Булетроник

Информация и мнения за конкретни модели и марки

Булетроник

Мнениеот Giggio » 24 12 2011, 19:24

Докато проучвах последната си придобивка от рядката българска марка Булетроник, установих че информацията за тях в мрежата е съвсем оскъдна. Реших, че си струва да направя опит да обобщя известното за часовниците, произвеждани под това име през 70-те и 80-те години. Позволих си освен екземплярите в моята колекция да ползвам снимки на модели Булетроник в мрежата и да опитам да систематизирам информацията за моделите и модификациите.

Родословие

През 1972г. американската марка Hamilton Watch Co. в съдружие с Electro Data Inc. пуска на пазара първият в света електронен часовник с дигитален екран под марката Pulsar.

Изображение
В разработката от страна на Electro Data участва българинът Петър Петров. Петър Петров е роден през 1929г. в с. Брестовица в семейството на свещеника Димитър Петров. Учи духовна семинария, cлед това емигрира и се записва във френския Чуждестранен легион. В началото на 40-те става офицер в армията на Царство България. През 1944г. заминава за Германия да учи инженерство. След Войната емигрира в Америка, където участва в редица разработки, в това число и за НАСА.

Изображение
През 1972г. като ръководител на Electro Data участва в създаването на първия дигитален часовник – Pulsar, марка на Hamilton Watches Co. През 1978г. Seiko Watch Corporation of America (SCA) придобива марката Pulsar.


През 1973г. московският завод „Пулсар“ започва производство на LED – часовника Электроника-1, на базата на технологично разнузнаване на американския Pulsar.

Изображение
източникhttp://www.leninburg.com/museum/show_calc.php?n=73


Булетроник

Вероятно през 1975 – 76 в България започва производство на LED часовници. Няма единно мнение, дали производството е българска разработка на техническото разузнаване, или е производство на съветските Електроника но под маркара Buletronic. Производството е организирано в Правец – родния град на комунистическия лидер Тодор Живков, където е планирано да се развие мащабно производство на електроника – компютрите Правец.
Скоро след началото на производството, LED технологията дава път на течнокристалния екран – LCD. Първите LCD часовници Булетроник ползват касата и капаците на LED моделите. По-късно се появяват нови модели с традиционната форма на дигиталните електронни часовници от епохата.

При LCD -часовниците се използват цели механизми, произведени в Далечния Изток. Практически няма разлика между Buletronic и Sanyo от същата епоха.

Характерно за LED часовниците от 70-те е, че те рядко са брандирани . Това прави различаването на първите модели Buletronic от други LED часовници трудно. Все пак, сравнявайки известните данни, батериите, капациите и касите, които в много случай се повтарят с брандираните LCD- модели, можем да се опитаме да направим някаква класификация.

Моделът Buletronic M10 ветоятно е първия Булетроник.
Изображение
източник: http://www.netgrafik.ch/eastern-bloc-watches2.htmТози квадратен модел със заоблени ъгли вероятно е производен на съветската Електроника
Изображение


Най-популярният LED модел е с кръгло стъкло и два бутона – един изпъкнал и един вдлъбнат. Среща се в жълт и бял метал. На същата база е направен и кръгъл LCD модел. с два изпъкнали и един вдлъбнат бутон

Изображение

Изображение
Този е на nescafe http://strelki.info/viewtopic.php?f=12&t=2029

Изображение

Много подобен е часовникът с елипсовидно стъкло – също във LED и LCD вариант – с два изпъкнали и един вдлъбнат бутон.

Изображение

Изображение
източник:http://siviy.snimka.bg/other/chasovnici.461011.16829052

Друг модел часовник с течнокристален екран е този с шестоъгълна каса с 4 изпъкнали бутона. Познати са различни модификации. За върхово постижение се смята вариантът Chronograph.

Изображение

Изображение

Изображение

Следващото поколение Buletronic-20 Chronograph повтаря маската на шестоъгълния, само че касата има правоъгълна форма, а един от 4-те бутона е вдлъбнат. Среща се в черен и сребрист цвят.

Изображение

Произвеждани са и поне два дамски модела Buletronic с 3 и 4 бутона:

Изображение

Изображение


Както споменахме, в сглобяването на Buletronic са използвани механизми, кутии и капаци от различни производители.

Kапаци – надписи:
Buletronic-Quartz – Bulgaria
Buletronik – 20
Made in Bulgaria
Base Metal Bezel Stainless Steel Back Antimagnetic Swiss Case
Base Metal Case Stainless Steel Back


Изображение

Изображение

Верижки:

100% Stainless Steel
Stainless Steel Hong Kong


Батерии:
LED – моделите и производните им LCD са с две кръгли батерии.
или с епипсовидна батерия:
По-късните LCD модели са с една кръгла батерия, като при мъжките модели тя е с отделно капаче на винт.

Изображение

Изображение

Изображение


Производството на електронни часовници Buletronic има преди всичко имиджов и пропаганден характер. В комунистическите общества наградният часовник е обичайна форма на поощрение за служебни и обществени успехи. Модерната технология трябва да покаже напредъка на социалистическата наука и производство. Часовниците Buletronic с LCD екран са раздавани на делегатите на конгреси на БКП.

На XI конгрес през 1976г. са раздадени часовници с марката Правец Кварц

Изображение
източник: http://forums.watchuseek.com/f10/buletronic-chronograph-inscription-375710.html

На XII конгрес през 1981г. на делегатите са раздадени хронографи Buletronic – 20. Прави впечатление елементарна правописна грешка. На маската логото е Buletronic, а на капака Buletronik
Изображение
Изображение

По случай първия полет на български космонавт – Георги Иванов в кораба Союз 33 през 1979г. е създадена специална серия Buletronic посветена на програмата Интеркосмос.

Изображение
източник: http://www.netgrafik.ch/commemorative-space6.htm

Часовници Buletronic се продават на вътрешния пазар като луксозна и престижна стока. Износът е ограничен.

Този преглед на известните данни за Булетроник няма претенцията да изчерпва темата. Възможно е в него да има неточности, както и да има модели и модификации, които не са ми известни. Ако имате различен Buletronic , информация или снимка можете да я добавите в темата.

Материалът е от блога ми http://clockwiser.wordpress.com/2011/12/24/buletronic-review/
Поздрави!
Последна промяна Giggio на 25 12 2011, 01:32, променена общо 1 път
Ако намерите куфарче, от което се чува тиктакане, отцепете района и ме викнете...
http://clockwiser.wordpress.com/
Аватар
Giggio
Активен
 
Мнения: 185
Регистриран на: 18 04 2011, 23:19
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот evchy » 25 12 2011, 00:05

Незнам защо, но се почуствах малко по-добре ,били сме малко по-умни поне на времето и сме правили неща за които сега не можем и да мечтаем за съжаление.Много добра информация.Желая на всички честита Коледа.
Човек го обогатява желанието, а не притежанието.
Аватар
evchy
Активен
 
Мнения: 198
Регистриран на: 16 02 2010, 00:05
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот plamenhar » 25 12 2011, 00:25

Помня навремето роднини от чужбина поръчваха на баща ми да им купува такива часовници.
Прав е колегата по горе.Навремето ни имаха за нещо,а сега сме кръгла нула.
И от мен весели празници.
plamenhar
Маниак
 
Мнения: 725
Регистриран на: 26 09 2010, 11:21

Re: Булетроник

Мнениеот nescafe » 25 12 2011, 17:19

Поздравления за систематичното изложения, за труда при събирането и вниманието при подреждането на информацията.
Попадали са ми няколко такива часовника, два от тях работят. Горе вдясно е неработеща съветска Електроника 1. Тези с течни кристали май имат електроника на Санио. За тези с червените LED лампички и аз съм чел различни неща. Странното е, че на жълтия датата е месец / ден, както на Пулсар, а не ден / месец, както е по българския стандарт (03 / 27 за 27ми март например, а не 27 / 03). И за нося с гордост жълтия от време на време. Хронографът за партийния конгрес е много по-съвършен като техника, но не ми е приятен не заради конгреса, а защото на дисплея пише BuletroniC, а на капака отзад BuletroniK - това си е чиста немарливост.
Изображение
nescafe
Санитар
 
Мнения: 617
Регистриран на: 15 03 2010, 15:18
Местоположение: пред компютъра

Re: Булетроник

Мнениеот Giggio » 25 12 2011, 18:04

Форматът на датата действително накланя везната в полза на версията, че става въпрос за буквално копиране на Пулсар, а не за собствена разработка, на база на открадната технология. Любопитен съм как е датата при съветските LED - ове?

Сега като видях снимката, която си постнал, явно и квадратния съм го "заел" от теб. Някога си свялях снимките със справочна цел и вчера не открих всичките в мрежата за да сложа линкове.
Ако намерите куфарче, от което се чува тиктакане, отцепете района и ме викнете...
http://clockwiser.wordpress.com/
Аватар
Giggio
Активен
 
Мнения: 185
Регистриран на: 18 04 2011, 23:19
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот nescafe » 25 12 2011, 19:03

Снимката на квадратния може и да не е от мен - не работеше и го дадох за резервни части. А за копирането - компютрите Правец също са били копирани, процесори, схеми, всичко, но дори за това е нужна доста развита техника. Сега вече никой не може да копира процесорите на Интел или АМД например.
nescafe
Санитар
 
Мнения: 617
Регистриран на: 15 03 2010, 15:18
Местоположение: пред компютъра

Re: Булетроник

Мнениеот Giggio » 25 12 2011, 19:32

nescafe написа:не работеше и го дадох за резервни части


Това е въпрос, над който разсъждавам напоследък. Като че ли сред колегите битува мнение, че неработещият часовник е като подпечатаната пощенска марка - без стойност. По мое вътрешно усещане, не е чак толкова важно, стига да е от интересен модел. Все има откъде да научим колко е часа. Може би звучи "непрофесионално" , но аз се радвам на черупка като показания Buletronic Lithium, почти колкото на работещ. Пък и излиза десетина пъти по-евтино... ;)

А колкото до копирането - т.нар. reverse engineering - да разгадаеш дадена машина и да я копираш, вероятно се изисква не по-малко умения, отколкото да я измислиш. Имало е отлични инженери. И безобразно тъпи парчета "на идеологическия фронт" - правописната грашка от двете страни на часовника казва всичко за онова време. Чак ме е срам да го покажа по чуждите форуми - това ще е запазената марка на "българския часовник". Отпред Buletronic, отзад Buletronik. Претенции, технологии, а зад тях - простотия. Днес май от трите остана само простотията ...
Ако намерите куфарче, от което се чува тиктакане, отцепете района и ме викнете...
http://clockwiser.wordpress.com/
Аватар
Giggio
Активен
 
Мнения: 185
Регистриран на: 18 04 2011, 23:19
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот zzarkoo » 27 12 2011, 22:32

Поздравления за интересното четиво!
Аз също имам един от тези Булетроници. Имаше някои липсващи части, но благодарение на колега от форума (който имам за цел почерпя на следващата форумна сбирка) вече е напълно окомплектован и работещ. Между другото, разликата в надписите отпред (Buletronic) и отзад на капака (Buletronik) я забелязах едва след като прочетох темата :)

Ей това е моя български часовник:

Изображение

Изображение
Аватар
zzarkoo
Почитател
 
Мнения: 372
Регистриран на: 06 02 2011, 13:36
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот Plato » 27 12 2011, 23:54

Поздравления за положения труд. Интересно и приятно за четене :)
SEIKO
Аватар
Plato
Активен
 
Мнения: 190
Регистриран на: 14 12 2010, 15:23
Местоположение: С хххх СА

Re: Булетроник

Мнениеот Solaris » 22 01 2012, 02:54

Мен най-приятното нещо, което видях и ме изненада приятно в тази тема, освен добре предоставената информация, бе надписът Made in Bulgaria.
Изображение
Аватар
Solaris
Почитател
 
Мнения: 381
Регистриран на: 19 06 2010, 22:48
Местоположение: Munich, Germany

Re: Булетроник

Мнениеот Giggio » 15 04 2012, 12:26

Изображение

Напълно окомплектован Buletronic M 73 - оригинална кутия, фактура, упътване, верижка, батерия.

Още снимки
Ако намерите куфарче, от което се чува тиктакане, отцепете района и ме викнете...
http://clockwiser.wordpress.com/
Аватар
Giggio
Активен
 
Мнения: 185
Регистриран на: 18 04 2011, 23:19
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот cenzor » 15 04 2012, 12:54

Колега, чудесна информация и блог! Само в английския текст смени elyptic на elliptic или ellipse shaped, по-разбираемо ще бъде. ::drinks::
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“
Аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 5464
Регистриран на: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: Булетроник

Мнениеот Giggio » 15 04 2012, 13:20

Благодаря за поправката. Няма да се излагаме пред чужденцуте я! УчЕното си е учЕно! :)) :)) ::drinks::
Ако намерите куфарче, от което се чува тиктакане, отцепете района и ме викнете...
http://clockwiser.wordpress.com/
Аватар
Giggio
Активен
 
Мнения: 185
Регистриран на: 18 04 2011, 23:19
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот Sir Tomaz » 19 04 2015, 10:01

Giggio написа:Петър Петров е роден през 1929г. в с. Брестовица в семейството на свещеника Димитър Петров. Учи духовна семинария, cлед това емигрира и се записва във френския Чуждестранен легион. В началото на 40-те става офицер в армията на Царство България. През 1944г. заминава за Германия да учи инженерство. След Войната емигрира в Америка, където участва в редица разработки, в това число и за НАСА.


На колко години е емигрирал, на 6? Щом на 10 години е станал легионер и после офицер, а на 14-15 е почнал да учи за инженер..
:P ::drinks::
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5655
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот plamen03 » 19 04 2015, 10:59

Sir Tomaz написа:
Giggio написа:Петър Петров е роден през 1929г. в с. Брестовица в семейството на свещеника Димитър Петров. Учи духовна семинария, cлед това емигрира и се записва във френския Чуждестранен легион. В началото на 40-те става офицер в армията на Царство България. През 1944г. заминава за Германия да учи инженерство. След Войната емигрира в Америка, където участва в редица разработки, в това число и за НАСА.


На колко години е емигрирал, на 6? Щом на 10 години е станал легионер и после офицер, а на 14-15 е почнал да учи за инженер..
:P ::drinks::

Е нормално,нали е гении!!!
:-) :-) :-)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 "Голямото увеличаване на стойноста при съмнително увеличаване на достойнствата на изпълнението може да бъде толерирано само при часовниците... и жените." 
Аватар
plamen03
Коли и беси!
 
Мнения: 1740
Регистриран на: 21 11 2010, 17:31
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот rosen_er » 19 04 2015, 13:14

Петър Петров е роден 1919 година .Объркал се без да иска колегата-голяма работа.Това ли ви се стори най-интересно от всичко написано ?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 5%D0%BB%29
rosen_er
Маниак
 
Мнения: 535
Регистриран на: 01 09 2011, 12:50

Re: Булетроник

Мнениеот Sir Tomaz » 19 04 2015, 13:32

То е ясно, че се е объркал. Иначе да.
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5655
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: Булетроник

Мнениеот yavor.ivanov.90 » 05 12 2016, 14:45

Здравейте,
Разполагам с часовник о тази марка но батерията му е специфична елипсовидна.Може ли да се намери такава батерия още?
Изображение
yavor.ivanov.90
Новобранец
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 12 2016, 14:40

Re: Булетроник

Мнениеот SHARKY » 05 12 2016, 15:45

Виж тази тема-
viewtopic.php?f=22&t=22104
иначе батерията е Sanyo CR736-2
Аватар
SHARKY
Маниак
 
Мнения: 1438
Регистриран на: 29 01 2012, 20:09


Назад към Марки, модели, новини, коментари

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.