"Кухнята" на Seikosha

Всички въпроси и мнения, които имате и искате да споделите около часовниците.
Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1830
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 19 05 2018, 16:26

::huh:: ::huh:: ::huh:: Вальо, направо ми скри топката :lol: Как ги измисляш само. :clap:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7947
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от phil05 » 19 05 2018, 17:04

А, това лесно, дивотии да искаш...Прати някоя снимка на бърлогата на таванеса, или кухнята с тенджерите. Ще я сложим да се мерне в трейлъра :).
Offtopic: покажи
Не съм го правил аз, не мога. Пратих на сина филмчето с механизма и му викам, сложи нещо такова като начални надписи, бърлога, таван, сила, надежда за часовника... И след 10 минути ми върна това. Каза ми става ли като идея, само че е надве натри, лошо е, трябва да го оправя. И е малко изтъркано, да имаш предвид. Викам му супер е, не трябва нищо повече. А името на сериала или там епизода ти си го измисли, в темата за джобните.

Той не се занимава със видео, повече с фото и графичен дизайн, като тебе. Ти виж със сребърния какво става :)
Пп. Как забравих да му пратя джоланчето и Бриджит Нилсен, можеше да ги сложи да пробляснат още сега ::crap::

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1830
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re:

Мнение от Seikosha » 21 05 2018, 01:17

pm03 написа:А Бриджит Нилсен оцеля ли?
П. П. Тя на колко лета и зими е?
Джиджа, както галено я наричам поне два пъти в годината, на 28.03 навърши преклонна възраст от 10г. обаче тя се взима за тийнейджър. Получи за празника торта - три вида меса със зеленчуци ,желирани във формата на пресечен конус. Голям майтап беше ,докато пробие желатиновата преграда :lol: Направо кат ония машини дето пробиват тунели стана :)) навсякъде захвърчаха желатинови трески, ма я оставих да поцапа на воля, все пак - годишнина. Получи и две лъжици ванилов сладолед, вместо една обичайна,макар и да рискувах,щото чумето хич не даяни на сладко,кви химии стават не знам ,ма веднъж и дадох парче шоколад и тръгна да се бие :lol: Много ме яд ,че цялата работа става в къщи .де я бях завел да потича из дворчето,пък забравих фотото, пък телефона ми не е от тия воайорските :)
Във всеки случай след цапаницата, зае позиция ,която и е почти постоянна. Като направи беля, се опъва по гръб и се прави на умряла :mrgreen:



Изображение

Изображение

Изображение

За оцеляване - оцеля. Тя си оцелява постоянно и в безброй случаи, макар ,че беше на косъм този път, а не като миналата година де се изсипа от 5-ят етаж директно в двора и сигур козинзта и и е помогнала да планира,но дори нямаше и навехване, но долният и ляв кучешки зъб висеше само на месце, а десният горен -счупен на половина. Лелиий +"Ма ти нормална ли си? Коя котка пада на муцуната си като тирбушон в коркова тапа" Айде у поликлиниката да я поучистят от зъби. На вторият месец на мястото на счупеният зъб поникна нов ,ма до половината и сега е голям кеф като я гледам особен като ръфа от сухите барабонки ,какви пози заема :mrgreen: Те в поликлиниката я знаят,щото все я влача натам, а преди 3-4 години и откриха някакви болести,имала сърцебиене моля ви се и още десетина заболявания, та остана стационар една седмица и ката ден вземах такси да ходя и половин час да я държа да не мърда докато е на системи,щото сестрите не искаха, проявявала "недружелюбност" както се изразиха те :mrgreen: После имах мускулна треска,колкото малко зайче е,а от де я вади тази енергия :wtf: Като я изписваха,младият доктор смята ,смята туй толкова,онуй толкова - общо 485.00лв. Ми, викам - Хубо, сефте комендански :lol: Доктора попълва некви протоколи и пита :"Как и е името?" - А аз с изтънял и гальовен глас: "Златка я пиши докторе. Златка" :))
Не знам,но без нея не мога, ако го няма чумето,половината ми ежедневие е аут. :( За нея не знам,казват ,че котките не обичат стопаните си ,а дома, не знам ,може и да са прави, но това диване, има пол декар тавански части, да ходи да бега ,да лае по гларусите или каквот и требе, а то ,посети пясъка сабахлян,обиколи ареалът и се кютне досами столът ми и впери поглед в мен и така с часове, я съм я погледна за повече от три секунди, я се е изтърсила в скута ми и примира от кеф,станало на нейното."Бегай и викам,че Вальо чака едни саати и вече се е изприщил. Виж, посред нощята си пускам понякога някой филм и тогава е и нейният звездният час,аз сърбам чай,тя мърка, бе идилия какая то :)

Колкото до тенджерите и тиганите дето иска Вальо да разгледа, :) наистина това си е кухня и в бърлогата ползвам тавичка произведена през 1954г. с която ми е минал живота и спомени бол, а и едно тиганче ползвано за сега само два пъти и произведено през 1960г. незнайно как запазено от майка ми чисто ново.

Изображение

Изображение

Изображение

Колкото до у дома, та всичко модерно там. Така ,или иначе бях обещал да покажа как правя пържени кюфтета,така както ги помня от дете и както ги правеше мама. Пържени кюфтета не са някакъв кулинарен шедьовър и всеки ги прави,но има една - две малки хитринки,които ги прави фамозни, луд съм по тях.
Като цяло,името кюфте освен ,че е часовникарски епитет, етимологията на думата идва от арабското "куфта" което преведено значи "бито месо" Точно по тези географски ширини ,а и в средна Азия каймата се приготвя, като месото ,най-вече агнешко,овче,овнешко, телешко се налага яко с тъп сатър,като по този начин не се реже ,а става на пихтия, с прекъсване на всички мускулни влакна и се изтласква въздуха. Рецептите са много разнообразни,като една от най=популярните е намачкване на парче кайма около шиш и така се пече. В турската кухня май беше "Адана кебап" но не съм сигурен. Нашенските пържени кюфтета, са наследници на тази кухня, но има и европейски нюанс.
Ще ви покажа как ги правя аз тези незаменими божествени хапки и ,ако решите да опитате да ги направите като мен ,ще разберете, че не ви трябва нито трева, нито екстази или друга дрога, достатъчно е да ги подушите и ще ги свършите ,преди да сте ги изпържили още :))
Като продукти ви трябва кайма, обикновено правя с 1кг. в случая е 1/2кг. Кайма позвам 100% свинска,или 75/25% с телешко. Когато мога ,предпочитам сам да си я смеля, 50% джолан и 50% св. гърди. В смисъл да ми я смели на место месаря. Първо на едра, а после на по дребна решетка. В случая ползвах каквато имаше в камерата, май беше от Гюрлата. Трябват ни още две филийки изсъхнал хляб,като махаме кората ,или предварително,или след накисването. Трябва ни черен пипер, сол .олио и малко чубрика.


Изображение

Изображение

Две малки главички лук от най-крехкият сорт,или няколко арпаджика, 3-4 скилидки чесън ,един стрък пресен лук и малко магданоз (в случая нямах) също така 2 яйца, брашно за овалване.


Изображение

Изображение

Имам 7 санта дебела дъска на нея първо смачквам скилидките чесън със сатърчето които после лесно се махат люспите ,като всичко после наситнявам.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Всичко това ,смесено с изкиснатият хляб се ръси със сол на вкус и черен пипер. При мене пипера е в повече,трябва да се усеща аромата му и леко да люти, също тука е важен и ароматът от чесъна и накрая трябва много малко чубрица,която в никакъв случай не трябва да преобладава като аромат,както редовно се злоупотребява с нея. По градация трябва да се усеща - чесън,лук,черен пипер,чубрица, а който не обич чесън, да си пържи картофени кюфтета :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

Сместа се меси поне 10-15 мин. като трябва да спре да лепне, да стане еластична както е при тесто,като от време на време се пошляпва с длан за да излезе въздуха. Покрива се с някакво фолио и се слага в хладилника,колкото повече -толкова по добре, в случая бяха 3ч.
Слагам тигане гиганто стоманеро който хората са го направили с две дръжки, ма аз като един голям пич тръгнах да го вдигам с една ръка и още първият път го друснах в керамичният плот и го пукнах. Един сант му е дупето, а има и капак и го ползвам и кат тенджера да си готвя боб по сунгурларски (или манастирски май беше) вадя и една касерола с капак. Загряваме котлона и слагаме олио,което трябва да покрива кюфтетата до средата. Като загрее го намалям на 7 от 9 , според котлона,температурата не трябва да бъде силна,иначе кюфтетата ще загорят -непростима грешка. Трябва да се получи нещо като варене,но не буйно като за пържени картофи. Степента се намаля , след като се пуснат кюфтаците в тигана. А те се правят от каймата на рошави топки около 5-6см. в тавичка наръсена с брашно.отгоре също наръсвам и после търкалям, изтупвам,пошляпвам,докато станат на питки и ги бучвам в тигана. Обикновено купешката кайма пуска вода и почва едно варене и трябва да се изчака водата да се изпари, като от време на време с лопатката понадигвам кюфтаците да не залепнат, а и да ги видя как са. Като се зачервят малко ги обръщам. При пържене цветът малко лъже,изглежда по-бледо ,но като се обърнат се вижда ,че са станали точно златисти, НЕ ТРЯБВА ДА СТАВАТ ТЪМНИ! По-добре да са по алангле,отколкото сухи и твърди. Както се вижда, малко се свиват при пърженето и успявам да добавя всички на веднъж и тука идва следващият важен момент,изваждат се с решетъчна лъжица и се слагат в съда с капак, НО никога затворен напълно,иначе варенето ще продължи и ще се скапят, а трябва да станат пухкави и леко еластични. Така полузадушени,стават мекички душички и запазват мекотата си и на другият и по другият ден. Най - добри са за ядене след около половин час,но как да изпуснеш ритуала ,още парещи да не ги опиташ с една студена бира. Мммммм ,връхта са ,да знаете ::yahoo::

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7947
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от phil05 » 21 05 2018, 22:32

Те това е haute horlogerie...опа, haute kuftehleri :)) i то се чете ъ. Висше изкуство, гледам и с приготвянето на часовниците е така... :)

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1830
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 22 05 2018, 14:34

Айде и от мен един трейлър. :)) Очакват го още шест такива повърхности,но преди да завърша хорър - трилъра на един друг саат на един наш колега и приятел, също много търпелив като индиянски вожд,нищо друго не пипвам.

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7947
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от phil05 » 22 05 2018, 15:05

Ма т'ва...онова ли е? :shock: Същия капак?

Май имаше саблен удар на тоя капак, де го?

Знаех си аз... ::up::

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3463
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Vesire » 22 05 2018, 15:21

тия кюфтета и аз ги мисля от няколко дена :D

Barking Dog
Маниак
Мнения: 974
Регистриран: 10 02 2016, 11:29

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Barking Dog » 22 05 2018, 16:49

phil05 написа:Ма т'ва...онова ли е? :shock: Същия капак?

Май имаше саблен удар на тоя капак, де го?

Знаех си аз... ::up::
Магията на киното,аааа кухнята :)
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1830
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 22 05 2018, 18:19

phil05 написа:Ма т'ва...онова ли е? :shock: Същия капак?

Май имаше саблен удар на тоя капак, де го?

Знаех си аз... ::up::
Вальо бъркаш :) Това е предният капак, а цепеницата е отзад дето беше изкривила чак и вътрешният капак :) и за да го онагледя,отделих малко време за финиш ,може и да я намериш цепката,аз все ги намирах и сега имам 4 внуци :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7947
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от phil05 » 22 05 2018, 19:05

Мале... :shock: Такъв ли беше? И така ли става и този капак? Това не е часовникът който пратих, работата отива на рекламация...

Да бе, бъркам...Тази цепеница е друга, на другия капак. А тази къде е? Не я виждам на снимката. Ето тая:

Изображение

Тя поне не пречи, дано да си я оставил, ще я кръстим "част от историята". Ако си я махнал и нея донякъде, което като гледам не те е затруднило ни най малко, да си ми я върнеш обратно! ::angry::

;) ::drinks::

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1830
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 22 05 2018, 19:31

Е, тази я бях забравил, то по снимките всичко излиза. И от нея съм те лишил :)) Както и от двайсетина други,които като почнеш да го бръснеш,почват да изплуват отвсякъде :lol: Въобще толкова малтретиран саат ,отдавна не ми беше попадал,как е бил употребяван за да се получат толкова множество деформации, не ми е ясно :wtf: Ма ще го докараме до Made in Seikosha ,няма де да иде, да не е по-дърт от мен :mrgreen:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7947
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от phil05 » 22 05 2018, 21:40

Seikosha написа:
Въобще толкова малтретиран саат ,отдавна не ми беше попадал,как е бил употребяван за да се получат толкова множество деформации, не ми е ясно :wtf: Ма ще го докараме до Made in Seikosha ,няма де да иде, да не е по-дърт от мен :mrgreen:
Според мен не е само малтретиран, ама и носен, та носен и ползуван и по предназначение, до изтриване. И други незнайни проблеми вътре, ос, секундно колело, стъкло и не знам още какво. За толкова носене, вадене и гледане на часа, кой знае къде и как, какво ли не може да му се случи. Явно не е пазен много и е вършел е работа, което е достойно за уважение. Казвам го, въпреки, че сега много от нас и аз включително :wink: не сме баш така. Може да е бил на строител, или друг майстор, или по полето, или във войската и затова да е толкова очукан. Но жив.

Толкова по интересно как е издържал на времето и малтретирането, като механизъм, циферблат и изобщо като часовник. И какво е останало от него. Да видим :)

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1830
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 09 06 2018, 11:40

Да покажа и тука от мен една една сладурана от най-съветската и най-произвеждана марка в СССР, първата марка, а и още се произвежда без да е сменила легендарният си механизъм К26 на базата на френският LIP от 1926г. ::huh::
По различни сведения, първите прототипи са произведени в края на 1945г. в гр.Пенза по личното нареждане на Сталин, а официално август 1946. което се смята и за начало на съветското собствено часопроизводство.
В една малка кутийка -едно малко часовниче,от първите модели,наречено "Червеното 12" Дали е запазено,вие ще кажете, само ще добавя,че цъка неустоимо и с голям хъс, 76 бройка от третото тримесечие на 1947г. което го прави бебче на 1г. от началото на началата, с плосък хромиран месингов заден капак и както се полага с месингов анкър и анкерно колело. Коронката е само по нова, но допускам и коронното колело да е сменяно, без да съм сигурен, а на мостовете все още липсват женевските вълни. Голяма сладурана ши знаете :)


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение



Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1830
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 14 06 2018, 05:40

Айде сега нещо за русофоби :lol: Един саат който наистина ме растрои, понеже знам какво е ,а знаех ,че няма шанс да го направя по-добър и въпреки това го купих. Това става миналата година на 12 август на големият ежегоден битак пред аквариума във Варна. Видях се и с приятели, а и с някои от варненската група се видяхме за първи път.
Надявам се да не се сърдят ,че ще покажа снимки.
Това е Стефчо (ALFA) Силистренски ,самостоятелен портрет,защото другите снимки той ги прави :)

Изображение

Общи планове,от които се вижда ,че светите отци ,не са чужди на алъш-вериша :))

Изображение

Изображение

Стари познати

Изображение

Изображение

И обща снимка : Дирански побелял да мъчи нови проекти, един извисил се над всички Галиано,ака Галин, Ники Кроноса ,като току паднал от сцената на концерт на Нирвана, а от ляво на шкембето ми ,разбира се ,разбивача на женски сърца Дон Жуан,кой не е слушал за него :)) И две момчета,които за жалост не познавам,ндявам се на тази година.,хем и еспанеца ще го разхождам като мечка там по това време :)

Изображение

Та саата е Омега авкоз, автоматичен ,система бумпър и въпреки не малката си машина 28мм е само 34мм касата. Механизма е и от най тънките 4.8мм произведен м/у 1949 - 1952г. Това е калибър от семейство бумпърови :lol: започнало от 1943 - 1955г. от кал.28 до кал. 355 мисля дека 25 калибъра и за всичките тези 12 г. и калибри,общо са произведени един милион и триста хиляди,което е едно нищо. Моят е кал.342 Общо взето видът му е като на артефакт от филмиите на Индиана Джоунс :) но аз си го харесах и така, защото е Омега,(Омега значи край и след нея няма нищо друго :) ) защото е редкаж, за три години ,не повече от стотина хиляди бройки и защото е грозен (към момента)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Розова позлата на касата (по-рядка) и розов механизъм почти тривиално за Омега.
Заден капак стомана на винт -монолитен.

Изображение

Тука освен механизма с ротор пружиниращ в рамките на 240 градуса,някъде четох ,че било по-ефективно, 19800 А/h и 42 часа резерв ,е много интересна касата и тя е едно наистина от това което прави като цяло часовника рядък. Всички знаете ,че Омега си правят касите сами, но не и в този случай. Тази е поръчвана на братята Хугуеин, бижутери от Le Locle Самият принцип е рядко срещан и съм виждал само една такава подобна в Мидо. Касата не е нито с валцована позлата,нито чрез електролиза, а e изработена от бижутерите от една цяла златна пластина с дебелина 80 микрона, като е била първоначално разтворена(представете си един кашон) и после формирана по калъп. Вътре под нея няма метал, а нещо което аз определям като някакъв пластмасов пълнеж. Подобен е, макар иразличен ,методът при американците който аз лично много харесвам,защото покритието остава много трайно. Означават го ,като Gold filled и принципно съдържа до 1/3 повече злато от ,ако е gold rolled. При американските часовници по принцип по-малко се показват микроните, например при джобните се разбира по това колко гаранция като години дава производителят на касата :)
Да се върнем на Омегата ,коронката макар и подходяща и също в розово злато, не е оригинална и най- вероятно е от някой Titus, намерих една дет продаваше един поляк за 40$ ,но нямах кинти в Пей Пал и я изтървах (ще му мисля) Лошото е ,че тази позлата ,там където се съединява, се е разтворила по ръбовете. ходих доо близък бижутер и той каза ,че някой се е опитвал да запоява и е изгорил ламарината и ,че нищо не може да се направи :( Аз като едно пенкелерче,имам нещо наум,но все пак ще бъде само козметика. Механизма работи в стил "Майко мила ти да видиш" :))


:twisted:

Изображение

Изображение

Изображение


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Но това ми е задачата,която поне мога да опитам, само да свърша чуждите ангажименти,ма то си е тъй- децата на обущаря ,все боси ходят :)) Дано да не съм ви досадил ::drinks::

П.П. Циферблата обаче няма как да се сдържа, да не го пипна :mrgreen:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1830
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 18 06 2018, 07:14

Залисан как Германия яде як пердах от Мексико, забравих да отметна ,че вчера "Кухнята" навъртя една година и все още е в ефир :) Да и е честито и дали е успешна - колкото -толкова,щом мълчите и не ме псувате, значи,че се търпи :) важното е да продължи, защото щом нея я има , значи и аз съм жив и щукам някъде ,бъркам нещо ,ровя, готвя. Нищо специално не съм подготвил за юбилея,просто ще споделя нещо завършено преди минути, нещо много тривиално и неефектно,но свързано и по повод едни диалози във фен темата на Полет https:/viewtopic.php?f=74&t=7004&p=372353#p372353/strelki.info/ където колегата Камбуров търсеше някакви отговори и понеже ми се случи на пътя нещо което можех да опитам в контекста на тамошните разсъждения, взех да опитам. Час и пол отиде, но такива занимавки ме освежават преди лягане.
От темата за Полет ,ще разберете ,че става въпрос за много елегантните и оригинални поставяни стъкла на първите модели с тънкият позлатен 2209 на 1МЧЗ наречени Вимпел,разбрахме се ,че и Полет и Полет де лукс с 23 камъка са били със същите ,а и наверно ЛУЧ по-късно,трудно е да се гарантира такова предположение, но факта е ,че тогавашните стъкла са куполни с нисък профил и наистина са подчертавали тънкият и елегантен флат корпус на часовника. Сега наистина новите стъкла подменяни на тези модели са куполни в повечето случаи с голямо надигане и се губи чара на тънката "снага" До сега съм правил няколко модове на стъкла за такива модели,но понеже ми попадна при търсене на други неща едно подходящо,реших да го направя, хем така видимо да е, хем да ми свърши и работа за нещо ;) Суровината да кажем е това>



Изображение

Изображение

Изображение

старо надрано стъкло,далеч от диаметъра който трябва да има - 32.60 . Мятам го на шкурката, но няма вакум държач и след като пръстите ми стават за нула време при шкуренето все по-бели и все по-тънкокожи,хващам дремела,че съкращава времето,а и аз взех вече да дремя а ми се искаше да приключа. Намирам и една хромирана каса от ЛУЧ и действаме


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Шлайф отдолу ,шлайф отстрани,мерене, пак и пак докато се нахендри в безела (за сега не съм го лепил)
Както си е с безела за по-удобно,предприемаме мерки по подобряване на визията. Едно време като си спомням ,преди повече от пол век,играехме децата на двора в кооперацията, то челик сопа, то жмичка, гури-гури кърпа,какви ли не игри си измисляхме. Имаше една дето се брояхме,още я помня :)
Аката,баката,чуката бе
Изображение

Изображение
Абер шабер домине


Изображение

Изображение
Еца беца до петлеца, граф >пуф> паф ::yahoo::

Изображение

Изображение

Дори намирам и един почти готов за използване цифер Полет де лукс, какво ще бъде (най-вероятно един черен ЛУЧ) ще му мисля когато му дойде времето,машина има, стрелки има,блясък в очите тоже .Важното е ,че докарахме един прекрасен нисък профил,като лимка е :)) Кюфтето ще стане и то оригинал одма. Живи и здрави ::drinks::

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Камбуров
Активен
Мнения: 149
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Камбуров » 18 06 2018, 14:59

Честита годишнина на "кухнята", все такива кулинарии да приготвя!
Благодаря за обстойната, идеално документирана и весела "работилница"! Резултата надминава и най-смелите ми очаквания. Постнах си мнението в Полет темата и ще се радвам да покажеш завършения Де Лукс когато го накиприш :)
Поздрави!
Иван

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1830
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Seikosha » 19 06 2018, 06:07

Благодаря Иване за пожеланията ::drinks:: Личи си ,че си нов във форума, защото да се пише нещо в мойта тема ,или въобще да се комуникира с мен, във форума се смята за лош вкус :mrgreen: Малцината дръзнали да постнат по едно -две изречения, бързо се осъзнават и повече не правят тази грешка. :lol: Както и да е, засега продължавам :)
Сетих се за нещо от преди месец -два. Купих два саата за собствено.... както беше там и се много обрадвах, защото едното нещо го търсех от доста време, макар ,че чак после се сетих защо :lol: И двата часовника са модели на ЛУЧ с 23 камъковите механизми, като полуквадратната каса тъй да я наречем, я търсех от доста време, защото ми липсваше такава и то в достойно състояние. Както съм тръгнал да снимам (аз снимам всичко що правя, а не нещо специално да подготвям) така и показвам, все пак хронологично. Ето и поредността,ще се включвам пряко в ефир само на моменти, а има и една интересна история. ;) Това е модела, с много весел зелен циферблат от стрити минерали, малко селяндурски ми падаше ,ма тва си е :) Стъкло от тези плексита,които като ги стържеш ,леко се чува хрущене,това е защото пластмасата е по-стъкловидна, но след полиране са като джам, а не нещо полупрозрачно, такива са доста от швейцарските (стъкловидни) Меките и по-гъвкави стъкла се "мажат" при шлайфане и по не са прозрачни. това зависи и от възрастта на стъклото, както знаете пластмасата "старее" доста по-бързо от метала. Ну ,поехали.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Бъркам в кутията със зелени каиши и му слагам една елегантна, французойка



Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Гледам го аз, абе бива, свежар, ма няк'ъв чип в твърдият ми диск прещракна и изведнъж при изгледа на каиша, се сетих що точно аджеба търся от години такава каса. Заравям се в кутиите и в една от тях изскоква туй що диря :) Точно за този каиш, циферблат като плетен, от любимият ми зелен цвят със стрелки, е поне една, в стил долпфин, опадала боя разни драскотини,които обаче не могат да ни уплашат нас старите гларуси :) Този цифер си е точно с такава каса. Така ,че готвим качествено кюфте :))


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Трябват ни три цвята+ един ахроматичен за потъване на нюанса, съответният инструмент и малко взиране без оглупяване непременно, ми докато стане :)



Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Работата стига до стрелките. Имам една,ма ми трябва и минутна, айде пак из кутиите "тука има-тука нема" :))
Намирам едни,ма те пък нови и без ръб, тъй ,че търсим из старчоците. Опляяяя.

Изображение


Изображение

Изображение

Изображение

Механизма на "селяндурчето" направо пее, така ,че се хващам да го подменя и сложа на "пуловера"

Изображение

Изображение

Изображение

Тръгвам да свалям циферблата - Опссс, някой е отворил фирма "Лепим тенекета всякакви" :)) Не ,че и аз не лепя.
Закрепям го с винтчетата за новият цифер, монтираме подбраните стрелки и воалла ::yahoo::




Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Малко снимки заедно с другият сладур със сребърен циферблат дето купих (и той чака внимание) на него му хакнах един черен Хирш да млъкне и да не се оплаква :)) и вече показваният бордо-убиец :) Трябва да тръгна да ги събера заедно всички,бая се събраха вече.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ако мога да перефразирам един филмов герой -товариш Сухов "Дуракоустойчивъйе говорите? Кхааа." :)

Накрая както обещах,една история, която е свързана с тази зелена френска каишка. Всъщност тя ми е подарък от един французин и клиент. В архива намирам следното под №48 .." 48.GALA swiss - 47$ чисто за Франция - 27.04.15г. върнат - наново закупен след ремонт за 100€" Случаят е интересен и мисля ,че завинаги ще го запомя. Качвам за продаване един швейцарски "Gala" ot 50-те години, прясно профилактиран и възстановена каса и циферблат, много красив арт деко модел( ако намеря снимка ще покажа) това в американският Ибей и веднага се закачи едно франсе :) Цената беше нормална както се вижда, аз записвам чистата печалба 47$ като истинската чиста ,която е от труд и вложени материали е не повече от 20$ Та изтича търга и му го пращам на франсето, после една година си писахме, излезе на моите дърти години ,че и биля малко отгоре. Заможен, собственик на бая фирми, видял часовника и точно този модел бил първият часовник който баща му бил му подарил като дете. Абе одъртяваме и почваме да ставаме сантиментални,писва ни от пържоли и налитаме на бобец с топъл хляб, а ако има и сиренце -ох бакалъм :) Та изпратих го саатя подобаващо опакован за Парижжжжане и си отпуснах една вносна бира за сделката. Току на другият ден,получавам имейл от франсето "така и така, много ми хареса, но след 8 часа работа СПРЯ ::huh:: Хич и не му писах веднага ,ами тутакси му изръсих обратно в ПейПал цялата сума, макар ,че съм сърбал попари и саат обратно не съм виждал. Франсето (чието име беше ебаси особеното и така не запомних) ми пише -"Много благодаря,чв върнахте сумата, но аз искам да ви до пратя обратно за моя сметка, вие да го ремонтирате и после да ми го пратите обратно" И кво да му пиша,писах му - "Хубо" :)) След десетина дена идва по пощата едно бая голямо пакетче и вътре освен Галата ,още пет часовника и три-четири каишки включително и тази зелената. Часовниците не бяха кой знай какво, един TCM хроно, чисто нов ,помня ,че пратих на Върбан, два спортни еднакви кварцови рекламни дайвъра и още някакви които не помня вече. Пиша му на франсето, ма вече на английски,щот като направих опит да карам на френско Гугалски, отговорът на франсето беше да карам на английски,щото туй уж на френски ,му напомняло на надписите на някви древни руини на галски и не можел съ оправи :lol: Та благодарих му де,изказах учудване и тем подобни салонни етикети,няма как. Та се завирам после в Галата целият и на вторият час още ,намирам едно усукано влакно около анкерното колело :wtf: Бря, ти да видиш срам. Оправям нещата и още на другият ден му пиша и му го изпращам. Пише ми и ми иска номер на банкова сметка ,щото не помня защо вече не можеше през Пей Пал. Та този пич,още преди да е получил пратката на другият ден зяпнах ,че ми е превел 100€ ::huh:: Пиша му веднага "Кви са тия кинти бе аркадаш?" А той на неговият си галски, нещо от рода на " Парите са нищо, а това което вие направихте мъжки, заслужава похвала и поощрение." Бе кви мъжкарии бе чоджум, му пиша, ми аз съм в Европа ,а не френска Гвиана. Та писахме си после известно време ,за деца, внуци ,за червеното вино и болежките ,страдаше от сърце, един ден имейлите спряха, сигур умря.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
Blond
Маниак
Мнения: 1017
Регистриран: 09 03 2013, 19:30
Местоположение: София
Контакти:

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от Blond » 19 06 2018, 19:52

Сейкоша сан, поздравления за една година "в ефир"!
Винаги е голямо удоволствие за мен да чета уж разхвърляните ти писания и да преглеждам снимките ти.
Продължавай все така да ни радваш, моля!

А за франсето от предходния ти пост - не се чуди. Усетил е че сте от един калъп. Или една порода звучи по-добре?

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3145
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от ivanovnov » 19 06 2018, 22:33

Поздравления за годината на “кухнята”, колега, кога мина това време. Лично аз чета редовно и се радвам, но няма какво да напиша, далече съм от тази материя и сръчност. Но наистина ми е много приятно да разглеждам всеки път, когато има нови снимки и проекти. Успех и не се отказвай. :)
...go forward...

kps57
Активен
Мнения: 183
Регистриран: 09 01 2016, 18:44

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнение от kps57 » 19 06 2018, 23:58

Времето което отделяш да пишеш и снимаш,непринудения начин по който ги предлагаш доказва уважението ти към нас.Имаме необходимост от такива като теб,особено в тези превзети,отегчаващи и ангажиращи времена.Бъди здрав и продължавай със същия искрен дух и спокойствие да ни заразяваш.

Отговори

Върни се в “Други теми за часовници”