Няколко въпроса за руски часовници.
-
- Напредващ
- Регистриран: 26 07 2019, 00:32
Няколко въпроса за руски часовници.
Всеки си има своите вкусове по отношение на часовниците. Аз лично предпочитам часовник с ръчно навиване и максимално изчистен циферблат със семпъл дизайн. Доста от модерните часовници, без да се обижда никой, ми идват претруфени.
Как стои въпросът с руските часовници от соц годините? Виждам обяви на такива, които са заявени като чисто нови. Каква е вероятността наистина да са нови (неработили) и съответно има ли хора от сайта, които биха приели да огледат някой такъв часовник, и да преценят читав ли е, наистина ли е нов, или има някаква измама?
И съвсем конкретно - руските часовници със златно покритие, с предпочитание към 20-микронните, каква цена се предполага, че би била приемлива и за двете страни, ако часовника е наистина нов, минал е профилактика, или не е минал? А има ли начин да се разбере дали един часовник е минал профилактика, или се разчита на честната дума на продавача? И дали е наистина нов?
Като гледам зададох достатъчно въпроси за да ме образовате, но от доста време искам отново да имам позлатен руски часовник. Някога отмъкнах Восток-а на баща ми и дълги години го носих. После му отмъкнах един Seiko 66b, който за съжаление изгубих. Няколко пъти съм преглеждал Ибей, но така и не видях същия, дори и с проблем. Междувременно дадох Восток-а да бъде полван за кратко, и няколко дена след това го видях с изкъртена коронка. Часовникар близо до Славейков ми направи нова коронка, беше преди много години, но това промени вида на часовника. И съответно развали удоволствието от носенето му. Имам някъде и един позлатен Луч, който имаше някакъв проблем със стрелките. Докосваха се и часовника спираше. Навежда ме на мисълта за изкривена ос, а това дали може да се поправи не зная. Ще го мисля навярно догодина.
Сега имам един автоматичен Сейко, купен преди две години, но не се носи ежедневно, понеже работата ми е механична и не искам да го съсипя. И в темата кой какво си поръча/очаква пуснах линк към една лотария, да видим какво ще дойде и дали ще ме кефи. Но продължавам оглеждам внимателно обявите на позлатените руски часовници, и някои от тях определено много ми харесват.
Доста руски часовници със златно покритие са обявени в Ибей с адрес на продавача Украйна. А от България нищо ли не излиза?
Объркано се получи, за което извинявайте. Ще ми бъде интересно да науча повече по написаните от мен въпроси.
Как стои въпросът с руските часовници от соц годините? Виждам обяви на такива, които са заявени като чисто нови. Каква е вероятността наистина да са нови (неработили) и съответно има ли хора от сайта, които биха приели да огледат някой такъв часовник, и да преценят читав ли е, наистина ли е нов, или има някаква измама?
И съвсем конкретно - руските часовници със златно покритие, с предпочитание към 20-микронните, каква цена се предполага, че би била приемлива и за двете страни, ако часовника е наистина нов, минал е профилактика, или не е минал? А има ли начин да се разбере дали един часовник е минал профилактика, или се разчита на честната дума на продавача? И дали е наистина нов?
Като гледам зададох достатъчно въпроси за да ме образовате, но от доста време искам отново да имам позлатен руски часовник. Някога отмъкнах Восток-а на баща ми и дълги години го носих. После му отмъкнах един Seiko 66b, който за съжаление изгубих. Няколко пъти съм преглеждал Ибей, но така и не видях същия, дори и с проблем. Междувременно дадох Восток-а да бъде полван за кратко, и няколко дена след това го видях с изкъртена коронка. Часовникар близо до Славейков ми направи нова коронка, беше преди много години, но това промени вида на часовника. И съответно развали удоволствието от носенето му. Имам някъде и един позлатен Луч, който имаше някакъв проблем със стрелките. Докосваха се и часовника спираше. Навежда ме на мисълта за изкривена ос, а това дали може да се поправи не зная. Ще го мисля навярно догодина.
Сега имам един автоматичен Сейко, купен преди две години, но не се носи ежедневно, понеже работата ми е механична и не искам да го съсипя. И в темата кой какво си поръча/очаква пуснах линк към една лотария, да видим какво ще дойде и дали ще ме кефи. Но продължавам оглеждам внимателно обявите на позлатените руски часовници, и някои от тях определено много ми харесват.
Доста руски часовници със златно покритие са обявени в Ибей с адрес на продавача Украйна. А от България нищо ли не излиза?
Объркано се получи, за което извинявайте. Ще ми бъде интересно да науча повече по написаните от мен въпроси.
- otof
- Маниак
- Регистриран: 04 06 2011, 17:39
Re: Няколко въпроса за руски часовници.
Тези от Украйна са новодел, циферблатите са с груб печат,и лаковото покритие не е
прецизно нанесено
Златото на касата е иридиев нитрит
За да може да разпознаеш 'правилната ' комплектация каса ,циферблат ,механизъм трябва предварително да си добре подготвен
До преди десетина-петнайсет години и в България излизаха добре запазени бройки,
Сега обаче май остана да се върти само скраб в продавалниците
Отдавна всичко читаво е в лични колекции,или продадено в Ибей
Отделно унищожените от златотърсачи
прецизно нанесено
Златото на касата е иридиев нитрит
За да може да разпознаеш 'правилната ' комплектация каса ,циферблат ,механизъм трябва предварително да си добре подготвен
До преди десетина-петнайсет години и в България излизаха добре запазени бройки,
Сега обаче май остана да се върти само скраб в продавалниците
Отдавна всичко читаво е в лични колекции,или продадено в Ибей
Отделно унищожените от златотърсачи
-
- Напредващ
И ако правилно те разбирам, ако искам нещо подобно трябва да се оглеждам за нещо на старо, запазено, подлежащо на реставриране или нуждаещо се от профилактика, а по отношение на касата евентуално нова галванизация със злато, ако покритието е започнало да се изтрива.
Другият вариант е при купуване от България да се договарям за преглед при часовникар.
Другият вариант е при купуване от България да се договарям за преглед при часовникар.
- otof
- Маниак
Тази работа с позлатяването на практика не става,защото е с кратковременен ефект Обаче има колеги,с впечатляващи знания,и отлични колекции от съветски часовници,които могат да са много от полза ,когато решиш да търсиш нещо конкретно
За съжаление,все по -рядко навестяват форума
За съжаление,все по -рядко навестяват форума
-
- Напредващ
Нека го поразчепкаме малко това последното.
Восток-а, който имах, Au20, изкара може би десетина години, навярно даже няколко отгоре, в детски ръце без да пострада, и без да се изтърка покритието му. Никъде не лъсна метала на касата.
Има ли разлика между промишленото позлатяване, и позлатяването при златар?
Ако възстановявам златно покритие, ще го занеса на часовникар, да му свали стъклото, и след това ще го дам на един познат златар, който зная че си е играл доста с галванизации.
Ако с галванизация се направят 20-тина микрона златно покритие, наистина ли ще бъде с краткотраен ефект?
Как тогава са го правили руснаците при производството им?
- otof
- Маниак
Става въпрос за съвсем различни технологии
За валцувано златно покритие,се изискват
промишлени процеси, работи се само в масово производство, а не в проекти по поръчка
Жокер златар ,може да те запознае с детайлите
За валцувано златно покритие,се изискват
промишлени процеси, работи се само в масово производство, а не в проекти по поръчка
Жокер златар ,може да те запознае с детайлите
-
- Маниак
- Регистриран: 19 08 2011, 17:25
Проблемът с позлатяването на касата може да се раздели на два аспекта.
Единият е подготовката на касата. Касата, щом се нуждае от позлатяване, вероятно има язви, износени и наранени ръбове и какво ли още не. Обикновено не е достатъчна обработка с отнемане на материал, та често е нужно да се ползва сребърен припой подобно на автокит. Отделно т. нар. полиране на касата е отделен занаят, който не го владеят много хора. Идеята е след подготовката касата да има правилни ръбове и непроменена форма. Пълно е с примери на 'полирани' каси, които може и да се харесват на онзи, които ги е майсторил, но изглеждат абсурдно и стават само за боклука.
Вторият - самото позлатяване. 20 микрона е непостижима мечта. Повечето златари ще отложат един, в добър ден до 3 микрона преди покритието да почне да се отлюспва. Проблемът е в технологията и разтворите, които се предлагат. Тези, които постигат дебели покрития, съдържат цианити и са изключително вредни и опасни. Затова не се използват от занаятчиите. Предлагат се компромисни решения, които хем не са толкова опасни, хем постигат някакъв резултат. Тук ключовата дума е 'някакъв'. Затова, по-добре е да говориш с твоя златар какво може да направи...
Единият е подготовката на касата. Касата, щом се нуждае от позлатяване, вероятно има язви, износени и наранени ръбове и какво ли още не. Обикновено не е достатъчна обработка с отнемане на материал, та често е нужно да се ползва сребърен припой подобно на автокит. Отделно т. нар. полиране на касата е отделен занаят, който не го владеят много хора. Идеята е след подготовката касата да има правилни ръбове и непроменена форма. Пълно е с примери на 'полирани' каси, които може и да се харесват на онзи, които ги е майсторил, но изглеждат абсурдно и стават само за боклука.
Вторият - самото позлатяване. 20 микрона е непостижима мечта. Повечето златари ще отложат един, в добър ден до 3 микрона преди покритието да почне да се отлюспва. Проблемът е в технологията и разтворите, които се предлагат. Тези, които постигат дебели покрития, съдържат цианити и са изключително вредни и опасни. Затова не се използват от занаятчиите. Предлагат се компромисни решения, които хем не са толкова опасни, хем постигат някакъв резултат. Тук ключовата дума е 'някакъв'. Затова, по-добре е да говориш с твоя златар какво може да направи...
-
- Маниак
- Регистриран: 21 05 2018, 00:02
Добре дошли в света на съветските часовници!
За позлатяването колегите се изразиха доста добре. Валцуването е технология която отдавна не се използва в часовникарската масова продукция. Руснаците спират с нея някъде в началото на 70те. 20 микрона си е доста, всичко читаво вече е претопено за злато и това е съвсем друга тема.
Според мен е по-лесно и евтино да намерите и закупите запазен часовник, отколкото да позлатявате износен. И да го позлатите той нов няма да стане. Ако касата е в лошо състояние, какво ще е състоянието на циферблата, стрелките, механизма? Ако обработите касата, това автентичен часовник ли ще е? Не разбирам какъв е смисъла на упражнението. Тези часовници не струват милиони, нито дори хиляди. Моят съвет е - намерете и си купете автентичен и запазен часовник. Няма да е 10лв., но няма и да е 1000лв. Все още се появяват вимпели, полети, лучове и пр., с 20 микрона позлата, в читаво състояние. До 200-300лв. все ще намерите нещо хубаво.
Тук стигаме до момента дали няма да ви пробутат нещо сглобено в гараж или с фейк циферблат и стрелки. В някои форуми има тема "автентичен ли е или менте?" Тук не знам дали има, но и да няма, отворете си една тема и качвайте в нея допитвания към съфорумниците. В този форум има доста колекционери, запознати добре със съветските часовници. Колко често влизат вече е друг въпрос, но все някой ще види и ще отговори. От Украйна тече река от ментета, но и у нас ги има. Все пак понякога искачат автентични неща. Въпрос на късмет и търпение, а в процеса ще откриете и научите много интересни неща, щом сте любопитен по темата.
Оставете позлатяването, ако имаше смисъл в него, много хора щяха да го правят.
Желая късмет и успех!
Иван
За позлатяването колегите се изразиха доста добре. Валцуването е технология която отдавна не се използва в часовникарската масова продукция. Руснаците спират с нея някъде в началото на 70те. 20 микрона си е доста, всичко читаво вече е претопено за злато и това е съвсем друга тема.
Според мен е по-лесно и евтино да намерите и закупите запазен часовник, отколкото да позлатявате износен. И да го позлатите той нов няма да стане. Ако касата е в лошо състояние, какво ще е състоянието на циферблата, стрелките, механизма? Ако обработите касата, това автентичен часовник ли ще е? Не разбирам какъв е смисъла на упражнението. Тези часовници не струват милиони, нито дори хиляди. Моят съвет е - намерете и си купете автентичен и запазен часовник. Няма да е 10лв., но няма и да е 1000лв. Все още се появяват вимпели, полети, лучове и пр., с 20 микрона позлата, в читаво състояние. До 200-300лв. все ще намерите нещо хубаво.
Тук стигаме до момента дали няма да ви пробутат нещо сглобено в гараж или с фейк циферблат и стрелки. В някои форуми има тема "автентичен ли е или менте?" Тук не знам дали има, но и да няма, отворете си една тема и качвайте в нея допитвания към съфорумниците. В този форум има доста колекционери, запознати добре със съветските часовници. Колко често влизат вече е друг въпрос, но все някой ще види и ще отговори. От Украйна тече река от ментета, но и у нас ги има. Все пак понякога искачат автентични неща. Въпрос на късмет и търпение, а в процеса ще откриете и научите много интересни неща, щом сте любопитен по темата.
Желая късмет и успех!
Иван
- sci
- Маниак
- Регистриран: 31 03 2010, 17:32
За ежедневен часовник не бих препоръчал стар. Водозащитата е нула, а касите на СССР часовниците са 99% базов метал с покритие. Освен това, като се вземе в предвид, че СССР го няма от 30 години, с времето "запазени" остават все по-малко. Ако искате руски часовник с ръчно навиване, Восток има съвременни модел в каси от неръждаема стомана:
https://www.vostok-watches24.com/catalo ... 1965/1338/
и дори позлатени:
https://www.vostok-watches24.com/catalo ... 1965/1339/
или нови часовници с НОС механизми на Полет, като например Стрела:
https://www.poljot24.de/uhrtypen/handau ... 5tr40.html
или Штурманские:
https://www.poljot24.de/uhrtypen/handau ... 31231.html
https://www.vostok-watches24.com/catalo ... 1965/1338/
и дори позлатени:
https://www.vostok-watches24.com/catalo ... 1965/1339/
или нови часовници с НОС механизми на Полет, като например Стрела:
https://www.poljot24.de/uhrtypen/handau ... 5tr40.html
или Штурманские:
https://www.poljot24.de/uhrtypen/handau ... 31231.html
-
- Напредващ
Няколко пъти съм претърсвал сериозно трите основни търговски сайта, (Ибей, Амазон и Алиекспрес) и само веднъж видях подобен Сийко като този, който изгубих.Камбуров написа: ↑30 07 2024, 01:26Добре дошли в света на съветските часовници!
Дано това с цвета не се възприеме като кич. Целта е ясна разлика между вашите и моите думи.
На практика много години съм бил в света на съветските часовници, без да си давам сметка за това, и като потребител. Имам, освен позлатения Восток, който като дете получих от баща си, и един позлатен Луч, с някакъв проблем със стрелките, който съм убеден, че има хора във форума, които биха могли да го оправят. Срещу съответното заплащане, разбира се.
Минали са ми и други руски часовници през ръцете, но тогава не съм си давал сметка, колко ще ми липсват един ден механичните часовници.
Давам си сметка, че това е емоционална реакция на това, че първият ми часовник, който носих от първи клас, някъде до девети клас (тогава свих на баща ми един Сейко, 66B с ръчно навиване, без дата, семпъл и много приятен дизайн, с бял циферблат без цифри а само с маркери на часовете, който изгубих 15-тина години по-късно), но не виждам причина, ако това няма да ми струва много скъпо, да не се оставя на тази си емоционална реакция.
Според това, което видях на снимките, не очаквах да подлежи на възстановяване така, че да ми доставя удоволствие, а не дискомфорт, когато го погледна. И не го купих.
Не съжалявам, че не го купих, но ако ми попадне подобен часовник, в добро състояние, и на разумна цена - бих го купил.
Има ли някъде из форума специална тема за търговци в интернет и техния рейтинг? Въпросът ми е провокиран от темата Поръчки от Seiya. За съжаление не успях да отворя сайта и не намерих нищо действащо във връзка с въпросния търговец.
Темата беше от преди достатъчно години, за да е приключил дейност човека.
-
- Напредващ
- Регистриран: 29 05 2024, 18:36
и мен ме "гризе" съвестта за един Зим, който покойната ми баба ми подари като ученик (25 лева в рум–а в младост). Търсих из "пазарите", но не можах да го намеря.
- Seikosha
- Маниак
- Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Няколко пъти съм претърсвал сериозно трите основни търговски сайта, (Ибей, Амазон и Алиекспрес) и само веднъж видях подобен Сийко като този, който изгубих.
Според това, което видях на снимките, не очаквах да подлежи на възстановяване така, че да ми доставя удоволствие, а не дискомфорт, когато го погледна. И не го купих.
Не съжалявам, че не го купих, но ако ми попадне подобен часовник, в добро състояние, и на разумна цена - бих го купил.
Ако Сейкото ти е било калибър 66В най вероятно става въпрос за механизъм известен като Sportman с дата. А на моста на механиката трябва да пише 6602 B Тези механизми с ръчно навиване трябва да се знае и номерът на моделът, а те не са един или два. Аз например имам три - два от емблематичният 8050 от 71 и 72гпд. и един от 68г. Така ,че ,ако имате номерът на модела, лесно ще го намерите, няма начин някъде да не изскочи. Колкото до руски позлатени часовници , има бол, просто не знаете къде и как да търсите.

Ако Сейкото ти е било калибър 66В най вероятно става въпрос за механизъм известен като Sportman с дата. А на моста на механиката трябва да пише 6602 B Тези механизми с ръчно навиване трябва да се знае и номерът на моделът, а те не са един или два. Аз например имам три - два от емблематичният 8050 от 71 и 72гпд. и един от 68г. Така ,че ,ако имате номерът на модела, лесно ще го намерите, няма начин някъде да не изскочи. Колкото до руски позлатени часовници , има бол, просто не знаете къде и как да търсите.

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
-
- Напредващ
Извинявам се, че не съм забелязал отговора ти. Известно време не съм влизал, а когато наскоро започнах пак да влизам редовно - дори не ми хрумна да проверя старата си тема.Seikosha написа: ↑09 10 2024, 09:21Няколко пъти съм претърсвал сериозно трите основни търговски сайта, (Ибей, Амазон и Алиекспрес) и само веднъж видях подобен Сийко като този, който изгубих.
![]()
Абсолютно сигурен съм, че нямаше нито ден, нито дата. На моста на механиката не съм сигурен какво е било написано. 66b го четях на циферблата около 6-тия час. Japan b66 или Japan 66b. Имаше и още нещо написанор но не го помня.
По повод позлатените руски часовници, не точно сега, но след няколко месеца с удоволствие ще се оставя на помощтта ви, било словесна, било и с някакви действия, като нямам намерение да се покажа неблагодарен, но това ще го бистрим на лични.
Христос воскресе на всички.