Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Срещи, размяна на часовници, информация за часовникари и магазини в района.

Модератор: baycho1

Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот mitadoc » 27 10 2010, 10:26

Разхождайки се около ремонтите по Витошка,попадам на един магазин за часовници с голям плакат на Буран.Влизам вътре,тъкмо сме с жената-тя с командирския,аз със Славата 2414 и питаме:"Дайте да ги видим наживо тези нови руски часовници".Пращат ни на друг магазин на същия собственик,на около 50-ина метра в успоредна пресечка,на едно ъгълче,май "Хр.Калчев" беше улицата-на същата има и магазин на "Фред Пери"-хубави смарт кежуал и лейжър дрешки и обувки.Та...позазяпваме се на витрината и какво да видим?
-Штурманские с механизъм 3133 мисля беше,какъвто Нескафе му прави ревю,само,че пише ОКЕАН на него,цена не видях.
-Буран-3-4 броя,на цени между 567 и 1287 лв,златисти на цвтя-може и да са били и златни,на мен ми се видяха кичави и неудобни за носене-имаха странно захващане на каишката и други стърчащи аксесоари.
-Авиатор-няколко модела,цена не видях
-Восток Европа-най-ми допаднаха,цена пак не зърнах
беше затворено,междудругото-странно,но факт.

Мисля,че някъде се коментираше,че няма представители на руски часовници у нас или поне официален магазин.Е,това предполагам не е баш представителство,но поне могат да се видят наживо.Който е наясно с цените на повечето от тях-да отиде ,да ги пипне наживо и да си прецени дали си струва надценката,защото аз мисля,че има значителна таква.Дано съм бил полезен,съжалявам,че не мога да дам точен адрес на улицата,но съм "Майна" и не ги знам.Пообиколете около ремонта на "Витошка",попитайте в часовникарския магазин и те ще ви упътят за другия. :thumbup:
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12953
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот Miky » 27 10 2010, 22:39

Христо Белчев май е улицата ...
ако бях на старата работа още утре щяхте да имате и снимков материал :D
Всичко е въпрос на баланс ...
Аватар
Miky
Активен
 
Мнения: 196
Регистриран на: 25 02 2010, 13:12
Местоположение: Софийско поле

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот Junghans » 27 10 2010, 23:35

Винаги като се заговори за руски часовници ми е било интересно от къде толкова механизми на склад , нали не работят тези заводи а някой са и във фалит... Може би има двама работещи от тях, това са Восток и Ракета. Ето след като запитах един колега и партньор от Русия какво ми отговори:
For example:
Vostok-Europe / Not made in Russia, but in the Baltics /
they do not produce their movements / It is not a manufacture but a
watch assembler / it is a young company, maximum 10 years old / they
have a similar name to the famous Russian brand “Vostok” but it is NOT
Vostok.
VOLMAX (brands Aviator / Shturmanski / Buran) this company founded in
2004, is often pretending that they are the famous POLJOT watches,
this is wrong wrong wrong ! They are also not a manufacture but an
assembler, they buy their movements from Maktime or from ETA (they
often pretend their movement is a Russian Poljot movement, it is not
true). Their brand Shurmanski, has nothing to do with the “POLJOT
Shturmanski” that Gagarin was wearing in his first human trip to
space. And many other Russian companies produce not legitimate Poljot .....
Интересно ми да чуя и вашето мнение, все пак това са легендарни марки и как приемате това, аз взех наистина да вярвам, че някой правят пари от това и ако това е така.... е много грозна измама.
The brand Junghans is synonymous with high quality standards at the best value. JUNGHANS was, is, and will be THE future German watch brand.
Junghans - The German Watch
ИзображениеИзображениеhttp://junghanswatches.bg
Аватар
Junghans
Маниак
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 13 02 2010, 00:13
Местоположение: Варна

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот polipen » 27 10 2010, 23:52

Бих си казал мнението,но да беше попревел това...нали не е задължително да знам английски :shifty:
Аватар
polipen
Напредващ
 
Мнения: 47
Регистриран на: 19 09 2010, 17:19
Местоположение: Валенсия

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот nescafe » 28 10 2010, 06:51

Като разказвах за Польот, споменах и за неговите наследници. Мактайм притежава машините за хронографите 3133 и продължава да произвежда различни варианти на механизма, включително без хронографски модул. Само Восток и Мактайм правят механизми в Русия, доколкото знам. Но явно има гигантски складови наличности от произведени и непродадени механизми - един от мениджърите в търговския център на Слава споменава "няколкостотин хиляди" произведени и непродадени механизма, които сега слагат в нови кутии. Вероятно липсата на пазар за механизмите е допринесла и за фалита на старите заводи.
Но наскоро четох интервю на Володко, директор на Волмакс. Тъй като той купува механизмите, може да си позволи да бъде по-откровен и две неща ми направиха впечатление: оплаква се от непостоянното качество на купуваните от него механизми, което отдава не толкова на Мактайм и Восток, колкото на непостоянното качество на материалите, с които работят неговите партньори - стоманата някой път бива по-добра, друг път, както той деликатно се изразява, не точно лоша, но по-малко добра... Второ - и Мактайм, и Восток работят на доста стари машини, на Мактайм са купувани на старо от Швейцария 70-те години, при Восток май е още по-зле. Не съм специалист, но тези неща не се ли износват с времето, а и технологиите сигурно се развиват. Съвсем субективно имам чувството, че от 70-те години качеството на руските часовници постепенно започва да спада все повече и повече.
nescafe
Санитар
 
Мнения: 617
Регистриран на: 15 03 2010, 15:18
Местоположение: пред компютъра

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот sci » 28 10 2010, 10:18

Моето мнение по въпроса е:
От всички стари съветски часови заводи, единствения, който може напълно да претендира за връзка с миналото, е Восток. До известна степен също Заря (част от групата МакТайм) и Ракета, но в никакъв случай не може да се каже, че това е същата компания от едно време. Но дали това прави Волмакс, Мактайм, Москоу-Класик или Денисов лоши брандове, след като са толкова нови... Аз лично не мисля. Польот е бил наистина #1 в съветска Русия, пуснал култовите Штурманские, Стрела, Сигнал, Океан и Делукс. Но величието на Польот започва да се срива в края на 80-те и през 90-те, заедно с повечето агонизиращи руски производители, започват да пускат чиста проба боклук. Виждал съм Польоти от 94-98 и са си зле - и като качество, и като оформление... Огромното чудовище Польот се оказва напълно нерентабилно, загубило пазарите си, но струващо все така страшно много за издръжка. Добрите модели от началото на 21 век не му помагат да възвърне позициите си. И тогава започват отцепванията - брандът Польот е продаден, 1МЧЗ започва да се занимава с рентиерство, а няколко групи се отделят, за да запазят производството (и разбира се да правят пари от това). Някой от тях дори се помещават на същите места - в самия 1МЧЗ, със специалисти от славните времена на Польот, така че да се зоват "наследници" според мен не е толкова некоректно. Аз лично смятам, че часовниците на Волмакс са с очевадно по-добро качество от пост-комунистическия Польот. Същото важи и за Мактайм (ако не беше това безлично име и китайско-изглеждащото лого, сигурно щях да се сдобия с техния flieger-chronograph още преди година). Що се отнася до Штурманские, Волмакс съвсем легитимно притежава правата върху този бранд и - да, не е онзи Штурманские на Гагарин, но не мисля, че тяхното reissue на Штурманские хронограф 3133 е по-лошо от съветската версия (каквато има nescafe). Ако новия собственик на името "Полет" пусне часовници някой ден на пазара, за тях вече бих имал много по-големи съмнения доколко са Польот въобще.
Механизмите, които прави Мактайм, се наричат Poljot 3133, и в това няма нищо лошо, нито некоректно. Защото това си Е Poljot 3133. Същия процес, същите машини, понякога и същите майстори го правят, но вече под нова собственост. Никой не спря да нарича 7750 Valjoux, след като ETA го произвежда, нали...
Така че - нещата се развиват, времето си тече, множество фактори са образували руската часова индустрия такава каквато е днес, и аз я намирам за легитимна. Различна, но легитимна. Наивно е да се уповаваме на носталгични спомени, защото условията на онази икономика, когато часовникарските заводи са били велики, вече безвъзвратно са изчезнали.
Пo въпроса за Vostok-Europe. Това не е руска компания. Дизайнът също не е руски. Но че нямат нищо общо с Восток в Чистопол, също не е напълно вярно. VE е джойнт-венчър между компаниите Koliz и ЧЧЗ - Восток. Това го пише на сайтовете и на двете фирми. И като изключим момента с механизмите на Seiko в моделите Anchor и модификацията без GMT на GAZ 14 - Limousine (плюс кварцарките разбира се), движенията в техните часовници са Восток. Има дори механизъм на Восток, специално модифициран в Чистопол за един модел на VE - Energia и Energia-2. VE е нова компания, резултат от глобализацията, която помете целия Свят... няма как да подмине и Русия.
sci
Маниак
 
Мнения: 2129
Регистриран на: 31 03 2010, 17:32

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот mitadoc » 28 10 2010, 16:23

Брей,колко интересна информация.Благодаря на колегите за написаното.И все пак-как ви се виждат тези цени,които съм упоменал?
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12953
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот nescafe » 29 10 2010, 04:27

Sci, прав си разбира се за качеството на часовниците като цяло. Аз постоянно забравям, че часовникът е не само механизъм, а и корпус, циферблат, дизайн и какво ли не още. Казаното от мен по-горе важи единствено за механизмите.
nescafe
Санитар
 
Мнения: 617
Регистриран на: 15 03 2010, 15:18
Местоположение: пред компютъра

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот mitadoc » 29 10 2010, 08:03

Ти не спиш ли?
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12953
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот Junghans » 01 11 2010, 01:05

sci написа:Същото важи и за Мактайм (ако не беше това безлично име и китайско-изглеждащото лого, сигурно щях да се сдобия с техния flieger-chronograph още преди година).


SCI,
Този flieger-chronograph на Мактайм го има и като Полет и като други. Темата беше обсъдена в един международен форум, кадето повечето участници бяха притеснени от приликата му с модел на Полет с модела на Мактайм , който ти си харесал и накрая бяха достигнали до "извора" на дизайна. :) Малко забавно е за мен, но се оказва, че това е Junghans, предполагам ти го знаеш това, модела все пак да кажа е Junghans Pilot Chronograph Bund

Изображение

който поразителнно прилича на Мактайм(който ти си харесал) и на Полета..... ето ти снимки, ако говориш за този модел:

Изображение

Може и да греша, може и тези хорица да са ме подвели.......Но някъде(много търсих из нет-а) имаше едно предположение, тези от Мактайм а и не само те,яко ползват китайски корпуси.......та се чудя къде е руското, като онези Восток ЕU , дизайна не бил руски, корпусите китайски, нищо по различно не правят от това да сглобяват. само механизъм руски. ОК но това не е руско и е много далеч от Русия
Сега да кажа и по темата, може и да греша, може и да са ме подвели от Русия, но тези всички производители с изключение на Восток и Ракета имат мноооого път докато я докарат до Сделано в Руссия.
До края на тази година съм казал, че ще ида до Русия(Москва,Чистопол, Санкт Петербург), ще се уверя лично и тогава ще пиша отново.
The brand Junghans is synonymous with high quality standards at the best value. JUNGHANS was, is, and will be THE future German watch brand.
Junghans - The German Watch
ИзображениеИзображениеhttp://junghanswatches.bg
Аватар
Junghans
Маниак
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 13 02 2010, 00:13
Местоположение: Варна

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот nescafe » 01 11 2010, 03:49

Аз съм ама крайно скептичен относно новите Ракети. Поне от година се хвалят, как ще започнат да си правят механизми, но няма нито един да покажат произведен. Повече от година се хвалят, как ще направят нови корпуси - ами да бяха направили. Досега са направили три неща: наеха наистина страхотни гаджета за лице на компанията; направиха нова колекция с нови циферблати, стари корпуси и произведени отдавна механизми; оспамиха сума ти форуми. Естествено, няма как да съм сигурен, че не са произвели нови механизми, но като гледам какъв рекламен шум вдигат по най-малък повод, вероятно щяха да са се похвалили. Имаше шумно представяне на новата колекция, снимки на служители - всичките десетина души - нещо не ми приличаха на часовникари. Но вероятно съм прекалено предубеден, възможно е да има и екип от фабрични работнички на 17-20 години с крака до ушите, въздълги нокти с маникюр и равномерен скиорски загар. Знае ли ги човек тези нови технологии.
Между другото, сдобих се с един Луч с механизъм копие на Junghans 600.12, електромеханичен - с батерийка и баланс. Велик часовник! Искаш ли да направим успоредно представяне?
nescafe
Санитар
 
Мнения: 617
Регистриран на: 15 03 2010, 15:18
Местоположение: пред компютъра

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот Junghans » 01 11 2010, 07:51

Това както винаги е един легендарен механизъм за Junghans, малко скъп като производство, нямал шанс с/у ипонската инвазия на ефтинки механизми. 17 рубина, наследник е на 600.00 от 67 година.
М/у другото тези хорица от Ракета освен, че са наели страхотни гаджета са наели и няколко човека от Швейцария, които са работили тази работа в сериозни компании. Това не е вярно, че ползват механизми на скалд, според мен не е редно един производител да направи милиони механизми а да не ги влага и продава. Поне Junghans мога да кажа нямат такива наследства. Знам, че ракета работят и в/у връщането в производтсво на автоматика.... казват година и е в магазина :) да сме живи да го видим, казват руснаците.... Това, че си скептичен не е добре , нали си половин руснак :) бъди позитивен, нека видим какво ще стане, все пак кават нищо от Китай, само ин хаус... за разлика от другите, които са се забъркали в тъмни сделки и също според много ползват стари механизми, аз не вярвам, докато не видя.
The brand Junghans is synonymous with high quality standards at the best value. JUNGHANS was, is, and will be THE future German watch brand.
Junghans - The German Watch
ИзображениеИзображениеhttp://junghanswatches.bg
Аватар
Junghans
Маниак
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 13 02 2010, 00:13
Местоположение: Варна

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот nescafe » 01 11 2010, 08:52

Не съм наполовина руснак, бъркаш ме с кагебиста вероятно. А за скептицизма - може и да не съм прав, през нощта човек като не може да заспи е по-черноглед. И все пак не съм видял някъде да пише, че вече произвеждат нови механизми - пише, че ЩЕ произвеждат.
nescafe
Санитар
 
Мнения: 617
Регистриран на: 15 03 2010, 15:18
Местоположение: пред компютъра

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот mitadoc » 01 11 2010, 10:11

Напълно вярвам,че братушките са произвели милиони механизми и са останали тонове,залежали по складовете.Те там са майстори на масово производство от едно време.
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12953
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот sci » 01 11 2010, 11:13

Junghans, има няколко модела на МакТайм и Полет, които са еднакви. Този, за който говоря аз е хомаж на Fotris и е ето това:
Изображение
Польот имат модели от късния си период, които са... да го кажем "силно повлияни" от Fortis, Tutima/Urofa, Junghans. Специално този модел, въпреки наложилото се Fortis-like, съм склонен обаче снизходително да го приема като Полет, защото вдъхновението и на Fortis и на него идват от B-Uhren, произвеждани от A.Lange & Sonne, Stowa, Laco и една камара други фирми за нуждите на луфтвафе...

nescafe, и мен кампанията на Ракета ме дразни ужасно и имам абсолютно същите впечатления и опасения като теб. Дано да не сме прави и двамата...
sci
Маниак
 
Мнения: 2129
Регистриран на: 31 03 2010, 17:32

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот 7009-3170 » 01 11 2010, 15:13

mitadoc написа:Напълно вярвам,че братушките са произвели милиони механизми и са останали тонове,залежали по складовете.Те там са майстори на масово производство от едно време.

Можем само да предполагаме в какво състояние са тези механизми към момента. ;)
Иначе са майстори и по претопяването на скрап.
Аватар
7009-3170
Маниак
 
Мнения: 782
Регистриран на: 17 02 2010, 10:50
Местоположение: В. Търново

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот negat1ve » 12 11 2010, 14:58

Miky написа:Христо Белчев май е улицата ...


Вчера в 17:50ч минах оттам и магазина беше затворен, днес в обедната почивка също се метнах до там но пак беше затворено. Работи ли този магазин изобщо?
Аватар
negat1ve
Почитател
 
Мнения: 498
Регистриран на: 23 02 2010, 17:20

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот mitadoc » 12 11 2010, 15:11

И аз като ходих-беше затворен.Странна работа.Явно търговията не им е много основна цел.
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12953
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот pero78 » 25 02 2011, 04:54

mitadoc написа:И аз като ходих-беше затворен.Странна работа.Явно търговията не им е много основна цел.


Виждам че одавна нее писано но да кажа - и аз минах и беше затворено,но от вън има написан GSM звънах и ми казаха ,че времено часовниците са преместени на витошка.Едно малко магазинче - намирасе ,като тръгнеш от към НДК на посока съдебната палата.На единия ъгъл беше АПТЕКА (от дясно) вие вървите от лявата страна.Малко по надолу има децки магазин - точно до него се намира и магазина за часовници.Забравих как се казва.Има достатъчно модела да се разгледат.
Дано съм обяснил както трябва,че с обясненията съм скаран :))

ПП Магазина го държът мъж и жена му - принципно седи жената,която ми каза че работат с всички руски заводи за часовни и няма никакъв проблем да се поръча какъвто желаеш часовник.Единствено цените незапомних

Като сте се заговорили за руски часовници - етого и един от мойте фаворити >>> http://www.xrono.ru/Poljot-watches-Wrig ... s_852.html мнооого ме радва този красавец ::yahoo::
Аватар
pero78
Активен
 
Мнения: 272
Регистриран на: 08 04 2010, 14:31
Местоположение: София

Re: Buran,Aviator,Shturmanskie,Vostok-Europe - в София

Мнениеот plamen03 » 25 02 2011, 08:11

mitadoc написа:И аз като ходих-беше затворен.Странна работа.Явно търговията не им е много основна цел.

Ето адреса и телефон. http://chasovnikari.com/index.php?page=contact
 "Голямото увеличаване на стойноста при съмнително увеличаване на достойнствата на изпълнението може да бъде толерирано само при часовниците... и жените." 
Аватар
plamen03
Коли и беси!
 
Мнения: 1739
Регистриран на: 21 11 2010, 17:31
Местоположение: София

Следваща

Назад към Клуб София и региона

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.