Осветяване на Orient Bambino

Подфорум за всички, които имат желание да променят нещо по своя часовник - профилактика, модификации, ремонти и създаване на нови модели часовници
Отговори
abyser
Новобранец
Мнения: 27
Регистриран: 18 12 2020, 12:47

Осветяване на Orient Bambino

Мнение от abyser » 22 12 2021, 12:45

Здравейте,
Преди 3 години си купих този часовник - Orient Bambino RA-AC0004S00C, който толкова много ми хареса, че тази година си купих още един - за backup, ако нещо се случи с първия :) .

Изображение

Единственият недостатък за мен е липсата на осветеност (стрелки и индекси) и тръгнах да го преправям. Още пролетта поръчах стрелки с луминофор, за индексите - 2 кита луминофор: единият готов разтвор в спринцовка, другият - прах с отделна течност. Реших да ползвам готовия разтвор, получиха се някакви мини полусфери зад индексите, но след изсъхване се "спишнаха", наложи се 2-3 пъти да повтарям операцията, като цяло не бяха с идеална форма. След изсъхване потъмняха и се доближиха до цвета на индексите. Светенето в тъмното беше доста слабо и за кратко време. Китайските стрелки (за съжаление по-къси от оригиналните, но други не намерих) също не светеха добре. Не съм направил снимки да покажа как изглеждаше, но като цяло не бях доволен от резултата.
След доста умуване каква технология да приложа, тези дни реших отнова да се пробвам и стигнах до вариант, чийто краен резултат ме задоволява и за момента съм много happy :) Кръгчетата на индексите са с диаметър ~0.9 mm, на 12 ч - 2х~0.6 mm, дебелина - ~0.5 mm. Изчистих оригиналния луминофор от китайските стрелки и нанесох нов, светенето се подобри драстично и сега всичко свети еднакво в светло зелено. Като продължителност - след 7 часа сън, тази сутрин спокойно можех да позная в тъмното колко е часът ::up::

Изображение Изображение Изображение

Сега като гледам уголемените снимки, виждам доста кусури, но както се казва - от самолет не се забелязва :wink: . Мисля, че за домашно упражнение с подръчни материали и нулев опит е доста приемливо.

Имам следното питане: забелязах, че част от ремонтоара е ръждясал - ~3mm в частта с резбата, която се навива в короната. Причината е ясна - беше ходил на ремонт и явно часовникарят е скъсал 'O' ринга на короната или нещо подобно (със сигурност не е от моите интервенции, че пипам внимателно и няма как да не забележа подобно липса). Предполагам, че при опит за развиване ще се скъса.
Има ли откъде да се намерят оригинални и най-вече здрави ремонтоар и корона за Orient F6724?

Весели празници! ::drinks::

Потребителски аватар
batiaro
Напредващ
Мнения: 85
Регистриран: 03 09 2010, 23:06

Re: Осветяване на Orient Bambino

Мнение от batiaro » 15 01 2022, 16:27

Браво,много добре е станало. От къде си купи луминисценцията,че да издържа цяла вечер?

abyser
Новобранец
Мнения: 27
Регистриран: 18 12 2020, 12:47

Re: Осветяване на Orient Bambino

Мнение от abyser » 17 01 2022, 10:57

И двата кита ги купих от ebay.co.uk. Няма мнгого варианти за експерименти с готовата смес (WatchLume) и не останах доволен. По-добри резултати постигнах с Kilabitzzz, при който сместа не е готова - отделно прах и течност - и трябва сам да я приготвяш . За 'точките' на индексите вместо течността, която идва в кита, използвах безцветен лак за нокти.

Отговори

Върни се в “Интервенции и инструменти”