Кутия за навиване

Всички въпроси и мнения, които имате и искате да споделите около часовниците.
Отговори
euroman
Новобранец
Регистриран: 06 05 2025, 23:33

Кутия за навиване

Мнение от euroman » 13 06 2025, 14:29

Здравейте! Бях загледал кутиите за навиване и общо взето се спрях на тези модели

https://www.klarstein.bg/domakinski-ure ... herno.html

https://www.electronic-star.bg/domakins ... xid-1.html

от Китай - същите, доста по-евтини:

https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... m%3A] цък

има и много други модели и по-евтини и по-скъпи.

Мисълта ми е, че попаднах на информация, че с въпросните кутии трябва да се внимава много, но общо взето нищо конкретно не обясниха. Единственото конкретно, което твърдят е, че часовникът не трябва да спира работа - вредно за механизма. Какви са вашите наблюдения и мнения относно кутиите за навиване ?
Поздрави!

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Re: Кутия за навиване

Мнение от childrolland » 13 06 2025, 14:42

За мене са силно излишно нещо, което си е намерило своята модна ниша. Постоянното вървене на часовника също го заносва, като ресурс. Не отнема особено много време да свериш механичен часовник, а е и част от удоволствието да го ползваш. Ако ти е зорно - кварц. Даже и на такава машинка да го мереметиш няколко месеца, пак ще трябва да го свериш така или иначе, което обезмисля цялата апаратно-базирана процедура. Все пак, ако искаш да ти мине мерака, може да земеш някое китайче.

euroman
Новобранец

Мнение от euroman » 13 06 2025, 19:04

Пишат, че ако механизма спира да работи изцяло и то сравнително системно, смазващото масло се втвърдява и съответно уврежда механизма.

Потребителски аватар
ayl
Почитател
Регистриран: 02 01 2016, 13:11

Мнение от ayl » 13 06 2025, 19:26

Глупости.

euroman
Новобранец

Мнение от euroman » 17 06 2025, 20:59

Няма интерес към темата и ме отказахте :-)

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 17 06 2025, 22:26

Не че няма интерес, има и други теми и доста постове за навивашите кутии из форума, в ралични раздели. Пробвай с търсачката. В резюме има смесени чувства. За да стане това с маслата трябва да стои спрял месеци и години. Стига му да го навиеш или поносиш от време на време нали е за това. Да се върти през цялото време в навиваша кутия пак добре, само че ако не е програмирана добре за него обороти и т.н, часовникът може да се пренавива и да продължи така дълго време да се върти пренавит. И гледай какво става с лагерите на колела около навивашия механизъм с пружината. Особено ако лагерите им са само отвори в платините.
Има и друго, в кутията часовникът работи през цялото време и почти статично в най необичайното си и рядко положение при нормално носене на лява ръка, корона в дясно, това положение го няма и при регулирани в 5 положения механизми. И после може да стане що ми изостава часовника в кутията, нали ми беше точен. Поне го слагай наопаки, корона ляво. Но за добър механизъм добре регулиран в други позиции в добро състояние не е проблем, това само да не се чуди човек що понякога в кутията не върви като на ръката.

Потребителски аватар
ayl
Почитател
Регистриран: 02 01 2016, 13:11

Мнение от ayl » 18 06 2025, 13:50

Аз имам Barrington кутия за два часовника. Върти часовника 12 часа, другите 12 от денонощието е неподвижен. Може да се сложи и в другите две положения - с короната нагоре и надолу. И на всяка серия завъртания дава половин оборот и го оставя наобратно.
Аз съм доволен.

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 18 06 2025, 14:18

Е да, има и такива и така става ::up:: . Казвам само с какво е добре да се внимава, ако е просто “кутия за навиване”. Моята е Beco, часовникът стои прав вертикален и ако искаш да си го видиш е с 12 часа горе корона дясно. Можеш да го сложиш само надолу с главата. Навиване не може да се програмира като този твоя, за да не пренавива. И ако се навие докрай да си работи 12 часа без навиване да се поразвие пружината. Това Beco а може да има и други, върти един оборот и чака малко, колкото пише за механизма и после пак, или наобратно, ако механизмът е с двупосочно навиване на ротора. И така непрекъснато. Според мен с такава кутия трябва да се внимава при програмирането. Виждал съм при Иван Янакиев разбити лагери в платините от навиваща кутия. Ако часовникът има показание за резерв, по лесно се вижда какво става.

karlson
Активен
Регистриран: 01 06 2020, 13:41

Мнение от karlson » 19 06 2025, 15:09

Единственния аксесоар за часовници който е необходим това е подходяща кърпичка за забърсване и лъскане.

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 19 06 2025, 16:30

::up:: Да, може и без лъскане. Сещам се, който не си използва кутията за навиване като мен, да си я пуска да се върти поне от време на време, че може да и стане нещо, без майтап ;) ::drinks::

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 19 06 2025, 17:26

Даже може да я пуска постоянно,вместо от време на време ,или изобщо да не я пуска :lol:

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 19 06 2025, 18:56

phil05 написа:
19 06 2025, 16:30
::up:: Да, може и без лъскане. Сещам се, който не си използва кутията за навиване като мен, да си я пуска да се върти поне от време на време, че може да и стане нещо, без майтап ;) ::drinks::
То даже може от ония програмируемите контакти/релета, дето се бодат в контакта и към тех се боде уреда, дето да се пуска/гаси в определени часове. Так ем може да е unattended, ем да са фаща нощния ток на Ковачки ::yahoo::

karlson
Активен
Регистриран: 01 06 2020, 13:41

Мнение от karlson » 19 06 2025, 19:22

Само ще си причините някой пожар с тези китайски боклуци, кутиите имам в предвид.Не се занимавайте с глупости, носете си часовниците когато ви е кеф, през другото време да отмарят.

Потребителски аватар
Puzo
Маниак
Регистриран: 18 10 2016, 09:37

Мнение от Puzo » 19 06 2025, 22:55

karlson написа:
19 06 2025, 19:22
Само ще си причините някой пожар с тези китайски боклуци, кутиите имам в предвид.Не се занимавайте с глупости, носете си часовниците когато ви е кеф, през другото време да отмарят.
Абсолютно точно! Поздравления! :clap:
КОГАТО СИ МЪРТЪВ, ТИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ СИ УМРЯЛ. ТРУДНО И ТЕЖКО Е САМО ЗА ДРУГИТЕ. АБСОЛЮТНО СЪЩОТО Е И КОГАТО СИ ТЪП! ;)

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 20 06 2025, 18:28

Изображение

Професионалните навивачки в часовникарските ателиета са други вършат работа и не случайно са такива на вид и като принцип и начин на работа. Премятат часовника в динамика във всякакви положения почти като на ръката, да работи и се навива в неорекъсната смяна на позицията. Те така са направени ръчните преди всичко да работят стабилно и точно в различни позиции и по време на смяна на позиции, това им е интересното. А не като джобен, въпреки че и те се регулират в различни позиции. Или стенен или морски часовник. Ама и тези професионалните навивачки са “почти”, не могат съвсем каквото ние можем на ръката ;). И са по трииляди евро :)) и за по 5-10 часовника, за какво, ако имаш да навиваш 1-2. В кутиите, каквито и да са, изобщо не e като на ръката, само дето се навива и то в една равнина. Не знам дали е по добре да работи само в едно положение, или равнина, отколкото да си спре и да не работи през същото време. После го навиваш и сверяваш какво толкова, то и без това трябва да го свряваш като го вземеш от кутията.

Отговори

Върни се в “Други теми за часовници”