Продажба на колекция, за покупката на един

Всички въпроси и мнения, които имате и искате да споделите около часовниците.
Потребителски аватар
george2502
Маниак
Мнения: 672
Регистриран: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от george2502 » 19 10 2017, 15:37

Аз вече го направих (почти останали са ми два за продажба) имам брайтлинг, какъвто исках и джишок, какъвто детето обича да мята по градинките и съм си щастлив...

Мислех, че като си продам колекцията няма да влизам във форума, но пак си влизам и си чета и си пиша (ако има какво смислено) и ми е много добре. Чета с много по- голям интерес, а не само да гледам обяви и да си викам "ей сега как нямам пари за този или онзи екземпляр".


Sent from my G8341 using Tapatalk

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 2866
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от senna » 19 10 2017, 17:36

То моето мнение вероятно е силно повлияно от някакво особено състояние... ама щом автора позволява да се изразяват мнения в темата му, да си го напиша. Първо да прецизираме понятието "колекция". Ако това означава сбирка от часовници с някаква истинска колекционерска насоченост, т.е. часовници, чието притежание е свързано с цел различна от обичайната им употреба, например да се показват само, да се събират за да се разменят повтарящи се, да се продават за да се купуват други, отново непредназначени за употреба с цел запазването на колекционерската им стойност, манджата е една. Тихата лудост, както я определям лично аз. Ако пък "колекция" ще рече саати предназначени за носене, ежедневно, в ротация и/или по повод, става друга работата. В първият случай, психиатрията, засега поне е безсилна. Във вторият случай вариации на болестотворният щам бол. От демонстрация на благосъстояние и откровена парвенющина, до съвършена симбиоза между светоусещане и избор на ежедневни аксесоари, доставящи ни радост. :)
При последното с един единствен часовник само, ще е трудно. Освен, ако светоусещането не се комбинира добре с Q&Q. Санитарният минимум е поне три. За всеки изборът им е индивидуален, различен и освен това търпи промени с времето и финансовите възможности на пациента. Колкото до класовете, Ем то, какво излиза, че радостта от живота ще я диференцираме в различни класове ли? Риторично питам! :)) И съвета ми е, ако колегата ще се радва на някой точно определен часовник, чиято стойност е, колкото на цялата му моментна "колекция", няма какво да се чуди. Продават се мамо, белите манастири и радостта се материализира на китката във вид на цъкаща машинка. После още една, и още една... и ако няма подобрение на общото състояние, пак се запява "Продават се мамо, белите манастири". И така, до пълна победа. :) ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1515
Регистриран: 15 06 2014, 15:48

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от Seikosha » 19 10 2017, 23:37

Колегата по-горе е прав. Нерде колекция,нерде сбирка. За първото се иска мисъл,знание, тясна насоченост и мотивация. Една колекция винаги предполага някаква рамка и насоченост,което ,ако говорим за часовници,може да е времеви период на производство, определен бранд в развитие през годините, може да са насочени към някаква националност,или стил,може да са джобни,настолни, или стенни,може да са ръчни ,или с някаква определена символика, такива за специални нужди -пилотски,водолазни,медицински, уникати които се продават например в Сотби,нестандартни инжинерни решения, прототипи,или първи модели на нови концепции и т.н. и взирането и търчянето след таквизи изкушения ,си е наистина лудост,подобното при алкохолиците " без една чашка мога,но с една хич" :)) Който е истински колекционер, знае какво му коства ,когато трябва ,или му се наложи да се раздели с някой от чедата си. За това по-добре да си търговец, хем им се наслаждаваш известно време, хем те боли уя като ги продаваш. Така е и при сбирката, събрано на едно място ,определено количество харесвания, има ,или е имало емоции,но няма катарзис и колекционерският лов,няма я страстта и го няма пощръкляването ::yahoo:: от находката.
Иначе по темата с неправилно заглавие, всеки сам си решава дали да има няколко часовника за различни поводи,или един който трябва да ходиш с изпъната ръка в хитлеристки поздрав,белким се разбере ,че е един и е ТОЙ . Все пак всяка ценност, независимо дали е такава ,или измислена,ако няма публика и съпричастност към повишеното на тая база собствено его, може спокойно да се завре на едно място където само собственика ще го усеща и знае, а това си е направо неприличен и непрактичен мазохизъм :mrgreen:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
Puzo
Маниак
Мнения: 857
Регистриран: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от Puzo » 20 10 2017, 11:49

Определено има Мусала разлика между колекция на часовници и сбирщайн на часовници. ;) Не всички тук са колекционери!
Колекционери са ценители на часовникарското изкуство. Другите, които събират по 20 часовника за носене пак може да са ценители, но това клони към стабилна маниящина, към болест дори. :) ;) На там май бях тръгнал. БЯХ! БАСТА. Пази Боже, страшно е. (според мен) 4 ежедневни ми стигат и са ми много всъщност, но сърце не ми дава да продам някой ако не легна да умирам.. Другите стари винтиджи не ги броя, те са си скромна колекцийка.
И аз скоро си го мислех това за 1 часовник, но не е вариант при мен... Първо: Имам достатъчно класни часовници в момента и второ: 12-13 години денонощно съм носил един единствен часовник. Е, стига толкоз! Нека малко разнообразие сега.
Когато си мъртъв, ти не знаеш, че си умрял. Трудно и тежко е само за другите. Абсолютно същото е и когато си ТЪП! ;)

Потребителски аватар
george2502
Маниак
Мнения: 672
Регистриран: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от george2502 » 20 10 2017, 13:46

Всъщност колегите senna и seikosha са много прави за разликите между колекция и сбирка. Все пак остава и емоционалния момент, заради който и сбирката може да е колекция...
Аз например май бях колекционер до един момент, защото си купувах часовници само за рожден ден.
Някак, обаче попревъртях и започнах просто да купувам и тогава станах вещоман... И взе да си става сбирка...

Sent from my G8341 using Tapatalk

Torro
Маниак
Мнения: 2536
Регистриран: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от Torro » 20 10 2017, 13:51

Нека да не обсъждаме какво е колекция, какво е сбирка! Важното и водещото е конкретното питане в темата!

Потребителски аватар
Sisq0
Почитател
Мнения: 422
Регистриран: 12 06 2017, 11:00
Местоположение: Варна

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от Sisq0 » 20 10 2017, 16:37

Хванахте се за една дума в мнението на колегата и я задискутирахте... пък тя идеята зад темата е съвсем друга. ::crap::
Two things that are essential to life are WD-40 and duct tape.
If it moves and it isn't supposed to, use the duct tape.
If it doesn't move and it's supposed to use the WD-40.

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1515
Регистриран: 15 06 2014, 15:48

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от Seikosha » 20 10 2017, 17:01

Основният въпрос в темата е по-скоро имагинерен, а отговорите ще са най-различни и какво трябва да направи питащият? Да направи един математически модел и да извлече някакво средно аритметично,например 3,5 часовника :)) Тука факторите колко часовника да има един човек,са строго индивидуални и зависят не само то материално положение, а и от начина на живот, зависи и от личностни навици, на един му омръзват бързо да речем дреха ,часовник или друго, а друг си ги ползва докато е възможно. Когато един часовник се ползва като аксесоар и то от съвременни часовници,натрупването на голямо количество както е забелязaл и самият george сe превръща във вещомания и е неоправдано,затварят се средства в количество, в повечето случаи неизползваеми пълноценно,като знаем ,че всеки в крайна сметка си избира любимци и като погледнем ,че съвременните часовници от среден ,или по нисък клас ,много бързо губят голям процент от цената си, става и нерентабилно и човек е в една перманентна загуба. За мене притежанието само на един часовник,говори за еднообразен начин на живот,това е все едно да имаш един чифт обувки и с тях да ходиш и на работа и на планина и на театър. Минимума е два часовника,по възможност коренно различни, а 3-4 е оптималният вариант,подбрани според интересите и начин на живот и които ако не всички,част от тях могат да бъдат подменяни периодично с покупко продажба ,или бартер ,като по тоя начин се засища и чувството за глад за нови неща. Писах по-горе и за колекциите, защото там нещата са доста по-различни,макар да има случаи и на общ знаменател. Колекционерството по принцип се разбира по-често като да събираш неща от отминали времена,антики и антикварни вещи, филателия,нумизматика ,часовници от преди 30 и 130г. и т.н. там покупките и нарастването на количеството е перманентно, за това е и търсенето,ловуването из цял интернет и стремежът да създадеш все по-пълна колекция.Има и една много важна разлика, колекционерите разбират много добре какво купуват и това се превръща и в инвестиция, защото колекционерските часовници по-скоро ще станат по-скъпи с времето,отколкото обратното,но дори и само да запазят цената си, е пак един вид печалба. Колекции се продават в случаите: че има решение за отказ от хобито, ако се разболееш и нямаш пари за операция или лечение, или решиш да подсигуриш образованието на детето си ,а нямаш други средства, също така колекционерите продават определени бройки от колекцията си в случай ,че са намерили същият модел ,но с по-добро качество и им се дублират или триблират екземпляри,а много случаи продават попаднал им екземпляр който не е в интереса им ,за да си осигурят средства за такъв към който имат ,или търсят бартер. В крайният случай, една колекция се продава и когато колекционерът вече липсва, :mrgreen: обикновено от наследниците му. Има и други разлики ,но важното е ,че при различните мотивации и притежанието на часовници е различно,не само като количество ,а и като обект на желание.
Последна промяна от Seikosha на 20 10 2017, 17:05, променено общо 1 път.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

vladislavpasha
Активен
Мнения: 237
Регистриран: 21 09 2016, 12:27

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от vladislavpasha » 20 10 2017, 17:02

Ами аз съм за! Стига тозо един да е много ама много желан и да се носи ежедневно с кеф, а не някой скъп, който е взет само защото в момента е спазарен изгодно и който след има няма няколко месеца пак няма да те грабва толкова.

Потребителски аватар
Bartek
Маниак
Мнения: 1847
Регистриран: 30 01 2011, 11:51

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от Bartek » 20 10 2017, 18:05

Опитай, подкрепям го варианта, някой път ще го направя и аз, но трябва да изчезне страстта...Но един няма да е минимум два. :) Тая Москва Класик трябва да е моята, не я бях виждал отдавна, радвам се, че е във форума, още.
"Детството е последният ти шанс за щастие. След това знаеш твърде много."

Потребителски аватар
diksanal
Маниак
Мнения: 1143
Регистриран: 03 09 2012, 21:32
Местоположение: П-ще

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от diksanal » 20 10 2017, 19:52

Да кажа и аз.Щом е колекция-явно е събирана избирателно,с любов към конкретния часовник.
Не знам защо битува тук мнението,че аджеба пропорционално колкото е по скъп един часовник,толкова по ще кефи?
Ами няма такова нещо,поне при мен-с един часовник или се привличате или не.С еднакво удоволствие нося часовник за 150-200лв,както и такъв за 4-5000лв,без изобщо левовата равностойност да е фактор-просто те грабва чаовника,и те притегля,усмихваш му се и го слагаш на ръката си.Или да си вържеш и една табела с цената на часовника,та да разберат щенията ти и околните,а и го нося заради мен си.Знам,че доста споделят това мнение,от наблюденията ми из форума,и ни радват ежедневно със снимките от деня. ::thumb::
"Той е богат или беден според това, което е, а не според това, което има."
Бийчър.

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 2866
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от senna » 20 10 2017, 22:15

::thumb::
За горното мнение на колегата @diksanal ::drinks::
Явно на колегата, автор на темата, му се е приносило нещо... по-така да се каже. И вижда източника за финансирането на по-такато в разкръстването на по-онакато. Като замисъл добре, ама като изпълнение... там е разковничето, не в идеята. Ако реши да го направи, ще ми е интересно да сподели резултата. Иначе ние тук, каквото и да си мислим, едва ли ще открием топлата вода.
Франсетата казват - "Апетита идва с яденето", а Диалектическият материализъм... или по скоро Маркс твърди, че количествените натрупвания водят до качествени изменения, поне според формулираният от него Закон за прехода на количествените натрупвания в качествени изменения - идеята е, че в течение на години се натрупват малки, незначителни изменения, които в един критичен момент, изведнъж и скокообразно, водят до появата на нещо качествено ново. Та сега чакаме да видим скока, дет се вика. :)
::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 6819
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от phil05 » 21 10 2017, 01:05

Според мен колегата щом е решил да продава колекцията за един, сега има уникален шанс. Колкото повече успее да я задържи, толкова по приятно и по добре :). Защото после... постигната мечта вече не е мечта... :(. Но нали сме иначе устроени и устремени, затова накрая да си вземе каквото му е на сърце и това е.

ikovachev
Напредващ
Мнения: 53
Регистриран: 04 09 2017, 09:26

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от ikovachev » 21 10 2017, 08:13

Bulova написа:Привет колеги, от доста време насам ми се върти идеята за продажбата на цялата колекция ( прилагам снимка по- долу ) и покупката на един, но по-висок клас ( за моя бюджет разбира се :) ) часовника.
....
Още немога да си дам отговор , дали това няма да е проблем за мен. Интересно ми е и мнението на колегите от форума.
Подкрепям идеята. Ако един часовник е проблем, винаги можеш пак да почнеш да си купуваш някакви по-бюджетни часовници за да си разнообразяваш стайлинга. НО! Вече ще си имаш този най-стойностният за теб. А и печелиш, че си получил отговора, който сега няма как да дадеш ::drinks::

Потребителски аватар
ZeroReverse
Активен
Мнения: 145
Регистриран: 27 06 2014, 20:41

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от ZeroReverse » 21 10 2017, 20:08

Aз също съм си го мислел това за себе си. Но аз имам не малко часовници които са ми подарени и имат сантиментална стойност. Сърце не ми дава да ги продам. От друга страна тези които съм си купил сам, всъщност нося редовно в ротация. А и някои от тях съм купил защото наистина ми харесват и бих чувствал липсата им дори с хай енд часовник. Друг е въпроса че сигурно доста от тях не биха допринесли с много $$ ако ги продам :D

Но като цяло съм "ЗА" идеята и докато подхода не изглежда смислен за моята колекция, за твоята ми изглежда доста валиден - имаш повече часовници които биха се продали за повече пари. Ще си вземеш един по хай енд часовник който ще радва душата и сърцето дълго време без да си нарушил финансовото състояние мого. Предвид че едно касио ef527, за което мечтаех години наред, не го свалях от ръката си над година и половина след като най накрая го купих, представям си кефа който ще ти даде нещо още по яко с "наследство" от престижна марка. 100% ще му се радваш поне 2, защо не 3 или повече години, а после ако почувстваш че имаш нужда от още 1-2 часовника за разнообразие, може да вземеш нещо по бюджетно.

Даже това може би си е начин за събиране на колекция от по висок клас:
1. Купиваш си часовници които можеш да си позволиш сравнително лесно
2. Като понатрупаш и/или ти писнат - продаваш и купуваш 1 хай енд часовник
3. В момента в който искаш да разнообразиш повтаряш стъпка 1. и след време 2.
Aко в стъпка 1. се купува 2ра ръка на разумна цена, бих предположил че и причните загуби при препродаване ще са сравнително минимални.

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1515
Регистриран: 15 06 2014, 15:48

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от Seikosha » 22 10 2017, 18:34

Ами то тогава и по т.2 трябва да е втора ръка,иначе за да купиш единственият "ТОЙ" нов,ще трябва да накупиш доста второръки по т.1 и от там загубата пак ще е налице. Това е като да търгуваш със себе си, единият от двамата винаги ще е прецакан :)) Вече писах кои саати не губят от цената си,или с малко, но други пък печелят, към тях добавям разбира се и новопроизведени,но в високият регистър, такива от лимитирани серии,бутикови изпълнения,първи модели от нови концепции,злато, диаманти,ювелирни и.т.н. разбирате за какво иде реч,т.е. превръщащи се пак в колекционерски. Всички други масови,независимо от цената, губят след няколко години до 50% от стойността си. Е всяко правило си има изключение ,но общо взето формулата важи.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

maildaemon
Активен
Мнения: 157
Регистриран: 15 04 2015, 15:37

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от maildaemon » 22 10 2017, 21:24

Последна промяна от maildaemon на 27 06 2018, 22:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1515
Регистриран: 15 06 2014, 15:48

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от Seikosha » 23 10 2017, 00:51

Той колегата bulova май ни взе за баят кифла :lol: не го видях повече да пише,но като гледам и чета постовете , ето и в последният по-горе, мнението на всички е: - Булава ,продавай съществуващата ситуация и отпочвай друга от 1 и бог да ти е на помощ. :mrgreen:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
Bulova
Активен
Мнения: 188
Регистриран: 24 04 2010, 12:26
Местоположение: Стара Загора

Re: Продажба на колекция, за покупката на един

Мнение от Bulova » 23 10 2017, 05:34

Това,че не пиша не значи, че не си следя темата с интерес ::drinks:: . Мога да добавя, като споделя аз, съм от хората,който си носят всички часовници. За това е толкова трудно решението и незнам дали мога да намеря, някой милти талант :angel: . С който да се получат нещата. Пробвал ,съм и с замяна,повече от година си бяхме сменили часовниците с един близък приятел,това до някъде потушава желанието за покупка на нова техника :-D
Bulova Marine Star 98B103
Candino Naval Hero 80
Молния -Сделано в СССР,Вълци на гърба
Tissot Couturier T035410 A
Tissot Quadrato T-Trend T005.517.11.057.00
Восток "Командирские" 2414А ЗАКАЗ МО СССР
Moscow Classic 3603 No:305/500
Rado Elegance Vintage No:2781769
Marina Militare 44mm Power Reserve Auto
Tissot Seastar 660
Ракета (Raketa) 2614.H
Casio G-shock DW-5600BBN

Отговори

Върни се в “Други теми за часовници”