Няколко въпроса за руски часовници.

Всички въпроси и мнения, които имате и искате да споделите около часовниците.
Отговори
Shreek
Напредващ
Регистриран: 26 07 2019, 00:32

Няколко въпроса за руски часовници.

Мнение от Shreek » 23 07 2024, 01:28

Всеки си има своите вкусове по отношение на часовниците. Аз лично предпочитам часовник с ръчно навиване и максимално изчистен циферблат със семпъл дизайн. Доста от модерните часовници, без да се обижда никой, ми идват претруфени.

Как стои въпросът с руските часовници от соц годините? Виждам обяви на такива, които са заявени като чисто нови. Каква е вероятността наистина да са нови (неработили) и съответно има ли хора от сайта, които биха приели да огледат някой такъв часовник, и да преценят читав ли е, наистина ли е нов, или има някаква измама?

И съвсем конкретно - руските часовници със златно покритие, с предпочитание към 20-микронните, каква цена се предполага, че би била приемлива и за двете страни, ако часовника е наистина нов, минал е профилактика, или не е минал? А има ли начин да се разбере дали един часовник е минал профилактика, или се разчита на честната дума на продавача? И дали е наистина нов?

Като гледам зададох достатъчно въпроси за да ме образовате, но от доста време искам отново да имам позлатен руски часовник. Някога отмъкнах Восток-а на баща ми и дълги години го носих. После му отмъкнах един Seiko 66b, който за съжаление изгубих. Няколко пъти съм преглеждал Ибей, но така и не видях същия, дори и с проблем. Междувременно дадох Восток-а да бъде полван за кратко, и няколко дена след това го видях с изкъртена коронка. Часовникар близо до Славейков ми направи нова коронка, беше преди много години, но това промени вида на часовника. И съответно развали удоволствието от носенето му. Имам някъде и един позлатен Луч, който имаше някакъв проблем със стрелките. Докосваха се и часовника спираше. Навежда ме на мисълта за изкривена ос, а това дали може да се поправи не зная. Ще го мисля навярно догодина.

Сега имам един автоматичен Сейко, купен преди две години, но не се носи ежедневно, понеже работата ми е механична и не искам да го съсипя. И в темата кой какво си поръча/очаква пуснах линк към една лотария, да видим какво ще дойде и дали ще ме кефи. Но продължавам оглеждам внимателно обявите на позлатените руски часовници, и някои от тях определено много ми харесват.

Доста руски часовници със златно покритие са обявени в Ибей с адрес на продавача Украйна. А от България нищо ли не излиза?

Объркано се получи, за което извинявайте. Ще ми бъде интересно да науча повече по написаните от мен въпроси.

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Re: Няколко въпроса за руски часовници.

Мнение от otof » 23 07 2024, 02:06

Тези от Украйна са новодел, циферблатите са с груб печат,и лаковото покритие не е
прецизно нанесено
Златото на касата е иридиев нитрит
За да може да разпознаеш 'правилната ' комплектация каса ,циферблат ,механизъм трябва предварително да си добре подготвен
До преди десетина-петнайсет години и в България излизаха добре запазени бройки,
Сега обаче май остана да се върти само скраб в продавалниците
Отдавна всичко читаво е в лични колекции,или продадено в Ибей
Отделно унищожените от златотърсачи

Shreek
Напредващ

Мнение от Shreek » 23 07 2024, 17:08

И ако правилно те разбирам, ако искам нещо подобно трябва да се оглеждам за нещо на старо, запазено, подлежащо на реставриране или нуждаещо се от профилактика, а по отношение на касата евентуално нова галванизация със злато, ако покритието е започнало да се изтрива.
Другият вариант е при купуване от България да се договарям за преглед при часовникар.

Потребителски аватар
otof
Маниак

Мнение от otof » 23 07 2024, 20:03

Тази работа с позлатяването на практика не става,защото е с кратковременен ефект Обаче има колеги,с впечатляващи знания,и отлични колекции от съветски часовници,които могат да са много от полза ,когато решиш да търсиш нещо конкретно
За съжаление,все по -рядко навестяват форума

Shreek
Напредващ

Мнение от Shreek » 27 07 2024, 00:32

otof написа:
23 07 2024, 20:03
Тази работа с позлатяването на практика не става,защото е с кратковременен ефект ...
Нека го поразчепкаме малко това последното.

Восток-а, който имах, Au20, изкара може би десетина години, навярно даже няколко отгоре, в детски ръце без да пострада, и без да се изтърка покритието му. Никъде не лъсна метала на касата.
Има ли разлика между промишленото позлатяване, и позлатяването при златар?
Ако възстановявам златно покритие, ще го занеса на часовникар, да му свали стъклото, и след това ще го дам на един познат златар, който зная че си е играл доста с галванизации.
Ако с галванизация се направят 20-тина микрона златно покритие, наистина ли ще бъде с краткотраен ефект?
Как тогава са го правили руснаците при производството им?

Потребителски аватар
otof
Маниак

Мнение от otof » 27 07 2024, 12:07

Става въпрос за съвсем различни технологии
За валцувано златно покритие,се изискват
промишлени процеси, работи се само в масово производство, а не в проекти по поръчка
Жокер златар ,може да те запознае с детайлите

nevenbekriev
Маниак
Регистриран: 19 08 2011, 17:25

Мнение от nevenbekriev » 28 07 2024, 22:01

Проблемът с позлатяването на касата може да се раздели на два аспекта.
Единият е подготовката на касата. Касата, щом се нуждае от позлатяване, вероятно има язви, износени и наранени ръбове и какво ли още не. Обикновено не е достатъчна обработка с отнемане на материал, та често е нужно да се ползва сребърен припой подобно на автокит. Отделно т. нар. полиране на касата е отделен занаят, който не го владеят много хора. Идеята е след подготовката касата да има правилни ръбове и непроменена форма. Пълно е с примери на 'полирани' каси, които може и да се харесват на онзи, които ги е майсторил, но изглеждат абсурдно и стават само за боклука.
Вторият - самото позлатяване. 20 микрона е непостижима мечта. Повечето златари ще отложат един, в добър ден до 3 микрона преди покритието да почне да се отлюспва. Проблемът е в технологията и разтворите, които се предлагат. Тези, които постигат дебели покрития, съдържат цианити и са изключително вредни и опасни. Затова не се използват от занаятчиите. Предлагат се компромисни решения, които хем не са толкова опасни, хем постигат някакъв резултат. Тук ключовата дума е 'някакъв'. Затова, по-добре е да говориш с твоя златар какво може да направи...

Камбуров
Маниак
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Мнение от Камбуров » 30 07 2024, 01:26

Добре дошли в света на съветските часовници!
За позлатяването колегите се изразиха доста добре. Валцуването е технология която отдавна не се използва в часовникарската масова продукция. Руснаците спират с нея някъде в началото на 70те. 20 микрона си е доста, всичко читаво вече е претопено за злато и това е съвсем друга тема.
Според мен е по-лесно и евтино да намерите и закупите запазен часовник, отколкото да позлатявате износен. И да го позлатите той нов няма да стане. Ако касата е в лошо състояние, какво ще е състоянието на циферблата, стрелките, механизма? Ако обработите касата, това автентичен часовник ли ще е? Не разбирам какъв е смисъла на упражнението. Тези часовници не струват милиони, нито дори хиляди. Моят съвет е - намерете и си купете автентичен и запазен часовник. Няма да е 10лв., но няма и да е 1000лв. Все още се появяват вимпели, полети, лучове и пр., с 20 микрона позлата, в читаво състояние. До 200-300лв. все ще намерите нещо хубаво.
Тук стигаме до момента дали няма да ви пробутат нещо сглобено в гараж или с фейк циферблат и стрелки. В някои форуми има тема "автентичен ли е или менте?" Тук не знам дали има, но и да няма, отворете си една тема и качвайте в нея допитвания към съфорумниците. В този форум има доста колекционери, запознати добре със съветските часовници. Колко често влизат вече е друг въпрос, но все някой ще види и ще отговори. От Украйна тече река от ментета, но и у нас ги има. Все пак понякога искачат автентични неща. Въпрос на късмет и търпение, а в процеса ще откриете и научите много интересни неща, щом сте любопитен по темата.
Оставете позлатяването, ако имаше смисъл в него, много хора щяха да го правят.
Желая късмет и успех!
Иван

Потребителски аватар
sci
Маниак
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Мнение от sci » 30 07 2024, 11:07

За ежедневен часовник не бих препоръчал стар. Водозащитата е нула, а касите на СССР часовниците са 99% базов метал с покритие. Освен това, като се вземе в предвид, че СССР го няма от 30 години, с времето "запазени" остават все по-малко. Ако искате руски часовник с ръчно навиване, Восток има съвременни модел в каси от неръждаема стомана:
https://www.vostok-watches24.com/catalo ... 1965/1338/
и дори позлатени:
https://www.vostok-watches24.com/catalo ... 1965/1339/

или нови часовници с НОС механизми на Полет, като например Стрела:
https://www.poljot24.de/uhrtypen/handau ... 5tr40.html
или Штурманские:
https://www.poljot24.de/uhrtypen/handau ... 31231.html

Shreek
Напредващ

Мнение от Shreek » 05 08 2024, 22:15

Камбуров написа:
30 07 2024, 01:26
Добре дошли в света на съветските часовници!

Дано това с цвета не се възприеме като кич. Целта е ясна разлика между вашите и моите думи.
На практика много години съм бил в света на съветските часовници, без да си давам сметка за това, и като потребител. Имам, освен позлатения Восток, който като дете получих от баща си, и един позлатен Луч, с някакъв проблем със стрелките, който съм убеден, че има хора във форума, които биха могли да го оправят. Срещу съответното заплащане, разбира се.
Минали са ми и други руски часовници през ръцете, но тогава не съм си давал сметка, колко ще ми липсват един ден механичните часовници.

Оставете позлатяването, ако имаше смисъл в него, много хора щяха да го правят.

Давам си сметка, че това е емоционална реакция на това, че първият ми часовник, който носих от първи клас, някъде до девети клас (тогава свих на баща ми един Сейко, 66B с ръчно навиване, без дата, семпъл и много приятен дизайн, с бял циферблат без цифри а само с маркери на часовете, който изгубих 15-тина години по-късно), но не виждам причина, ако това няма да ми струва много скъпо, да не се оставя на тази си емоционална реакция.
Няколко пъти съм претърсвал сериозно трите основни търговски сайта, (Ибей, Амазон и Алиекспрес) и само веднъж видях подобен Сийко като този, който изгубих.
Според това, което видях на снимките, не очаквах да подлежи на възстановяване така, че да ми доставя удоволствие, а не дискомфорт, когато го погледна. И не го купих.
Не съжалявам, че не го купих, но ако ми попадне подобен часовник, в добро състояние, и на разумна цена - бих го купил.

Има ли някъде из форума специална тема за търговци в интернет и техния рейтинг? Въпросът ми е провокиран от темата Поръчки от Seiya. За съжаление не успях да отворя сайта и не намерих нищо действащо във връзка с въпросния търговец.
Темата беше от преди достатъчно години, за да е приключил дейност човека.

VolvoCE
Напредващ
Регистриран: 29 05 2024, 18:36

Мнение от VolvoCE » 06 08 2024, 00:39

и мен ме "гризе" съвестта за един Зим, който покойната ми баба ми подари като ученик (25 лева в рум–а в младост). Търсих из "пазарите", но не можах да го намеря.

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Регистриран: 15 06 2014, 15:48

Мнение от Seikosha » 09 10 2024, 09:21

Няколко пъти съм претърсвал сериозно трите основни търговски сайта, (Ибей, Амазон и Алиекспрес) и само веднъж видях подобен Сийко като този, който изгубих.
Според това, което видях на снимките, не очаквах да подлежи на възстановяване така, че да ми доставя удоволствие, а не дискомфорт, когато го погледна. И не го купих.
Не съжалявам, че не го купих, но ако ми попадне подобен часовник, в добро състояние, и на разумна цена - бих го купил.

Ако Сейкото ти е било калибър 66В най вероятно става въпрос за механизъм известен като Sportman с дата. А на моста на механиката трябва да пише 6602 B Тези механизми с ръчно навиване трябва да се знае и номерът на моделът, а те не са един или два. Аз например имам три - два от емблематичният 8050 от 71 и 72гпд. и един от 68г. Така ,че ,ако имате номерът на модела, лесно ще го намерите, няма начин някъде да не изскочи. Колкото до руски позлатени часовници , има бол, просто не знаете къде и как да търсите.

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Shreek
Напредващ

Мнение от Shreek » 20 04 2025, 21:21

Seikosha написа:
09 10 2024, 09:21

Ако Сейкото ти е било калибър 66В най вероятно става въпрос за механизъм известен като Sportman с дата. А на моста на механиката трябва да пише 6602 B Тези механизми с ръчно навиване трябва да се знае и номерът на моделът, а те не са един или два. Аз например имам три - два от емблематичният 8050 от 71 и 72гпд. и един от 68г. Така ,че ,ако имате номерът на модела, лесно ще го намерите, няма начин някъде да не изскочи. Колкото до руски позлатени часовници , има бол, просто не знаете къде и как да търсите.

Изображение
Извинявам се, че не съм забелязал отговора ти. Известно време не съм влизал, а когато наскоро започнах пак да влизам редовно - дори не ми хрумна да проверя старата си тема.

Абсолютно сигурен съм, че нямаше нито ден, нито дата. На моста на механиката не съм сигурен какво е било написано. 66b го четях на циферблата около 6-тия час. Japan b66 или Japan 66b. Имаше и още нещо написанор но не го помня.

По повод позлатените руски часовници, не точно сега, но след няколко месеца с удоволствие ще се оставя на помощтта ви, било словесна, било и с някакви действия, като нямам намерение да се покажа неблагодарен, но това ще го бистрим на лични.

Христос воскресе на всички.

Отговори

Върни се в “Други теми за часовници”