Особено големи количества радиева боя са нанасяни върху циферблатите на авиационните уреди, които все още излъчват сериозни количества бета и гама радиация.
Радиевата боя се познава по специфичния грозен сивожълт-жълтокафяв-оранжевокафяв цвят.

а недей така има светещи с лампичаNANI написа:Повече няма да си купя часовник,който свети в тъмното
Мислиш че разчитат на това че след 20 години ти си го захвърлил в някой шкаф и си забравил за негоtrk2 написа:Имам някой леки съмнения за моя часовник. Според книжката индексите ще светят 25 години. Обаче аз не съм шаран, който лапа всичко написано... периода на полу- разпад на трития е 13 години, така че ако свети повече от 13 години със собствена енергия означава, че има нещо различно в ампулите. Обаче най- вероятно това е рекламен трик и след 13 година просто става, като обикновен часовник с луминова, който свети само с енергията събрана през деня.
колега написа:Аз уча ядрена техника и ядрена енергетика в СУ и ще внеса малко яснота!Значи това е чист тритий(изотоп на водорода),разбира се поставен в плексигласова или някаква подобна защита.Той е радиоактивен като излъчва бета частици(електрони).Светенето се дължи на това,че тритиевият газ е покрит с фосфор и газа много добре задържа молекулите на фосфора!Светенето далеч може да надхвърли 20 години,но не виждам приложение в риболова,защото светенето е доста слабо,абе с две думи използва се примерно за изработка на деленията на часовници и ключодържатели!Надявам се да съм бил полезен
колега написа:Ако въпроса е в това да си дадеш парите за нещо безполезно и ненужно може винаги да се направи!А по въпроса за трития лично аз съм правил проекти за добив на тритий-адски скъпо удоволствие и съм проучвал доста как стоят нещата с него!Мога да напиша и доста информация още за проекти за тритиеви ядрени централи и така нататък,но е безмислено.Количеството тритий в този тип светулки е нищожно и не е вредно за човека независимо от начина на употреба-лично аз имам тритиев ключодържател от Япония и си го държа в джоба!Така че аз си казах мнението за нещо,с което съм запознат отвътре дето се вика,оттам нататък...
Ако е бета, задължително го провери! С бета и гама шега е бива. Аз също имам дозиметър, ако Божидар не може.trk2 написа:Лъчението на моя е бета.
Ако мина покрай Божидар ще го тествам иначе не ми се занимава да го пращам в БАН.
Ако човекът продава дозиметри, вероятно ще има компетенциите да измери радиоактивност на часовниците. Ако са радиоактивни - никой не е луд да си ги държи вкъщи и да ги разнася по пощите.andrianivanov написа: ↑06 10 2020, 13:06Здравейте
Не съм запален колекционер, но харесвам Премиум часовници...
, както и да е
В eBay видях че продават Poljot от Украйна
Проблема е в това, че същия човек продава и дозиметри Покрай Чернобил се замислям дали да купувам Въпреки че същите часовници са неизползвани
Това са проблеми които искам да споделя В крайна сметка рискувам здравето си!
Всичката мара втасала, та дали били радиоактивни poljot- тите... Непрекъснато рискуваш здравето си с какво ли не, поне си носи часовник, щом ти харесва. Аз бях там тогава, съвсем наблизо и нищо ми няма, ама знам ли...andrianivanov написа: ↑06 10 2020, 13:06Здравейте
Не съм запален колекционер, но харесвам Премиум часовници...
, както и да е
В eBay видях че продават Poljot от Украйна
Проблема е в това, че същия човек продава и дозиметри Покрай Чернобил се замислям дали да купувам Въпреки че същите часовници са неизползвани
Това са проблеми които искам да споделя В крайна сметка рискувам здравето си!
При проблеми с форума: support@strelki.info