Механизъм STP1-11

Теми относно конкретни механизми на часовници, групи механизми или общо за механизмите.
Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 3183
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Механизъм STP1-11

Мнение от senna » 09 02 2019, 11:51

Мдам... ама и ти намери обект за сравнение. :)) :clap:
Тази красота с 1215 ли беше вътре? Да, някои движения си остават еталони с архитектура и изпълнение, и съветски такива има даже. :) Рискуваме обаче да започнем да звучим, като във вица - "Това сега факири ли са?" :lol: ::drinks::
Но все пак де, има там нещо около отворите, и в моста, и в основната плоча... втулка ли е, допълнителна обработка ли е, някакъв вид механично усилване ли е.

Изображение

Изображение

Иначе не, съвсем не подценявам и омаловажавам идеята с допълнителният рубинен лагер на моста. Напротив, адмирирам я. Сейко също се възползваха от нея в последващите си модификации на 6R15, с което решиха част от проблемите при поддържането на амплитудата и устойчивостта на хода. Подобренията в оригиналната архитектура на 2824, не е "откритие" на китайците в 1-11 обаче. Sellita я въведоха първи в техният клонинг SW200-1

Изображение

Но т.н. "критично мислене" ме кара да се запитам все пак, въпреки всичкият и положителен ефект, дали с нея не се и спестява нещо от по-трудоемката работа по обработка на отвор, като вместо това директно се разфрезова легло и се постави рубинен лагер в него. Със сигурност спестява работа на майсторите при профилактика, защото не се налага евентуално полиране. :)
Виж, ако го бяха направили с шатон, въобще нямаше да го мисля. :)) ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

lpvg
Новобранец
Мнения: 18
Регистриран: 04 12 2018, 14:10

Re: Механизъм STP1-11

Мнение от lpvg » 11 03 2019, 18:18

Спокойно мога да кажа че всичко което е написано е точно така!
Колкото и модерен клонинг да е СТП не е ЕТА .И настройките на бутиковите часовници не е на нивото на масовите швейцарски (поне при мен така се получи).
След като една седмица часовника имаше изоставане от 7 сек. на ден,втората всичко стана по-зле.Започна да изостава с 10сек. да се стигне накрая на седмицата с -20 :? .
Да кажа че съм се разочаровал,много е малко!
Часовника отиде на екскурзия в София.Качен на виброграф,резултата-плачевен.Големи амплитуди във всяка от позициите на засичане.
Явно съм нямал късмет с механизма.Но какво е ставало в София не ми е ясно (а и надали ще разбера само от разговор по телефона) но в момента часовника работи съвсем ралично.Не искам да дърпам дявола за опашката за това няма да споменавам нищо за точноста.
На края на този месец ще отида до столицата и ако е възможно ще кача снимки от вибрографа.

Ако случайно някой с моите познания (тоест никакви) чете темата!
Взимай си часовник с ЕТА,да ти е мирна главата!!! :wink:

Отговори

Върни се в “Механизми”