Един непознат Roamer

Всички въпроси и мнения, които имате и искате да споделите около часовниците.
Отговори
Потребителски аватар
sixking
Активен
Мнения: 111
Регистриран: 23 01 2015, 21:50

Един непознат Roamer

Мнение от sixking » 12 02 2018, 22:30

Що пък да не се вкарам в някой филм отново аз :D

В съботата бях на редовното пазарче в нашето село. Продават си хорицата какви ли не глупости от едно време, обаче предния път ми бяха остнали очите в един часовник...... 20 минути му се чудих и не го взех, сега се надявах да е там ::angry:: и за мой късмет, беше си там ::yahoo:: Преди това бях проучил малко марката, швейцарска, микро бранд, нищо кои знае какво. Не съм фен и на квадратните часовници, но пък този ми хареса много. За цената, просто нямаше как да не го взема. Събирам малко часовници от тук (Германия) за износ към България, търсих нещо за препродаване и този ми остана като най-смислен. Има си надпис правен в Швейцарсия и номера на гърба. Нищо нередно.


Изображение

Страхотен красавец. На работа имам време да го разглеждам и разучавам и си почнах. Преди да го отворя исках да видя в интернет какво мога да намеря. Представяте ли си - нищо! Този модел не се среща никъде! Ама никъде! Няма нито една снимка на подобен, квадратен и златен модел. Търсих какви ли не имена, какви ли не модели, какво ли не, нищо!

Естествено, писах на компанията, която се предполага да го е изработила, но беше събора, ако не знаете - Швейцарец в събота не работи. И сега, ще си чакам отговор нали. След около 3 часово търсене в интернет с единствената насока, че може да е модел "SuperKing" - само тези техни модели имат подобни стрелки и индекси на цифербалата.

Ми, да го почваме да го отваряме тогава :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Махам каишката, която е в плачевно състояние и оглеждам корпуса - ни чоп за отваряне, ни никой! Бре, ся ко праим? Не искам да го повреждам, да не го счупя, че ще полудея от яд. Почистих всичко около касата, ни чоп ни никой. Само някаква странна пъпка между едните лъгове. Тва за отваряне ли да е? Почоплих го и се сцепи целия.


Изображение

Ок, да видим ко има отдолу, що има.


Изображение

Изображение


Изображение

Механизъма изглежда наред, чистичък, тиктака, има го логото, тва онова, забелязах обаче, че под колелото има някакъв странен надпис. Проверих написаното и механизъма се оказа този:Изображение

Ок. Има информация за този модел механизъм, но отново нищо не излиза в интернет. Пишеш модела - нищо. Пишеш механизъм с марката - нищо! Този часовник сякаш не съществува. Стрелките обаче ги има, индексите, механизъм и толкоз.
Почистих всичко което можах, сглобих го и то вече стана днеска, сутринта си чакам съобщение от компанията и съм получил следния бисер (цитирам само важното):

Здравейте.
Часовникът е оригинален и има колекционерска стойност. Но бъдете информиран, че ние нямаме никаква информация повече за този часовник.


Буквално това беше. Как така компанията, която го е направила потвърждава, че е оригинал, има колекционерска стойност и в същото време - не знае нищо за него :shock: :o :shock: :o Все едно са си изтрили архива. Написах им отновов мейл с няколко снимки на механизъма, кво що, но още чакам отговор. Я ровят в някой архив я :))

Един колега в групата предположи нещо за странното лого на задния капак - k j пронизано със стрела. Някакъв бижутер, но търсиш ли нещо свързано с подобен часовник - нищо.
Да видим, дали някой тук не знае нещо за този златист швейцарец.

Потребителски аватар
sixking
Активен
Мнения: 111
Регистриран: 23 01 2015, 21:50

Re: Един непознат Roamer

Мнение от sixking » 15 02 2018, 21:16

Дори мога да предложа развитие по случая :D

Бях писал на фирмата и във фейсбук, но там само ме пренасочиха. Преди час получих съобщение от някакъв си профил, свързаващо моя часовник. Отговорът беше следния:

" thanks for your message regarding the ROAMER watch that you bought. We can assure that this is an original watch from our collection between 1930 and 1950. "

Поне някаква година дадоха, която дори не излиза вярна ::crap:: Защо?
Механизма е правен между 1955 - 1972. Щампован е, дори изглежда доста новичък. Да кажеш, да са сменяли механизъма в някакъв момент? И да няма грам информация за този часовник?
Супер странен екземпляр, никога не съм предполагал, че ще попадна на подобно нещо. Така или иначе, го купих за да го препродам, ако някой има интерес, да почваме пазарлъка, поне знаем, че е оригиналeн :D ::drinks::

Потребителски аватар
SHARKY
Маниак
Мнения: 1521
Регистриран: 29 01 2012, 20:09

Re: Един непознат Roamer

Мнение от SHARKY » 15 02 2018, 22:49

Не знам дали имаш идея, в един момент /50-те, 60-те и ранните 70-те години/ колко швейцарски марки са изникнали, произвеждани от куцо и сакато, по села и паланки в дългите зимни вечери, след като кравите и овцете са прибрани в кошарите. До преди около 5-6 години се бях амбицирал и записвах всяка нова марка, която виждах, но като стигнах до над 2000 /извън световно известните и произвеждани и в момента/ се хванах за главата и се отказах . Та в този ред на мисли, считаш ли, че за всеки произведен часовник може да се намери изчерпателна и достоверна информация? Ако часовника ти допада и работи добре, сложи му една нова кожа и си свиркай.

Потребителски аватар
sixking
Активен
Мнения: 111
Регистриран: 23 01 2015, 21:50

Re: Един непознат Roamer

Мнение от sixking » 15 02 2018, 23:21

Аз съм го казал - всеки втори швейцарец работи в часовникарска фабрика. Първият е в шоколадова.
Марките са наистина много, но не е въпроса, че тази е от 50-60-70. Тя се е писала (това на сайта им), че е от 1880+ (не помня точна година). Имат си информация кога, какво що, подробно всичко, обаче явно не им е провървяло много и са си останали малка фирма.

Взех го да го продам по родните часовникарски полета :D не че е лош, но винаги е добре, когато имаш информация за часовник с маркировки. Този не се намира под дърво и камък. Ч

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1574
Регистриран: 15 06 2014, 15:48

Re: Един непознат Roamer

Мнение от Seikosha » 16 02 2018, 21:21

Все пак ,нека да кажем и истината за марката и за часовника, защото заслужава, а тя е различна от казаното до тук. Всъщност Roamer (скитник) e доста добра и известна марка до към 1975г. и не е микробранд ,а е часовникарска марка като дружество Roamer Watch Co. SA още от 1909г. съвместно с производителят на механизмите и създателят на марката MST - Meyer & Stüdeli SA и е бранд над среден клас
Изображение
която въпреки големият икономически натиск остава самостоятелна докрай ,без да се обвързва в никакви групировки, създава доста висококачествени механизми,включително и автоматици съизмерими с най-добрите швейцарски манифактури. вижте два с 28 и 44! камъка с прецизна настройка с ексцентричен винт.

Изображение

Изображение


Другата от над 40 търговски марки на MST по-известна е MEDANA дори на места MST се изписва като Medana. В едно лого от 1926г тези на Роамер и Медана са еднакви с легнал тигър.


Изображение

Изображение

Що се отнася до конкретният часовник,хич не бива да се подценява. Механизма е също на високо ниво,висококачествени материали и изработка с прецизна настройка.
Със сигурност е за пазара в Германия, което както е било по това време прието касите са се правили от немски бижутерийни фирми ,специализирани в тази дейност. В случая една от най-добрите KJ - Kollmar & Jourdan AG разбира се от Пфорцхайм -Меката на немското часовникарство. Касата е от по-редките изпълнения,което си личи по надписа отзад, където е написано Lunette това е техника при която касата се изработва от някакъв материял и после се "облича" от цяла "риза" със съответната дебелина злато. Точно с такава една Омега бумпър се занимавам в момента ,но с 80 микрона.
Часовникът е хубав, но е забравен,точно си личи и от отговора който е получен по-горе,което разбира се е жалко, след няколко десетилетия ще се окаже,че са произвеждани двайсетина марки часовници и малко по малко,всичко ще бъде погребано.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
sixking
Активен
Мнения: 111
Регистриран: 23 01 2015, 21:50

Re: Един непознат Roamer

Мнение от sixking » 16 02 2018, 22:42

Колега, уникален отговор! Точно нещо подобно търсех да чуя.
И на мен ми хареса часовника, определено ще се пусне тук за продан до няколко месеца, но някак си ми е странно да няма нито една информация за него в интернет. Виж, това становище, че бижутери са използвали касите е много интересно. Да не се окаже изпълнение на ученик тоз часовник накрая :D

За механизъма и аз видях що годе същата информация, но не съм се задълбочавал. Защо казвам че са микро бранд - за първи път ги чувам, а като им видях сайта, доста са евтини и не са нищо особенно. Предполагам ползват и ЕТА.

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1574
Регистриран: 15 06 2014, 15:48

Re: Един непознат Roamer

Мнение от Seikosha » 17 02 2018, 02:49

Колега, в началото си на началата. Защо си мислиш,че днешната (марка) Romier има нещо общо със старата,или както Хамилтън,Булова, Сертина ,Тисо,Докса и Атлантик и стотици други "възродени" марки,имат нещо общо със старите. Естествено,че ще има ЕТА вътре вече,какво друго. :mrgreen: Понеже интереса на много хора,да не кажа повечето,които са се сдобили с някой винтиж,или антик часовник, в главата им е не какво имат като история,ами колко могат да го продадат, за това е и интересът им, а когато няма купувачи със знания, какво купуват и им се предлага,то и цената няма да е висока. Такъв подобен продадох в Ибей и купувачът беше от Малайзия за 60§ и в БГ не можеш да вземеш кой знае колко, а ако те радва ,че си изкарал от цялата далавера пари за две пици,значи ,че си щастлив човек, Далаверата е в големите брандове,но там трябва и много сериозна инвестиция, от дребни парче-бочук средна хубост часовници,пари не се правят,освен ,ако не са в голямо количество и то откраднати,или както е в моя случай - съживени с принадена стойност. Това само като съвет от собствен опит. И още нещо като съвет - когато търсиш нещо в мрежата,използвай и допълнителни,спомагателни термини и думи,че и той да те разбере какво точно дириш аджеба.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
sixking
Активен
Мнения: 111
Регистриран: 23 01 2015, 21:50

Re: Един непознат Roamer

Мнение от sixking » 17 02 2018, 22:35

Напълно съм съгласен.
Взех го само и единствено с цел да го препродам. Събирам пари за нещо по-скъпо и както много други хора - малко по малко, лека полека един ден и аз ще нося Ролекс :D
Опитвам да намеря информация, за да мога да му сложа нормална цена. Не нещо супер космическо и да стой в мен с години. Ако го продам колкото ти си продал твоя - цяла вечеря с родата ще мога да позволя :D

Това с възродяването, то зависи от марката. Ето на, при нас в магазина има няколко марки, които са били възродени (ще те излъжа кои бяха, но знам, че имаме). Еми, то проблема на това "възраждане" е, че тези часовници имат стойност много повече за хората от последните поколения. Тези, които са били млади, когато тази марка я е имало. Мога да дам много итнересен пример с Junghans (дано го написах правилно). Те са били някаква супер голяма марка преди години, до колкото разбрах даже главните в немското производство!
Сега обаче, толкова малко млади си ги купуват, ама тооооолкова малко! Пък моделите им не са лоши. Имат някой читави и стрелките им маааазно се лъзгат по цифера :D

Отговори

Върни се в “Други теми за часовници”