Представяне на марка Patek Philippe & Co

Информация и мнения за конкретни модели и марки
Отговори
Потребителски аватар
ram
Маниак
Мнения: 1207
Регистриран: 11 06 2010, 23:03

Представяне на марка Patek Philippe & Co

Мнение от ram » 22 06 2010, 21:21

Изображение Изображение

Всъщност в най-известната швейцарска марка няма нищо швейцарско! В основата на днешната марка стоят двама изтъкнати часовникари на 19 век като единия е с полски другия с френски произход!

Изображение
Антони Патек (на полски Antoni Norbert Patek) е роден на 14 юни 1811 г. в Пиаски (Piaski), Полша. Около 1834 г. Патек се озовава в Швейцария (преживява доста до този момент, но мисля, че това не е тема на тази статия) и се сприятелява със семейство Moreau, които го насърчават в часовникарството и по точно в търговията със скъпи джобни часовници декорирани със златни инкрустации и красиви гравюри. Като начало той купува механизмите от доказали се часовникари от Женева (не се споменава кои точно) и под тяхно ръководство ги предлага в изящни корпуси. От самото си начало той се залага на най-високо качество на материалите и изработката, като обръща внимание и на художествената стойност на изделията. Поради тази причина той много бързо успява да си намери място на този пазар.
На 1 май 1839 г Патек заедно с друг полски емигрант и също талантлив часовникар – Чапек (Franciszek Czapek) регистрират работилница за производство на часовници. Финансово това предприятие е било подкрепено от други полски часовникари – Гостовски-братя и Бандурски (Wawrzyniec Gostkowski, Wincenty Gostkowski, Władysław Bandurski). Първия часовник произведен от тази фирма (Patek, Czapek & Co) бил джобен по поръчка. Фирмата имала около половин дузина работници и произвеждала около 2000 часовника за година. До днес са запазени изключително малко екземпляри от тези часовници, перфектността на които е резултат от преплитането на художествени проучвания и технически умения (пробвах да намеря снимки на тези ранни часовници, но не успях, ако някой намери ще е добро допълване :) ).
Увеличаващите се разногласия между Патек и Чапек довеждат до тяхната раздяла през 1845 г., като през 1851 г. Чапек формира Czapek & Co и произвежда часовници до края на 1869 г. На негово място в Patek & Co идва 30 годишния френски часовникар Адриан Филип (Adrien Philippe), който през 1842 г. изобретява безключово навиващ се механизъм (до този момент часовниковите механизми се навивали с помощта на ключ, като някои механични играчки, изобретението на Филип позволило навиването на механизма да става от коронката за настройване на часа).

Изображение
Адриан Филип (Jean Adrien Philippe) роден през 1814 г. Със своето откритие (споменато по-горе) Филип печели златен медал на Френското промишлено изложение през 1844 г. Именно там той се среща за първи път с Патек и година по-късно става главен часовникар на Patek & Co в Женева като му дава една трета от общата печалба на фирмата. Доказал се като много способен и талантлив часовникар той е толкова ценен за фирмата, че през 1851 г. той става пълноправен партньор и фирмата започва да произвежда под името Patek Philippe & Co.

През 1868 Patek Philippe & Co произвеждат първия си ръчен часовник.
Изображение

Фирмата е сред пионерите в изработването на часовници с вечен календар, split-seconds hand, хронограф и повторител на минутите. Както повечето швейцарски производители фирмата произвежда предимно механични (автоматици или такива с ръчно навиване) часовници, но в порт фолиото си имат и кварцови механизми дори и дигитални часовници (Ref. 3414). Отличителната черта на фирмата е производството на часовници с техни собствени компоненти.
Името на фирмата се сменя през 1901 на „Ancienne Manufacture d’Horlogerie Patek Philippe & Cie, S. A.” ( Не съм добре с френския и не мога да го преведа).
През 1934 г. фирмата е купена от Шарл и Жан Стърн (Charles and Jean Stern) – двама братя собственици на работилница в Женева. От тогава до сега фирмата е собственост на фамилията Стърн, като през 2009 г. в ръководството на фирмата влиза 4-то поколение Стърн – Тиери Стърн (Thierry Stern) става президент, а баща му Филип Стърн – почетен президент.

Изображение

Някои от най-известните часовници с бранд Patek Philippe:
Най-скъпите в света:
Един от най-известните модели на фирмата е часовник произведен през 1933 г. по искането на Хенри Грейвс (Henry Graves, Jr.) – джобен часовник с 24 функции. През 1999 г на търг в Сотби (Sotheby's) този часовник е продаден за сумата от 11 милиона долара.
Изображение

Интересна е и историята покрай този прословут часовник. Всичко започва когато Джеймс Пакард (James Ward Packard – производител на автомобили по онова време) поръчва на Patek Philippe да му изработят най-сложния часовник, след като научава това и Хенри Грейвс също поръчва да се изработи най-сложния джобен часовник. През 1927 г. Д. Пакард получава своя Patek Philippe – астрономически часовник:
Изображение

През април 2008 г. моделът "Ref. 5002P Sky Moon Tourbillon” – платинен ръчен часовник с турбийон за сумата от 1,49 млн долара, което го прави най-скъпия модерен часовник до тогава рекордът се държал от Vacheron Constantin Tour de l'Ile – 1,4 млн. долара, продаден на търг в Женева през 2005 г.
Изображение

През май тази година Patek Philippe подобряват собствения си рекорд за най-скъп ръчен часовник на търг организиран от Кристи (Christie's) в Женева като часовникът е продаден за сумата от 5,5 млн долара!!! Моделът е закупен от Частен швейцарски музей. Корпусът му е от жълто злато и е с вечен календар, хронограф и показва фазите на луната. Произведен е в работилниците на Patek Philippe в Женева през 1943 г.
Изображение

Модели притежавани от царски особи:
С времето моделите на Patek Philippe се радвали на голямо търсене от колекционери и познавачи с висок социален статус. По времето на Кралица Виктория (Queen Victoria), монарси, папи, политически лидери и управници са купували произведени от Patek Philippe часовници, както за собствено ползване така и за дарове на скъпи гости или за отплата на лоялни поданници.
По време на Голямото изложение в Лондон през 1851 г. Кралица Виктория се сдобива с часовник с ключово навиване във формата на огърлица от тогава Patek Phillipe снабдяват и нейния съпруг Принц Алберт (Prince Albert). Кралицата притежава още един екземпляр на женевската работилница ексклузивен часовник с диаманти под формата на брошка. Интересът към произведенията на женевската работилница се разпространява из кралските дворове на Европа, сред списъка на клиентите им са: Папа Пий IX (Pope Pius IX), Папа Лъв XIII (Pope Leo XIII), Кристиан (Christian) IX и Луис (Louise) – Крал и Кралица на Дания, Виктор-Емануел (Victor-Emanuel) III – Крал на Италия и Дук на Савой (Duke of Savoy), Хюсеин Камел (Hussein Kamel) – Султан на Египет от 1914 до 1918.

Годишнини:
През 1989 г. Patek-Phillipe, по случай 150 годишнината на фирмата, произвеждат часовник с 33 функции – Калибър 89, един от най-комплицираните часовници произвеждани някога. Сред функциите на часовника са датата на Великден, време на изгрева, термометър, equation of time (просто не знам как да го преведа това), зве здно време (използва се от астрономите, за да позиционират своите телескопи при наблюдението на определена звезда). Часовникът е конструиран от 1728 уникални части като за звездното време има карта на 2800 звезди. Калибър 89 е способен да добавя ден през февруари за високосните години (идея нямам как става).
Изображение

Ето и някои бележити години на фирмата:
1845 – Патент за настройване на часовника от стрелките и навиване чрез лост с винт;
1868 – Произвеждат първия си ръчен часовник по поръчка на Контесата на Унгария (Koscowicz);
1881 – Патентоват „Прецизен регулатор” (Precision regulator);
1889 – Патент за механизъм с вечен календар за джобни часовници;
1902 – Патент за механизъм на хронограф с „Split-seconds”;
Изображение

1949 – Патент на Gyromax баланс;
Изображение

1953 – Патент за автоматичен само навиващ се механизъм;
1956 – Компанията произвежда първия изцяло електронен часовник;
Изображение

1959 – Патент на механизъм с няколко часови зони;
Изображение

1977 – Патент на калибър 240;
Изображение

1986 – Патент на светски (Secular) календар с ретроградна стрелка;
Изображение

1996 – Патент на механизъм с годишен календар;
Изображение

1998 – Патент на индикатор за състоянието на механизма или т.н. (power reserve);
Изображение

2000 – По случай новото хилядолетие е представен «Звезден калибър 2000» джобен двустранен часовник с 21 функции.
Изображение
Изображение

2003 – Представен е ръчен часовник с 10 дневен резерв с турбийон;
Изображение

2005-6 – Фирмата представя пружина и колело от силикон.
Изображение

В момента Patek Phillipe произвеждат следните колекции:
Мъжки часовници:
Calatrava – Колекцията е създадена и представена през 1932 г.
Изображение

Golden Ellipse – за първи път представена през 1968 г.
Изображение

Gondolo – Колекция в стил Art Deco създадена през 1993 г. Името на колекцията произлиза от часовниците – “Chronometro Gondolo”, произвеждани от Patek Philippe за бразилския търговец „Gondolo & Labouriau”.
Изображение

Aquanaut – представена за първи път през 1997 г.
Изображение

Nautilus – представена за първи път през 1976 г.
Изображение

Complicated
Изображение

Grand Complications
Изображение

Дамски часовници:
Twenty ~4® -
Изображение

Calatrava, Gondolo, Aquanaut, Nautilus, Complicated – Дамските часовници са близки по визия на мъжките, но е наблегнато на инкрустацията с диаманти.

Джобни часовници:Patek Philippe произвеждат джобни часовници със или без допълнителни функции повече от 400 години.
Lepine –
Изображение

Hunter –
Изображение

В настящето Patek Philippe, последната независима часовникарска компания (както я обявяват те самите), е позиционирана както следва: Главен офис на фирмата намиращ се в община Plan-les-Ouates, също там е позиционирана и Главната работилницата за механизми, работилницата за изработването на корпусите и верижките е позиционирана в Perly, и Музея на Patek Philippe е позициониран в Plainpalais. Всичките са в кантон Женева!
Официален сайт на Patek Philippe: http://www.patek.com/
Официален сайт на музея на Patek Philippe: http://www.patekmuseum.com/

Вместо заключение искам да кажа, че не съм човек, който разбира от часовници или механизми, а съм просто любител на часовникарското изкуство и съм запленен от работата на майстори като Патек и Филип (макар да не са между живите от много години). Искам да отбележа, че това е по-скоро сглобка от няколко източника и не претендирам за авторство, използвал съм материали от Wikipedia и от официалния сайт на фирмата. Снимките са изключително от официалната страница на фирмата.
Моите уважения
Марин Чомаков
Последна промяна от ram на 23 06 2010, 18:13, променено общо 11 пъти.
„Времето е наркотик, много от него убива.“
Тери Пратчет

Потребителски аватар
Groot
Маниак
Мнения: 8537
Регистриран: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Представяне на марка Patek Phillipe & Co

Мнение от Groot » 22 06 2010, 21:36

Чудесно :). Добавих те в основната тема.

Потребителски аватар
ram
Маниак
Мнения: 1207
Регистриран: 11 06 2010, 23:03

Re: Представяне на марка Patek Phillipe & Co

Мнение от ram » 22 06 2010, 21:39

Помагам на жената с детето и затова я слагам на части :lol:
„Времето е наркотик, много от него убива.“
Тери Пратчет

Потребителски аватар
Groot
Маниак
Мнения: 8537
Регистриран: 27 09 2009, 17:22
Местоположение: София

Re: Представяне на марка Patek Phillipe & Co

Мнение от Groot » 22 06 2010, 21:43

Няма проблем - тя си е твоя темата и можеш да я редактираш до последно.

Потребителски аватар
ram
Маниак
Мнения: 1207
Регистриран: 11 06 2010, 23:03

Re: Представяне на марка Patek Phillipe & Co

Мнение от ram » 22 06 2010, 21:58

Това е еднодневен труд с удоволствие бих приел препоръки и допълнения. Иска ми се да намеря малко снимки на първите часовници на г-н Патек.
„Времето е наркотик, много от него убива.“
Тери Пратчет

Потребителски аватар
makiaveli
Активен
Мнения: 158
Регистриран: 25 03 2010, 16:33
Местоположение: Sofia city

Re: Представяне на марка Patek Philippe & Co

Мнение от makiaveli » 23 06 2010, 09:30

Любимата ми марка :oops:
http://www.havearchitects.com
Architecture | Interiors | Property management

Потребителски аватар
ram
Маниак
Мнения: 1207
Регистриран: 11 06 2010, 23:03

Re: Представяне на марка Patek Philippe & Co

Мнение от ram » 23 06 2010, 18:05

макиавели май те изпреварих, а :)
Днес търсейки снимки на стари модели на Патек попаднах на един сайт, мисля да не добавям повече снимки към основния пост затова ето един сайт-аукцион (не гарантирам за произход) за различни версии на ранни Патек Филип: http://www.bogoff.com/cgi-bin/searchpocket2.cgi
„Времето е наркотик, много от него убива.“
Тери Пратчет

Потребителски аватар
bat'Petzo
Почитател
Мнения: 406
Регистриран: 02 06 2010, 15:40
Местоположение: София&Пловдив

Re: Представяне на марка Patek Philippe & Co

Мнение от bat'Petzo » 23 06 2010, 19:56

Браво ,много добра статия .
Ето снимки на часовници на Франтишек Чапек (който между другото
е починал през 1895 от бедност) съдружника на Антони Патек (който всъщност се казва Antoniego Patka )
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Значи ,би трябвало фирмата да е ПАТКА ФИЛИП !?

Потребителски аватар
ram
Маниак
Мнения: 1207
Регистриран: 11 06 2010, 23:03

Re: Представяне на марка Patek Philippe & Co

Мнение от ram » 24 06 2010, 18:01

:lol:
Би било смешно име
И аз намерих малко часовници на Чапек (от wikipedia-та) ама не намирам на Патек Чапек!
„Времето е наркотик, много от него убива.“
Тери Пратчет

pesho666
Напредващ
Мнения: 32
Регистриран: 20 11 2010, 12:39
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Представяне на марка Patek Philippe & Co

Мнение от pesho666 » 12 12 2010, 21:19

Ето и малко допълнение към темата.
Зад кулисите на най-скъпите часовници в света
Това разбира се са часовниците на Patek Philippe's, които се славят с една от най-прецизните си работилници в Испания. И ако мислите, че Женева е мястото, в което се изработват най-прецизните и класни часовници в света, то грешите. В сервизния център на Patek Philippe работят най-добрите майстори в света и могат да възстановят и поправят и най-съвременните модели на марката. Тук клиентът е цар, а от бранда изобщо не хабят усилия да покажат на света, че парите, които си дал за един часовник Patek Philippe винаги си струват.

Тук всеки компонент изисква специфичен детайл, а всичко се изработва ръчно. Компанията разполага със шейсет центрове в целия свят. Джон Веготи, директорът на главния център на марката в Испания има своето обяснение защо точно тази марка часовници е вечна. Според него полезният живот на един автомобил се равнява на 4300 часа или на 300000 км, този на часовника Patek Philippe се равнява на 70 години или 613000 часа. Само за сравнение- ако колата ви изисква ремонт веднъж в годината, часовникът се нуждае от обслужване веднъж на всеки пет години. Експертите на луксозната компания изчисляват, че за десет година поддръжка на един автомобил ще ви коства около 8000 евро, а за един часовник от марката Patek Philippe 880 евро.

В международните центрове на Patek Philippe работят над 200 квалифицирани часовникари, които възстановяват, ремонтират и дори преправят часовници по поръчка на специалните клиенти. Годишно в сервизите се ремонтират над 4000 часовници. Всяка година над 200 души в сервизите на компанията се изпращат на обучение в седалището на Patek Philippe в Женева. Обучението се състои в четири нива. Всички, които стоят зад луксозната марка трябва да овладеят- бързи услуги, съответстващи на основно обучение за часовникари в магазините на Patek Philippe, после идва второто ниво - това, което се занимава с прости кварцови и механични движения. Ниво 3 вземат онези, които се занимават с дълбоко ремонтиране на часовниците. За са бъдете експерт в лабораторията на Patek Philippe задължително трябва да преминете през четвъртото ниво на квалификация- това са всички майстори, които могат да поправят и най-дълбоките повреди в изящните часовници.

Екипът на бранда в Барселона е бил обучен в най-високите стандарти и следователно могат да поправят всички видове часовници -съвременните (от 1971 година насам) и историческите модели (от 1839 до 1970 година). Две от най - известните имена в света на майсторите на часовници работят именно за Patek Philippe. И всеки прецизен и луксозен бранд, знае, че когато има за конкуренция Рамон Вилар и Франциско Джейн, трябва много усилена работа. Двамата са вече с близо 40 годишен стаж и в света на изящните часовници те са майсторите от старата школа.

И ако се питате какво се случва с часовник, когато достигне сервизен център на Patek Philippe, ние ще ви кажем. Първо повредата се сканира, а после се изготвя цената за обслужване. Рамон Вилар обяснява, че ремонтът на един часовник трае от шест до осем седмици. Независимо каква е повредата, всички механизми на часовника ви отново се адаптират, прави се окончателна инспекция и се възстановява безупречния външен вид на един Patek Philippe. Така със сигурност всеки модел на луксозния бранд трае колкото едно поколение.

Отговори

Върни се в “Марки, модели, новини, коментари”