Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Тук можете да попитате "Струва ли си", да изкажете мнение за модела, да изкажете съмненията си и изобщо всичко, което в самите малки обяви е забранено. Тук също може да намерите коментари и отзиви за сделки на потребители.

Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот trk2 » 28 04 2017, 18:03

Тази година понеже попродадох няколко часовника и докато си пиша годишната декларацията се запитах дали доходите от часовници се облагат и съответно трябва ли да се декларират.
Направих бърза справка със закона и ето какво открих:
ЗАКОН за данъците върху доходите на физическите лица написа:Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
............................................................................................................
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
Offtopic: покажи
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;

б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;


ЗАКОН за данък върху добавената стойност написа:-----------------------------------------------------

20. "Произведения на изкуството" са:
а) картини, колажи и други подобни декоративни произведения, рисунки и графики, направени изцяло от ръката на художник, с изключение на планове и чертежи за архитектурни, инженерни, промишлени, търговски, топографски и други подобни цели, ръчно украсени фабрични изделия, театрални декори, декори за кино и други видове декори;
б) оригинални гравюри и литографии, като авторски отпечатъци, произведени в ограничени количества, направо в бяло и черно или в цвят на една или няколко плочи, направени изцяло от ръката на художника, независимо от процеса на изработка или използвания материал, с изключение на машинен или фотомашинен процес;
в) оригинални скулптури и пластики от всякакъв вид материал, изваяни изцяло от ръката на скулптора; скулптурни отливки на оригинала в рамките на 8 копия, чието изпълнение е контролирано от автора или от упълномощени от него художници;
г) гоблени и пана, изработени ръчно по художествен дизайн, в рамките на 8 копия;
д) единични керамични изделия, изработени изцяло от автора и подписани от него;
е) емайлирани рисунки върху медна плоча, изработени ръчно, в рамките на 8 копия, подписани от автора или с печат от студиото, с изключение на бижута и изделия от злато и сребро;
ж) художествени фотографии, подготвени за печат от автора или под негов контрол, с подпис на автора и с пореден номер, в рамките на 30 копия, независимо от размера.
21. "Предмети за колекции" са пощенски или гербови марки с клеймо или без клеймо, при условие че не са в употреба, както и колекции и колекционерски предмети, представляващи интерес от гледна точка на ботаниката, зоологията, минералогията, анатомията, историята, археологията, палеонтологията, етнографията или нумизматиката.
22. "Антикварни предмети" са предметите, различни от произведенията на изкуството и предметите за колекции, които са на възраст над 100 години.

Това не е всичко, като имама време ще развия темата и с други мисли :)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот stefanov_s » 28 04 2017, 18:19

Те хубаво ще се обложат, но ти нали си ги плащал преди това, освен ако не продаваш на печалба и то в обем не виждам как може да са облагаеми...Все едно като си продам колата да платя данък на 20 000 - 2000, като съм я плащал 40 на времето, те тия 40 не се изпаряват, стоят си обезценявайки се в пасива, за продажба на кола специално съм питал и не се облага, същото е с часовниците, разбира се ако не говорим за 200 часовника годишно и т.н.
stefanov_s
Активен
 
Мнения: 201
Регистриран на: 08 06 2016, 16:56

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот Toshiro » 28 04 2017, 19:18

Предполагам се визират употребявани часовници, купени с цел препродажба с печалба.
Интересна тема.
Toshiro
Маниак
 
Мнения: 913
Регистриран на: 26 06 2014, 12:23
Местоположение: Димитровград

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот mitadoc » 28 04 2017, 19:21

Пълна тъпотия от страна на държавата, целяща да те издои някакси.
Примерно искат да им плащам данък печалба за това, че съм продал часовник,но ще ми приспаднат ли тогава от данъците, когато купя часовник,който реално ми е разход?
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот stepona555 » 28 04 2017, 19:23

В еспана да , наскоро имаше тема от изгорял колекционер , който мислейки че си е осигурил старините , сега дължи десетки хиляди евра даанъци и глоби за всеки продаден часовник , за който не е запазил док. за покупка.
stepona555
Маниак
 
Мнения: 3377
Регистриран на: 02 03 2015, 15:14
Местоположение: Марбея

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот senna » 28 04 2017, 19:53

Коце, както и сам си стигнал до правилният извод - доходите от продажба или замяна на движимо имущество не се облагат с изключение на цитираните от теб изключения и тяхното определение според, което часовниците не попадат в обхвата на изключенията, дори и като "колекции". По същество те са лични вещи предназначени за лично и частно ползване. Определение на понятието “лично и частно ползване” е дадено в чл.658, т.7 от ППЗМ -
лично и частно ползване" е ползване, различно от всякаква дейност, имаща професионален или търговски характер, и предназначено най-вече за задоволяване на домашните потребности или нуждите на частния живот;

Другояче стои въпроса с тълкуването на "търговска дейност" или “дейност, извършвана редовно или по занятие”, за каквато може да бъде претендирано при доказани системни продажби на часовници от физическо лице, което не е търговец, и в който случай часовниците следва да бъдат разглеждани, като "стока", а не като лична вещ. В ЗДДС липсва легална дефиниция на понятието “дейност, извършвана редовно или по занятие”.
“Редовно или по занятие” предполага, че лицето има намерение да превърне тази дейност в източник на постоянен доход. Това намерение е видно, ако лицето системно, с цел придобиване на доход, извършва определени дейности в свой частен интерес. Системността може да се проявява както чрез системно (регулярно) получаване на доход, така и чрез продължителност и/или многократност на действията/дейностите, при което дали фактически такъв доход е реализиран от лицето от гледна точка на ЗДДС е правно ирелевантно. Съгласно чл. 3, ал. 1 от ЗДДС данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, като с оглед на закона са без значение целите и резултатите от нея. При това положение лицето следва да има регистрация и статут на търговец по смисъла на ТЗ и в този случай въпроса на колегата stefanov_s по отношение на отчетната стойност, или прилагане на марж за определяне размера на дохода/прихода за всяка сделка поотделно вече не е съотносим, защото всеки регистриран търговец е длъжен да води счетоводство и да определя финансов резултат от дейността си ежегодно, пак по силата на ТЗ и действащото в РБ фискално законодателство.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2564
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот stefanov_s » 28 04 2017, 20:22

@senna, до колкото знам единствената възможност физическо лице да извършва търговска дейност е да бъде регистрирано като ЕТ, тоест той каквото и да напише в данъчната декларация от тия часовници, ако не е ЕТ, най-много да има главоболия, истина или не? Относно регулярния доход имам въпрос, ако получа веднъж 5000 лева това различно ли се тълкува от това 100 пъти тоя месец да получа 50 лева, въпреки че парите са същите? Благодаря!
stefanov_s
Активен
 
Мнения: 201
Регистриран на: 08 06 2016, 16:56

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот senna » 28 04 2017, 21:13

Не само, може и като свободна професия - адвокат, нотариус, одитор, счетоводител и т.н. Или, като занаятчия. Или, като земеделски производител. Търговска дейност в законното определени е по-широко понятие извън тесният смисъл само на покупко-продажбите. В конкретният случай Trk2 въобще не следва да обявява в данъчната си декларация, прихода/дохода от продажбата на няколко негови часовника, защото по смисъла на ЗДДФЛ и в качеството му на физическо лице, той не е реализирал облагаеми доходи в резултат на продажбата им. Просто е продал една, две или няколко свои лични вещи и системност няма как, не може, а и не следва да му бъде предявявана, вменявана и доказвана.
На вторият въпрос, еднократното получаване, на каквато и да е по размер сума в характеристиката и на доход, не представлява системност или регулярност. Всичко опира до това, какъв е произхода на този доход и дали той е резултат от източник, който го класифицира, като облагаем. Същото важи и за разбиването на много и малки суми в зависимост от класифицирането на източника за получаването им. И когато те са с един и същи източник, примерно покупко-продажбата на еднотипни или групирани вещи, дори и лични, е налице системност и формиране на регулярен доход, което си е нерегламентирана търговска дейност и освен на облагане, подлежи и на допълнително административно наказателно санкциониране.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2564
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот DrFrancky » 28 04 2017, 21:18

Не е ли по-добре в данъчната декларация да се декларират и приходи от продажба на лични вещи с цел при евентуална данъчна проверка на физическо лице да се докажат доходи?
Аватар
DrFrancky
Маниак
 
Мнения: 1439
Регистриран на: 14 11 2016, 20:22

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот senna » 28 04 2017, 21:33

Ами, Франки не съм се замислял, но не виждам логика. Обикновено при контролно ревизионното производство на физическите лица се прави оценка на разходите им за период от 5 години назад и се съпоставя с декларираният за този период доход (може и за повече, но резултата за периода извън петте години може лесно да бъде елиминиран, ако проверяваното лице не е доволно от него и се позове с изрично възражение на давностният срок. Пиша изрично, защото института на давността не се прилага служебно от контролните органи.) Та логиката ми е, че ако ще се вземат в предвид доходите от продажбата на часовници например, ще трябва да се вземат в предвид и разходите за първоначалното им придобиване, за което следва да разполагаш с документ или да се извърши служебно пазарна оценка по искане на ревизиращият орган. Е, сега ако говорим за Ролекс, то там има резон, при тях цената е само нагоре. ;)
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2564
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот phil05 » 02 05 2017, 01:07

При продажба не знам, но според мен разходите по купуване на часовници трябва да се отразяват в годишната декларация и да се приспадат от приходите и облагаемата сума :)). Ако излезе на минус, значи средствата за закупуването са и от предишен период, съответно трябва да се приспадат и оттам и съответния платен данък трябва да се възстановява. Така от спестените и възстановени данъци се набират средства за нов часовник, разходите пак се декларират и т.н.

Така и доходите от евентуална продажба няма да се облагат, тъй като винаги ще има данък за възстановяване, не за внасяне и ще се приспада от там :).
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6404
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот xtony » 03 08 2017, 10:37

Адмирации за колегата senna.

Както той обърна внимание, доходите от продажба на часовници са по скоро доходи от продажба на лични вещи, които са необлагаеми по ЗДДФЛ (чл.13, ал.1, т.2). Риска тук е, че системните продажби могат да се тълкуват като "независима икономическа дейност" по ЗДДС, което води до задължение за регистрация по ДДС за физическото лице, ако за последните 12 месеца то е реализирало облагаем оборот над 50 000 лв.
Аватар
xtony
Напредващ
 
Мнения: 86
Регистриран на: 11 11 2013, 17:01
Местоположение: София

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот trk2 » 03 08 2017, 11:31

И за съм впечатлен от познанията на Сена -изглеждат професионални.
Въпроса за мен се оформя, от кой момент продажбите се считат системни - съответно за търговска дейност.
Защото за някой е нормално всеки месец да сменят часовник, но на други може да им се стори, че това е търговска дейност. Има ли значение стойността на часовника?
Дали има някакво правило?
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот george2502 » 03 08 2017, 11:49

xtony написа:Адмирации за колегата senna.

Както той обърна внимание, доходите от продажба на часовници са по скоро доходи от продажба на лични вещи, които са необлагаеми по ЗДДФЛ (чл.13, ал.1, т.2). Риска тук е, че системните продажби могат да се тълкуват като "независима икономическа дейност" по ЗДДС, което води до задължение за регистрация по ДДС за физическото лице, ако за последните 12 месеца то е реализирало облагаем оборот над 50 000 лв.


Напълно съгласен и с двете мнения. Преди година, мой познат беше ревизиран в качеството му на физическо лице и в обхвата на ревизията бяха т.нар. лични вещи с анализ на стойността на придобиване спрямо дохода му, автомобили и недвижимости, които са били негова собственост по-малко от година.

Той и адвокатът му зададоха в писмен вид въпроса за продажба на лични вещи (в случая ставаше дума за една картина, с парите от която той закупи друга) и в писмен вид им отговориха, че извън хипотезата от чл. 13 ал. 2 същите не подлежат на облагане по ЗОДФЛ.
Също така, обаче от отговора изрично се споменаваше, че следва да е ясно, че ако при ревизия са в състояние да докажат, че физическо лице е извършвало системни продажби на лични вещи на стойност над 50 000 лв. на година, следва да се регистрира по ЗДДС.
Като резултат от такава регистрация следвало да се счита, че лицето упражнява икономическа дейност и би могло да доведе до хипотезата за извършване на услуги с личен труд (в случая посредничество). Същата според НАП следва да се обложи и по ЗОДФЛ като допълнителен доход след приспадане на нормативно признати разходи.
Под системни продажби обаче се разбират две или повече транзакции на обща стойност 50 000, а не една на стойност 50 000 като напр. един Patek.

Истината за БГ е, че докато си под радара, няма кой да те разбере. НАП си имат предостатъчно работа.
Влезеш ли в "обхват" на НАП пък субективните фактори като амбиция на инспектора и дали си и/му симпатичен могат да доведат и до различни резултати от ревизията - може да излезеш изряден, може да се приеме, че си нарушил поради незнание и да се разберете да корегираш грешките си да внесеш дължимото и да продължиш изряден, може и да те блокират с месеци и да търсиш касови бележки под възглавниците диваните в къщи като гламав, та дори и да се стигне до съдилища.
Епилог: Моят познат още жали акта...
Аватар
george2502
Маниак
 
Мнения: 665
Регистриран на: 04 01 2013, 14:24
Местоположение: София

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот rumo71 » 20 08 2017, 18:17

Само преди час получих писмо от нап, че съм развивал търговоя в интернет, а аз не съм регистриран нито като търговец, нито като физическо лице развиващо такава дейност.
Купуването и продаването са ми по-скоро хоби.

Цитирано е, че съм получил суми от наложен платеж в размер на малко под 50 000лв за 2016г. И искат да им подам декларация за този оборот
Толкова дреболии съм купили продал, че е абсурд да си спомня всяка една за колко е взета и колко продадена, за да докажа кое ми е прихода

Основно купувам и продавм часовници и телефони. Като от часовниците къде напред, къде назад да речем че съм на някаква печалба. От телфоните обаче яко се набутвам, ама краста какво да се прави. Само миналата седмица си продох 2-та телефона ( Mate 9 и Mi Mix) за общо 1700лв, като преди това ги купих за 2100лв
Те обаче виждат тези 1700лв и ги слагат в този кюп от 50 000лв !
Сега и на тях ли ще ми начислят някакъв данък?

Колко е данък за физически лица нещо не виждам?

Утре ще ходя да се консултирам в нашият нап, щото писмото е от Пловдив, а аз съм в Ст. Загора
Имайте си едно напредвид де.
Отдавна ми е ясно, че куриерските фирми снасят такаква информация в нап за оборота на физическите лица, но не вярвах, че ще опрат до мен, а и въобще как са станали пък 50 000лв идея си нямам

Edit: сега пък като се замислих колко неща съм купил за познати и приятели. То всеки един дето няма регистрирана карта в пейпал се е обръщал към мен, а после и познати на които хич не им се занива с писане на обяви в олх и тяхните неща аз ги продавам и сега хоп всичкият оборот за пред данъчните при мен
Последна промяна rumo71 на 20 08 2017, 18:47, променена общо 1 път
Доставям часовници по поръчка. При интерес към определен модел, пишете на лс
rumo71
Маниак
 
Мнения: 814
Регистриран на: 06 01 2015, 14:55

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот chriss » 20 08 2017, 18:33

Това официално писмо или мейл?

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk
Аватар
chriss
Почитател
 
Мнения: 435
Регистриран на: 27 02 2012, 09:07
Местоположение: Русе

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот rumo71 » 20 08 2017, 18:39

Черно на бяло в плик, с печат и пр с куриер, днес в неделя....
Доставям часовници по поръчка. При интерес към определен модел, пишете на лс
rumo71
Маниак
 
Мнения: 814
Регистриран на: 06 01 2015, 14:55

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот dvd7586 » 20 08 2017, 21:20

Offtopic: покажи
rumo71 написа:Черно на бяло в плик, с печат и пр с куриер, днес в неделя....

::huh:: Коя е куриерската фирма която доставя в неделя ?
Аватар
dvd7586
Почитател
 
Мнения: 320
Регистриран на: 11 03 2014, 15:03

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот rumo71 » 20 08 2017, 22:14

Не обърнах внимание и не ми е хич важно коя е. За хубаво не носи...виждал съм ги да търсят комшията и му оставят едни червени лепенки с надпис "имаш пратка" ( че и международна)...и като отидеш е винаги от нап или от съда..
Знам ги от него, щото той е пътна помощ и редовно го търсят по дела за свидел в съда.
Целта е да се разпишеш и край, получил си го.
В моя случай 3-4 дена бях извън града и може и през това време да са ме търсили
Доставям часовници по поръчка. При интерес към определен модел, пишете на лс
rumo71
Маниак
 
Мнения: 814
Регистриран на: 06 01 2015, 14:55

Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот Anthony » 20 08 2017, 22:55

Радвай се, че не си минал 50К, защото тогава трябва да се регистрираш и по ДДС. Не виждам защо се учудваш, това е една сериозна сума за физическо лице. Малко такива развъртат по 4 бона на месец. Данъкът е 10%, като е добре да предоставиш документи за направените разходи. Тези телефони и часовници си ги придобил по някакъв начин и би трябвало да имаш съответен документ. Така ще платиш данък само върху печалбата, ако имаш такава.
Аватар
Anthony
Маниак
 
Мнения: 667
Регистриран на: 23 01 2014, 13:07
Местоположение: София

Следваща

Назад към Дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.