phil05 написа: ↑19 02 2021, 02:16
Ааа, така вече може

Чудесно описание

. С други думи най обикновен часовник

, да не ме чуят JLC

. Показанието на стрелките си зависи само от честотата на баланса, в случая 28800 bph независимо в клетка ли е, турбийон ли е, карусел ли е и дали обикаля нещо.
Нататък според мен само има стрелка за сидерално време, има и други такива. Това е просто друго показание, няма общо с основното движение. В случая стрелката е диск с небе и звезди. Дали е сидерално време, дали е лунна фаза, стрелка ли е, диск ли е, небе ли е, лунички ли са, се тая. Въпрос на предавки. Стрелката или дискът с небето задвижва турбийона или карусела или каквото е там, да обикаля, а не обратното. Нямам идея как става, сигурно както казва Камбуров. Тук някъде има детайлни снимки с анкера и анкерното колело на първия модел. Те са силициеви много леки.
https://watchesbysjx.com/2020/01/jaeger ... leste.html
Има си и стрелка за 24 часово показание и годишен календар на диск около циферблата. Не е някакво чудо на чудесата като механизъм. Но като идея, изработка и изобщо като часовник и щуротия, това друг въпрос.
Интересно как са решили връзката между подвижната част на механизма, която обикаля циферблата баланс - анкер - анкерно колело, към статичната част до минутната и часовата стрелка.
Репетира на този часовник последния модел е също доста сложно и интересно направен, но това друга тема.
Значи не се изложих тотално
Ще го опиша така, както моят аматьорски мозък го разбира. Който знае по-добре, да ми нашока канчето.
1. При турбийона ротацията е в модула баланс/анкър/анкърово колело, обикалящи около статично колело, а времето се определя от въртенето на остта в центъра на този модул (турбийонна клетка).
2. При карусела статичното колело вече не е статично а е динамично, двойно, с допълнително голямо колело (карусел=въртележка), което вече е част от турбийонната клетка и допълнително захранено с енергия от пружината. Целият модул е по-голям и сложен. Времето се определя от въртенето на карусела (голямото колело). В този случай и анкера и карусела имат напрежение от пружината. Двете работят заедно в синхрон и взаимно си компенсират грешката.
3. Според мен JLC са си казали "Чакай малко, що да ползваме две работи да правят едно и също нещо?" и са префасонирали един карусел - чист турбийон за стрелките (реално време, движението се предава по централната ос на турбийона), а механиката на карусела за търкаляне по рамката на часовника (сидерално време, движението се предава радиално на голямото колело).
Май първоначално не бях прав, часовника изглежда си е чист турбийон, просто инжинерите са се сетили да ползват карусела за други, по-интересни неща. Не е чудо на хорологията, нито пък на астрономията, но е хитро.
Пак казвам, може да съм в тотална грешка, но пък мозъчната гимнастика е освежаваща. Благодаря за интересната дискусия