Резервни части за съветски и руски часовници

Подфорум за всички, които имат желание да променят нещо по своя часовник - профилактика, модификации, ремонти и създаване на нови модели часовници
Потребителски аватар
iwan1972
Почитател
Регистриран: 17 03 2017, 23:23

Re: Резервни части за съветски и руски часовници

Мнение от iwan1972 » 14 04 2020, 11:24

acero написа:
14 04 2020, 09:33
Да, не уточних. Иде реч за по-съвременния 2414. Всъщност някъде в командирските има и 2409. Не намерих каталог на резервните им части, та да питам взаимозаменяеми ли са барабаните им?
Командирские 2409 няма, или аз не знам да има. 2409 са Амфибия. Мисля нямат разлика в барабаните и пружините.
Хората рядко правят това, в което вярват. Много по-често вършат неща, които са удобни в дадена ситуация. А после съжаляват.

Потребителски аватар
tzetz
Маниак
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

Мнение от tzetz » 25 04 2020, 12:47

Здравейте колеги,
Много трудна мисия, но търся секундна стрелка с червена точка за Спутник. Моля, ако някой може да откликне на лични! Благдаря!
Ужасявам се, когато си помисля, че един ден, като ме няма, жена ми ще продаде часовниците ми, на цените на които съм и казал, че съм ги купил! :-D :-) :?

Потребителски аватар
diksanal
Маниак
Регистриран: 03 09 2012, 21:32

Мнение от diksanal » 26 07 2020, 23:32

Здравейте.
Търся запазена коронка за полет,стрела 3017.
Може и нова. :))
"Той е богат или беден според това, което е, а не според това, което има."
Бийчър.

bobinchi
Напредващ
Регистриран: 04 09 2019, 18:29

Мнение от bobinchi » 17 04 2021, 17:29

Здравейте. Аз търся пружина за безел понеже моята се изкриви. Ще съм благодарен ако някой може да помогне!

malandro
Напредващ
Регистриран: 05 02 2021, 00:33

Мнение от malandro » 28 05 2021, 21:09

Здравейте!
Търся секундна стрелка и ремонтоар с коронка за Амфибия "бочка", механизъм 2209.

victory_sl
Новобранец
Регистриран: 06 07 2022, 19:01

Мнение от victory_sl » 06 07 2022, 19:31

Здравейте!
Попаднах на информация за форума при търсене на части за джобен часовник от дядо ми:

Часы карманные механические «Гострест Точмех»

Коллекция
Приборы времени (часы)
Дата создания
1925 - 1930
Страна, Населенный пункт
СССР, Москва
Организация-изготовитель
Гострест Точмех; Фирма "Unitas Watch Factory" (Часовая фабрика "Унитас")

според часовникаря в града ни трябва баланс и циферблат.Може ли някой от форума да ме насочи или да ми ги предложи?
Благодаря предварително!
тел.0889514044

тук е показан часовника:
https://polymus.ru/ru/museum/fonds/stoc ... meh-147821

nevenbekriev
Маниак
Регистриран: 19 08 2011, 17:25

Мнение от nevenbekriev » 07 07 2022, 13:02

На този часовник, който е показан, не му трябва циферблат...
Проблемът с балансите при старите часовници не се решава както при новите - със смяна на баланса. Обикновено правилният начин е да се смени оста на баланса, като обикновено най-добре е да се изработи нова ос, а не да се търси готова. Друг е въпросът, ако балансът изобщо липсва или е много повреден... Организацията Гострест Точмех не е произвеждала часовници, а е внасяла във Съветския съюз откъдето и каквото е можела да закупи. Тоест - часовниците с тази абревиатура на циферблата са най-различни отвън и отвътре и няма как да разбере някой от какво се нуждаете, освен ако не посочите номер на калибъра или пък снимка на механизма, от която да стане ясно какъв е той. Ако оста на баланса ще се изработва, тогава няма значение какъв е калибърът, защото правилният майстор сам ще направи каквото е нужно и няма да ви кара да търсите части.

Камбуров
Маниак
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Мнение от Камбуров » 14 07 2022, 00:36

Съгласен съм с Невен Бекриев! Не знам как се намира нов циферблат за джобен часовник от имперска Русия, но и не разбирам защо ще се сменя оригинален циферблат на такава антика. Ще допълня следното - местният часовникар би трябвало да може да идентифицира калибъра, често използван в тези е Unitas 146. Оси за баланс на Унитас 146 се продават в интернет, десетина евра с доставката.
Иван

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Регистриран: 15 06 2014, 15:48

Мнение от Seikosha » 14 07 2022, 22:17

Иване, 1925 - 1930г Русия е нещо подобно, но не и имперска :) Не е много ясно дали в Точмех не са се сглобявали джобни часовници, няма категорични данни, но то е без значение. Не знам откъде дойде този калибър 146, може би аз пропускам нещо, но това че градският часовникар винаги ще може да определи калибър ,марка и т.н. на един стар часовник, са селски легенди. Линкът със снимката е от някакъв музеен експонат, а това значи че циферблата на обсъжданият часовник ,няма нищо общо с него и намирането на такъв е от порядъка на "0" като вероятност, освен ако не може малко да се реставрира.(няма снимка) На такива най срещани повреди като счупена цапфа на оста при стари саати за джобито ,е по добре да се намери човек който да реши цялостно проблема, а Невен със сигурност може да го реши ,ако се наеме,както е правил със стотици подобни. За циферрблата вече не е ясно, трябва да се види конкретното му състояние.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Камбуров
Маниак
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Мнение от Камбуров » 15 07 2022, 05:07

Seikosha написа:
14 07 2022, 22:17
Иване, 1925 - 1930г Русия е нещо подобно, но не и имперска :) Не е много ясно дали в Точмех не са се сглобявали джобни часовници, няма категорични данни, но то е без значение. Не знам откъде дойде този калибър 146, може би аз пропускам нещо, но това че градският часовникар винаги ще може да определи калибър ,марка и т.н. на един стар часовник, са селски легенди. Линкът със снимката е от някакъв музеен експонат, а това значи че циферблата на обсъжданият часовник ,няма нищо общо с него и намирането на такъв е от порядъка на "0" като вероятност, освен ако не може малко да се реставрира.(няма снимка) На такива най срещани повреди като счупена цапфа на оста при стари саати за джобито ,е по добре да се намери човек който да реши цялостно проблема, а Невен със сигурност може да го реши ,ако се наеме,както е правил със стотици подобни. За циферрблата вече не е ясно, трябва да се види конкретното му състояние.
Мишо, принципно съм съгласен с теб. Особено за имперската част, там преувеличих малко ;) Ясно е, че няма как да се дава мнение за часовник по картинка, която даже не е на конкретния часовник. Относно калибрите, аз дето не съм часовникар, никога не съм имал проблем да открия калибъра на механизъм произведен след 1900г. Информация има достатъчно, а за езиковата бариера има гугъл преводач. Форуми като този също са много полезен инструмент. Отделно има приятели колекционери. Защо да няма данни за джобни часовници, след като има достатъчно джобни екземпляри с механизми на Хайнрих Мозер и Унитас, включително държавни поръчки (за съветските железници). Въпросният Унитас 146 присъства както в джобни, така и в ръчни часовници със знака на Точмех. По никакъв начин не оспорвам професионализма на Невен и е напълно възможно той да е един от малкото хора в България, който да има способностите да свърши работата. Моят правилен коментар към колегата със запитването би трябвало да е - Колега, ако искате да получите информация за ваш часовник, моля ви, качете снимки на въпросния часовник! Най-вече механизма и циферблата, за да могат колегите във форума да ви дадат адекватен отговор относно конкретния часовник, а не да спорят дали през 1925г. Русия е била империя или съюз на съветските социалистически републики.
Иван

PS: Опа, Мишо, хванах ти тънката мисъл. Имаш предвид дали руснаците са ги сглобявали джобните или са поръчвали готови часовници с надпис Точмех Гострест? Наистина не виждам какво значение има в горния контекст.

nevenbekriev
Маниак
Регистриран: 19 08 2011, 17:25

Мнение от nevenbekriev » 15 07 2022, 08:33

Така е, няма смисъл от разсъждения, преди да видим конкретния часовник поне на снимки. Доколкото знам, надписът Гострест... е слаган в Съветския съюз, а часовниците са внасяни готови. Това е било преди закупуването на Хемпдън и построяването на 1МЧЗ.
Има една особеност, без значение какъв е калибърът, в СССР не са били внасяни никакви части за ремонт на тези часовници и часовникарите там никога не са били подготвяни и обучавани да изработват части, всичко е било насочено към ремонт на съветските часовници, само с подмяна и готови налични части. В резултат, западните часовници в СССР от този период обикновено са в лошо състояние, преправяни и прегаждани до пълна трагедия. Тоест, обикновено търсенето на оригинални части, като ос за баланса, е напълно безсмислено занимание, защото няма да свърши никаква работа, ако е оригинална.

Потребителски аватар
tzetz
Маниак
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

Мнение от tzetz » 16 08 2023, 13:17

Търся комплект позлатени стрелки за Командирские 2214?
Изображение

Това са правилните:
Изображение
Благодаря предварително на отзовалите се!
Ужасявам се, когато си помисля, че един ден, като ме няма, жена ми ще продаде часовниците ми, на цените на които съм и казал, че съм ги купил! :-D :-) :?

Отговори

Върни се в “Интервенции и инструменти”