отваряне на Orient 3 star

Подфорум за всички, които имат желание да променят нещо по своя часовник - профилактика, модификации, ремонти и създаване на нови модели часовници
Потребителски аватар
Mr.Eko
Маниак
Регистриран: 04 02 2018, 12:50

Re: отваряне на Orient 3 star

Мнение от Mr.Eko » 20 05 2023, 21:45

Нанесете внимателно по краищата на капака,веро или обезмаслител за не повече от 2 минути.
При мен се получи.😁

P.S: Часовника беше 50 годишен.
Последна промяна от Mr.Eko на 21 05 2023, 10:04, променено общо 1 път.

naydenov69
Активен
Регистриран: 23 02 2013, 19:06

Мнение от naydenov69 » 21 05 2023, 08:31

Mr.Eko написа:
20 05 2023, 21:45
Нанесете внимателно,по краищата на капака веро или обезмаслител за не повече от 2 минути.
При мен се получи.😁

P.S: Часовника беше 50 годишен.
Сърдечно благодаря. Отворих го като намазах капака с веро. Специално за гавражиите резбата не бе п@Dира$ka!

Изображение
SEIKO 5 7S26B
SEIKO 7N43
ORIENT FAB00006B9

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 21 05 2023, 10:53

Ей ся ща почнат че не се прави с веро :))

slackintosh
Напредващ
Регистриран: 01 03 2018, 20:57

Мнение от slackintosh » 21 05 2023, 16:45

ВЕРО ::yahoo:: ::yahoo:: ::yahoo:: ::yahoo:: ::yahoo:: .... "ПАВ" ... комунистите го крадоха, защото и това не можаха да направят ... много жалко, затриха дядо ми, изродите мръсни ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

ПАВ ... разбирай ... повърхностно активно вещество ....

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 21 05 2023, 17:06

Що да не се прави с веро? Ето, става… :)

@naydenov 69, няма никаква гавра, шегувам се, може да е в някакъв мой стил, извинявай ако нещо лично си се засегнал. Става въпрос за шублера, не за теб или какво правиш. Но пък шублера мен ме е засегнал лично ;), за това се обаждам. Ако искаш по сериозно, ето:

Часовник не се отваря с шублер, особено ако не ще. Ето защо:

Ти може да се справиш успешно и си се справил, не знам доколко си 100% сигурен, а трябва. Но други без опит ще прочетат, значи може и хайде драскотината или изядените кантове са налице. За да го регулира хайде става, ама ги отварят да видят какво има вътре, или да снимат механизма.

Ще седнеш ли да отваряш с шублер някой нов Брайтлинг или Омега, да не говорим за по нагоре? Ако не, защо Ориент може? Или Ориент може, защото не струва много? Или не ти пука че шублера може да се подпише, казвам може? Голяма работа няма да му робувам я, бил полиран? Някак не е ок за Ориент, за мен всички часовници заслужават еднакво внимание.

Ето един мой случай, тоя часовник ми харесва много, търсех го отдавна с тая верига.

Изображение

Искам да го купя, обръщам го и отдолу:

Изображение

Изображение

Никакво полиране не може да го оправи това.

Продавачът беше постнал снимки и на механизма, та го питам: кой го отваря за снимките? Ми аз си го отворих. С какво? С шублер, с какво. Може да не е бил първия, не знам.

Фирмените инструменти за отваряне не случайно са с 6 накрайника с много точно място и размер. Или преса. Или в краен случай шублер, ръка, опит, късмет и да не ти пука много. А не че и така става с шублер и всеки може.

slackintosh
Напредващ

Мнение от slackintosh » 21 05 2023, 17:50

naydenov69, mitko_990 ... извинявай в аванс ... аз съм много прост и неграмотен, след като отваряш часовници с тоя шублер подозирам, че не го използваш по предназначение и е много вероятно да не е твой ... т.е. някой си го е купил да му служи, а ти си правиш експерименти с него ... къде се обърках моля ... прости на невежия ...

П.П. започнах да правя Exsel таблица: първа графа "инструмент за отваряне" и още една "собственик на инструмента за оваряне" ... понеже интересът към темата е голям ... може ли да ви помоля да я попълним заедно ... много е просто ... например "шублер" и после като собственик ... "баща ми" .... е ся, разбира се, че има графа "веро" ... ай ся

slackintosh
Напредващ

Мнение от slackintosh » 21 05 2023, 18:17

ей сега допивам едно Leffe и отивам да заваря една гайка 14х1,5 на гърба на моя Orient 3 star (тука май звездите са повече от една ама аре нема нужда) ... ама сега попълвам таблицата ...

naydenov69
Активен

Мнение от naydenov69 » 22 05 2023, 13:17

Не се сърдя на никой. Забавлявах се Вашите отговори. Наистина не знаех за номера с верото.Работи. часовникът бе отворен с помощта на двуточков инструмент. Регулиран е . Дава +2 сек/24 часа. Можело значи. Това за сега от мен като принос за екселската таблица.
SEIKO 5 7S26B
SEIKO 7N43
ORIENT FAB00006B9

naydenov69
Активен

Мнение от naydenov69 » 22 05 2023, 16:47

Да продължа темата за шублера. Те бяха два: единият малък до 150 мм, а другия де да го зная колко бе голям. Важното е,че бяха минали метрологична проверка и имаха залепен стикер за тази проверка, доколкото това е важно за операцията, която исках да направя. Служебни са и са качествени за разлика от новите китайски боклуци. Не успях с тях. Както и да е. Препаратът за миене на съдове помогнал за успешната операция бе FAIRY ,ако и това е важно за екселската таблица. Инструмента извършил операцията е закупен от Али-то. Трагичното в случая е,че часовникарите които познавам масово ползват измервателното средство и то едва ли има стикер за проверка. Не съм виждал и виброграф при тях,та камо ли навивачка за автоматични часовници. За това се заех сам с отварянето и регулирането на часовника. Е да. Преди да стигна до желаният от мен резултат го отварях и затварях поне 5-6 пъти. Теоретично колко би ми взел за това " Професионалист" ако изобщо мога да намеря такъв? При шублержии няма как да ида ,защото това сам го мога. Сега се наслаждавам на почивка и търкам тъча на телефона.
Изображение
SEIKO 5 7S26B
SEIKO 7N43
ORIENT FAB00006B9

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 22 05 2023, 20:06

@slackintosh усети каква е работата с шублера :)
Остава да уточним от де взе веро,ако някой ,без опит тука зачете ,да си знае
С пожелание за приятна почивка в хотел Тинтява

Потребителски аватар
childrolland
Почитател
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 22 05 2023, 20:37

Лол, Тинтява във Вършец! Преди 30 години ходих там с познати. Може вече да не е точно същото място, ама се сетих, като спомена колегата otof.

Поздравления за успешната История с шублер без шублер!

naydenov69
Активен

Мнение от naydenov69 » 23 05 2023, 21:51

childrolland написа:
22 05 2023, 20:37
Лол, Тинтява във Вършец! Преди 30 години ходих там с познати. Може вече да не е точно същото място, ама се сетих, като спомена колегата otof.

Поздравления за успешната История с шублер без шублер!
Добър вечер от Вършец! Добра дискусия се получи.
Изображение
SEIKO 5 7S26B
SEIKO 7N43
ORIENT FAB00006B9

Отговори

Върни се в “Интервенции и инструменти”