Да си поговорим за доверието!

Тук можете да попитате "Струва ли си", да изкажете мнение за модела, да изкажете съмненията си и изобщо всичко, което в самите малки обяви е забранено. Тук също може да намерите коментари и отзиви за сделки на потребители.

Да си поговорим за доверието!

Мнениеот Bartek » 27 09 2017, 14:53

"Колко пълен с очарование щеше да е животът, ако можехме да се доверим напълно един на друг!: — казваше Ги дьо Мопасан в Бел Ами. А пък Франк Крейн казва "Можеш да бъдеш измамен, ако твърде много се доверяваш, но ако не се доверяваш достатъчно, ще живееш във страдание." И аз не спирам да вярвам в хората и се редуват състояния на страдание и очарование в екзистенциалното ми битуване. Да премина към казуса си както обещах на потребителя trysth( облечен в синьо като мастър юзър) да го спомена в няколко реда. Това е обявата и часовника който имах голямото желание за закупя http://www.strelki.info/viewtopic.php?p=331736#p331736 Днес отидох в офиса на куриерската фирма чакаше ме пратката, но без право на оглед преди закупуване.
Понеже имам проблем с доверието реших да се обадя на мастър юзъра trysht, ей тъй превантивно, защото вярвах, че е забравих да го отметне. Вярвах че няма да се излага все пак е облечен в синьо, пък и часовника не е кой знае какво. Не вдигна, изчаках...взъннах пак, отказа. Имаше хора зад мен и реших да се предоверя, воден от мисълта и чувството за доверие и общност, та все пак не е личност с ден, два във форума, има стаж цели 7 години. Пък и к'во да му е на часовника, толкоз.. Та платих си пратката, отворих гледам часовника, състояние отлично, гледам стъклото матово, като на пръсти, забърсах го в тениската, ама не ще да се изчисти. Отидох до колата, вземах микрофибъра за часовници, забърсвам и отново нищо. Проблема е, че замъгляването е отвътрешната страна на стъклото и то много, следи ужасни, седи матирано. Сега на въпроса дали се е получило от мокрене, конденз когато има влага и часовника преминава от студено към топло, познатото запотяване, или просто си е мръсно стъклото отвътре, мога само да гадая, но че има явен проблем, за мен има.
И сега да видим какво ще правим. По едно време звънна мастър юзъра, стандартната процедура говори врели некипели, на врели и кипели, преминаха емоции през мен различни, дори ми хрумна и да водя часовника на часовникар, но после премислих, защото не ми е за първи път да вземам часовник и да оправям бакиите чужди и реших да го връщам, тъй като мастър юзъра trust(не това е доверие), тоя е trysth каза "ако не ти хареса го върни". Извинявам се, че стана дълго, ама явно свалям напрежението така.
Та питам вас колеги от тази общност, как трябва да върна тоя часовник, на собственика, а той да ми върне парите. Според куриерската фирма е ясно, вземал си пратката веднъж, платил си. За да си вземеш парите трябва да я пратиш с наложен платеж и да си чакаш парите. След проведена беседа по телефона с trysth, аз трябва да му пусна пратката с наложен платеж и според него да му платя пътя за втори път, иначе той отказва да я получи. А на въпроса от моя страна, защо не я прати с оглед, всичко щеше да приключи веднага, отговора беше "защото не си я искал с оглед" и тези пусти 5лв. трябваше да ги платя отново, за да може баш майстора да е добре и аз евентуално да си получа 120-те лева, ако не го до мързи да отиде да си вземе часовника в близкия месец...евентуално, защото той сега е мой. Та ето до къде води доверието, форумни колеги, дано е от полза на някой това писание и да е обица на ухото за други.

P.S. И си му казвам аз, че ще се излагаме по форумите за едни пътни, а той ми вика пиши ти, и аз ще пиша. Ми пиши си..и без туй ми развали настроението.
Последна промяна Bartek на 27 09 2017, 17:53, променена общо 1 път
"Детството е последният ти шанс за щастие. След това знаеш твърде много."
Аватар
Bartek
Маниак
 
Мнения: 1814
Регистриран на: 30 01 2011, 11:51

Re: Да си поговорим за доверието! Bartek vs.trysht :)

Мнениеот trysth » 27 09 2017, 15:20

Нека споделя и аз моите 3 стотинки. И аз, както и колегата Bartek, се надявах да нормално и човешко отношение, но нещо ни се разминаха очакванията и на двама ни. Ето моите впечатления:

1. Досега съм изпращал десетки часовници и музикални инструменти (най-голямата ми страст) и абсолютно ВИНАГИ съм пускал опцията преглед и тест след като купуавачите са ме молили. Не, че някой ще обеднее от 2-3-5 лв, но го правя след изрична уговорка. Същото важи и за продукти, които купувам. Ако не съм помолил продавача за същото, няма на какво да се надявам. В случая колегата не беше писал никъде за това, нито го беше казал в телефонните разговори. Редно е, разбира се, но както казах, никой не го поиска.

2. Когато колегата ми звъня днес, бях на огромна опашка в магазин и не беше удобно да му вдигна. След това му се обадих, разбира се, но започна да ми държи тон как съм го бил прецакал с мокрен часовник и като цяло се държа доста аграрно, което ми направи изключително лошо впечатление. Каза също, че ми бил звънял предишният ден, когато също нямах възможност да говоря с него, тъй като шофирах. Като се прибрах, му звъннах, но той ми затвори (?!).

3. В телефонния ни разговор ме обвиняваше в какви ли не неща, съответно си признавам, че доста се издразних и му казах, че ако има каквито и да е забележки, да го изпрати обратно и сме нула на нула, спестявайки си един куп разправии.

4. Смехотворно е да ме обвинява, че искам да прецаквам хората с часовник с цена 120 лв. Най-малкото, ако исках да го направя, щеше да се случи доста по-добре и да е за смислена сума.

5. Прието е, при връщане на поръчан продукт, обратната доставка да се приеме от недоволния купувач. Даже мисля, че Еконт директно искат парите от него, без да питат кой ще го поеме.

6. Ако има забележки по часовника от вътре, това означава, че така ми е пратен от китайците, когато съм го купувал преди 3-4 години. Както неколкократно се опитах да обясня на колегата Bartek, часовникът е носен много малко поради ред причини. Снимките на часовник са детайлни и на тях всичко се вижда.

Съжалявам, че така се получиха нещата, нямах намерение да прецаквам никого с крупните 120 лв, нито да създавам негативни емоции. Явно, обаче, е голяма драма, че съм Master user, така, че ако админ/модератор прецени, може да ме понижи, няма да се сърдя :)

Часовникът ще мине през Божидар за подробна профилактика и всички евентуални фабрични проблеми ще бъдат остранени.
Аватар
trysth
Маниак
 
Мнения: 837
Регистриран на: 21 02 2010, 21:36
Местоположение: София

Re: Да си поговорим за доверието! Bartek vs.trysht :)

Мнениеот Bartek » 27 09 2017, 15:50

Не е проблема за парите. Проблема е, че с общуването си създаваме действителност. Харесваш, очакваш, преживяваш го, отиваш да си получиш чаканата пратка... и дърво. А това със снимките са детайлни и на тях всичко се вижда е голям хит.. След като си продал десетки часовници, как ти убягна да видиш стъклото на този. И за напред пускай си пратките с оглед, не оскъпява пратката, а при отказ не се плаща пътя двойно и не е нужно предварително да плащаш наложения платеж. Толкова ли е трудно...кое му е нечовешкото.
Последна промяна Bartek на 27 09 2017, 15:55, променена общо 1 път
"Детството е последният ти шанс за щастие. След това знаеш твърде много."
Аватар
Bartek
Маниак
 
Мнения: 1814
Регистриран на: 30 01 2011, 11:51

Re: Да си поговорим за доверието! Bartek vs.trysht :)

Мнениеот trysth » 27 09 2017, 15:54

Съгласен съм за очакванията и действителността. А относно снимките - ако не ти харесваха, да беше казал. Постарах се да са детайлни и да съм заснел всички ъгли. Ако не съм се справил - казваш ми го.

Стъклото ми е убягнало, защото почти не съм носил часовника (пише го в обявата, казах ти го по телефона и съм го написал по-горе).
Аватар
trysth
Маниак
 
Мнения: 837
Регистриран на: 21 02 2010, 21:36
Местоположение: София

Re: Да си поговорим за доверието! Bartek vs.trysht :)

Мнениеот Bartek » 27 09 2017, 16:04

trysth написа:
Стъклото ми е убягнало, защото почти не съм носил часовника (пише го в обявата, казах ти го по телефона и съм го написал по-горе).

Ами като ти е убягнало ще си платиш, като пич, както биха направили повечето тук. На мен чакането ми струва 12лв. път и още 120 затворени в часовник, който трябва ти да вземеш. Да не говорим за неври и време което няма цена. Кажи ми как да ти повярвам?
"Детството е последният ти шанс за щастие. След това знаеш твърде много."
Аватар
Bartek
Маниак
 
Мнения: 1814
Регистриран на: 30 01 2011, 11:51

Re: Да си поговорим за доверието! Bartek vs.trysht :)

Мнениеот seiko » 27 09 2017, 16:09

Не знам, кой е крив и кой е прав в този казус, но според мен е задължително, опцията "преглед и тест", да се предоставя от продавача при такива ситуации, независимо, че купувачът е забравил да го поиска. Всяко избягване и нежелание да се активира такава опция от който и да е продавач, за мен буди съмнения в неговата коректност.
Ако прегледът и тестът бяха факт, сега нямаше да го има този спор.
– Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената. (Баба Ванга)
Аватар
seiko
Активен
 
Мнения: 230
Регистриран на: 02 08 2011, 11:55

Re: Да си поговорим за доверието! Bartek vs.trysht :)

Мнениеот Bartek » 27 09 2017, 16:40

trysth написа:Явно, обаче, е голяма драма, че съм Master user, така, че ако админ/модератор прецени, може да ме понижи, няма да се сърдя :)

Дали е драма не знам, но ще ти кажа, че админ и модератори и др. сте лицето на форума. Споменавам го защото нивото на обществена значимост е по-високо. Ако потребителите не могат да се доверят на тези които са белязани, било то и с различен цвят, които трябва да са съзнанието и коректива във форума, то какво остава за другите...
"Детството е последният ти шанс за щастие. След това знаеш твърде много."
Аватар
Bartek
Маниак
 
Мнения: 1814
Регистриран на: 30 01 2011, 11:51

Re: Да си поговорим за доверието! Bartek vs.trysht :)

Мнениеот ivanovnov » 27 09 2017, 16:54

Bartek написа:
trysth написа:Явно, обаче, е голяма драма, че съм Master user, така, че ако админ/модератор прецени, може да ме понижи, няма да се сърдя :)

Дали е драма не знам, но ще ти кажа, че админ и модератори и др. сте лицето на форума. Споменавам го защото нивото на обществена значимост е по-високо. Ако потребителите не могат да се доверят на тези които са белязани, било то и с различен цвят, които трябва да са съзнанието и коректива във форума, то какво остава за другите...


от прочетеното тук, подкрепям колегата @barтек, постъпката е много странна, а оправданието глупаво. Нещото, което смятам, че е много ценно в наши дни е времето. Всички сме заети и търчим по задачи и за мен лично някой да ми загуби времето по този начин и после да ми даде подобно обяснение малко би ме разочаровало. И последно нали всички се кефим на часовници и сме видели по "няколко", така че лесно различаваме, дали даден часовник има забележка или няма забележка и е редно да се посочи. Друг е въпроса, че повечето маринки са малко мръсни вътре и не се спазват някакви правила при сглобяването, но след профилактика светват.
...go forward...
Аватар
ivanovnov
Маниак
 
Мнения: 2579
Регистриран на: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот Дон Жуан » 28 09 2017, 00:30

Подкрепям казаното в първият и последния пост!!!
Останалото ми е твърде "мастър юзърско"......
Радостното е, че сумата не е голяма и нещата са поправими! Без доверието, обаче.....А именно за него идеше реч.....
Моята скромна колекцийка : viewtopic.php?f=12&t=20141
Аватар
Дон Жуан
Маниак
 
Мнения: 2541
Регистриран на: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот Puzo » 28 09 2017, 08:38

Доверието е "еднопосочен билет"! ;)
Много трудно се печели и се губи за миг! :) Колега, Бартек, имаш "от крушка опашка" вече. ::up:: Предполагам ще се оправят нещата.
Иначе и аз се разочаровах преди време от един именит форумен търговец, чийто часовник му нося с кеф, но доверието го няма вече. :)
Когато си мъртъв, ти не знаеш, че си умрял. Трудно и тежко е само за другите. Абсолютно същото е и когато си ТЪП! ;)
Аватар
Puzo
Маниак
 
Мнения: 856
Регистриран на: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот ivanovnov » 28 09 2017, 09:13

пак се почна с недомлъвките, любими теми във форума...ай спрете се или казвайте направо или си мълчете, скоро не беше имало подобни подхвърляния :)
...go forward...
Аватар
ivanovnov
Маниак
 
Мнения: 2579
Регистриран на: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот Puzo » 28 09 2017, 09:27

За мен ли говориш!? Всичко, което казах е в рамките на нормалното! Не е нужно да споменавам имена! ПЪРВО: Изгубило е давност и всичко е минало. ВТОРО: На всеки един от форума, при лека мисловна дейност, би му станало ясно! ;)
Както и да е! Ако беше пресен случай щях да изтъкна всичко. Но сега всичко е забравено, часовникът е супер (почти супер!;) ) Просто го няма доверието, това е. :) Нали за това иде реч тук.
Тъй че не разбирам кому е нужно "да се спираме". ;) Темата не е моя и става дума за друго. Аз подмятам между другото. Порови във фейсбук-групата. В няколко коментара мисля, че бях опоменал случката! ;)
Когато си мъртъв, ти не знаеш, че си умрял. Трудно и тежко е само за другите. Абсолютно същото е и когато си ТЪП! ;)
Аватар
Puzo
Маниак
 
Мнения: 856
Регистриран на: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот Sisq0 » 28 09 2017, 09:54

Да си дам и аз петте пари по казуса. Не че някой ми ги е искал, ама така и така е направен достояние на (не)скромното ни общество тук. Грешката на продавача - имаш богат опит с алъш-вериш по куриери. Би трябвало винаги да изпращаш стоки с преглед, дори и да не те молят. Спестяваш излишни нерви като в случая. Грешката на купувача - като не можеш да се свържиш с продавача и да изискаш преглед, оставяш стоката в офиса на Еконт и се връщаш като успеете да се чуете. Пак ще изгубиш същото време, но в крайна сметка няма да вземеш стока от чието състояние не си доволен.

Puzo, държиш се като девойка и то не от най-интелигентните. Такива мнения изпълнени с недомлъвки и многозначност нито са мъжки, нито са приятни за четене, дори и като незамесена страна. Не било нужно да споменаваш имена - ами нужно е, защото така леко вметнато си е чисто и просто клевета. И очевидно не е "изгубило давност", и "всичко е забравно" щом продължаваш да го споменаваш. Малко тука като изоставена наранена приятелка изглеждаш - уж преживяла раздялата, но все още кисела и държаща да го споменава от време на време. Къде търсеща състрадание, къде просто внимание.
Може и да не ми отговаряш, честно казано не ми се отваря нова сюжетна линия тук. Но пък ако държиш последната дума да е твоя, както предполагам, заповадяй. ;)
Two things that are essential to life are WD-40 and duct tape.
If it moves and it isn't supposed to, use the duct tape.
If it doesn't move and it's supposed to use the WD-40.
Аватар
Sisq0
Почитател
 
Мнения: 368
Регистриран на: 12 06 2017, 11:00
Местоположение: Варна

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот phil05 » 28 09 2017, 10:35

Sisq0 написа:...
Грешката на купувача - като не можеш да се свържиш с продавача и да изискаш преглед, оставяш стоката в офиса на Еконт и се връщаш като успеете да се чуете. Пак ще изгубиш същото време, но в крайна сметка няма да вземеш стока от чието състояние не си доволен.
...То така, но темата и заглавието са други. Не е толкова грешка, купувачът е избрал да се довери. Това ли е грешката? То тогава какво излиза, всеки път когато решим да се доверим, вместо да проверим, сме в грешка?

И със загубеното времето не е баш същото. Трябвало е да чака, да идва пак, разговори, разправии, защо? Вместо да си вземе часовника и да се зарадва, което е нормалния край на покупката, нали затова го е купил. И накрая е избрал да се довери, вместо нови разправии и загубено време.
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6392
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот Puzo » 28 09 2017, 10:58

Sisq0 написа:Да си дам и аз петте пари по казуса. Не че някой ми ги е искал, ама така и така е направен достояние на (не)скромното ни общество тук. Грешката на продавача - имаш богат опит с алъш-вериш по куриери. Би трябвало винаги да изпращаш стоки с преглед, дори и да не те молят. Спестяваш излишни нерви като в случая. Грешката на купувача - като не можеш да се свържиш с продавача и да изискаш преглед, оставяш стоката в офиса на Еконт и се връщаш като успеете да се чуете. Пак ще изгубиш същото време, но в крайна сметка няма да вземеш стока от чието състояние не си доволен.

Puzo, държиш се като девойка и то не от най-интелигентните. Такива мнения изпълнени с недомлъвки и многозначност нито са мъжки, нито са приятни за четене, дори и като незамесена страна. Не било нужно да споменаваш имена - ами нужно е, защото така леко вметнато си е чисто и просто клевета. И очевидно не е "изгубило давност", и "всичко е забравно" щом продължаваш да го споменаваш. Малко тука като изоставена наранена приятелка изглеждаш - уж преживяла раздялата, но все още кисела и държаща да го споменава от време на време. Къде търсеща състрадание, къде просто внимание.
Може и да не ми отговаряш, честно казано не ми се отваря нова сюжетна линия тук. Но пък ако държиш последната дума да е твоя, както предполагам, заповадяй. ;)

Имах респект към Никола Николов и ме беше грабнал с часовници и отстъпки, но уви... ;) Изходи се на метеното. :)
Спести ми важна информация за часовник и в последствие се покри. Ей това не е мъжко, а не моите недомлъвки! Ънъдън му!? ;)
Сега всичко е на 80% точно и си го нося с кеф, но (за трети път) ДОВЕРИЕТО ГО НЯМА!! ;) :)
Така по-добре ли е?
Когато си мъртъв, ти не знаеш, че си умрял. Трудно и тежко е само за другите. Абсолютно същото е и когато си ТЪП! ;)
Аватар
Puzo
Маниак
 
Мнения: 856
Регистриран на: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот Toshiro » 28 09 2017, 13:47

Бартек, никога нищо не вземам от еконт без преглед, защото се е случвало приемчика на пратката да постави вътре друг артикул. Самият аз съм пращал неща и като ги оставя в офиса, не ги опаковат пред мен, защото буквално има задръстване от стоки и клиенти вътре. В последно време местните офиси са се взели в ръце и е доста по-организирано. Това е встрани от темата за доверието.
Toshiro
Маниак
 
Мнения: 913
Регистриран на: 26 06 2014, 12:23
Местоположение: Димитровград

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот Sisq0 » 28 09 2017, 14:31

phil05 написа:То така, но темата и заглавието са други. Не е толкова грешка, купувачът е избрал да се довери. Това ли е грешката? То тогава какво излиза, всеки път когато решим да се доверим, вместо да проверим, сме в грешка?

За жалост така излиза, във времена в които почти всеки гледа как да те прецака, без значение дали става въпрос за трохи или за крупни суми (а някои го правят дори и само "за спорта").
Колкото и да ни се иска да романтизираме по старите нрави, в които мъжката дума не беше само понятие а реална част от ценностната система на хората, трябва да оставим носталгията настрана и да приемем, че реалностите са други сега. Иначе в голям процент от случаите ще ядем дървото. Доверие и бизнес (каквито са покупко-продажбите) хич не е добре да се мешат. :thumbdown:

п.п.
Пиша това въпреки че точно в този форум съм правил бартер през еконт на пълно доверие и всичко е било наред. Но това е по-скоро изключение, а стабилни хора като колегата с когото се случи са голяма рядкост по лични впечатления. :thumbup:
Two things that are essential to life are WD-40 and duct tape.
If it moves and it isn't supposed to, use the duct tape.
If it doesn't move and it's supposed to use the WD-40.
Аватар
Sisq0
Почитател
 
Мнения: 368
Регистриран на: 12 06 2017, 11:00
Местоположение: Варна

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот phil05 » 28 09 2017, 19:03

Даже и да си прав, още по добре :). Значи цената на доверието, като се има предвид дефицита, се вдига многократно и трябва да си много зле, за да не го използуваш. Никаква романтика, просто бизнес :wink:. Нали и за бизнес стана въпрос :).
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6392
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот Sisq0 » 28 09 2017, 19:35

Естествено, доверието е много скъп ресурс. Въпросът тук е по-скоро колко и къде трябва човек да го раздава.
Two things that are essential to life are WD-40 and duct tape.
If it moves and it isn't supposed to, use the duct tape.
If it doesn't move and it's supposed to use the WD-40.
Аватар
Sisq0
Почитател
 
Мнения: 368
Регистриран на: 12 06 2017, 11:00
Местоположение: Варна

Re: Да си поговорим за доверието!

Мнениеот trk2 » 28 09 2017, 20:24

Тръст трябва да поеме разноските за Еконт в двете посоки, защото часовника се връща заради премълчан недостатък, който трудно се вижда на снимка.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Следваща

Назад към Дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.