от магазина, щях да го продам на символична цена.

А сега оглеждам неизвестните китайски марки. От чисто любопитство за какви пари може да се купи механичен часовник.

Има ли нещо наистина евтино, от китайците, за което да имате добро мнение? Изрично само механичен. Без кварцови.
На марката не държа, но държа на семпъл дизайн с изчистени линии, и лесна различаемост на стрелките. Размер поне 38, желателно 41-43мм.

Shreek
Новобранец

Мнение от Shreek » 20 07 2024, 00:39

sci написа:
18 07 2024, 15:06
Честито, чудесен часовник. Имам такъв и много си го харесвам - красив, надежден, какво да не му харесваш.
Аз го харесвам, и човека, на когото мислех да го "продам" вече употребяван, също то хареса, но както вече написах - притесни се от цената, включително и от цената в Гюлиан.

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 20 07 2024, 11:01

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
US $121.54 10%OFF | BEIHUA Men Automatic Watch Super Luminous Glow C3 Japan TOP Movement 24Jewels NH36A Sapphire WR100M Military Luxury Gift
https://a.aliexpress.com/_EGTIq79

За 120 $ може да вземеш съвсем приличен китаец ,с автоматичен механизъм на Сеико,сапфир стъкло,и стомана
Ако и тази цена е притеснителна,
Има още по евтин,марков вариант,
US $72.86 68%OFF | Seagull New Business Watch Men's Mechanical Wristwatches 50m Waterproof Leather Valentine Male Watches relogio masculino 6075
https://a.aliexpress.com/_EHOUefH

Shreek
Новобранец

Мнение от Shreek » 31 07 2024, 23:54

otof написа:
20 07 2024, 11:01
US $121.54 10%OFF | BEIHUA Men Automatic Watch Super Luminous Glow C3 Japan TOP Movement 24Jewels NH36A Sapphire WR100M Military Luxury Gift
https://a.aliexpress.com/_EGTIq79

За 120 $ може да вземеш съвсем приличен китаец ,с автоматичен механизъм на Сеико,сапфир стъкло,и стомана
Ако и тази цена е притеснителна,
Има още по евтин,марков вариант,
US $72.86 68%OFF | Seagull New Business Watch Men's Mechanical Wristwatches 50m Waterproof Leather Valentine Male Watches relogio masculino 6075
https://a.aliexpress.com/_EHOUefH

Малко особено е. При лични отношения човек трябва да внимава да не засегне нечия гордост и самоуважение. Затова върнах часовника, който бях купил.
Иначе цените ми харесват, на мен лично повече ми допада втория ви линк, но това, което е най-добре да направя в момента е просто да изчакам. И когато ситуацията се промени - просто ще вдигна темата, или ще пусна нова тема.

Междувременно един друг часовник ми се наби в очите, и без да си правя каквито и да било сметки, любопитен съм какво е мнението на хората с опит за механизма и за качеството му.
И, разбира се, дали това е наистина механичен часовник, че на твърде много кварцови часовници видях надпис Automatic.

https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A

Колебая се между белия и жълтия циферблат.

Реално ли е това с тия 89% отстъпка? На мен ми звучи като безумна реклама, но и по-шантави неща са ставали на този свят, така че не искам да напиша някоя глупост, а да се окаже, че това наистина е скъп часовник на сериозна промоция.

пп. Защо китайците не пишат камъните на доста от часовниците? Да очаквам ли, че те са без камъни?

Отговори

Върни се в “Избор на часовник”