Часовникари в Пловдив

Срещи, размяна на часовници, информация за часовникари и магазини в района.

Модератор: mitadoc

Часовникари в Пловдив

Мнениеот mitadoc » 12 09 2011, 11:48

Тук,колеги,може да поствате информация за часовникарите в града и какви са отзивите ви за тях,също и какви манипулации са правили.

Започвам аз.Бай Серджо - намира се в блока срещу съда(с колоните,между които излизат колите,които идват от капана).Ателието му е от задната страна на блока-не гледа към улицата,а от другата страна.Профилактирал ми е 2 автоматика - беше нещо банално и не ми се занимаваше да пращам на Божо.Работи бавно(флегматично бих казал).Цените са добри.
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12959
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот sturaviqt » 13 09 2011, 00:43

Чувал съм добри неща за този майстор.Но не съм ходил при него.Като изключим бавното работене, доволен ли си от качеството?
Последна промяна sturaviqt на 27 09 2011, 23:04, променена общо 1 път
„Vulnerant omnes, ultima necat” — Всички нараняват, последният убива
надпис на древен часовник
sturaviqt
Активен
 
Мнения: 105
Регистриран на: 06 10 2010, 22:00

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот mitadoc » 13 09 2011, 08:57

Да ,но аз съм му поверявал леки неща,заради които не съм искал да занимавам Божо - профилактика на един стар руски часовник и донанстройване на Сейкото.Просто нямах възможност да се занимавам с куриери тогава,имах пътувания и т.н.При този часовникар има една особеност - трябва да му стоиш на главата и да го питаш кога ще е готов ,иначе една профилактика отлепя 3-4 дни.
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12959
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот miroman » 21 09 2011, 13:56

Да споделя и аз моите контакти с часовникари в Пловдив:

1. Сервиза на Джулиани на 10 м от Джумаята, на Железарска. Занесох му едно мое старо Радо автоматик, което си работеше, но при опит за настройване на часа, при определено положение излизаше ремонтоара. След 3 дни отидох да си го взема, платих 50 лв.! За два дни ми даде отклонение 4 минути. Занесох го отново, предполагам че е настроил нещо. След още два дни ремонтоарът отново излезе при опит за сверяване. Тогава и нямах възможност да ида, пък после не ми се занимаваше и така си остана. Все пак часовникът беше автоматик, вече работеше горе-долу добре, и настройки се налагаха доста по-рядко. После го продадох с изричното описание на дефекта - отиде през Е-Бей в Полша, човекът ми даде положителен отзив :), значи му е харесал.
2. Магазин Готи на Отец Паисий. Първото ми впечатление не беше добро - за ремонт на дамски кварцов часовник (всъщност замяна на механизъм, вярно, беше Ронда вече не помня с колко камъка) ми взе 35 лв! За подмяна стъкло на Молния взима 5 лв. Има цяла витрина с втори употреби, има интересни часовници, но на високи цени (според мен де, може да са си нормални). Иначе става разговор с него, внимателен, учтив, услужлив, може и да се научи нещо от него. При него съм виждал възстановени позлатен и посребрен часовници - отлично направени.
3. Друг часовникар на Отец Паисий (до Арлет) - Хачо. Сменил ми е няколко стъкла, трудни за намиране или направа. Възстанови ми един джобен, май и един ремонтоар ми удължи, като цяло съм доволен. Малко изключение беше профилактиката на едно Сейко, за което платих 20 лв., и после трябваше да си сменям ротора, че нещо беше запецнал.
4. Ателие на ул. Христо Г. Данов, до градинката до ЕВН. Часовникарят се казва Калуст (Кальо). Понеже ми е най-близо, го ползвам най-често, и съм най-доволен от него. Оправил ми е няколко швейцарски автоматика (за съжаление той с руски часовници не се занимава), и най-важното - като погледне часовника и до 5 минути ми казва колко ще ми струва, за да си направя сметката дали изобщо да го оставям (или да си го разглобявам сам :lol: ). Неколкократно ми е помагал безплатно за неща, много сложни за любител, но елементарни за професионалист с инструменти. Споделя и информация, любезен и отзивчив. За Рената ми взима 5 лв., вкл. монтажа.
5. Магазинче за часовници и аксесоари на кръстовището на Братя Миладинови и Св. Наум. Има батерии (и китайски ;) евтини), инструменти, каишки. Любезен и внимателен.
6. Сервизче на ул. Цанко Дюстабанов (срещу ПУ), до магазина за компютри - там е един стар часовникар, който ми наприказва един куп приказки как имал всичко за всички съветски часовници. Там ми взе за стъкло на Ракета с вечен календар 10 лв, а за обикновен Полет - 7 лв. Вярвайки му за частите за руските часовници, му занесох два автомата Родина. След десетдневно закъснение (влизал в болница, така че може и е оправдано) ми се обади да ми каже, че са готови. Като отидох на место, се оказа, че е готов с диагностиката: на единия не му работел автоматът (аз точно за това го занесох), а на другия му бил повреден баласът и също не му работел автоматът (и него за това го занесох). Първия не можел да го поправи, била му счупена оста на ротора, нямал такава част. Втория можел, били му обещали баланс, ама трябвало и профилактика да му направим "задължително, за да сме сигурни, че всичко е наред"; ОК, както и да е, оставих го. После ми се обади, че и него не можел да го оправи. Днес ще отида да си го взема и повече няма да стъпна там.
7. Същия часовник Родина с неработещия ротор (между другото го купих от колегата алфа за "перфектно работещ", така че имайте едно наум) го занесох на поредния часовникар в края на отец Паисий, до Пощата. Той го погледна, свали ротора и каза, че оста си му е здрава, но нещо друго било счупено. Напук на двамата "професионалисти" (и даже на третия, който е казал на алфа, че часовникът е перфектно работещ, ама той е от Силистра) реших да го погледна и аз. Нямаше нищо счупено, а просто пластината, който дъжи ротора към механизма, е била закрепена с винтче, по-дълго от необходимото. То е стигало до дъното на дупчицата, и не е притискало пластината достатъчно добре, затова роторът хлопаше. Смених винтчето с по-късо, и сега вече часовникът работи перфектно, включително и автоматът. В момента го тествам за точност. Тъй като това ми е първият досег с този часовникар, не мога да дам категорично мнение, може и ако му бях оставил часовника, да забележи този дефект и да го оправи.

Засега толкова, като се сетя още нещо, ще пиша.
------- Моите турбийони -------
Constantin Durmont Tourbillon | Exactano Tourbillon | WUS 2012 Tourbillon Project
-----------
Вечният календар е направен, за да може един път на 4 години да глеждаме как датата се сменя от 28-ми на 29-ти. Репетирът е направен, за да може изобщо да не поглеждаме часовника. А турбийонът е направен, за да го гледаме непрекъснато.
Аватар
miroman
Маниак
 
Мнения: 2338
Регистриран на: 15 06 2010, 23:06
Местоположение: Пловдив

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот mitadoc » 21 09 2011, 14:12

Ииибаси...Дисекция на часовникарите в Пловдив.Браво!
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12959
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот miroman » 21 09 2011, 17:56

Да ви разкажа за №6, още съм втрещен, ама вече почва малко по малко да ми минава. Значи обади се бай Братан да ми каже да отида да си го взема (автомата Родина от предишния пост) . Всъщност "обади се" значи, че ми пусна стрели от два номера, аз да го набера. Както и да е, уговорихме се следобед да мина. ОК, отивам към 15.30 и намирам там жена му. Братан го нямало, може ли да дойда след един час. Абе аз да не съм пенсионер да се чудя къде да си губя времето, уговорка имаме, отивам, и сега - след един час. Карам я да му се обади, отговаря "след 20 минути идвам". ОК, ще чакам. Презз това време идва едно момиче за скъсяване на верижката. Ако при скъсяване на верижка може да се допуснат примерно 9 грешки, жената направи 10. Аз като любител, не би следвало да загубя повече от минута-две точно за този часовник. Жената го прави 15 минути. Който поне веднъж в живота си е правил процедурата, няма да повярва и ще запита "ама какво прави през тия цели 15 минути". Три или четири пъти и се отплесна инструмента, не видях дали надраска верижката, ама то и без това беше някакво часовниче за 30-40 лв. Като избута осичката, после две минути се опитва с пинсети да я изкара, докато се сети да хване с клещичките. Като ги хвана обаче, така ги подпря на верижката за лост, че си казах "край, изкриви я". Неясно защо извади две брънки, та трябваше да монтира обратно едната. Нейсе, извади осичките, нареди брънките, и като почна да чука с чукчето, за да ги набие обратно, пак си викам "отиде верижката"! И това свърши, тръгна си момичето (не разбрах колко и взе, защото гледах от няколко метра), но се върна след 3 минути. Оная свалената брънка била двулицева, и жената я монтирала с обратното навънка. Още пет минути, докато я оправи.
Така, карам я да се обади и да пита какво става с идването, Братан и казва "вече съм в рейса, пътувам, след 15 минути съм там". ОК, отивам да си купя една кола, връщам се след 20 минути, него естествено го няма. Чакам още 20 минути и накрая идва. Без да ми каже дума, почва да бърка в джобчето на ризата си, вади две-три найлончета с часовници вътре, намира моя и ми го дава. След което ми казва "ти знаеш ли колко клиенти имам, да не мислиш, че до твоя боклук съм опрял, повече в магазина ми да не съм те видял!!!!" Очевидно съм изглеждал като някой, който се готви да спи пред магазина му, само и само да получи благословията да му бъде ремонтиран часовника от Бог Братан.
Междвременно точно на 5 метра от неговия "магазин" (павилион 1.50 на 2 м.) виждам друг часовникар, в призема (по-скоро полувкопан сутерен). Ей така, от любопитство решавам да влезна. Вътре двама мъже, любезни, сговорчиви, единият веднага ми забеляза Белгравията :), после ми показа Дон Джовани Кози Гранде автоматик, заприказвахме се, много приятни хора. В ателието имаше доста настолни и стенни часовници. Като цяло изглежда като луксозно ателие, отвън обаче изобщо не му личи. При следващ удобен случай ще проверя и там услугите.

Така че, ако случайно попаднете на Цанко Дюстабанов 13, в никакъв случай не ползвайте услугите на бай Братан.
------- Моите турбийони -------
Constantin Durmont Tourbillon | Exactano Tourbillon | WUS 2012 Tourbillon Project
-----------
Вечният календар е направен, за да може един път на 4 години да глеждаме как датата се сменя от 28-ми на 29-ти. Репетирът е направен, за да може изобщо да не поглеждаме часовника. А турбийонът е направен, за да го гледаме непрекъснато.
Аватар
miroman
Маниак
 
Мнения: 2338
Регистриран на: 15 06 2010, 23:06
Местоположение: Пловдив

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот mitadoc » 21 09 2011, 18:07

Ох да не ти казвам ,че чаках един съботен следобед Серджо близо 2 часа...
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12959
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот fivegood » 21 09 2011, 22:04

Хе хе, Бог Братан кърти! :mrgreen: Тоя направо си е от забележителностите на града. :)
Аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 2800
Регистриран на: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот mitadoc » 21 09 2011, 22:43

fivegood написа:Хе хе, Бог Братан кърти! :mrgreen: Тоя направо си е от забележителностите на града. :)

Сега ако кажеш,че и го познаваш... :))
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12959
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот fivegood » 21 09 2011, 22:50

Не. Просто се забавлявах на четивото. :)
Аватар
fivegood
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 2800
Регистриран на: 20 10 2009, 10:06
Местоположение: Le Liulin

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот mitadoc » 21 09 2011, 23:01

miroman написа:Така че, ако случайно попаднете на Цанко Дюстабанов 13, в никакъв случай не ползвайте услугите на бай Братан.

Това е трябвало да ти подскаже...фатален номер :))
Шегата настрана - благодаря за информацията.Иначе другата седмица имам път към София и може да намина при Божо... ::drinks::
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12959
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот sturaviqt » 22 09 2011, 18:36

Пичове, честит празник! Чета че някои хора са плащали доста дебело за подмяна на стъкла.Аз ходя при един възрастен човек и съм доволен. При него цената е 1лв 1.50 лв бройката!
Последна промяна sturaviqt на 30 11 2011, 20:51, променена общо 1 път
„Vulnerant omnes, ultima necat” — Всички нараняват, последният убива
надпис на древен часовник
sturaviqt
Активен
 
Мнения: 105
Регистриран на: 06 10 2010, 22:00

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот zarinni » 22 09 2011, 19:46

sturaviqt написа:Пичове, честит празник! Чета че някои хора са плащали доста дебело за подмяна на стъкла.Аз ходя при бай Любо и съм доволен. Изработва и поставя стъкла за почти всички руски ръчни часовници.Мисля че имаше и за будилнци СЛАВА. При него цената е 1лв 1.50 лв бройката! Знам че снабдява доста часовникари в Пловдив със стъкла.

Ако не ти е проблем, питай го следващия път дали има за Волна!
Casio PRS-201
zarinni
Маниак
 
Мнения: 948
Регистриран на: 24 07 2010, 18:52
Местоположение: Варна

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот mitadoc » 23 09 2011, 10:38

sturaviqt написа:Пичове, честит празник! Чета че някои хора са плащали доста дебело за подмяна на стъкла.Аз ходя при бай Любо и съм доволен. Изработва и поставя стъкла за почти всички руски ръчни часовници.Мисля че имаше и за будилнци СЛАВА. При него цената е 1лв 1.50 лв бройката! Знам че снабдява доста часовникари в Пловдив със стъкла.

Къде му излиза печалбата? ::huh::
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12959
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот sturaviqt » 23 09 2011, 14:00

zarinni,трябва да отидеш при него с часовника.Стъклата са с различни размери.Ще ти замери касата и ще ти намери стъкло.
„Vulnerant omnes, ultima necat” — Всички нараняват, последният убива
надпис на древен часовник
sturaviqt
Активен
 
Мнения: 105
Регистриран на: 06 10 2010, 22:00

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот zarinni » 23 09 2011, 14:16

sturaviqt написа:zarinni,трябва да отидеш при него с часовника.Стъклата са с различни размери.Ще ти замери касата и ще ти намери стъкло.

Да, но съм от Варна! Да измери един корпус на Волна, поне 10 стъкла ще искам да взема. Ако имаш път към него, може да го питаш, не ми е спешно.
Casio PRS-201
zarinni
Маниак
 
Мнения: 948
Регистриран на: 24 07 2010, 18:52
Местоположение: Варна

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот sturaviqt » 23 09 2011, 14:17

mitadoc,и аз много пъти съм се чудил . Но е възрастен , пенсионер и си докарва някакъв малък страничен доход от стъклата.Аз го познавам от много време.Той само това работи. Може себестойноста на материала да е ниска. Знам ли?
Последна промяна sturaviqt на 18 02 2012, 00:35, променена общо 1 път
„Vulnerant omnes, ultima necat” — Всички нараняват, последният убива
надпис на древен часовник
sturaviqt
Активен
 
Мнения: 105
Регистриран на: 06 10 2010, 22:00

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот sturaviqt » 23 09 2011, 14:24

zarinni,измери леглото на стъклото с шублер и ми изпрати размера!
„Vulnerant omnes, ultima necat” — Всички нараняват, последният убива
надпис на древен часовник
sturaviqt
Активен
 
Мнения: 105
Регистриран на: 06 10 2010, 22:00

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот zarinni » 23 09 2011, 14:30

sturaviqt написа:zarinni,измери леглото на стъклото с шублер и ми изпрати размера!

Стъклото трябва да е 308, тоест 30.8мм!
Casio PRS-201
zarinni
Маниак
 
Мнения: 948
Регистриран на: 24 07 2010, 18:52
Местоположение: Варна

Re: Часовникари в Пловдив

Мнениеот sturaviqt » 23 09 2011, 15:21

Другата седмица ще проверя и ще ти пиша. Предполагам че ми даваш точния размер? На един мой ПОЛЕТ извади три размера. Да не стане така че за малко да не оцелим!
„Vulnerant omnes, ultima necat” — Всички нараняват, последният убива
надпис на древен часовник
sturaviqt
Активен
 
Мнения: 105
Регистриран на: 06 10 2010, 22:00

Следваща

Назад към Клуб Пловдив и региона

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.