Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Тук можете да попитате "Струва ли си", да изкажете мнение за модела, да изкажете съмненията си и изобщо всичко, което в самите малки обяви е забранено. Тук също може да намерите коментари и отзиви за сделки на потребители.

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот phil05 » 29 09 2017, 02:40

:crazy: :clap: ::drinks:: Олеле...Това е високо часовникарство, като Вашерона астрономическия с двете лица от загадките....Затова като мой'та счетоводителка почне да ме плаши така, ставам, казвам хайде хубави момичета чао, кафето беше страхотно, хубав ден и отивам и се спасявам в цеха, където всичко е много по просто, видимо и можеш да го пипнеш с ръка. Добре, че не знам как се оправят с ВОП, МОП и ДДС тата, ама некакси се оправят.
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6404
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот senna » 29 09 2017, 09:58

Въобще не е високо, само е излишно усложнено. В часовникарството компликациите носят удоволствие, наслада и релакс за душата, а тук има само ядове, нерви и стрес. :)
Не му бери грижа, като умен търговец ти си си осигурил нещата с регистрация по ТЗ и след, като бизнеса ти се осчетоводява по надлежният ред, грижата за всичко останало свързано с материята е на счетоводителя ти, ядящ бял хляб, благодарение на твоите усилия в цеха. Твоята грижа е там, в цеха машините да не спират. Щото я си представи, счетоводителката ти се бе заела с НАСА велкро проекта, вместо теб, те там щеше да е големият сеир. :)) ::drinks:: ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2564
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот rumo71 » 07 11 2017, 21:39

Малко ъп на дискусията, че
вече 6 човека ме питат тук с лс. или директно ми се обаждат с въпроса :
"Как съм решил случая"

( Ще почвам да взимам адвокатски по въпроса :)) )

Ами не мисля, че съм го решил. Кога ще се реши не е ясно. Просто платих едни пари, като данък върху дохода, като за всичко намерих фактури, които надявам се да ми се признаят за разход. Срока за разглеждане на такива декларции бил до 5г!
Търсете счетоводител да ви попълни документите, като задължително трябва да прочете това явно законово решение https://www.tita.bg/free/taxes/517
Защото и самите счетоводители не са попадали досега на нещо подобно и не са запознати.

Случаят с доходи от онлайн продажби сатана доста масов май. Аз като гледам мене си :) май съм най цвете за мирисане за пред нап поне. Имам фактури, имам непрекъсвани осигуровки от друга работа и пр.
Обаче ми писаха хора с "доход" същият като моят от 50К, които не могата да извадят за нищо финаннсови документи, щото са купували нещата от сайтове, които не издават такива. И отделно от това не плащат и никакви осигоровки от другите си дейности, ако имат такива.
Там ще им трябва сигурно и по-сериозен адвокат.

Това, което си мисля, е че може да е поредният опит за финансова кампания от НАП и да стане поредният им кьор фишек.
Който, като мен е от първите, получили писмото и даде нещо и изгори добре дошло.
Другите какво и как ще им искат ми е интерсно, но със сигурност ще има хора които нищо няма да дадат на НАП.
И ако има съдебни дела чактогава ще стане ясно имат ли право да искат пари от такава дейност.
Сега, като се замисля единственото, с което разполагат е една сводка за наложени платежи от еконт.
Това може ли да бъде фискален документ, който да се признава за такъв при съдебно дело?
Щото за мен са едни екселски таблици, в които може и да се добавя и да се маха!?

В първият ден, като получих писмото го показах на познат прокурор. Без много да го чете и да се замисля, просто ми каза "исканията на НАП в съда масово падат".

Според 2-рото указание от писмото на НАП, то ако съм продължили и през тази година да се занимавам с такава онлайн търговия, да се регистрирам като търговец. И тъй като вече се бях занимавал през годината, понеже писмото дойде 9-ти месец, взех че ги и послушах.
И от 1.10 съм ЕТ. С което си вкарах още един автогол, ама голям сигурно се брои за 3 ::crap::
Защо точно е автогол не ми се пише много, щото се надявам да не ми се наложи да изравнявам резултата, че ще е много трудно.

Определено обаче тази дейност не е за фирма/ търговец и пр.
Продох 5-6 часовника, което определено си е доста..Но след като платя осигуровките и 15% данък на мен ще ми останат 100-130лв
Ако с тази сума може да се издържа някой да е жив и здрав. Предполагам, че повечет хора имат точно такива доходи, освен тези дето продават с поне 50% надценка. И те да са живи и здрави ::drinks::

Според мен, ако нап искат да взимат пари, от хора като мен, които си имат друго основно задължение и от там си плащат всчко по закон, то трбва да бъде, като ме облагат като физичското лице в края на годината с едни 10% върху вторият доход, като ми се признават и разходите.

Иначе тази фирма ми е само в тежест и ще я закрия, като тогава или отивам пак в " сивия" сектор, или спирам да се занимавам ( туй ще е по-трудното решение :) ) и пак се връщаме в изходна позиция:
Аз нищо няма да им давам, щото няма буква в закона, пък те ще ми пишат заплашителни писма
Доставям часовници по поръчка. При интерес към определен модел, пишете на лс
rumo71
Маниак
 
Мнения: 814
Регистриран на: 06 01 2015, 14:55

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот Toshiro » 24 01 2018, 09:28

Здравейте, другари! Извинявам се, че повдигам стара тема, но към момента съм леко притеснен. Миналата година продадох с наложен платеж през Еконт два часовника, няколко каишки, доста неща от колата, на които нямаше как да им взема парите заедно с нея, няколко въдици и макари, няколко скъпи примамки и други дреболии и имам приход около над 2000 лева изплатени от Еконт, като дори не знам колко точно е. Какво е редно да направя, за да нямам проблеми?
Toshiro
Маниак
 
Мнения: 913
Регистриран на: 26 06 2014, 12:23
Местоположение: Димитровград

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот cthulhu » 24 01 2018, 09:41

Нап започват да ти обръщаъ внимание ако надхвърлиш 9999 лева от наложени платежи за цялата година.
Генерално ,ако ще се продават скъпи часовници - най-добре лично предаване.

Изпратено от моят 5080X с помощта на Tapatalk
Аватар
cthulhu
Маниак
 
Мнения: 540
Регистриран на: 24 09 2016, 16:03
Местоположение: Пловдив

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот dpt » 07 02 2018, 19:50

А бе стига сте се филмирали, дори и да ви поканят от НАП, то само се попълва една декларация, че продадените неща са ваши лични и не сте търговец по смисъла на закона и нещата приключват.
Моята колекция https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-1868389100105089/?ref=aymt_homepage_panel

"От къс желязо той изработи малък часовник с много колела, който се навива и може да работи в джоба на дрехата или в кесия 40 часа"
Аватар
dpt
Почитател
 
Мнения: 319
Регистриран на: 24 06 2016, 21:45
Местоположение: Пловдив

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот starman85 » 08 02 2018, 09:09

Принципно да, но само в случай че доходът на лицето съответства на придобитите "лични вещи" и в зависимост доколко на г-н инспекторът му се занимва с вас. Ако решат да търсят нещо или ще го намерят или ще го измислят - така че най-добре под радара...
starman85
Напредващ
 
Мнения: 41
Регистриран на: 21 07 2013, 12:35

Re: Облагат ли се доходите от продажба на часовници?

Мнениеот r_russev » 08 02 2018, 09:56

По-горе правилно беше цитиран члена и тълкуването му. "Продажба на лично имущество не се декларира и облага" Няма и граница, за личното имущество, от 50К - Пример - продаваш къща, Ферари ...
Проблемът идва от данъчния. Ако често продаваш, данъчния си мисли, че развиваш търговска дейност и това вече подлежи на облагане.
За съжаление, при данъчните важи формулировката - "Виновен до доказване на противното"
Пример:
Познат продаде личната си употребявана фототехника, обективи, принадлежности чрез обяви и куриер, сумарно за около 10К. Получи съобщение и едва не се стигна до съд, въпреки тълкуването на въпросния член. Данъчният беше убеден, че това е търговска дейност. Човекът нямаше документи за покупката на тази техника, защото при самата продажба дава на клиента и документа с който е купена стоката - доказателство, че не е крадена.
Беше голям проблем.
Бай бабо, да не ме среща мечка!
r_russev
Новобранец
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 02 2018, 11:12

Предишна

Назад към Дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.